Beste lezers,

Per 1 januari 2016 wil ik emigreren naar Thailand. Ik ben dan 64 jaar oud. Mijn opbouw AOW bedraagt 98% en krijg als ex docent van het ABP privaat pensioen. Daarnaast heb ik nog een oud regime koopsompolis (voor 1990) met een waarde van 50.000 euro. Tenslotte zal ik mijn huis hebben verkocht voor 1 januari 2016.

Ik lees regelmatig dit blog evenals de informatie. Er is dus veel informatie over dit onderwerp verstrekt. Toch zou ik het zeer waarderen om onderstaande vragen beantwoord te krijgen, mede gezien het feit dat in 2015 veel zaken zijn veranderd.

P.S. ik ben alleenstaand.

Vragen, bij emigratie naar Thailand:

 1. Kan ik op grond van bovenstaande vrijstelling inhouding loonbelasting/premie volksverzekeringen verkrijgen?
 2. Kan ik mijn koopsompolis belastingvrij afkopen?
 3. Valt de opbrengst van de verkoop van mijn huis na uitschrijving en emigratie tijdelijk box 3?
 4. Kan ik vervolgens de opbrengst van mijn huis in Nederland op een bankrekening in Nederland aanhouden of heeft dit repercussies?
 5. Is naast een bankrekening in Thailand, woonadres in Thailand een fiscaal nummer te verkrijgen in Thailand nodig hetgeen vermeld is bij vraag 1 en vraag 2?
 6. Zijn er nog andere zaken waar ik rekening mee moet houden bij emigratie? Suggesties ook welkom.

Bij voorbaat dank hiervoor.

Frans


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Lezersvraag: Emigreren naar Thailand en belasting consequenties”

 1. Rob zegt op

  Frans,

  Deskundigheid kan je inhuren. Misschien te overwegen waard. Gr Rob

 2. Kees en Els zegt op

  Hallo Frans,
  Ik heb veel info hierover uit ervaring, Wij wonen al 7 jaar in Thailand

 3. jhvd zegt op

  Als het mogelijk is wil ik ook graag deze informatie ontvangen.

  Bijvoorbaad vriendelijk dank.

 4. Alex zegt op

  Slechts een advies, neem contact op met Marty Duijts, belasting consulent in Raamsdonkveer. Is gespecialiseerd in Thailand gangers, heeft dit voor veel van mijn vrienden hier en voor mij, uitstekend geregeld! Google hem maar even en bel hem of stuur hem een mail

 5. Bob zegt op

  vraag 1: u kunt pas aanvragen als u in Nederland uitgeschreven bent daarvoor gebruikt een speciaal formulier. U heeft in Thailand een adres en huur(of koop) contract nodig waarmee u naar de emigratie
  gaat en een bewijs van verblijf aanvraagt.
  vraag 2: in het formulier kunt u hiervan opgave doen en oud regime kan worden vrijgesteld.
  vraag 3: als u vrijstelling valt er niets meer in box….. U zet uw (na aflossing) kapitaal gewoon op een bankrekening.
  vraag 4: geen repercussies als u uw geld (tijdelijk) in Nederland laat staan.
  vraag 5: U heeft geen fiscaal nummer nodig. U heeft weliswaar een in Thailand belastbaar inkomen maar dat is te laag ivm hoge vrijstelling voor ouderen.

  Opmerking. Op het formulier waar u de aanvraag op indient staat oa een vraag of u in Thailand belasting gaat betalen. U moet deze vraag onbeantwoord laten. Dan jokt u ook niet. Maar de dienst mag deze vraag niet stellen; uitspraak Europees hof. Als ze iets willen weten kunnen ze dat langs ambtelijke kanalen aanvragen. Maar ze weten wel dat u niet betaalt want u heeft onvoldoende inkomen. En dat heeft niets met vermogen te doen. Meer vragen: robert-e-c @ Hotmail.com (even de spaties eruit halen.

 6. jhvd zegt op

  Moderator: Lezersvragen moeten via de reactie.

 7. timo zegt op

  Ik wil graag deze informatie delen

 8. NicoB zegt op

  Beste Frans, allereerst zie het dossier Belastingen.
  1.Kan ik op grond van bovenstaande vrijstelling inhouding loonbelasting/premie volksverzekeringen verkrijgen? Ja, voor het private abp pensioen, nee voor de aow.
  2.Kan ik mijn koopsompolis belastingvrij afkopen? Ja, let op! aanvragen van de vrijstelling vóór het afkopen!
  3.Valt de opbrengst van de verkoop van mijn huis na uitschrijving en emigratie tijdelijk box 3? Nee, NL is na uitschrijving en emigratie niet meer bevoegd tot enige heffing op dit vermogen.
  4.Kan ik vervolgens de opbrengst van mijn huis in Nederland op een bankrekening in Nederland aanhouden of heeft dit repercussies? Ja, langdurig aanhouden in NL kan, er zijn geen repercussies, zie 3.
  5.Is naast een bankrekening in Thailand, woonadres in Thailand een fiscaal nummer te verkrijgen in Thailand nodig hetgeen vermeld is bij vraag 1 en vraag 2? Zie de reakties hierboven van Bob.
  6.Zijn er nog andere zaken waar ik rekening mee moet houden bij emigratie? Ja, dat kan een lange lijst zijn, bv. visa, zorgverzekering ja/nee, woonruimte Thailand, inboedel mee, die lijst vormt zich vanzelf, blijven er vragen, dan is er Thailandblog; bij twijfel Marty Duijts raadplegen.
  Sukses en welkom straks in Thailand.
  NcoB

  • Braadijs zegt op

   Sorry, maar er is géén vrijstelling voor ABP-pensioen mogelijk, behálve als het ABP-pensioen werd opgebouwd bij een rechtspersoon ánders dan “de Overheid”. Te denken is aan de Energie-bedrijven, Waterbedrijven e.d.

   • NicoB zegt op

    Braadijs, je hebt het helemaal juist, geen vrijstelling ABP pensioen indien gebaseerd op een Overheidspensioen.
    Vraagsteller Frans geeft echter dit aan: “krijg als ex docent van het ABP Privaat ( !! ) pensioen ”
    Bij mijn antwoord op zijn vraag gaf ik aan en herhaalde wat vraagsteller zelf aan gaf ( Privaat pensioen ) en ga ik er daarom vanuit dat dit Privaat pensioen gebaseerd is op een dienstverband zoals gezegd als ex docent, waarbij het dienstverband niet plaatsvond bij de overheid.
    Dit is heel goed mogelijk, bv. een dienstverband als docent bij een Private school of instelling.
    Is het pensioen gebaseerd op een dienstverband bij de Overheid, dan, nogmaals, heb je gelijk en kan er geen vrijstelling gevraagd worden. Frans weet zelf wel zeker hoe dit zit, dus heeft nu op beide mogelijkheden een antwoord.
    NicoB

 9. kees zegt op

  Beste,
  Contacteer Allianz -verzekeringen in Rotterdam.(www.allianz.nl) m.b.t. uw koopsompolis.
  Ik was onlangs in excact dezelfde situatie en het heeft me heel veel tijd en moeite gekost
  om dit alles (via hen) ,goed geregeld te krijgen.( ze zijn bijna de enige in Nederland waar je dit nog
  kunt doen).
  Kees

  • NicoB zegt op

   Beste Kees,
   Wat jij bedoeld is, dat Allianz een van de weinige verzekeraars is, waar je een lijfrentekoopsom in een lijfrente polis met termijnen kunt verkrijgen en daar heb je gelijk in..
   Maar de vraagsteller geeft bij vraag 2 aan, dat hij deze oud regiem polis belastingvrij wil afkopen.
   Frans kan Frans dat prima regelen met de Belastingdienst Buitenland te Heerlen, of als hij nog onder zijn huidige Belastingdienst valt op het moment van het vrijstellingsverzoek bij afkopen bij zijn huidige Belastingdienst.
   NicoB

 10. hans zegt op

  http://www.lijfrenteuitkering.net/emigreren-met-een-lijfrente-uitkering.html

  Ik zou deze url maar eens lezen, groet Hans


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website