Beste lezers,

De gemeente (Amsterdam stadsdeel ZO) accepteert de Thaise geboorte-akte van mijn partner niet, afgegeven door de gemeente administratie/Thaise woonplaats, vertaald door een beëdigde vertaler, gecertificeerd door Thaise buitenlandse zaken en gecontroleerd door de NL ambassade. IND en NL ambassade hadden geen opmerking/problemen met het document.

Gemeente (Amsterdam stadsdeel ZO) indien U niet binnen 6 maanden met een beter document komt wacht u een boete van € 350,-.

Wij zijn niet in staat een ander/beter document aan te leveren. Onze vraag aan de balie medewerker is/was: wat zijn de vervolg problemen na het betalen van de € 350,-. Dat wist de medewerker niet. Een gesprek met haar manager werd geweigerd en we konden vertrekken.

Ze zou de akte tonen aan een commissie en die zou een oordeel vellen. Enkele dagen later werden we gebeld door de desbetreffende medewerker, konden de “foute” akte komen afhalen en moesten een “goede” aanleveren. Bij het afhalen werd ons door “iemand” de akte in handen gedrukt en we konden gaan.

Zijn er meerdere Thailand gangers met deze merkwaardige gang van zaken en hoe opgelost?

Groet,

Rooie Rob

11 reacties op “Lezersvraag: Gemeente accepteert Thaise geboorte-akte van partner niet”

 1. topmartin zegt op

  Ik had voor ca. 4 jaar hetzelfde probleem met de gemeende Weert (L). Een -hulp- beamte vondt, dat het geboortebewijs van mijn vrouw haar -niet beviel-. Ze begreep niet, dat een Thaise gemeente een onder-gemeente kan hebben. Ik antwoorde haar, dat het er niet omgaat wat zij wel of niet begrijpt. Wat te begrijpen is, wat op het officiele Thaise dokument en in de vertaling staat. Ik gaf haar te bedenken, dat als het haar niet bevalt, zij een verzoek kan indienen bij de Thaise regering, dat zo te veranderen, dat het haar en de gemeente Weert wel bevalt. Na 4 weken hoorde ik nog steeds niets uit Weert. Dann stuurde ik haar aangetekend een brief met er in een opstel met daarin haar naam en alle gegevens, dat ik zou plaatsen in de Volkskrant, als ze niet binnen 1 week de geboorte akte van mijn vrouw verwerkt in de basis administratie van de gemeente Weert. Tevens dreigde ik haar een kopie naar haar burgemeester te sturen. Drie dagen later kreeg ik van de mededeling, dat intussen alles was verwerkt inkl. een kopie er van. Buitendien was het deze keer -kostenloos-. Poot stijf houden !!

 2. Gary zegt op

  Rob,
  We hadden in het verleden hetzelfde probleem, de akte kwam niet overeen met de standaardvoorbeelden die de gemeente Amsterdam Waterlooplein hanteerde en ons werd geadviseerd naar de door hun bekende advocatenkantoor in de buurt te gaan om deze akte te ondertekenen. De akte werd toen geaccepteerd.
  Het is wel 25 jaar geleden.

 3. Harrybr zegt op

  Gewoon voor de bestuursrechter dagen, inclusief de verletregeling ( jouw eigen kosten incl opgenomen vrije dag(en) en reiskosten) .

  Werkt als een wake-up call voor menig ambtenaar, want gaat dan bij zijn/of haar baas te rade, die weer enz… enz enz enz… tot wel iemand met hersenen wordt bereikt.

 4. Rene Martin zegt op

  Als je een officiele afwijzing hebt gekregen zou ik in beroep gaan en je kan misschien nog naar de Thaise ambassade/consulaat gaan voor een ondersteunende verklaring dat je de juiste papieren hebt aangedragen.

 5. Taitai zegt op

  U kunt het ook melden bij de Nationale Ombudsman. In dat geval wel alles gedetailleerd opgeven (scans?). Indien u bewijs heeft van de afwijzing van de gemeente moet u deze toevoegen. De Nationale Ombudsman komt pas in actie indien er zekerheid is dat uw klacht gegrond is en u zich reeds beklaagd heeft bij een overheidsinstantie.

 6. ruud zegt op

  Vraag aan die ambtenaar, of ze je kunnen vertellen hoe een geldige akte er volgens hun dan uitziet.
  Het praat wat lastig als ze je alleen maar vertellen, dat wat u aanlevert niet klopt.

 7. erik zegt op

  Vreemd dat een commissie een oordeel velt en je dat niet op papier krijgt. Stuur een aangetekende brief en vraag waarom je niet bent gehoord door de commissie, vraag het schriftelijk oordeel van de commissie en welke beroepsmogelijkheden je hebt.

  Leg in de brief vast wat de ambtenaar je heeft verteld, vraag op welke verordening de boete ad .. is gebaseerd en waar je die verordening kunt lezen. Dan komt het bij een ambtenaar met verstand van zaken en zullen ze je vragen het document nog eens te laten zien.

  Hou je ons hier op de hoogte?

 8. wibar zegt op

  Hoi,
  Ik zou eens beginnen met e.e.a. op schrift te zetten i.p.v. langs te gaan. datums, genomen stappen en reacties van de baliemedewerkster(s). Ten tweede een klacht indienen over de wijze waarop je behandeld bent. Ten derde de nationale ombudsman informeren dat er blijkbaar lokale interpretaties van gemeente ambtenaren bepalen of een officieel document wel of niet aanvaardbaar is. Ten vierde een juridisch onderlegd persoon (advocaat o.d.) inschakelen om de gemeente alsnog te dwingen de verklaring te accepteren. Uiteraard zijn deze stappen wellicht niet allemaal nodig maar meer een blauwdruk van de mogelijkheden. Om met stap 1 te beginnen is het ook handig om de wethouder op dit gebied te informeren en te vragen om een gesprek hierover met hem of haar. Blijf altijd beleefd en probeer met een glimlach uit te leggen aan hem of haar waarom de betroffen ambtenaar volledig de weg kwijt is hierin. Meestal is de boel dan geregeld als de wethouder aan jouw kant staat.
  Veel succes

 9. Fred zegt op

  Je kan ook voor de ambtenaren begrip opbrengen, ik weet dat is moeilijk. Ambtenaren zijn eigenlijk robots, bij het betreden van het kantoor gaan de hersenen op nul. Een klein briefje (geen e-mail) naar de Amsterdamse ombudsman/vrouw en de ambtenaar krijgt een tik op de vingers en instructie wat ze/hij moet doen. Verwacht ook geen excuus, hopelijk voert men uit wat verwacht mag worden. Stug volhouden.

 10. Christina zegt op

  Ze kunnen erg lastig zijn. Ging met mijn zwager mee voor paspooort en rijbewijsverlenging.
  Dat ging zonder problemen Ik denk doe mijn rijbewijsverlenging ook even nou mooi niet.
  Vindt de foto’s niet goed gek dezelfde foto zit op mijn paspoort niets mee te maken nieuwe foto wil Ik.
  De volgende dag naar een ander stadsdeel en zonder problemen de verlenging.
  Geen wonder dat je het soms niet meer begrijpt en boos wordt.
  Jij moet kalmte bewaren en beleefd blijven maar soms brrr. Het zelfde op Schiphol geblaf tegen je en in een andere taal dan Nederlands als sommige een uniform aan hebben worden ze anders.

 11. Rob V. zegt op

  – Boete op welke grond? Voor opname in het BRP is de akte geen plicht. Het is wel het beste brondocument maar opname kan ook zonder geboorteakte, zo stelt de wet BRP dat registratie ook kan door de persoon zelf of ambtshalve. Zie oa het immigratie dossier op het blog of google op BRP wet.
  – Ik neem dus aan dat ze wel is opgenen in het BRP en een BSN krijgt of binnenkort zal krijgen (grote gemeente duurt het soms even). Zo niet dan is de gemeente in gebreken. Termijn weet ik niet uit het hoofd, valt vast te vinden op buitenlandsepartner.nl of via een vreemdelingenadvocaat.
  – Wat is er niet goed aan de akte? Wil ze de weigering op schrift zetten? Dit om oa zeker te zijn dat je niet vast loopt op een onkundige balie medewerker. Een klacht aan de gemeente zodat een meer kundig ambtenaar er naar kijkt kan helpen. Is het wel fijn als je de weigering (wie, waar, wanneer, waarom) op schrift hebt.

  Of het document inhoudelijk correct is kan alleen een Thaise autoriteit zeggen:
  – De IND heeft geen interrese in geboorteaktes voor partner. Die kijkt er niet naar.
  – De ambassade legaliseerd desnoods bierviltjes… De legalisatie betreft de stempel/handtekening van de Thaise Min. of Foreign Affairs. De inhoud kijkt men niet naar.

  Kom je er niet met de gemeente uit en wil je die niet in hun sop laten gaar koken (de akte kun je prima in de volgende eeuw aanleveren als je verder niet iets doet waar de akte wettelijk voor verplicht is zoals huwelijk of naturalisatie aanvragen), kijk dan of Landelijke Taken (gem Den Haag) de akte wil omzetten naar een Nederlandse. Dan heeft Amsterdam niets meer te zeiken. Instructies staan op de website van Landelijke Taken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website