Lezersvraag: Emigratie en IVA cq bruto/netto

Door Redactie
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
9 augustus 2014

Beste lezers,

Ook wij, mijn Thaise echtgenoot en ik, met Nederlands paspoort willen graag over een paar jaar gaan emigreren naar Thailand. Wij zijn al meer dan 13 jaar getrouwd in Nederland (homo huwelijk). Helaas is mij een aantal jaren iets overkomen waardoor ik in de IVA ben (had een zeer goede en goed betaalde baan).

Mag ik jullie langs deze weg een vraag stellen. Als we dit doen, ik ben nu nog maar 55 jaar. En hebben natuurlijk een gezamenlijke bankrekening in Thailand & Nederland.

Stel je voor, ik heb nu IVA bruto 3000 euro/maand. Kan iemand me vertellen hoeveel ik over gemaakt krijg op de Thaise rekening?

Ik heb wel eens gelezen dat je dan belastingplichtig en ingezetene bent inThailand?

Er zijn ongetwijfeld Nederlanders in Thailand die dit maandelijks aan den lijve ondervinden

Hoop op enkele serieuze antwoorden.

Met vriendelijke groeten uit Nederland.

Henk


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Lezersvraag: Emigratie en IVA cq bruto/netto”

 1. han wouters zegt op

  Wat is IVA?

 2. LOUISE zegt op

  Hallo Henk,

  Om eerlijk te zijn, moest ik eerst opzoeken wat IVA was.

  Het lijkt mij dat je daar eerst moet informeren en zeggen”” dat je man terug wil naar Thailand (heimwee oid en of jij hem langdurig kan bezoeken””
  ik weet niet in hoeverre het IVA-gebeuren aan regeltjes ophangt, maar hang gewoon even “”gekke henkie”” uit. (sorry, is een haagse uitdrukking en kon het even niet laten. bedoel er niets mee hoor 🙂

  Voor je man zal het geen probleem zijn en met 3000.–/maand, zo’n 127.500.– baht, kan je hier heerlijk leven.
  Heeft je man 2 paspoorten??

  Ik weet niet of het IVA-kantoor je helemaal kan laten gaan, maar dan zit je toch met een luttel bedrag ad 800.000.–, wat je even op een bank moet hebben staan.

  Op dit blog zitten een aantal hele intelligente heren en het zal me niet verbazen als er iemand op dit moment hevig zit te graven.

  Henk en echtgenoot, heel veel success en ik hoop dat jullie gauw naar dit heerlijk land kunnen komen.

  groetjes,
  LOUISE

 3. erik zegt op

  IVA kende ik niet. Opgezocht, het lijkt me een uitkering als WAO. Staats-uitkering, dus belast in Nederland. (Is het geen staatsuitkering maar komt het uit een eigen ongevallenverzekering of van de werkgever (niet-overheid) dan geldt het als bedrijfspensioen en is het belast in Thailand al maakt Thailand met het belasten geen haast….)

  Vraag na emigratie bij de belastingdienst vrijstelling aan van premie volksverzekering, premie ziekenfondswet en inkomstenbelasting en zoals ik het nu lees krijg je de eerste twee wel en de derde niet. De premie volksverzekering en de premie ziekenfondswet vallen dan uit de inhouding.

  Denk aan de zorgpolis; probeer die in NL te houden en kijk wat daarover kort geleden nog in dit blog is geschreven. Raadpleeg anders de website van een adverteerder in dit blog.

  Je bent 50+ en kunt hier voor een retirement verlenging gaan. De gezamenlijke bankrekening is een bezwaar als je opteert voor de regeling van 8 ton THB in de bank of de combinatieregeling. Een en/of rekening wordt in tenminste een aantal Immigrationposten daarvoor niet aanvaard, een deposito ook niet, wel een direct opvraagbare gewone spaarrekening.

  Als jouw echtgenoot nog steeds Thai is heeft hij geen stempel nodig om hier te leven.

  Succes met het plannen !

  • Wim zegt op

   Beste Henk,
   Volledig eens met vorige spreker. Ter aanvulling , vlgs huidige wetgeving houdt je de uitkering ook in Thailand. Je concrete vraag is: wat krijg ik. Nou, als je NL bankrekening aanhoudt en in NL blijft geregistreerd dus hetzelfde als nu en als je echt emigreert krijg je de bruto uitkering, minus de loonheffing die je nu betaalt. Makkelijker kan ook ik het niet maken. Good luck

 4. erik zegt op

  Heb even voor je gezocht….

  http://www.uwv.nl/particulieren/Images/AG110%2000568%2004-10%20zww.pdf

  Maar dit heb je zelf ook al gedaan, denk ik.

 5. Ko zegt op

  mijn NL partner (53 jaar) heeft een uitkering via het UWV (WAO). Hij is na goed overleg met het UWV (zowel UWV-arts als clientbehandelaar) verhuisd naar Thailand toen hij 49 was. Een melding had kunnen volstaan (Thailand is verdragsland), maar dan riskeer je natuurlijk een oproep om in NL te verschijnen.
  In zijn dossier is opgenomen dat hij niet meer voor controle hoeft te komen en ook niet meer aan de verplichtingen hoeft te voldoen die een uitkering stelt. Controle kan nog wel plaatsvinden in Thailand, blijkbaar gebeurt dat wel eens.
  Omdat het een uitkering betreft, blijf je belastingplichtig in Nederland en wordt er dus in Nederland belasting ingehouden, maar geen heffingen meer (AWBZ, AOW etc etc) Hoeveel er wordt ingehouden van 3000 euro weet ik niet, maar van hem wordt er nu ongeveer 3 % van bruto ingehouden. Bruto is dus net geen netto. Je betaalt geen premies meer, maar hebt er dus ook geen recht meer op! (AWBZ, AOW 2% per jaar minder (55-67 is 12 jaar x 2 = 24% minder AOW) Bij 67 vervalt je uitkering en val je dus terug naar een wel erg kleine AOW (mits je pensioen hebt natuurlijk of anders geregeld).
  Ook ziektekosten zul je zelf moeten regelen en ook dat tikt door. Mijn partner is bij de OOM verzekerd, die hem heeft aangenomen ondanks zijn WAO (80-100%) en dus een stevig medisch dossier.
  Je uitkering kun in zijn geheel naar een Thaise bank laten overmaken. Hij heeft er voor gekozen gewoon een NL bank aan te houden. Dit omdat er allerlei premies in NL worden afgeschreven en anders blijf je heen en weer aan het overboeken en haspelen met koersverschillen.
  Succes met ” de gedachten om te gaan verhuizen”.

 6. daniel zegt op

  IVA invaliditeit (na ongeval)

 7. Rene Martin zegt op

  Henk als je naar Thailand vertrekt moet je dat wel op tijd aan de UWV doorgeven.. Bruto is netto maar je wordt m.i. belastingplichtig in Thailand. Ziektekostenverzekering en je AOW opbouw stopt bij vertrek.Succes.

 8. Coen zegt op

  Hoy, laat je goed informeren.
  Voor zover ik eruit begrijp na wat eigen onderzoek UWV,
  als je in jou situatie gaat wonen, krijg je met de landenfactor te maken.
  Dan hou je de helft over van waar je in Ned. recht op hebt.
  Als je 8 maanden in Thailand woont, valt dat voor de UWV onder verblijven
  In Thailand. Dan valt jou IVA niet onder de landenfactor, waardoor je volledige
  IVA uitkering behoud.!

  Gr.Coen

  • Wim zegt op

   Sorry Coen, maar hier heeft de vraagsteller niks aan.
   Een IVA is een WIA(voorheen Wao-) uitkering bij volledige arbeidsongeschiktheid. De landenfactor speelt hierbij helemaal geen rol.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website