Beste lezers,

Fijnstof is in België verantwoordelijk voor de vroegtijdige dood van 10.000 mensen per jaar. Zijn er gegevens inzake de luchtkwaliteit in Thailand en meer bepaald in Pattaya?

Groet,

Rob (BE)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Lezersvraag: Hoe zit het met fijnstof in Thailand en vooral in Pattaya?”

 1. janee zegt op

  Ben al jaaaaren niet in dat verderfelijke oord aan zee geweest-dat weet ik niet. Wel worden in de grote stad BKK, alwaar het eenieder duidelijk zal zijn dat dit problem vele mijlen groter is, ook in de BKKpost vaak cijfers gedrukt van de meest vervuilde stadswijken/straten, DinDaeng rd. scoort altijd heel hoog, evenals het Vict.Monument (ligt er vlakbij), dan Pratunam. of dat fijnstof of andere gifstoffen of weet ik wat is-weet ik dus niet. Dat het er slecht is is overduidelijk.
  Overigens leeft de mens steeds langer en kan ik me goed herinneren dat in de jaren 60/70 met veel minder auto’s op de weg de vervuiling in de lucht vele mijlen groter was (althans merkbaar) als nu, dus ik heb en blijf nogal wat twijfels houden over die vermeende doden. De kans op sterfte is overiegns 100% voor iedereen.

 2. John zegt op

  zijn er beschermende oplossingen voor fijnstof en dan bedoel ik niet die monddoekjes

  • Fransamsterdam zegt op

   Jawel, zoek eens op fpp2 stofmasker. Die zijn echter meer bedoeld om bij (sloop)werkzaamheden en dergelijke te dragen. Niet bij het boodschappen doen. Maar het is niet verboden dacht ik in Thailand.
   Door heupletsel na vallen komen ook veel mensen om het leven. Daar kunt u een valairbag voor kopen.
   Uiteraard als aanvulling op de valhelm tegen hersenbeschadiging. Flip-flops met stalen neuzen zijn nog in ontwikkeling. Een veiligheidsbril kan nooit kwaad en dan zal je zien dat je een doodsmak maakt na het douchen.

 3. Van bellinghen zegt op

  Geachte.
  Ben onlangs in Memorial hospital geweest waar de dokter me verteldw dat gans cetraal Pattaya een grote pollutiezone is. Bijna alle farangs wonende in die buurt komen met longproblemen naar het hospitaal.
  Het gaat hem steeds over hoesten vooral als men ligt, groene slijmen en speeksel die plakt zoals het beste kleefprodukt. Antibiotica helpt maar zeer relatief. Antibiotica die intraveineus wordt toegediend werkt efficienter. vb AVALOX infuus van 2 uur.
  Zoekt u een condo dan beter Jomtien nemen. Zeer groot verschil.
  Beste Groeten.

  • Fransamsterdam zegt op

   Antibiotica helpt bij mijn weten tegen levende ziekteverwekkers zoals bacteriën.
   Op fijnstof of de gevolgen daarvan heeft antibiotica geen enkel effect.
   Lariekoek dus.

 4. Jacques zegt op

  Ik rijd tegenwoordig in Pattaya op de motorbike met mijn helmscherm voor mijn gezicht, want anders komt er iedere keer stof in mijn ogen en blijf ik knipperen etc. Ook met wrijven, rode ogen dus stof genoeg.

  • Fransamsterdam zegt op

   Stof waar je acuut last van hebt is beslist geen fijnstof.

  • John Chiang rai zegt op

   Zolang je stof in je ogen krijgt,mag dit zeker onaangenaam zijn,en tijdens de deelname aan het verkeer ook voor anderen niet geheel ongevaarlijk zijn,alleen heeft dit soort van stof,nog het minste nadeel.
   Het soort fijnstof waar het in bovenstaande artikel echter over gaat,is zo microscopisch klein dat het alleen via de keelkop in je longen geraakt,en daar op den duur erge schade aanricht.
   Fijnstof die o.a bestaat uit giftige chemische middelen,en o.a hoofdzakelijk door stratenverkeer ( in het bijzonder dieselvaartuigen),het open verbranden van huis/ afval, agraische velden,en het passief meeroken van nicotine producten. Allemaal dingen die ook in Thailand veel voorhanden zijn,en bij overschrijdingen weinig,of helemaal niet gecontroleerd word.
   Mensen die lang onder fijnstof te lijden hebben,kunnen bewezen hierdoor o.a ashtma aanvallen,hoesten, en zelfs hartklachten en longkanker door ontwikkelen.
   Bij hoge concentratie zie je deze fijnstof vaak als een soort mistklok over een gebied hangen,waar zelfs af en toe de zon niet meer doorheen schijnt.

 5. willie zegt op

  Nou,met al die denderende autobussen in Pattaya kan ik me voorstellen dat je beter geen onderzoeken naar fijnstof ofzo gaat doen.

 6. Gerrti zegt op

  Tja,

  Over fijnstof maakt men zich niet zo druk in Thailand, slechts 10.000 doden per jaar, een getal dat werkelijk niets voorstelt met de jaarlijkse doden door het verkeer.

  Bangkok zal zeker de kroon steken in Thailand, maar de jaarlijkse branden van rijstvelden kunnen er ook wat van. Van brandenden vuilnisbelten nog maar niet gesproken.

  Als je geen fijnstof wilt of kan hebben, is Thailand niet het geschikte land voor je.

  Gerrit

  • Fransamsterdam zegt op

   Die 10.000 doden, dat is het cijfer voor België. Dus dat land is ook ongeschikt.

 7. Karel zegt op

  Ik woon in Jomtien aan het strand en ruik de vervuilde lucht vanuit Pattaya als de wind uit die hoek komt. Bij intensief sporten voel ik dan mijn bronchiën. Gelukkig is dat in een heel jaar niet meer dan een dag of 30.

  Bij westen- en zuidenwind is in Jomtien de lucht fris… (zolang je maar niet op een drukke weg rijdt). Gelukkig is de wind dus meestal gunstig.

 8. Ger-Korat zegt op

  Greenpeace publiceerde afgelopen jaar een rapport over fijnstof in een aantal provincies. Wealth Health Organization stelt een veiligheidsgrens voor PM2.5 van 10 microgram per kubieke meter lucht. Thailand hanteert 25 microgram als veiligheidsgrens. In Chonburi, niet ver van Pattaya, was het gemiddelde 21 microgram in de eerste helft van 2017. Google op air pollution alert in 14 provinces, dan krijg je wat informatie hierover.

  • Ger-Korat zegt op

   Kleine aanpassing van mijn reactie in de 2e zin : Wealth Health Organization moet zijn : World Health Organization.

 9. herman69 zegt op

  Ja wat wil je, al die vuile stinkende diesels die hier rond rijden, komt er nog bij als bonus dat de wegen
  vol met stof liggen en ook als dessert inademd.

  Plus al wat zij hier verbranden, ja heren zelf het suikerriet afbranden wel in de Morgen ligt hier een
  tapijt van zwarte sneeuw.
  Normaal is het verboden nog suikerriet af te branden, wat zeg een thai, dat heb ik niet goed begrepen
  hoor.

  Al deze zaken zal u gezondheid zeker niet te goede komen, en na Jaren verblijf in Thailand zal u
  wel bronchus problemen ondervinden.

  Voor mijn part is Thailand een zeer vuil en ongezond land om te vertoeven.

 10. Willy Croymans zegt op

  Ben 2 keer met de scooter van Pattaya naar Bangkok gereden, deed er 2 uurtjes over, bij aankomst in Bangkok was ik net zwarte piet, over fijnstof gesproken….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website