Lezersvraag: Ik wil emigreren naar Thailand en heb een aantal vragen

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
13 augustus 2014

Geachte lezers van Thailandblog,

Mijn naam is Jan, 55 lentes jong en woonachtig in de regio Eindhoven. Aangezien ik mij op termijn in Thailand wil vestigen, heb ik (weer) een aantal vragen. Een enkele lijkt wellicht triviaal, maar is toch belangrijk voor mij.

Al eerder heb ik vragen gesteld over het importeren van een Golf cabrio en het ter plaatse aanschaffen van een quad, en daar heb ik goede en verhelderende antwoorden op gekregen. Overigens heb ik alle lezersvragen (en antwoorden!) al een keer aandachtig doorgelezen en heb daar ook heel veel nuttige informatie uit kunnen halen. Alle complimenten voor deze site en de medewerkers! Hieronder volgen mijn vragen.

1. In geval van langdurig verblijf in de komende paar jaar (ik ben nu 55, verblijf te verlengen ook na pensionering), wil ik mij graag in een kustplaats vestigen. Nu heb ik al het nodige gelezen over Phuket en Pattaya, en in mindere mate over Hua Hin en Cha-Am, maar zijn er mensen die in de ruimste zin van het woord een bepaalde kustplaats (ook de niet genoemde) met een goede argumentatie kunnen aanbevelen met alle mogelijke voors en tegens? Graag alle mogelijke informatie over alle aspecten van een langdurig verblijf in ongeacht welke kustplaats. Wat ook meetelt is dat ik, na goede oriëntatie ter plekke, wil onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om na een tijdje een kleine salsabar te beginnen. Ik heb al een indruk van mogelijkheden en wettelijke bepalingen hierover, maar gerichte en actuele informatie op dit gebied is ook van harte welkom. Mijns inziens is het niet zinvol om bij voorbeeld op Patong Beach, om maar een dwarsstraat te noemen, een dergelijke bar te beginnen tu ssen all e herrie- en damestenten, maar misschien vergis ik me. En als er mensen zijn die in algemene zin bekend zijn met en / of ervaring hebben met de salsascene in TH, dan ben ik ook heel benieuwd naar hun reacties. Ik heb hiervoor gegoogeld, maar heb voornamelijk commerciële sites gezien. Ik ken het salsawereldje in NL goed genoeg om dit soort sites op hun waarde te schatten.

2. Als ik uiteindelijk zou verhuizen wil ik, naast persoonlijke zaken als huisraad, boeken en cd’s / dvd’s, ook een Laser (zeilboot) meenemen. Aangezien het laatste item in NL volgens mijn informatie aanzienlijk goedkoper zou zijn dan in TH, lijkt me dit de moeite waard. Ik heb begrepen dat er voor persoonlijke zaken geen importbelasting hoeft te worden betaald, maar de vraag is of dit ook voor de Laser geldt. Overigens moet een dergelijk bootje ook in een behoorlijke container passen samen met de huisraad e.d.

3. Aangezien de mogelijkheid bestaat dat ik op langere termijn niet of minder goed ter been zou zijn, wil ik graag ook een scootmobiel meenemen. Kan iemand zeggen of dit mogelijk is (ook in een container), of een dergelijk vervoermiddel op de openbare weg in TH is toegestaan en of hiervoor ook (import)belasting moet worden betaald?

4. Ik heb een slecht en lelijk gebit. In NL kost het een fortuin om hier iets aan te laten doen en mijn vraag is of het in TH ook goed kan worden gesaneerd en tegen welke kosten (privé te voldoen). Tevens gaat het om bestrijding van paradonthose (hoop dat ik het goed schrijf). Over bleken heb ik op Thailandblog al een keer iets gelezen, daar gaat het dus niet om.

5. Bij alle informatie over het huren van een huis, krijg ik de indruk dat de meeste (veel) huurhuizen worden aangeboden met interieur en huisraad. Ik heb hieraan geen behoefte en wil een huurhuis naar eigen smaak en inzicht kunnen inrichten. Zijn er huizen te huur waar dit mogelijk is en zou dit qua prijs een gunstig verschil maken (kwestie van onderhandelen?) met reeds ingerichte huurhuizen?

6. Indien een huurhuis in een minder goede staat zou zijn, ben ik handig genoeg om verschillende zaken hieraan te verbeteren. Een aantal vragen hieromtrent: 1. Is het (wettelijk) toegestaan om dit te doen zonder dat mijn activiteiten volgens de TH-wet als werk zouden kunnen worden beschouwd, 2. is een verhuurder genegen om hiervoor toestemming te geven, resp hieraan mee te werken en eventueel een lagere huurprijs te vragen (wéér een kwestie van onderhandelen?) en 3. in geval van een ontkennend antwoord op de eerste twee vragen, of als ik zelf niet in staat ben om bepaalde klussen te klaren, zijn er bekwame en betrouwbare handwerklieden (loodgieters, electriciëns, timmerlui, metselaars, etc.) in TH, die dat wel kunnen en willen doen?

7. Tenslotte, en niet gaan lachen s.v.p., ik heb begrepen dat in TH hurktoiletten de gewoonste zaak van de wereld zijn en dat menig westerling hier grote moeite mee heeft, ik in ieder geval wel. In TH wil ik graag een huis huren zoals al is aangegeven in vraag 5 (kopen is niet aan de orde, los van alle wettelijke obstakels in TH) en de vraag is of huurhuizen i.v.m. mogelijke westerse huurders zijn voorzien van westerse (zit)toiletten. Zo nee, dan is mijn vraag of westerse toiletten in TH te koop zijn, of dat ik zo’n artikel zelf mee moet nemen in de bekende container, en of deze door een Thaise loodgieter kan worden geïnstalleerd met een adequate watertoevoer en -afvoer. In datzelfde licht stel ik de vraag of kwalitatief goed toiletpapier in TH te koop is (niet weer gaan lachen!).

Ik ben me ervan bewust dat ik veel en verschillende vragen heb gesteld, maar ik wil me zo goed mogelijk oriënteren alvorens beslissingen te nemen. Dit neemt niet weg dat ik allereerst voor een kortere periode (bij voorbeeld twee maanden) ter plekke goed om me heen wil gaan kijken. Alle relevante informatie vooraf is echter van harte welkom. Ik wacht de reacties met spanning af.

Alvast mijn dank, met vriendelijke groet,

Jan (ook op afstand een TH-fan)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

30 reacties op “Lezersvraag: Ik wil emigreren naar Thailand en heb een aantal vragen”

 1. Chang Noi zegt op

  1. Persoonlijk zou ik nooit in toerist plaatsen als Phuket, Koh Samui, Pattaya, Hua Hin of Cha-am gaan wonen. Je zou wel daar vlakbij kunnen gaan wonen.

  2. Wat betreft import van spullen … neem zo min mogelijk mee. Informeer via een gerenomeerde en ervaren transporteur. De import regels zijn naamlijk niet zo simpel.

  3. Je moet overal import belasting over betalen. Hoeveel verschilt per item. Ik denk dat de meeste niet reguliere transport middelen eigenlijk illegaal op de weg zijn in Thailand.

  4. Thai land kent goede tandartsen, maar ook velen ondeskundige en/of oplichters. Persoonlijk ga ik altijd naar een tandarts in Bangkok.

  5. Meeste huizen voor buitenlanders zijn inderdaad reeds “ingericht”, maar er zijn natuurlijk ook gewoon huizen zonder meubels te huur.

  6.1. In theorie niet
  6.2. Ligt aan de verhuurder
  6.3. Ja, maar moeilijk te vinden (die het goed kunnen)

  7. Meeste echte huizen hebben gewoon westerse toilet. Die dingen zijn gewoon te koop in iedere DHZ zaak.

 2. Eric Donkaew zegt op

  Laat ik een antwoord geven op de makkelijkste vraag, namelijk vraag 7.
  Haast alle woningen en appartementen in de westers georiënteerde plaatsen zijn voorzien van westerse toiletten. En je kunt ze overal kopen. Ook in Thailand gaan de hurktoiletten er langzaam maar zeker uit. Gelukkig maar.

 3. ton zegt op

  Dag Jan,

  Heb je er al eens aan gedacht om eens naar Thailand te gaan op vakantie bevoorbeeld. Als je er even rondkijkt weet je waarschijnlijk al veel beter of je er heen wilt verhuizen of niet. En ook zijn vele van je vragen vanzelf beantwoord. Ik moet bv echt moeite doen om ergens een hurktoilet te vinden…

 4. Victor Kwakman zegt op

  Vraag 2 en 3: Er dient wel degelijk importbelasting betaald te worden.
  Mocht je t.z.t. een goede en betrouwbare Internationale verhuizer wensen dan adviseer ik Transpack. Ook hun agent Boonma in bangkok regelt zaken zeer goed en professioneel.

 5. Thailand John zegt op

  Hallo Jan,

  Op dit moment staat er in de regio Ban Amphur een leuk vrijstaand huisje met woonkamer, keuken en 3 slaapkamers.Er zitten 3 aircos in en je heb een tuintje rond het huis en een parkeerplaats in je tuintje.
  Het is gelegen ongeveer 18 km. van Pattaya en ongeveer 7 minuten rijden naar het strand. het ligt in een rustige landelijke omgeving, doch winkeltjes als 7 eleven, Mini Lotus, mini bic sea vlak bij. Tevens vlakbij diverse leuke strandjes en een jachthaven en diverse mooie parken. De huur van het huisje is op dit moment 7 000 bath per maand.Water en stroom is naar gebruik en betaal je zelf rechtstreeks aan de electriciteitsfima en aan het waterbedrijf. Water is alleen voor wassen en douchen etc. Doch niet om te drinken.Ik weet alleen niet of het gemeubileerd is. mocht je intresse hebben laat dan je Email adres weten dan neem ik met jouw contact op.

  • eddy zegt op

   Beste,
   heb interesse ,kun jij te weten komen als het gemeubeld is of niet ?

 6. e zegt op

  beste mijnheer J

  waarom komt u niet eerst een aantal maanden op vakantie?
  kunt u zelf eens goed om u heen kijken.
  meten is weten …………………

  vr gr

  e

 7. eduard zegt op

  in die 2 maanden dat u hier bent, kunt u op hier op alle vragen van u een oplossing vinden.De theorie is vaak anders als de praktijk.

 8. lung zegt op

  Hallo Jan

  Vooor het vinden van een huis op te huren of te kopen, kijk een naar dit adres http://www.udonrealestate.com/

  Met vriendelijke groet Lung

 9. Nest zegt op

  In Thailand zijn meer verschillende modellen van toiletten te koop dan in Nederland,hier in Chiangmai
  Zijn winkels met meer dan 60! Verschillende (zit) toiletten te koop,dus zit op je gemak….

 10. hendrik zegt op

  Een antwoord op vraag 6:

  Woon zelf nu 2 jaar in Thailand, ben getrouwd met een vrouwelijke politie beambte. Heb dit even gecontroleerd of je in een huurhuis zaken zelf kunt en mag opknappen dan wel veranderen.

  Het antwoord was nee, alleen in dien u zelf zou hebben gekocht of gebouwd mag je deze kunsten vertonen.
  Het is zo dat als de eigenaar of eigenaresse toestemming geeft dit ten alle tijden door thaise lieden moet worden gedaan.

  Succes Hendrik.

 11. Geert zegt op

  Leren kost geld en inderdaad een antwoord op je vele vragen kan best eerst door ervaring ter plaatse, misschien verdraagt je lichaam zelfs de hitte en vochtige toestanden niet eens, bekijk dat eerst even ter plaatse.

 12. Jan.D zegt op

  Toiletpapier is genoeg om te kopen. Mijn advies ook. Ga eens 2 maanden op vakantie en zoek wat je graag zou willen. Vraag advies aan Nederlanders, die je daar ongetwijfeld zult tegen komen. Je kunt wel van alles willen, maar het is niet te hopen dat je de kous op je kop krijgt.
  De tandarts: als jouw gebit zo slecht is en jij hebt hier nog je basisverzekering, informeer hier. Ik denk dat je beter af bent. Krijg je toestemming van je Ziektenkosten verz. Maatschappij is dat een punt van overweging.
  Vraag advies !!! Informatie en communicatie is het allerbelangrijkste. Je verbrand wel al je schepen hier.
  INFORMEER EN LAAT JE ADVISEREN!!
  Succes ermee.
  Jan.D

 13. LOUISE zegt op

  Hallo Jan,

  Weet je wat zo moeilijk is???
  “”Ik wil mij op termijn in Thailand vestige””

  Thailand bepaald een paar wetten aan het begin van een maand, om deze weer even zo vrolijk de volgende maand tegen te spreken of te veranderen of helemaal op een hoop te vegen.

  Waar ik mee wil zeggen dat iets nu actueel is en mag, maar wil niet zeggen dat dit iets blijvends is.

  Dat huisje in Bahn Amphur lijkt mij een lot uit de loterij, maar ik heb het niet gezien.
  Wel vlakbij een heel breed strand, dus lijkt mij gewild.
  Maar daar heb jij niets aan door…op termijn….

  En die toiletten.
  Maak je geen zorgen.
  Alleen langs de snelwegen zijn die rampendingen, maar ook daar komt steeds meer westerse toiletten bij.
  Een T.B-er heeft een goede oplossing als hij naar zijn schoonfamilie gaat in de isan.
  Krukje of stoel meenemen, zitting er uit en voila…….je Eigen home made troon.

  Kom maar eens naar Thailand, stap in de auto met vriend of vriendin
  en ga eens rondrijden.

  En met een immigration cq verhuizing, is de eerste container vrij.
  Makkelijk om te weten, zodat je in de eerste container je drank kan zetten, en je drank en je flessen drank haha.
  Wij ook gedaan en we wisten niet eens dat de import hier uuhh 300% is.
  Alles smaakte dubbel lekker toen wij daar achter kwamen.
  Met de tweede container wel moeten betal, maar daar stond geen drank in.
  Fietsen e.d. + 300%.
  Ook weggegeven.

  Succes met alles uitvogelen.

  LOUISE.

 14. Adje B zegt op

  Hallo Jan,
  Ik neem ieder jaar mijn scootmobiel en mijn inklapbare rolstoel mee als ik voor 3 maanden naar Thailand ga, ik vlieg altijd met de KLM en daarvan mag ik die beide gratis van meenemen maar ik moet het wel jaarlijks opnieuw opvragen.
  Het is mij nog nooit gelukt om een verzekering te vinden voor de scootmobiel die mij wil verzekeren voor in Thailand.
  Hier in Nederland hebben we wel een verzekering plaatje en is de scootmobiel verzekerd uitsluitend in de landen die vermeld staan op de groene kaart.
  In Thailand lukt het ook niet om de scootmobiel te verzekeren omdat ze daar uitsluitend motorvoertuigen hebben met een kenteken en dus geregistreerd zijn.
  Wel heeft men in Thailand scooters te koop met ook 3 wielen waarop ook net als bij een gewone scooter wel een kentekenplaat op zit, en dus wel in Thailand te verzekeren is.
  Ik denk dat dat voor jou Jan een betere oplossing zal zijn, en dan mag je gewoon op de rijbaan rijden, voor een scootmobiel zoals wij die hier in Nederland kennen zijn geen vaste regels, maar die van mij heeft een max. snelheid van slechts 20 km. per uur, en dan durf ik in de stad echt niet op de rijbaan want dat is levensgevaarlijk.
  Ook heb je veel kans dat je vroeg of laat in de problemen komt te zitten met reparatie en/of er onderdelen van te koop zullen zijn, of dat die ook vanuit Nederland moeten komen.
  Ik zou in jou situatie ter plekke wat kopen, dan weet je tenminste dat hij te verzekeren is en je zonder zorgen kunt rijden in Thailand.
  Met vriendelijk groet,
  Adje.

 15. tinus zegt op

  Ik heb het idee dat je hier nog nooit bent geweest ??? zou het niet verstandig zijn om eens een keer een maand hier op vakantie te gaan en zo eens wat indrukken op te doen . Huur een auto en rij eens wat rond naar chonburi wat niet alleen pattaya is maar heeft hele leuke plaatsjes zoals Sattahip of bangsaray wat allemaal vlakbij pattaya ligt 15 – 30 km of Rayong wat ook veel leuke plaatsjes heeft en toch allemaal binnen 3 uur rijden vanaf BKK Aan de anders kant hetzelfde Hua hin of Chaam is erg leuk maar als je buiten deze plaatsen komt kom je ook leuke kleine plaatsjes tegen waar je je mischien kunt vestigen. Om zomaar af te gaan op adviezen die je krijgt en gebasseerd op die adviezen je ergens gaan vestigen lijkt me een beetje vreemd ???? Kun je tevens onderzoek doen naar een tandarts in Pattaya of Rayong Hua hin
  Lijkt me wel dat je eens een reisje hier naar toe maakt om ook maar eens een beetje vd cultuur mee te krijgen want het is wel een beetje een cultuurshock als je hier komt wonen …. nothing is what it seems to be

 16. Martin zegt op

  Hallo Jan,

  In Bang Saray huis te huur, ca. 15 km van Pattaya, supermarktjes in de buurt, ca 3km van zee, Grote woonkamer, 3 slaapkamer 2 badkamers carport en verande met buiten keuken. Ongemeubileerd, geen airco.
  Huur N.t.b.

  Mail adres en foto’s op te vragen bij redactie.

  Vr.gr.

  Martin

 17. Jan zegt op

  Beste “reageerders”,

  Hartelijk dank voor al jullie zinvolle en goed bedoelde adviezen en opmerkingen. Ben weer een stuk wijzer. De zoektocht gaat gewoon door, vooraf en tenslotte ook ter plekke. Als het moment daar is, dat ik effectief beslissingen kan nemen, eerst eens een vakantie van een paar weken, weer terug naar NL, en daarna eens twee maanden nog beter rondkijken. Als er nog meer mensen hun ervaringen willen delen, heel graag!

  Hartelijke groet,

  Jan

  • erkuda zegt op

   Jan, aangezien volgens mij niemand namen van kustplaatsen – anders dan de door jou zelf genoemde plaatsen Phuket, Pattaya, Hua Hin en Cha-am – in antwoord op jouw vraag 1 heeft toegevoegd (of heb ik er overheen gelezen?), wil ik in dat verband toch een tweetal namen toevoegen.
   In het rijtje Hua Hin en Cha-am zou je als derde kustplaats aan de westkust van de Golf van Thailand het plaatsje Prachuap Khiri Khan kunnen toevoegen.
   Dit is nog wat minder toeristisch dan de twee voornoemde plaatsen en zeker minder toeristisch dan Phuket of Pattaya/Jomtien.
   Aan kust van de Andaman Zee ligt het kustplaatsje Krabi met daar vlakbij ook nog het toeristische badplaatsje Ao Nang.
   Hier liggen voor de kust veel makkelijk te bezoeken eilandjes en verder wat grotere eilanden zoals Koh Lanta Yai en Koh Lanta Lek.
   Verder zijn er in Thailand – zowel aan de west- als aan de oostkust van de Golf van Thailand, als aan de kust van de Andaman Zee nog legio kustplaatsjes gelegen.
   Wanneer je inderdaad gehoor zou geven aan eerder gedane suggesties om Thailand – een of meerdere malen – voor een wat langere periode te bezoeken, is het zeker ook de moeite waard om eens langs de diverse kuststreken te rijden en aldaar diverse kustplaatsjes te bezoeken en aan een nader onderzoek te onderwerpen. Is eigenlijk het nuttige met het aangename verenigen.
   In ieder geval succes en plezier gewenst met je verdere zoektocht en voorbereidingen.

  • Haki zegt op

   Beste Jan!
   Ik ga al circa 10 jaar ter voorbereiding van veel langer verblijf over 3 jaar (ben ik 65)…misschien volledig (nadeel ziektekostenverzekering en mogelijk aow perikelen); misschien 6 maanden/jaar. Weet wel al mijn plek aan de kust, heb inmiddels Thaise vrienden/vriendinnen en heb al heel wat geleerd…maar nog lang niet alles. Ga eerst zelf kijken…..Ik kan je veel vertellen, maar ieder mens is anders met andere wensen en eisen. Ik ben van harte bereid je eens “bij te praten” zolang ik nog in Breda (dus niet ver) woon. Mijn anoniem email: horseoftroyan@yahoo.com of tel. no. (overdag): 0642880698

   Groeten,

   Haki

  • Rudy Van Goethem zegt op

   Hallo.

   @ Jan.

   Ik woon in Pattaya, en de meeste tandarts-praktijken zij hier meer dan goed. Liet hier 3 maand geleden een wijsheidstand eruit halen, waar ze me in Belgie naar een ziekenhuis voor naar een ziekenhuis wilden sturen, hier was de klus in 10 minuten geklaard.

   Wat die Salsabar betreft, dat is een ander paar mouwen, je mag hier niet werken zonder werkvergunning, zelfs in een bar geen leeg glas afruimen… en om daar aan te raken, is echt niet zo simpel.

   En er zijn hier zoveel bars, dat, als je dan toch een bar wilt beginnen, je dat beter in een drukke plaats doet, dan 20 km buiten het centrum… ik ken hier in Pattaya vele Belgische en Nederlandse bars, en daar zie je weinig of geen Thai… en zie je momenteel ook weinig Nederlanders en Belgen.

   Als ik je een bescheiden goeie raad mag geven, zet het idee van die bar uit je hoofd… mijn broer had een zaak in Bkk gedurende 3 jaar, is eergisteren berooid naar Belgie teruggekeerd… een illusie en veel geld armer…

   Mvg… Rudy …

   • Rudy Van Goethem zegt op

    Npg even een kleine aanvulling, er zijn op Pattaya Thai, hoop dt de naam goed is, rechttegenover Tucom een paar tandartszaken naast mekaar, en ik ben in Belgie nooit behandeld geweest zoals bij hun… en Gringo gaat altijd op Soi Buakhao tegen een supermarkt, de locatie ontsnapt me…

    mvg… Rudy …

 18. Jan-Herm zegt op

  Hallo Jan
  Voor wat betreft de sootmobielen, die zijn in Pattaya te huur en soms te koop. Ik meen te weten dat ze wel te verzekeren zijn. In Lampang heb ik zo’n ding op de openbare weg in de stad gezien. Het is echter voordeliger zelf je scootmobiel mee te nemen.
  Ter informatie de link naar de site van het bedrijf in Pattaya:http://scootexperiencethailand.com/nl en het adres:
  Scoot Experience Thailand Co., Ltd, 414/17 moo 12, Thap Phraya, Pattaya, Chonburi 20150
  Succes
  Jan-Herm

 19. Hajo zegt op

  Beste Haki. Klussen is werken en zonder werkvergunning mach dat niet. Ze hebben al mensen de bak in geschopt omdat ze het rolluik van hun bedrijf opgetrokken hebben. Als je Thais inhuurt moet je er echt boven op zitten en ze geen seconde alleen laten en geef hooguit een voorschot voor materiaal.
  Westerse toiletten van het merk “American Style” zijn alom verkrijgbaar. Ik zelf ken Pattaya een beetje en daar ben ik nooit tegen die hurktoiletten aangelopen. Hua Hin staat bij mij te boek als het “Moscito Capital of Thailand”. Ik heb er nergens meer mee gemaakt.
  Als je een Salsa-tent wil openen denk eraan dat het vrijwel onmogelijk is om een werkvergunning te krijgen, ook niet voor je eigen tent, tenzij je de nodige werkplekken voor Thai creërd en dan komen er nog de kosten voor je werkvergunning bij en niet te vergeten de politie bij die haar centje wil meepikken. Ik ben gewoon wat vaker een avond in een tent gaan zitten en heb eens gekeken wat ze omzetten. Daarna was het voor mij duidelijk dat ik dit niet ga doen.
  Er zijn een heleboel tandartsen en tandartsklinieken in Thailand en vroeger was het heel goedkoop. Tegenwoordig bespaar je naar mijn ervaring tussen de 30% en 40% en er zijn heel wat beunhazen actief. Daarom is het belangrijk van anderen een goed adres te krijgen.
  Wat je bij een verhuizing naar Thailand tax-free mee mag nemen en wat niet kun je het best via de Thaise Ambassade informeren.
  Een vriend vertelde dat de nieuwe Thais junta moeilijk gaat doen over visa runs. Dus even twee uurtjes het land uit en weer terugkomen met een nieuwe stempel voor drie maanden kan moeilijk worden Alternatief kan je een retirement-visum ook wel 50+ visum regelen maar dan moet je wel 800.000 baht op een rekening zetten en daar krijg je over het algemeen geen rente over. Sommige bank-filiaalleiders geven je ook wel een bevestiging dat het geld op een rekening staat zonder dat je het er echt op moet zetten – maar dat kost weer en je bent afhankelijk van de “goodwill” van die gast
  Ik zou zeggen ga even goed kijken, ga er een half jaar wonen voor dat je de banden met het thuisfront verbreekt. Succes ermee!!!

 20. Rick de Bies zegt op

  Hallo Jan-Herm,

  Thailand heeft alle soorten sanitair zoals in Nederland, en in Cha-Am ken ik al een paar mensen die vele verschillende dansen beoefenen zoals Salsa e.d. En Cha-Am is ook in het bezit van een haven en vele koop en huurwoningen zijn er in alle soorten en prijsklasses. Ik zie Cha-Am als het Hoek van Holland in Nederland, in het weekend is het druk en levendig, en doordeweeks rustig en relaxt.
  En ik kom er al een jaar of 10, en ga mezelf hier ook permanent vestigen volgend jaar als ik 56 wordt.
  En als je er een dansschool zou beginnen dan heb je al 1 leerling die al Salsa lessen heeft gevolgd

  Gr. Rick

 21. jan zegt op

  Weet eigenlijk niet wat ik met die vragen moet, als je ooit in Thailand bent geweest kan je voor 99% die vragen die je stelt beantwoorden. Ben je nog nooit in Thailand geweest adviseer ik je eerst om eens op vakantie te gaan in Thailand voordat jij je blijvend wil vestigen. Want zoals ik nu kan beoordelen geef ik je 3 maanden en ga huilend terug naar NL, dit is niet lelijk bedoeld maar je moet een weloverwogen keuze maken en dat heb je naar mijn gevoel niet gedaan.
  Succes

 22. Rori zegt op

  Jan
  Ga eerst eens echt rondtrekken in Thailand.
  Het land heeft vele gezichten.

  Ga eerst eens minimaal 3 maanden daar zitten en kijk een rond en informeer daar wat er kan.

  Je wil iets met water. Ik zou nooit richting Pattaya of Phuket gaan. Er zijn genoeg plaatsen langs de kust om echt rustig en goedkoper te kunnen leven.

  Ga je alleen? heb je nu al een partner, vriendin, Heb je kinderen?

  Veel van je vragen kun je op deze site ook beantwoord krijgen. Ook over het transporteren naar Thailand per boot. Nog niet zo lang geleden is daar hier uitvoerig over bericht.

  Als je nog nooit in Azie hebt geleefd ga eens informeren bij mensen welke dat wel hebben gedaan. Niet als expat maar daar hebben geleefd en iets hebben geprobeerd op te zetten.
  Ik ken er wil je met me in contact komen laat het even weten. Ik woon zelf in zuid-west Eindhoven (de Logt)

 23. Jan zegt op

  Best Rori,

  Dank voor je aanbod om contact met je op te nemen. Ik weet niet precies hoe dit werkt, maar denk dat jij de redactie toestemming moet geven om mij jouw e-mail adres en / of telefoonnummer te geven. Dan hoor je heel snel van mij. En dan zal ik ook concreet op jouw opmerkingen en vragen ingaan.

  Alvast bedankt, hartelijke groet,

  Jan

  Moderator: De redactie geeft geen e-mailadressen door.

  • rori zegt op

   hallo kan de redactie dat even doorgeven aub?

   Kan alleen maar op Erkuda aanvulen.
   Neem een kaart en google mpas en kijk eerst eens/
   Krabi en verder naar het oosten zijn hele goede alternatieven. vanaf nakhon si thamarrat omhoog tot aan Chaam geeft ook nog mogelijkheden.
   Maar eerst gaan kijken. Alternatief is Maleisie, Indonesie, Vietnam, Filippijnen etc etc

 24. Jan zegt op

  Tja,

  Ik doe het toch maar. Voor Rori en wie mij direct wil benaderen, jan_fontijne@hotmail.com. Hoop natuurlijk, buiten Rori om, op relevante en ter zake doende mails. S.v.p. geen quatsch of de bekende open-deuren.

  Tenslotte, weet heel goed waar ik mee bezig ben om heel goede redenen. Ben een tropenkindje (geboren op Curaçao en gewoond in Suriname) en ook nog eens een keer een behoorlijke globetrotter, spreek mijn talen en heb in verschillende landen gewoond. Ben niet snel onder de indruk van een cultuur-shock, heb die al meerdere malen gehad, en heb e.e.a. tot nu toe heel aardig overleefd.

  Hoop dat de redactie dit bericht met mijn e-mail adres wil publiceren. Alvast bedankt,

  Jan


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website