Beste lezers,

Sinds een paar jaar overwinteren mijn vrouw en ik in Thailand. Ik heb al vele berichtjes hier gelezen over het verkeer en dan vooral over het huren van een scooter. Volgens velen ben je zonder motorrijbewijs niet verzekerd als je een ongeval krijgt. Dit geloof ik maar ik lees eigenlijk nooit iets over een sjaleng (scooter met zijspan) de meeste lezers zullen weten wat ik bedoel.

Ik huur eigenlijk altijd een sjaleng omdat mijn vrouw niet achter op de scooter durft en ik vind het een ideaal vervoermiddel in Thailand. Nu de vraag: ik heb geen motorrijbewijs ben ik nu verzekerd ja of nee? In Nederland mag ik met mijn autorijbewijs wel een mp3, trike of quad besturen als het maar meer dan twee wielen heeft.

Ben wel benieuwd. Niettemin blijf ik toch rijden zolang je je verstand gebruikt en niet als een idioot rijd is het goed te doen. Het is zo verdomd duur om je motorrijbewijs te halen in Nederland en heb niet de intentie om motor te rijden in Nederland.

Groet,

Richard


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “Lezersvraag: Geen motorrijbewijs, mag ik in Thailand op een scooter met zijspan rijden?”

 1. Peter Schuurbiers zegt op

  Richard,

  In Thailand is het niet anders als in de rest van de wereld. Dus ja je hebt een motor rijbewijs nodig om op een scooter te mogen rijden. En let wel jij hoef niet in de fout te gaan, maar bij een eventueel ongeval verlies jij altijd. De bedragen zijn niet mis welke betaald dienen te worden, het behalen van een rijbewijs is goedkoper denk ik.

  Groet Peter

 2. Ton zegt op

  Is het niet zo dat de Saleng (motor met zijspan) geheel niet omschreven is in de Thaise verkeerswet?
  Net als de trike & quad die dus niet te verzekeren zijn?

  • Thailand John zegt op

   Klopt, deze zijn niet teverzekeren. Demotorbike alleen wel maar met een sitecar er aan.En zonder geldig motor rijbewijs ben je noooit verzekerd.

  • Wim zegt op

   Klopt een saleng bestaat eigenlijk niet en zijn illegale aangebouwde zijspannen als je b.v je brommer moet laten keuren moet je de zijspan er af halen anders wordt het niet gekeurd.

   • TheoB zegt op

    Dus als ik het goed begrijp hebben we hier te maken met gedoogbeleid?
    Zolang je geen ongelukken maakt/krijgt wordt er niet moeilijk gedaan door de autoriteiten.
    Veel van die dingen hebben ook geen nummerplaat, dus ook geen CTPL (verplichte basis verzekering). Wordt ook door de vingers gezien tot …..

    Ik heb ‘ns aan een bevriende politieagent gevraagd hoe het zat met nummerplaatloze brommers/motoren.
    Antwoord: Geen probleem als je maar zorgt dat je niet tegen een controle aanloopt! 😀

 3. Jos zegt op

  Misschien is het een optie om in Thailand het motorrijbewijs te halen?
  Veel goedkoper en zeker makkelijker dan in Nederland.

 4. Erik de Werk zegt op

  Beste Peter, als je een non-immigrantvisum hebt en een “vast” adres in Thailand kun je een thais motorrijbewijs halen, het is 5 jaar geldig, fluitje van een cent, succes! Zonder rijbewijs ben je niet verzekerd!

  • peter zegt op

   Heb begrepen dat er 45 van de 50 theorievragen goed beantwoord moeten worden maar ik kan nergens een theorieboekje oid in het engels vinden. De praktijk stelt niks voor, maar het theoriegedeelte wordt dus lastig volgens mij.

   • Henk zegt op

    Hallo Peter
    ik heb vorig jaar excamen gedaan en mijn theorie geleerd met behulp van excamen-oefeningen op internet. Bijvoorbeeld:
    http://www.thailand-info.be/thailandrijbewijsexamen.htm
    Er zijn meerdere sites waarop je voorbeelden kunt vinden

    Succes

    • Henk zegt op

     Hier ook informatie te vinden
     http://www.nvtpattaya.org/nvtp/images/Handig/NVTP-update-2014-10-21-Rijbewijzen-in-Thailand-en-Nederland.pdf

     Hier staat ook een link naar meerdere theorie-voorbeelden

 5. Willy Croymans zegt op

  Hoi,
  Ik heb mijn motorrijbewijs in Thailand in January gehaald. Na een week en 155 bath armer had ik het geliefde pastje…

  • Dave zegt op

   Uw verhaal klopt niet helemaal.
   Als u een Thais rijbewijs heeft gehaald is het voor één jaar geldig.
   Als u het daarna verlengd is het voor 5 jaar geldig.

 6. Matthieu Hua Hin zegt op

  Hoogstwaarschijnlijk heeft de motorbike van de vraagsteller alleen de CTPL (Compulsory Third Party Liability), oftewel de verplichte verzekering. Deze verzekering betaalt ook uit als de bestuurder geen rijbewijs heeft.
  Maar let op: Deze verzekering dekt haast niets. Bij schuld aan een aanrijding, worden de medische kosten van de tegenpartij gedekt tot maximaal 50,000 baht (maximaal 200,000 baht bij overlijden). Materiele schade is totaal niet gedekt (dus ook schade aan een auto waar tegenaan gereden wordt, is niet gedekt onder deze CTPL).
  Hogere dekkingen zijn pas verkrijgbaar als er een extra (vrijwillige) verzekering wordt afgesloten.
  Deze vrijwillige (extra) verzekeringen keren niet uit als de bestuurder niet in het bezit is van een motorrijbewijs.

 7. eduard zegt op

  Ik had toen een tuk-tuk laten bouwen, helemaal costum-build en was er als een kind zo blij mee. Ik ging toen naar diverse verzekeringsmaatschappijen en…………U raadt het al, nergens een verzekering te krijgen , omdat punt 1, hij niet in Pattaya mocht rijden en punt 2, het was een driewieler. Af en toe zie er eentje, maar meer als reclameobject en dat zal met een vriendje als agent wel mogen.

 8. Fred zegt op

  Het hebben van een (Thais) rijbewijs betekent nog niet dat je dan verzekerd bent zoals hierboven geopperd wordt.

  Het gaat er om hoe de motorfiets verzekerd is. Bij huur zijn deze vaak minimaal verzekerd.

 9. Dine Riedé zegt op

  Eerst krijg je een motorrijbewijs voor één jaar, daarna voor vijf jaar en nog wat meer, tot je volgende verjaardag. Wel weer de zelfde procedure te volgen. Zo ging het tenminste bij ons in Cha am. Hadden al een geldig Nederlands motorrijbewijs…

 10. theoS zegt op

  Verboten! Motor met zijspan is illegaal en kan dus niet verzekerd worden en als Farang mag je niet eens een Tuk-Tuk besturen. Dit gezegd hebbende, ik rijd al meer dan 25 jr hier op een motor bike rond en nog nooit een rijbewijs daarvoor gehaald. Trouwens, niemand in mijn familie heeft zo’n papiertje. Maak je niet druk en gewoon rond blijven rijden.

 11. jasper zegt op

  Beste Richard, je vergelijking met quads etc. gaat volkomen mank. Je mag in Nederland immers ook niet op een motor met zijspan rijden zonder motorrijbewijs!

  De thuisgebouwde zijkarren zijn niet gekeurd, en dus per definitie illigaal. Ik wordt er dan ook voor bekeurd hier in mijn thuisstad (Oosten Thailand). Dat Thai er mee weg komen is een ander verhaal. Overigens bestaan er wel degelijk goedgekeurde motorfietsjes met zijspan in Thailand (chinese import).

  Ook wil ik hier het belang van het hebben van een internationaal rijbewijs benadrukken. Het ontbreken is niet alleen strafbaar, het kan ook een reden zijn voor een verzekering om niet uit te keren.

  Handiger is het, om gewoon een Thais rijbewijs te halen als je hier vaak komt.

  Als je een ongeluk krijgt zonder geldig rijbewijs kan dit zeer ernstige financiele consequenties hebben, ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Onlangs nog het verhaal van een Engelse jongen die bij een Thais motorcy ongeluk betrokken was, vanaf de nek verlamd en waar de verzekering in principe NIET voor betaalde. We hebben het dan over 100,000 euro, zomaar.

 12. Jan VC zegt op

  Mijn vrouw deed driemaal het theoretisch examen voor een motorrijbewijs. Zij slaagde telkens juist niet! Bij de derde keer werd haar gezegd dat ze nooit zou slagen als er niet betaald werd. Het werd haar duidelijk waarom zij als praktisch enige drie maal moest herkansen! Bij de eerste maal 1.000 THB en het zou geklonken geweest zijn! Nu betaalde ze 500 Bath en het was ook ok!

 13. Richard zegt op

  Iedereen bedankt voor jullie reaktie’s
  Toch maar is kijken of ik dan in Thailand het motorrijbewijs ga halen we zijn toch ruim 5 maanden van het jaar daar
  Iemand nog tips ik zit in de buurt van rayong

  Groet Richard

  • Ton zegt op

   Zorg dat je ruim voor 08.00h aanwezig bent in Rayong om in de rij te gaan staan.
   Neem iemand mee die de taal spreekt en de weg weet.
   Als het erg druk is willen ze je wel eens afpoeieren.
   Zorg dat je papierwinkel op orde is.
   Succes!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website