Beste lezers,

Het gaat de komende weken, zoals te doen gebruikelijk in Thailand, heet tot zeer heet worden. Met her en der een donderslag en een fikse regenbui. Plus dat een high pressure system vanuit China de komende dagen het weer extra komt beïnvloeden. De gevoelstemperaturen komen fors boven de 40 gr C uit.

Het gezondheidsministerie waarschuwt voor zonnesteken, met als gevolg hoofdpijnen, misselijkheid en uitdroging. In ernstiger mate voor delirium, coma en uiteindelijk dood. Niet te lang in de volle zon aan het werk blijven, of gymmen. En minstens één liter water per uur drinken. Onder andere zwangeren, kinderen, ouderen en zwaarlijvigen moeten oppassen.

Oud en zwaarlijvig zijn kenmerken van gepensioneerden. Alhoewel het omgekeerde niet altijd waar behoeft te zijn. Toch is het leuk om te weten hoe deze categorie omgaat met de gevolgende van de heersende hitte. Blijft de airco de hele dag draaien, of koopt men een nog grotere fan, een sprinkler-installatie op het dak, of een kinderbadje in de tuin?

En een andere pregnante vraag: is die hoge (gevoels)temperatuur eigenlijk nog wel comfortabel te noemen?

Niet melden dat een extra liter gekoeld bier achterovergeslagen wordt, want dat geloof ik wel, maar echt wat men doet om het hete weer draaglijk te houden.
En als het niet leuk meer is, dit ook eerlijk melden!

Met dank en vr. groet,

Onthanat


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “Lezersvraag: Wat doen gepensioneerden om de hitte in Thailand draaglijk te maken?”

 1. henk fonteijn zegt op

  SIESTA HOUDEN.

  Net als de zomers in steden als Sevilla, Cordoba, etc. in Zuid-Spanje ‘s middags een siesta, een middagdutje, in schaduwrijke plekken houden en vroeg opstaan rond 5 uur om naar de lokale markt te gaan om voedsel te kopen en deze voor 10 uur in de morgen bereiden. Eventueel tegen zonsondergang de planten in je tuin besproeien en meerdere keren per dag een koude douche.
  Rond Songkran wordt het wel een aantal graden koeler en mag je elkaar met water al dan niet voorzien van ijsblokjes besproeien. Zo kom je de dag wel door.

 2. ruud zegt op

  Een liter water drinken per uur is maar een half advies en als het even tegen zit ligt je daarvan aan het einde van de dag in het ziekenhuis aan het infuus.
  Je zult bij al dat water toch ook zout moeten innemen.

  Een sprinkler installatie op dak lijkt me niet handig in mijn geval, omdat er al maanden geen water uit de kraan komt.
  In mijn geval draait de airco dus de hele dag.
  Mijn huis is voldoende geisoleerd, dus voor de kosten van de electra hoef ik het niet te laten.

  En ja als het zo warm is als nu ga ik mij ook te buiten aan bier.
  Dan koop ik om een uur of zes een blikje Leo.
  Met alleen water drinken krijg je namelijk wel een volle buik, maar blijf je een droge keel houden met deze warmte.

 3. Sir Charles zegt op

  Flauwekul, zout krijg je al genoeg binnen, dat heb je niet extra nodig, zit al voldoende in het voedsel wat je over de dag consumeert en zelfs dan is het al teveel zout. Heb nog nooit aan het infuus gelegen. Nadeel is hoogstens dat je wat vaker moet urineren doch dat moet je van het bier nog veel vaker.

  Een droge keel houden van het water is evenzeer flauwekul, is niet meer dan een verkapt excuus om je te buiten gaan aan dat bier.

  • Jan VC zegt op

   Oei Sir Charles, De reactie van Ruud was wel geestig hoor! Als je natuurlijk denkt hem als je persoonlijke arts te moeten aanstellen heb je wel gelijk! Niet doen!!! Ik ben namelijk geïnteresseerd hem als huisarts te nemen! Hij blijkt uitstekend te zijn tegen verzuring en niet alleen voor de nieren! 😉

   • Marc Breugelmans zegt op

    Ja Oei Charles,

    Ik dacht ook geen extra zout te moeten nemen , ik had nog nooit een probleem gehad , maar nu , nu had ik ervan ! En hoe ! Een hypo ! recht naar het hospitaal en aan een infuus de ganse dag , de dokter hamerde erop dat ik zeker extra zout moet nemen , zeker nu ik zestig ben heeft men lichaam dat meer nodig.
    Ik at zelden chips en andere zoutigheden , in onze landen is dat immers ongezond , maar nu op doktersadvies bier met chips en pindas !

    • Sir Charles zegt op

     Ja oei dus zoals de dokter mijn standpunt bevestigd, het zit al ruim voldoende in het voedsel waar o.a chips en pinda’s gemakshalve ook toe mogen worden gerekend.

    • Hans Pronk zegt op

     Drinkwater in Thailand bevat heel weinig zout. Daarom koop en drink ik mineraalwater, ook omdat er meer dan alleen keukenzout in zit. Omdat ik dat mineraalwater vaak wat te zout vind leng ik het aan met drinkwater.
     Chips en pinda’s zijn dus niet nodig. Gewoon Thais eten is bovendien meestal zout genoeg. Maar op hele warme dagen waarbij veel drinken noodzakelijk is, is het beter om ook mineraalwater te gebruiken.

 4. martin zegt op

  Mijn airo doet het goed en zo weinig mogelijk doen.
  Beetje internetten en een film kijken.
  elk uur 6 blikjes leo halen lijkt een beter plan maar ook dat hou je niet vol

 5. Fransamsterdam zegt op

  Hoewel ik nog geen recht heb op AOW ken ik het probleem. Ik moet zeggen dat ik, sinds ik vorig jaar vijftig kilo ben afgevallen, de hoge temperaturen een stuk beter kan verdragen.

 6. Fon zegt op

  Per 1 februari jl. zijn zowel mijn man als ik met vroegpensioen. 4 dagen na mijn afscheidsreceptie zaten we in het vliegtuig voor 3 maanden overwinteren in Chiang Mai. Normaal gaan we altijd in oktober, november naar Thailand, maar door mijn vrij plotselinge vroegpensioen hadden we besloten deze winter nog 3 maanden lekker weg te gaan. Dat betekent dus ook de hete maanden maart en april, maar dat wisten we van tevoren. Het was voor ons ook een mooie gelegenheid om Songkran eens mee te maken.
  Hoe brengen wij de hete dagen door? Lekker met de auto weg! Airco en muziekje aan en lekker een stukje rijden in de omgeving, ergens lekker lunchen en in de namiddag ergens aan de koffie. Bij thuiskomst een lekker koud biertje bij het zwembad van ons appartementencomplex. Tegen kwart voor zes ks de zon van het balkon en zitten we de rest van de dag heerlijk buiten!

  • Marijke zegt op

   Ook wij gaan in feb altijd naar changmai voor een maand .Misschien een rare vraag waar huren jullie het app ik zou ook wel wat langer willen.Heel veel plezier in changmai .Ik hoop dat je antwoord op mijn vraag kan geven .

   • Fon zegt op

    Marijke, Wij huren een serviced appartment, dus met schoonmaak, linnengoed etc.
    Er zijn er vele in CM in diverse prijsklassen en op diverse locaties. Voordeel is ook, dat je veel meer ruimte hebt dan in een hotel of studio en je geen handdoeken en linnengoed hoeft mee te nemen. Ik raad je aan er eerst te gaan kijken, want foto’s op de website blijken soms veel mooier dan het in werkelijkheid is. Succes!

 7. Henk b zegt op

  Op het ogenblik is het hier in de Isaan 42 gr in de schaduw, en is te heet om ook maar iets te doen.
  Van de voorgaande jaren heb ik geleerd om de airco, niet te gebruiken overdag, dan moet je zo lang mogelijk binnen blijven, want zodra je naar buiten gaat, loop je tegen een muur van hitte, en enkele malen in en uit te zijn gegaan, loopt het water uit mijn neus, en begin ik verkouden te worden.
  Dus hou me zo rustig mogelijk, heb overal wel een fan staan, zelfs richting sofa twee stuks. lees E books op mijn tablet, zit op internet, speel op spelpunt.nl, tegen de avond ga ik boodschappen doen, drink water, maar ook veel thee, en zit dan na zonsondergang buiten, om weer bij te komen van de op het ogenblik te hete dagen, en hoop dat het snel wat koeler wordt, maar ja wat willen wij? lopen, in alleen een boxershort. of met dikke jas en muts, geef mij dan maar de boxershort.

  • Peter@ zegt op

   “lopen, in alleen een boxershort. of met dikke jas en muts, geef mij dan maar de boxershort”.

   Tegen de warmte kan je niet veel doen tegen de kou wel dus geef mij dan maar de tegenwoordige winter die je geen echte winter meer kan noemen. Heb ooit min 25 graden meegemaakt dus dan spreken we van een echte winter.

 8. riekie zegt op

  Je eigen niet druk maken veel drinken en aan het zwembad gaan liggen als er een is of thuis voor de arco of fan

 9. Wim (73 jaar) zegt op

  Hoe overleef je de warme periode in Thailand. Goeie vraag!

  Natuurlijk gaat een ieder die zich hier heeft gevestigd dat op zijn eigen manier beantwoorden dus een ieder heeft daar een eigen mening over.

  Voor ik naar Thailand emigreerde heb ik 15 jaar de kat uit de boom gekeken en niet alleen in Thailand maar ook in Europa in veel landen rond gekeken. Doorslaggevend voor mij was de ziekenzorg in Thailand die er veel beter uitzag dan wat ik in landen zoals Frankrijk, Spanje en Italië aantrof.

  Vervolgens realiseerde ik me dat waar ik na 27 jaar België en daarvoor Nederland hier een geheel ander klimaat zou treffen. En met regelmaat met vakantie naar Thailand is iets anders dan je daar permanent gaan vestigen. Maar waar we hier in de warme periode met zeer hoge temperaturen worden geconfronteerd is het in Nederland en België soms slechts een paar maal per jaar mogelijk om in de tuin een BBQ te organiseren.

  Met andere woorden, de warmte en de beleving daarvan zit ook voor een deel tussen de oren, ik heb daar bewust voor gekozen.

  Heb het geluk om net buiten Chiang Mai een mooi groot huis te hebben met in elke kamer, boven en beneden een airconditioner maar die gebruiken we op de dag nooit. In de woonkamer hebben we een scheiding wand gemaakt en als we ’s avonds – alleen in de warme periode – TV gaan kijken dan doen we die dicht en zetten de airco op 25 graden.
  Een uurtje voor we gaan slapen doen we de airco op de slaapkamer aan en die staat op 23 graden.

  Door het hele huis hebben we de ramen vervangen en daar zit nu speciaal zonwerend glas in en ik kijk net op de binnen/buiten thermometer en buiten is het 38 graden en binnen “slechts” 32.

  Las op Thailand blog een uitstekend advies, vroeg opstaan want dan ik het nog relatief koel. Woon direct aan een klein meertje en de morgen is ingeruimd voor een wandeling (kop koffie in de hand) met onze honden waarbij ik dan de zon zie opkomen.

  Ook een advies, dus veel drinken! Mijn echtgenote en ik consumeren elke twee dagen een krat soda water. Heel vaak een mix van soda water met een uitgeperste citroen en een klein scheutje honing er in. Uiteraard met een paar ijsblokjes. Elke dag neem ik een of twee maal (buiten de vroege morgen) een “koude” douche.
  Ga al twee jaar 5 dagen in de week naar privé Thaise les en ben dus voor mijn 73 jaren redelijk druk. Met andere woorden, geen tijd om me te vervelen al betrap ik mezelf er op dat ik na de middag maaltijd in een makkelijke stoel, uiteraard in de schaduw de ogen even dicht doe al is het mij niet gegund om op de dag te slapen.

  Drink natuurlijk graag een biertje ’s avond thuis. Voor de liefhebbers, haal bij regelmaat mijn Belgische bier net over de grens van Mae Sai – Tachilek. Leffe Blond of Tongerlo, 75 bath per flesje.

  Inderdaad, bijna Songkran, de gelegenheid om ons thuis op te sluiten. Chiang Mai, ik zou bijna zeggen de bakermat van dit afschuwelijke gebeuren waarbij alle hotels kamers volzet zijn en er in een paar dagen meer dodelijke ongelukken gebeuren dan in Nederland en België samen in twee jaar.

  Dan leer en zie hoe de Thais werkelijk zijn en dat is niet negatief bedoeld. Maar na 17 jaar permanent hier te zijn denk ik een zekere maat van recht van spreken te hebben. De dromen zijn ondertussen over en ik lees in een wereld van realiteit. Maar zoals ik ook veel lees, na een weekje Nederland ben ik blij om weer terug te zijn in Chiang Mai met alle positieve maar ook negatieve zaken maar dat wist ik al voor ik naar hier kwam. Voor een ieder die er aan denkt naar hier te komen, twee voeten op de grond en eerst rustig gaan kijken hoe het er hier toe gaat en veel verhalen op dit Blog lezen en dat datgene er uithalen wat van toepassing is. Als laatste, als je hier jong naar toe komt dien je te beseffen dat er ook een tijd komt dat je ouder gaat worden en ook die tijd moet tevoren zijn ingevuld, niet alleen materieel (financieel) maar ook tussen de oren.

  Nog een punt over de ziektekosten in Thailand. Veel over geschreven, de hoge premies van o.a. de UNIVE. Heb in twee jaar nu drie operaties achter de rug. Geen levens bedreigende maar toch wel serieus. Dan ben je toch wel gelukkig een goede verzekering achter je te hebben waardoor ik bijvoorbeeld de beste kamer in het Chiang Mai RAM ziekenhuis kreeg. Kosten? Een voorbeeld. Afgelopen zaterdag heb ik een Carpaal Tunnel Syndroom operatie ondergaan. Ik moest voor de gehele behandeling (operatie) een bedrag van 324 € betalen. Even Googelen leerde mij dat voor de zelfde behandeling in Nederland 2100 € moet worden betaald. Heb dit uiteraard de UNIVE gemeld omdat men bij het verhogen van de premie er van uit ging dat de kosten in het buitenland veel hoger zijn dan in Nederland.

  Zo maar uit de losse pols van een oud gediende.

 10. LOUISE zegt op

  @,

  JA, DE HEETSTE TIJD.

  Voor mensen die niet veel (kunnen) drinken, raad ik aan een zakje STRONK door een groot glas water te doen.
  Dit is een aanrader voor mensen die naar de tropen gaan.
  Voor ouderen toch wel om de dag.
  Een fan op het lichaam, zeker als het bezweet is, is een uitnodiging voor een riante verkoudheid.
  Een siesta in een gekoelde slaapkamer is ook heel verkwikkend.
  Je behoeft niet de hele tijd de airco aan te hebben.

  Maar bij ons in de PC-kamer en slaapkamer, een heerlijke airco.

  Sonkran, ik doe daarvoor riant boodschappen en men ziet ons niet meer buiten met die zottigheid.
  Alhoewel, mijn man gaat een middag met nog een aantal “”gestoorde”” nederlanders op het terras een biertje drinken en komt dan thuis als een witte verzopen kat.
  Nou, mij zie je niet en ga lekker koken, lezen, internet etc..

  LOUISE

 11. jan middendorp zegt op

  s,morgens is het wel vol te houden in de schaduw. tegen 12 uur vraag ik mijn zwager, breng mij ff naar het zwembad en haal mij tegen half zes weer op. dit is in Thepsathit, 600 meter van ons huis af. daar is verleden jaar een heel nieuw zwemparadijs aan gelegd. als ik dan weer terug kom gaat de zon net onder en kan ik lekker weer buiten in de schaduw zitten en wat drinken (geen bier)

 12. ruddy zegt op

  Binnen zitten met de airco aan.
  Niet naar buiten gaan en koele drankjes drinken.
  Je lichaam beschermen tegen de hitte , dus zonder hoofddeksel kun je niet lang naar buiten.
  Het is te heet om wat te doen.
  De mensen zijn gauw geïrriteerd en snel boos.
  Hoofdpijn en slecht slapen.
  Ik vind dit de slechtste 3 maanden van het jaar.
  Winter en regentijd is OK.

 13. Hans Pronk zegt op

  Och, een probleem? Hier in Ubon is twee weken geleden het voetbalseizoen weer gestart. Gedurende de koude maanden wordt er namelijk niet gevoetbald. Wedstrijden afgelasten gebeurt hier alleen bij overdadige regenval maar nooit vanwege hoge temperaturen.
  Tot vorig jaar deed ik bij de 40-plussers nog mee (ik was toen 64). Als je voldoende transpireert blijft je lichaamstemperatuur wel ver genoeg onder de 40 graden. En transpireren deed ik. Want ook bij 40-plussers gaat het om de punten, en niet om het spel. Ik moet wel toegeven dat ik het nooit een hele wedstrijd heb volgehouden. De meeste Thais hielden dat echter wel zonder problemen vol.

  Een menselijk lichaam kan dus heel wat hebben. En om het comfortabel te houden is schaduw, wat wind en de nodige koude drank meestal wel voldoende. En wat bomen in de nabijheid wil natuurlijk ook wel helpen, vanwege al dat vocht dat bomen verdampen.

 14. Foodlover zegt op

  Wij blijven tot 15 mei in Thailand, dat het heet word weten we van voorgaande jaren. We wonen 250 meter van het strand waar een heerlijk briesje is. Alleen de weg er naar toe is heel heet, geen zuchtje wind.
  Thuis in de huiskamer 3 fans aan en in de slaapkamer de airco op 23 graden. Het slaapt heerlijk.

 15. ruud zegt op

  Ik heb uitgerekend dat ik over een jaar gemiddeld een electriciteitsverbruik van 65 Baht per dag heb.
  Daarbij staat de airco continue op 25 graden.
  Hoeveel zou ik uitsparen door moeilijk met de airco’s te gaan doen en zwetend in de rondte te lopen?
  20 Baht per dag?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website