Lezersvraag: Geld overmaken naar de moeder van mijn Thaise vrouw

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
29 april 2015

Beste lezers,

Ik heb een vraag, dat betreft het overmaken van geld vanuit Nederland naar Thailand en hoe wij dat met de minste kosten en natuurlijk op een veilige manier kunnen doen.

Ik zal eerst even een toelichting geven. Mijn vrouw en ik wonen samen in Nederland en zij maakt regelmatig geld over naar haar moeder via Moneygram. Natuurlijk betaal je kosten maar dat wordt overal berekend. Haar moeder kan niet lezen noch schrijven omdat ze nooit naar school is geweest en daar zit eigenlijk het probleem, bijkomend is dat de dichtstbijzijnde bank c.q. ATM enkele kilometers ver weg is. Wij lossen dit op door het bedrag naar haar broer te sturen via Moneygram en dat hij het geld aan haar moeder geeft. Maar nu blijkt dat hij steeds een bedrag “achterhoudt” als zijnde een lening die hij later terug betaald (zegt hij) maar in de praktijk niet gebeurd.

Nu zoeken wij een manier dat haar moeder toch rechtstreeks aan haar geld kan komen zonder “hulp” van haar zoon. Wij hebben gekeken naar de mogelijkheden om een bankrekening te openen en daar het geld op te storten maar dat is natuurlijk niet mogelijk zo lang wij niet in Thailand zijn. Geld kan opgenomen worden met behulp van haar kleindochter (11 jaar) die voor haar kan pinnen o.i.d.

Wie heeft ook een dergelijke situatie bij de hand gehad of misschien nog heeft en is er iemand die ons een tip of advies kan geven zodat de moeder van mijn vrouw het bedrag krijgt waar ze recht op heeft.

Met vriendelijke groet,

Chiang Moi


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Lezersvraag: Geld overmaken naar de moeder van mijn Thaise vrouw”

 1. Jasper zegt op

  Ik heb het opgelost door een extra rekening te openen bij mijn eigen bank in Nederland, en de pinpas daarvan in thailand achter te laten. Vanuit thailand kan dan bij elke willekeurige bank worden gepind. Wel betaal je daar kosten voor (2,25 euro per keer), maar als je 1 x per maand 10,000 bath laat opnemen valt het wel mee.
  Groot voordeel is dat je alles thuis zelf kunt beheren via internet, ik heb “rood staan” uitgeschakeld dus er kan niets gebeuren.

  • Leo Th. zegt op

   Prima advies van Jasper om een EXTRA rekening te openen en “rood staan” niet toe te staan.
   Bij de ING kost een basispakket € 4,35 per kwartaal + € 2,87 per kwartaal voor een eventuele extra bankpas. Bij een geldopname in Thailand betaal je dan buiten de 180 Bath ook, zoals Jasper schrijft, € 2,25 aan de ING. Je kan echter bij de ING i.p.v. een basispakket een betaalpakket aanschaffen. Kosten zijn dan € 9,= per kwartaal. Het voordeel van dit pakket is dat je dan geen opnamekosten van € 2,25 hoeft te betalen en eventueel 1 of 2 creditcards gratis verstrekt krijgt. Een (extra) en/of rekening met BETAALpakket, met één bankpasje op jouw naam en één op naam van je vrouw, zou dus een oplossing voor jou kunnen zijn. Het bankpasje met de naam van je vrouw stuur je aangetekend naar Thailand, de pincode verstrekt je vrouw per telefoon aan haar moeder en als er in Thailand geld nodig is zorg je voor saldo op de bankrekening. Het “probleem” dat de dichtstbijzijnde ATM enkele km. ver weg is blijft natuurlijk ook bestaan wanneer je in de toekomst in Thailand een bankrekening op naam van je schoonmoeder opent. Nu weet ik niet hoe slim haar kleindochter van 11 jaar is maar pinnen met een Nederlandse pas kan in Thailand de eerste keer wat moeilijk zijn. Na invoering van de pas komt er een uitgebreid menu op het scherm: keuze taal, intoetsen pincode en bevestiging, keuze bankverrichting (geld opnemen), keuze geldbedrag, indien een ander geldbedrag gewenst wordt dan voorgesteld op het scherm dan zelf een bedrag invoeren waarna weer een keuze van welke rekening (huidige rekening). Na juiste invoering van alle gegevens wordt er gevraagd of je akkoord gaat met de kosten van 180 Bath (natuurlijk ga je daarmee akkoord want anders gaat de transactie niet door) en dan wordt er door steeds meer banken ook voorgesteld om akkoord te gaan om het geldbedrag direct om te rekenen in Euro’s. Daar hoef en kan je dan beter niet mee akkoord gaan want deze koers is slechter dan de middenkoers die door de ING wordt vastgesteld. Zelf zou ik een kind van 11 jaar niet alleen laten pinnen, lijkt mij nog afgezien van al die te maken keuzes bij de ATM sowieso te riskant. Dus misschien komt het dan toch weer op haar zoon aan. Nu houdt hijzelf een bedrag af maar wie weet zou zijn moeder hem ook gewoon een bedrag als “lening” verstrekken als hij daarom vroeg. In ieder geval ben je bij geld overmaken via Moneygram of Western Union duurder uit dan bij de ING. Aan jou de keuze.

   • raijmond zegt op

    Info ing bank
    Vanaf 1 juli gaan wij ing kost in rekening brengen
    Voor geld opnamen buiten euro zone
    Dat betekent dat wij 2, 25 voor elke opnamen berekenen

 2. albert zegt op

  Als men een Nederlandse rekening heeft, en de Nederlands pinpas in Thailand gebruikt betaal je per transactie geld opnemen Th Bath 180 = € +/- 5.00 en geen € 2.25 geen idee waar u de € 2,25 berekend.

  • Janet zegt op

   Albert, die 2,25 wordt berekend door de Nederlandse bank en betaal je dus naast de 180 Baht die je voor de Thaise bank betaalt.

  • Piet zegt op

   De Thaise bank rekent 180 THB, Daarbij komen de kosten die de Nederlandse bank in rekening brengt.
   Mogelijk verschilt dat per bank, Maar in mijn geval (ING) is dat inderdaad € 2,25.

  • Sidi zegt op

   jasper geeft een mooie oplossing aan , dan moet je niet zeuren over een klein verschil in transactie kosten.
   Zal vast niet zoveel zijn als wat die zoon zich toe-eigend .

 3. Khun Ling zegt op

  ik heb destijds ook nagevraagd om een extra rekening met pinpas te openen en die daar achter te laten, het probleem is echter dat een pin pas + code persoonlijk zijn (vandaar de naam Pin) en behoren tot de rekeninghouder, zolang deze alleen door je schoonmoeder wordt gebruikt zal het niet zo’n probleem zijn, het wordt lastig als deze pas gescamd word of je rekening gebruikt word door anderen om geld door te sluisen en je moet vervolgens blokkeren cq aangifte doen, dit word als fraude gezien en daar staan hoge straffen op..
  Western Union heeft kantoren in veel kleinere plaatsen, dit is wel een stuk duurder maar je weet wel dat het geld terecht komt waar jij het wilt hebben omdat diegene zijn paspoort/id moet laten zien voordat het geld overhandigd wordt

 4. F.Teijsse zegt op

  Open hier in nederland een gezamelijke rekening met je thaise vrouw, dan krijg je 2 pinpassen. Stuur 1 pinpas naar je schoonmoeder in Thailand. In nederland kun je op de andere pas geld storten en je schoonmoeder kan in Thailand pinnen tegen zeer geringe kosten.

 5. lupusremus zegt op

  Beste vrienden ik weet niet waar jullie pinnen maar met een eigen rekening betaal je 180 BTH aan je eigen bank + percentage van wat je pint maar ook nog eens een bedrag aan de bank waar je pint.Dat verschilt per bank nogal eens.Neem een commerz-bank niet de KTB is erg duur (staatsbank).

 6. eddy zegt op

  van de argenta bank naarkasikor bank 6 euro maakt niet uit welke som

 7. teun zegt op

  Aangezien we hier dus kennelijk te maken hebben met familieleden, die ook een graantje meepikken kun je dus ook elke maand een bedrag per aangetekende post versturen. Dit werkt alleen als je schoonmoeder een goed postadres heeft. Ze hoeft dan alleen een krabbel te zetten bij ontvangst.

  Mijn ervaring met geld versturen per aangetekende post is in Thailand positief. Dus als je de nederlandse posterijen vertrouwt kun je dat ook doen natuurlijk.

  De suggestie met nederlandse pas op nederlandse rekening werkt ook, maar heeft kennelijk als nadeel dat dichtsbijzijnde ATM enkele kilometers bedraagt en dat schijnt schoonmoeder niet te kunnen overbruggen.

  • theoS zegt op

   De post bezorging in Thailand is niet te vertrouwen. Heb een aantal jaren geleden meegemaakt dat de Thaise bezorger alle brieven gestuurd vanuit het buitenland openmaakte en daarna weg gooide. Heeft hij een jaar vol kunnen houden totdat een bevriende Thaise Lawyer dit ging onderzoeken en toen pas werdt hij de laan uitgestuurd, niks geen aangifte of wat dan ook. Ik raakte in de grootste problemen, denk aan bijv. Levens bewijzen van SVB en pensioen fonds. Of de Belasting aangifte. Geld per post opsturen, aangetekend of niet is NIET DOEN.

 8. hendrik zegt op

  neem na aankomst volgend jaar een thaise bank en stort bij ieder bezoek geld erop cash,als jaar niet gaat via internet bankieren..kosten het goedkoopst 200 batt betaal ik per jaar voor de kaart en geen pinkosten.[bangkok bank].Dat is uiteindelijk de gunstigste manier.
  sterkte en hoop wat aan hebt.

 9. william zegt op

  Laat je vrouw eens bellen met haar broer, en eens goed uitleggen dat het afgelopen moet zijn
  met dat ” jat gedrag ” ., tevens moet ze erbij vertellen dat jij er alles van weet, en dit niet accepteerd.
  Helaas wat je verteld is schering en inslag in thailand, dit gebeurt aan de lopende band, ik zou je willen waarschuwen voor wie er allemaal in dit complot zit, ik vrees niet alleen die broer.

 10. roos zegt op

  via westernUnion is dat geen optie

 11. Chiang Moi zegt op

  Allemaal bedankt voor de goede adviezen, bellen met de broer heeft geresulteerd in dat hij zegt dat hij het terug betaald maar daar geloven wij dus niets van. Hij moet zelfs betalen aan zijn moeder in plaats van lenen voor de opvang van zijn dochter maar ja het is Thailand. Ik denk dat we voor de optie gaan om een ING rekening te openen en de pas opsturen (dat deed ik indertijd ook toen mijn vrouw nog in Thailand woonde) je hebt alles zelf in de hand en je kan de rekening blokkeren wanneer dat nodig is. We zetten dan per keer het bedrag + 1 Euro er op wat mijn schoonmoeder kan pinnen.

 12. David H. zegt op

  Prepaid kaarten zijn ook een veilige oplossing , jij vult aan met bedrag wat je nodig vindt, en kaart bij de afhaler(s) in Thailand , hebben zo geen enkele binding met je basisbank . zijn mastercard of visa werking gebonden tot voorradig saldo .Je beheerd kaart online zelf .

 13. Rob V. zegt op

  Het kan zeer goed voordeliger zijn maandelijks geld over te maken, kosten varieren vaak van 6-12 euro per maand. Een dergelijk bedrag kom je ook al snel op uit met de kosten van een tweede pasje, opname kosten die de NL bank rekent en de 180 baht per transactie die de Thaise bank rekent. Bijkomend voordeel is dat je zelf in de hand hebt hoeveel geld ze ontvangen in Thailand. Dan is er ook nog Western Union etc. Maar uit de tientallen eerdere blogs op hier op TB kun je zien dat je daar bijna altijd duurder mee uit bent dan simpelweg van NL bank naar TH bank storten.

 14. Arnoldss zegt op

  Moeder moet gewoon b.v. bij Kasikorn bank spaarrekening openen met pinpas.
  Vervolgens kan je geld overmaken via ING ,het geld kan ze dan zelf pinnen.
  Wij hebben hetzelfde gedaan,geen verder extra kosten bij pinnen.

  Succes!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website