Lezersvraag: Meer dan 10.000 dollar meenemen naar Thailand?

Door Redactie
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
22 maart 2015

Beste lezers,

Ik kom nu al een tiental jaren naar Thailand, waaronder de laatste 2 jaar een vijftal maal per jaar. Ik heb ook een depositorekening in Thailand, die ik aanvul met het overschot van mijn vakantiebudget.

Ik geloof dat je tot de waarde van 10.000$ per keer kunt invoeren zonder het aan te geven aan de douane. Daarvoor breng ik normaal ook niet veel meer mee per keer.

Nu is mijn vraag, stel dat ik volgende keer meer meebreng, 20.000 of 30.000 bijvoorbeeld, dan moet ik dit ook aangeven aan de douane? Wat zijn de gevolgen? Zal ik taxes moeten betalen? Zullen ze vragen waarom ik zo veel geld mee heb? Zal ik moeten kunnen aantonen vanwaar het geld komt?

De bedoeling van mij, is eigenlijk om alvast beetje bij beetje wat Thaibaht op mijn rekening in Thailand te zetten, om alvast te sparen, voor tegen de tijd dat ik in Thailand zou willen komen wonen, en er al over wat spaargeld zou beschikken. Al was het maar om te kunnen tonen ten gepaste tijde aan immigratie, dat ik over de 800.000 baht beschik nodig voor visum.

Graag wat meer info hieromtrent. Ik ben nu 52 jaar, en ben van plan om over een jaar of 5 te verhuizen naar thailand.

Met vriendelijke groet,

Jean


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Lezersvraag: Meer dan 10.000 dollar meenemen naar Thailand?”

 1. ruud zegt op

  U zou het geld natuurlijk ook gewoon over kunnen maken naar uw rekening in Thailand.
  Dat is wel zo makkelijk.
  Tenzij dat geld in een oude zwarte sok zit natuurlijk.
  Maar dan wilt u op Schiphol ook niet aangehouden worden met zo veel geld op zak.
  Dan hebt u ook wat uit te leggen.

 2. Bucky57 zegt op

  Jean,
  je mag zoveel meenemen als je wilt echter boven de $ 10.000 mee wilt nemen moet je dit.melden bij de douane. Ze kunnen vragen waar het vandaan komt. Als je het aannemelijk kunt maken waar het vandaan komt is er niks aan de hand (bv opname by bank) je meldingspapieren worden afgestempeld en je kunt dit weer gebruiken om bij entree in thailand de aangifte te doen. Je hoeft geen belastingen te betalen. Heb dit zelf ook vaker gedaan, toen ik zelf nog geen thaise rekening had. Dit is alleen om de geldstromen te bewaken en om te zorgen dat er niets illigaals gebeurt. Maar je schrijft dat je het op je thaise rekening wilt storten, waarom boek je het dan niet rechtstreeks over. Hoef je niet te leuren en als er iets onderweg gebeurt is je geld wel veilig. Maar wel alleen overboeken als de koers iets beter is.

 3. Peter zegt op

  Die $ 10.000 oftewel € 10.000 is duidelijk. Mag nu een gezin met twee kinderen € 40.000 zonder aan te geven meenemen?

  • Bucky57 zegt op

   Nee, omwel volgende redenen:.
   1. Het geld wordt aangeslagen bij de persoon die het bij zich heeft. Dus als van het gezin de vader dit bij zich heeft en niet aangeeft hij problemen heeft. Hij wordt gezien als 1 persoon die € 40.000 bezit. Dus risico van in beslagname. Dit bedrag geldt ook alleen voor volwassen personen. Let op volwassen leeftijdsgrens van het desbetreffende land. Dus een gezin met 2 kinderen kan maximaal € 20.000 bij zich hebben. Elk van de ouders maximaal € 10.000 uitvo€ren. En dan nog een belangrijk iets wat je nietmoet vergeten. De uitvoer wordt gerekend in euro, maar de invoer in Thailand wordt gerekend in Dollars. Dus pas op € 10.000 zijn meer dan $ 10.000.
   Hierbij nog even de regelgeving van de Thaise customs:
   Currency Import regulations:
   Local currency: up to THB 50,000.- per person or THB 100,000.- per family holding one passport.
   Foreign currencies: unlimited. However, amounts of foreign currency exceeding USD 20,000.- (or equivalent) must be declared to a Customs Officer upon arrival by all travellers.

 4. eduard zegt op

  In 5 jaar kan er heel veel veranderen.Maar zoals het er nu voorstaat,meer dan 10000 aangifte doen bij douane op pier d,en vervolgens inklaren bij de douane in Thailand.Is het zwart geld, nooit naar pier d gaan en proberen zelf per portie s naar thailand te brengen.En niet iedere bank in Thailand pakt zomaar veel geld aan, willen ook weten waar het vandaan komt.

 5. Jan zegt op

  Beste Jean,
  als ik jou was zou ik een EURO rekening openen bij de zelfde bank als waar je je deposito(s) hebt. Op dit moment is de koers vand e Thai bath ten opzichte van de euro erg laag. Als de koers weer redelijk is ( emn dat verwacht men toch ) dan kun je je euro’s omwisselen naar thai Bath.

  • Richard zegt op

   Hallo Jan ,

   Volgens mij kun je pas een Euro rekening openen als je hier woont .( jaarvisum hebben )
   om te kunnen storten moet moet 2% kosten betalen .
   Wil je het er weer afhalen betaal je ook 2 %

   Dat is de informatie van de Bangkok bank

   • Chris van het dorpje zegt op

    Ja , dat klopt , je kan hier alleen een Euro rekening openen ,
    wanneer je hier woont – jaarvisum heeft !

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Is het dan niet eenvoudiger om gewoon geld over te schrijven van je Europese rekening dan dat je hier Euro’s gaat parkeren….

 6. Ceedesnor zegt op

  Waarom moet ik bij de ING € 25,- extra betalen buiten de 0,1 % over het bedrag (minimaal € 6,- en maximaal € 50,-) als ik onder het kopje our cost betaal. Ik heb om opheldering gevraagd maar niemand geeft duidelijk antwoord. Een vaag verhaal dat het via Duitsland wordt overgemaakt waar kosten aan verbonden zijn. Ik vraag mij af nu ze over de hele wereld ING kantoren hebben of je Duitsland nodig hebt om een bedrag over te maken.

  • Leo Th. zegt op

   Op de site van ING wordt vermeld dat bij overboeking via Our Cost € 25,= in rekening wordt gebracht omdat dat de kosten zouden zijn die de Thaise bank zou berekenen. Vreemd genoeg bedraagt het bedrag bij ABN-AMRO bij Our Cost € 15,=. Via ING kan je ook overboeken met Shared Cost en dan worden die € 25,= niet in rekening gebracht.
   Jean, je hebt het over dollars. Weet natuurlijk niet of je daarover beschikt maar als dat niet het geval is zou ik gewoon euro’s naar Thailand meenemen. Als je in Holland eerst euro’s voor dollars moet inwisselen ben je een aanzienlijk bedrag aan wisselkosten kwijt.

 7. eugeen zegt op

  Eerst even melden dat het weinig zin heeft om voor je vertrekt in je thuisland eerst je euro’s om te wisselen naar Dollas en dan hier de Dollars om te wisselen in Baht.
  Als je meer dan 10.000 euro vanuit Belgie of Nederland meebrengt ben je verplicht het te declareren bij vertrek en bij aankomst. Dit kost niets, en je hebt in Thailand als je grote uitgagen doet, steeds het bewijs dat het geld kwam van jouw rekening in Europa.
  Waarom het wel declareren voordelen heeft t.o.v. niet, en hoe het gebeurt, heb ik uitgelegd op deze pagina en filmpje.
  http://www.thailand-info.be/thailandgelddeclareren.htm

 8. Jan zegt op

  Het is inderdaad nú niet de tijd om Euro’s om te gaan wisselen in Bahts… Als het moet moet het… maar dan niet meer dan ècht nodig (is mijn advies).

  Ik kan geen koffiedik kijken maar de kans lijkt me levensgroot dat de Baht gaat devalueren….

 9. Carlo zegt op

  Als je straks hier bent en je wilt een retirement VISA moet je dus 800.000 baht op n rekening hebben staan.
  Bij mijn aanvraag hiervoor zo,n 2 maanden geleden, had ik de bijbehorenden brief van mijn Thaise bank ook bij mij.
  Foute brief zij de ambtenaar, nieuw is dat je tegenwoordig ook moet aantonen waar het geld vandaan komt.
  Echt waar.
  Maak het gewoon over, dan kun je aantonen dT het van je nl rekening komt.
  Anders zou je tegen problemen aan kunnen lopen.
  Carlo

 10. Chris zegt op

  Beste Jean, uw naam doet me vermoeden dat U een Belg bent, je kan bij een postkantoor cache geld op een prepaid master card laten zetten (max 8000 € per kaart),meerdere kaarten mogelijk.Deze worden wel op naam geregistreerd maar in Frankrijk bv.kan dit anoniem.deze kaarten meenemen naar Thailand en ginder gewoon pinnen of eenvoudig overschrijven op Thaise rekening.

 11. David H. zegt op

  Al even aan gedacht dat je indien later je hier komt wonen en je een condo wenst te kopen dat je moet kunnen aantonen dat je geld een buitenlandse oorsprong heeft anders kan je op je EIGEN naam geen condo kopen !!!
  Dus aangeven is de boodschap of aantoonbare transfers …..tevens kan je indien nodig zelfde traceerbare som uit Thailand terug uitvoeren indien nodig .
  Thailand gaat je geld niet taxeren bij binnenkomst ,je bent er meer dan welkom mede (lol) .

  Er wordt meer gevreesd dat je hier zou werken en daarmee je eigendom betaald zou hebben …..

 12. Peter zegt op

  Lezers Thailandblog,

  Zijn er lezers die een specifiek antwoord kunnen geven op de al gestelde opmerking; mag een gezinnetje met twee kinderen € 40.000 het land uit voeren. De regel is; maximaal € 10.000 per persoon. Dus het bovenstaande mag of heb ik ergens wat gemist?

  Mvg Peter.

  • lex K. zegt op

   de regel is 10.000 dollar per volwassen persoon, minderjarigen mogen geen geld in en uitvoeren, dus een voorvoorbeeld; gezien met 2 kinderen, 1 van 10 en 1 van 8, met vader en moeder mag 20.000 dollar, misschien dat de kinderen nog een klein bedrag op hun naam mogen mee nemen maar daar zou ik niet op rekenen en even goed navraag doen bij de desbetreffende instanties ( douane).

   Met vriendelijke groet,
   Lex K.

 13. Ton zegt op

  U heeft het over grotere bedragen. Wellicht ook plannen om met het spaargeld later een woning te kopen? U kunt het natuurlijk cash meenemen (boven bepaalde grens aangifteplicht), maar mocht u later uw woning willen verkopen en het geld ter hoogte van de oorspronkelijke aankoopprijs per bank willen terugzenden naar NL, dan willen de Thai autoriteiten graag weten waar het geld in eerste instantie vandaan kwam. Anders mogelijk geen toestemming om het geld per bank terug naar NL te zenden.
  In dat geval is een bankoverschrijving Nederland-Thailand gewoon het beste bewijsstuk, dat het geld wit was en legaal Thailand is binnengebracht.

 14. Jan zegt op

  @Ceedesnor
  Als je de bankkosten van de ontvanger ook wil betalen (our cost), rekent ING voor alle buitenlanden €25 ongeacht de werkelijke kosten in een specifiek buitenland.
  Dus altijd voor Thailand “shared cost” of “ben cost”

  • ceesdesnor zegt op

   Bedankt Jan, ik ben tevens de ontvanger, maakt dat niets uit?
   En waarom kunnen ze dat niet vertellen bij de ING, wel zo eerlijk.

 15. Maurice zegt op

  Beetje omslachtig maar zo heb ik het de vorige keer gedaan.

  Net onder de 10.000 cash meegenomen. De rest, (nog een keer 10.000) had ik op 4 verschillende debitcards gestort. Kon gewoon af en toe een paar duizend euro op mijn rekening storten en dit weer overhevelen naar en debitcard, geen haan die hier naar kraait.
  Je hoeft niet aan te tonen hoeveel je op je credit/debit card hebt staan.

  In Thailand heb ik dit van de debitcards gehaald en op een rekening laten storten in Thailand (rekening van mijn vrouw). Ook had ik nog wat geld op mijn eigen rekening gestort en zo kon ik ook dat nog pinnen in Thailand

  Het nadeel is wel dat je maar per keer €250 kan pinnen en dat er koers en transactie kosten aan verbonden zijn bij het pinnen. Dit heb ik maar voor lief genomen.

  Over de 10.000 was ik misschien 200 á 250 euro transactie kosten en zo kwijt maar dat vond ik acceptabel.

  Maurice

 16. David H. zegt op

  Even klein maar belangrijk vermelding rechtzetten
  , we hebben het hier allemaal over 10.000 euro , maar de teksten van douane vermelden dat je indien 10 000 of MEER ! uitvoert je dit moet aangeven ,dus eigenlijk is 9 999 maar vrij , die 1 ene euro kan het verschil maken bij puntuele douanier ( zou nu ook niet juist 9 999 euro meenemen of antwoorden ……zou hun wel eens overijverig kunnen maken om je zakken en andere te laten leeghalen , )
  persoonlijk heb ik aan de ” gate bezoek van zo een hondendouanier gehad op……..jawel natuurlijk ……Schiphol ! Bij vertrek .

  • David H. zegt op

   http://fiscus.fgov.be/interfdanl/downloads/2014-02-26-decl-cash-nl.pdf

   in het txt gedeelte van betreffend aangifteformulier is te vinden “‘ vanaf 10 000 of meer ” en tevens meerdere uitleg voor transitters .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website