Beste lezers,

Ik heb een vraag over de ‘notification of residence’. Als ik naar Thailand ga dan vul ik op mijn arrival card mijn eerste hotel in Bangkok in. Nu vond ik op de website www.immigration.go.th dat wanneer ik mijn vrienden bezoek, waar ik dan  ook enkele dagen logeer, dat dit verblijf moet aangegeven worden bij de dienst immigratie.

Voor mij zou dat wel een domper zijn op de vreugde als ik vrienden in Phuket, Chang Mai en Isaan ga bezoeken. Drie uitstapjes naar immigratie vind ik niet zo leuk.

Mijn vraag is dan ook of de Nederlanders of Belgen die in Thailand wonen steeds hun gasten,familie of vrienden registreren bij de dienst immigratie.

Met vriendelijke groet,

Roy


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Lezersvraag: Moet je jouw gasten in Thailand steeds registeren bij immigratie?”

 1. wibart zegt op

  Lijkt me niet nodig. Vooral niet omdat het voor de immigratiedienst onmogelijk is te controleren of jij vooraf al het plan had deze vrienden te bezoeken of dat het een spontane opwelling was omdat je toch in de buurt was lol :-). Ik zou me daar dus niet zo druk over maken. Je eerste hotel of verblijf vul je in op de inreis kaart die je in het vliegtuig reeds verstrekt krijgt. Daarna is je reisplan open en afhankelijk van zin en tijd zou ik zo zeggen. I reis al meer dan 10 jaar op zo’n manier door Thailand en heb daar nog nooit moeilijkheden over gehad. Veel plezier.

 2. riekie zegt op

  Nee het hotel of resort waar je verblijft moet jou registreren bij de emigratie doen hun dat niet kunnen ze een boete krijgen

 3. teun zegt op

  Ik woon nu ruim 6 jaar in Thailand. Al vele vrienden/familie op bezoek cq te logeren gehad. Nog nooit enig probleem ervaren met emigratie. En ik weet zeker, dat genoemd bezoek niet allemaal hebben aangegeven bij mij te gaan logeren.

  Zolang je maar binnen de periode van je (30 dagen)visum weer Thailand verlaat, is er niks aan de hand.

  • Jos zegt op

   wat gebeurt er met personen die maar een dertig dagen visum hebben en toch veel langer willen blijven..die een half jaar of langer een rond reis door heel Thailand willen maken…??

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Beste Jos,

    Eerst en vooral moeten die zelf zorgen voor een geschikt visum (Tourist, Non-Immigrant en eventueel verlengingen daarop)

    Vervolgens is het de verantwoordelijkheid van hotel, guesthouse, huiseigenaar, gezinshoofd, etc…, om die meldingen te maken.
    Ze kunnen rustig rondtrekken door gans Thailand.
    Telkens ze in een andere verblijfplaats aankomen, en daar willen verblijven, dient de verantwoordelijk van die verblijfplaats die melding uit te voeren.
    In de praktijk zal de reiziger van al die meldingen weinig merken.(alleen misschien bij familie of vrienden indien die dit zouden melden)

    Zie mijn vorige posting hierover of lees het dossier Visum

    https://www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/TB-2014-12-27-Dossier-Visum-Thailand-volledige-versie.pdf Zie blz 28 – Melding verblijfplaats bij aankomst

 4. Harry zegt op

  Ik vul sinds 1995 in: several hotels in Thailand on a round trip

  Nog nooit een vraag gekregen.

 5. Jean-Paul zegt op

  De Thai die een vreemdeling huisvest is verplicht dit te melden bij de plaatselijke immigratie. Ook.bij slechts een bezoek. Bij nalaten wordt minstens een boete van 800 Thb opgelegd. Onmiddellijk te betalen. Spreek uit ervaring.

 6. Leo Th. zegt op

  Maak je beslist geen onnodige zorgen. Het invullen van bv. je eerste hotelverblijf is voldoende. Sommigen blijven 1 nacht in Bangkok en gaan vervolgens op rondreis. Je kan moeilijk al je hotels op de immigration-card kwijt. Er zijn natuurlijk ook reizigers/backpackers die geen enkel hotel van te voren hebben gereserveerd. Vul dan de naam van een fictief hotel in Bangkok in want er zijn immigrati-ambtenaren die er op letten of er sowieso iets ingevuld is.

 7. Hans Pronk zegt op

  Er bestaat inderdaad de verplichting om familieleden, vrienden en anderen te registreren bij je immigration office, en die verplichting geldt niet alleen voor hotels en dergelijken. Die verplichting geldt ook indien je gast al in Thailand woont maar in een andere provincie. Ik meen dat de boete THB 5.000 per dag per farang bedraagt. De kans dat de overtredingen ontdekt worden lijkt niet zo groot maar nu de militairen de regeltjes steeds meer gaan handhaven is de kans natuurlijk groter geworden. Wat bijvoorbeeld als die gasten betrokken raken bij een verkeersongeval en hun adres moeten opgeven? En het gaat natuurlijk niet alleen om die boete maar ook om al die andere problemen die met zo’n overtreding samenhangen.
  Gelukkig kan de aangifte tegenwoordig per E-mail. Download TM30 (NOTIFICATION FORM FOR HOUSE-MASTER, OWNER OR THE POSSESSOR OF THE RESIDENCE WHERE ALIEN HAS STAYED) van http://www.immigration.go.th/nov2004/en/base.php?page=download en stuur het ingevuld op naar je immigration office. Er moet wel een handtekening van de huiseigenaar op staan dus moet er ook een scan van het ingevulde formulier gemaakt worden.
  Zelf heb ik het al een paar keer gedaan maar helaas nooit bevestiging van ontvangst gekregen. Maar ik kan in ieder geval bewijzen dat ik mijn best heb gedaan.

  • Hans Pronk zegt op

   Correctie:
   De boete bedraagt volgens mijn vrouw “slechts” THB 800 per nacht en per farang. En dus niet THB 5.000. Mijn vrouw heeft een veel beter geheugen dan ik dus die THB 800 zal wel correct zijn. Bovendien maakt Jean-Paul er ook al gewag van.
   De melding aan het immigration office moet binnen 24 gebeuren (zie ook de reactie van RonnyLatPhrao).

  • teun zegt op

   Hans,

   Heb effe ingelogd op door jou aangegeven site en het betreffende formulier. Wat denk je? Gebeurt helemaal niks……..dus ook geen formulier.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Die link die Hans geeft werkt perfect.

    Probeer anders deze eens. Het is de link van Bangkok Immigration (of Division 1)
    Het zijn dezelfde formulieren.
    http://bangkok.immigration.go.th/en/base.php?page=download

   • Hans Pronk zegt op

    Vreemd Teun, je kan zelfs kiezen uit een Word-document en een pdf. Succes. En anders de suggestie van RonnyLatPhrao opvolgen natuurlijk.

    • teun zegt op

     Ik lette even niet goed op. Vergat 1 handeling. Kan dus zowel Word als Pdf downloaden.

     Maar nu even naar realiteit. Je kunt je gasten toch niet elke keer zo’n formulier laten invullen. Een beetje bureaucratisch. Net als 90-dagen meldingen met 1 jaar visum. Je komt het land niet uit zonder re-entry visum. Dus waar ben je dan? Gewoon thuis natuurlijk cq. binnen Thailand. Maar ja, je moet je toch melden want anders boete etc.

     • Hans Pronk zegt op

      Inderdaad een beetje bureaucratisch. Maar nu het via internet afgedaan kan worden valt het wel mee. En je zal toch niet elke maand bezoek krijgen uit Nederland.
      Zonder re-entry visum kan je Thailand zonder problemen verlaten. Alleen Thailand weer binnenkomen gaat dan wat lastiger…..

   • Hans Pronk zegt op

    Teun,

    Werk je misschien op een computer die aangeschaft is in Thailand? Dan is er een dikke kans dat er illegale software op zit. Bijvoorbeeld Internet Download Manager (IDM). Dat kan je zien aan de melding bij het opstarten van de computer dat er een fake serienummer is gebruikt. En met zo’n illegale versie kan je bijvoorbeeld geen pdf-files downloaden. Dat zou jouw probleem kunnen verklaren.
    Oplossing: of een bruikbare IDM installeren of kiezen voor het downloaden van het Word-document.

 8. RonnyLatPhrao zegt op

  Ga je in een hotel guesthouse, of wat ook dan doen die dat voor jou.
  Ga je bij familie, vrienden, etc dan moet het gezinshoofd dat voor jou doen. Eerste naam op de Tabien Baan.
  Zelf moet je niks doen.
  Het enige dat je zelf moet doen is het eerste adres waar je zal verblijven invullen op je “arrival” kaart. Vanaf aankomst op dat adres is het verder de verantwoordelijkheid van hotel, guesthouse, of gezinshoofd om je verdere verblijf te melden.

  Er staat een hoofdstuk hierover in het visum dossier.

  https://www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/TB-2014-12-27-Dossier-Visum-Thailand-volledige-versie.pdf Zie blz 28 –

  Melding verblijfplaats bij aankomst
  bangkok.immigration.go.th/en/base.alienstay
  Huiseigenaars, gezinshoofden, landeigenaars of managers van hotels waar buitenlanders verblijven op een wettelijke en tijdelijke basis, dienen Immigration op de hoogte te brengen binnen 24 uur. Dit is conform de immigratiewet, sectie 38. Indien er geen Immigrationkantoor aanwezig is in de provincie, dan mag deze kennisgeving van verblijf gebeuren bij het lokale politiebureau. De kennisgeving van verblijfplaats dient tegebeuren met formulier TM30 – Notification form for house masters, owner or possessor of the residence where alien have stay. De kennisgeving binnen 24 uur kan persoonlijk bij het Immigrationkantoor (of politiebureau); door een geautoriseerd persoon van b.v. het hotel; per aangetekende post, of via internet.

  Door hotels wordt dit zeker gedaan. Die weten dat ze dit moeten doen en kunnen er een boete voor krijgen bij nalatigheid.
  Particulieren doen het minder. De meeste Thai of buitenlanders weten trouwens niet dat ze dit moeten doen. Er wordt bij particulieren ook niet echt op gecontroleerd.
  Ik zou me er ook geen zorgen over maken als je vrienden of familie dit niet doen. Laat het dus geen “domper” zijn op de vreugde.

  Voor iemand die langere tijd bij familie zal doorbrengen is het misschien aan te raden de huiseigenaar hier attent op te maken indien hij dit niet zou weten Het is trouwens een kleine moeite. Gewoon het formulier TM 30 opsturen naar immigratie . Niemand hoeft zich daarvoor naar immigratie te verplaatsen.

 9. riekie zegt op

  Toen ik bij mijn schoondochtyer ging wonen in de isaan moesten we samen naar de emigratie toe.
  Ze moest bij zich hebben alle papieren van haar huis en indentiteitskaart ik moest mijn paspoort en visa bij me hebben moet binnen 24 uur worden gemeld bij de emigratie wat wij ook niet wisten.
  Gelukkig kregen we geen boete voor het te laat vermelden

 10. a. van rijckevorsel zegt op

  Ik geef mijn “winteradres” op .En vandaar uit ga ik af en toe weg,laatst BKK Ayttaya en Lopburi.Dan weer Jomtien. Mss vlgde week Chantaburi. Nooit probleem gehad


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website