Emigreren naar Thailand met een WIA-uitkering?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
12 maart 2019

Beste lezers,

Ik zou willen emigreren naar Thailand. Heb veel al uitgezocht. Ik heb een WIA uitkering 100% + IVA. Maar toch wil ik hierbij ook het e.a. vernieuwen omdat ik oude verhalen leest m.b.t. belasting inhoudingen hier in Nederland. Ik krijg mijn WIA = inkomen uit Nederland.

Bedragen voor 2019: Je betaald tot 20.384 euro 9% belasting. Tussen de 20384 en 34.817 euro, dat is 13.616, betaal je 10.45% belasting in Nederland. Tussen 34817 en 68.507 euro 38.10%. LET OP! De premies zijn verlaagd, we hebben het over 2019. In 2018 was dat nog 8.9%, 13.2 % en 42%.

Mijn vraag is, nu moet ik een formulier door de Thaise belastingdienst laten invullen voor de Nederlandse belastingdienst, dat ik in Thailand belastingplichtig ben. Even voor duidelijkheid belastingplichtig wilt niet zeggen dat je ook belasting betaald. Dat wist de belasting ambtenaar in Heerlen me weer te vertellen.

Weet iemand hier wat meer over? En moet je dan naar de belastingdienst in Bangkok? Hoe meer ik weet hoe beter ik ben voorbereid.

Groet,

Rajinder

No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Emigreren naar Thailand met een WIA-uitkering?”

 1. peter zegt op

  En wat doe je als je WIA uitkering over gaat naar de WGA uitkering?

  • Any zegt op

   Je gaat van een WGA naar een IVA. Met een WGA uitkering kan je opgeroepen worden voor een herkeuring om te werken.

 2. Rob zegt op

  Ik volg je bericht, Rajinder. Ik heb ook een IVA, 100% afgekeurd, maar ga nog niet direct de stop vestigen in Thailand doen. Ik kies voorlopig nog voor 8 om 4 maanden Thailand – Nederland.

  Groeten,

  Rob

 3. George zegt op

  Beste

  Voor je WIA uitkering hoef je niks aan de Nederlandse belastingdienst voor te leggen.
  Je WIA uitkereing blijft in Nederland belast.

  Groet. George

 4. rob zegt op

  geen antwoord op je vraag, maar had je er al aan gedacht dat je maximaal 8 maanden in het buitenland mag verblijven en dat je anders een ziektekosten verzekering moet gaan afsluiten? begin maar bij een 500 euro /maand. succes.

  • Kees 2 zegt op

   Waarop je afgekeurd bent, dat wordt al uitgesloten bij een zorgverzekeraar (als je emigreeert) en er zijn mensen die boven de 70 jaar meer dan 1000 per maand betalen.

  • Kanchanaburi zegt op

   €500,- is wel heel veel.
   er zijn Europese verzekeringen,ik ben 62 jaar, vanaf € 155,- per maand.
   bij sommige wordt een uitgebreide bloedtest gevraagd. het zal per individu verschillen, afhankelijk van de medische achtergrond

   • printen zegt op

    Je bent 62 en naar ik aanneem gezond. Maar wordt je 70, dan vliegt de premie omhoog. Particuliere verzekeraars zijn geen liefdadigheids insteliingen. Ze kijken naar de statistieken en baseren daar hun tarieven op. Statistisch zijn 70 jaar en ouder een omslagpunt voor hen en vliegen de premies omhoog. Mankeer je wat, volgen er uitsluitingen.

    Nederlandse zorgvezekeraars moeten je aannemen, zonder uitsluitingen

    • Kanchanaburi zegt op

     en jij gelooft dat als jij bv over 8 jaar, 70 jaar wordt, dat de Nederlandse ziektekostenverzekering niet explosief is gestegen? En hoe hoog zal dan de eigen bijdrage zijn.

 5. Antonius zegt op

  Ja en je kan denk ik snel een oproep verwachten voor herkeuring. Kijk niet raar op als de keuring arts zegt u bent arbeid geschikt en kunt werken als reis leider.

  Al met al een gevaarlijke actie.

  Succes Antonius

 6. Kareltje zegt op

  Tja,

  Is een WIA uitkering 65.000 Bat per maand?
  De Thaise staat eist dat iedere buitenlander minimaal 65.000 Bhat per maand te besteden heeft, of minimaal 800.000 Bhat op een bankrekening heeft staan.

  Enne, let op; als je emigreert, vervalt je ziektekosten verzekering in Nederland (een van de laagste ter wereld) en moet je in Thailand een ziektekosten verzekering afsluiten, kosten minimaal € 400,= / € 500,= per maand.

  Mijn voorstel; ga eerst maar eens 6 maanden (de winter periode) in Thailand verblijven en huur een huis in het noorden (minder warm en veel goedkoper).

  • Antonius zegt op

   Tja Kareltje,

   De Nederlandse ziektekosten verzekering is de duurste ter wereld. Je betaald ca 12x 125,- euro =1.600 euro/jr+365 euro eigen risico + werkgeversbijdrage bij een inkomen van ca 38.000 maakt totaal ca 9.000.- euro
   Dit komt neer op 9000/12= 750,– euro/mnd. Aanvullingen voor bijv. wereld dekking komen hier bovenop. Als ook de zaken die niet vergoed worden.

   Groet Antonius

   • Antonius zegt op

    Oh 12 x125 = 1.500 type foutje sorry.

   • printen zegt op

    Schrijver zal nooit in aanmerking komen voor een particuliere ziektekostenverzekering in Thailand. En zou hij er een kunnen krijgen, een wereldwonder, dan zijn er vele uitsluitingen.

    Schrijver zal dus in Thailand alle ziektekosten, ziekenhuiskosten, medicijnen zelf moeten betalen.

    Ik woon nu weer in Nederland en mijn zorgverzekering geeft mij nu een geruststellend gevoel over de ziektekosten die ik niet hoef te maken. In Thailand waren die kosten er wel en dus geen gerust gevoel over het financieren van die ziektekosten.

 7. rori zegt op

  Ik heb ook een WIA uitkering. Zit dus ook 8 op 4. Anders is het niet te doen.
  Ziekte kosten zijn in mijn geval niet op te brengen zou een 550 Euro minimaal per maand zijn.
  Echter zou ieder jaar gekeurd moeten worden met een kans op een veel hogere premie. Of uit de verzekering worden gezet of gigantisch veel uitsluiting of verhoogd eigen bijdrage.
  Dan heb ik nog het geluk dat ik ten dele mee kan liften met mijn vrouw haar overheids verzekering in Thailand.

  Ik woon nu nog in Thailand en Noord-Brabant heb sinds 2004 in Belgie gewerkt. Heb daar ook rechten.
  Ben daar op 62.5 **% afgekeurd. Dit is door het UWV opgevolgd.

  Ik kan en magmijzelf ook in Belgie vestigen met behoud van Uitkering en zelfs belastingvrij uitgekeerd. Betaal wel sociale premies.

  • rori zegt op

   op 62.5 jaar en in Nederland 100% en ik behoef en word ook niet opnieuw gekeurd.

 8. Arnolds zegt op

  Op advies van mijn vakbond heb ik gekozen voor vervroegd pensioen i.p.v. een WIA uitkering.
  Ik wil niet opgeroepen worden voor o.a.herkeuring en werkgever.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website