Bij de reddingsactie voor de 13 vermiste jonge voetballers in de Tham Luang-grot bij Chiang Rai is een dode gevallen. Het slachtoffer is de 37-jarige oud-marineman Saman Kunan, die als vrijwillige duiker hielp bij de grot. Door zuurstofgebrek raakte hij bewusteloos en overleed even later.

De man was ‘s avonds het water in gedoken en probeerde op een nieuwe plek in de grot een vluchtroute aan te leggen. Hij verloor zijn bewustzijn toen hij daar zuurstofflessen wilde neerzetten. Zijn duikbuddy heeft nog geprobeerd hem te redden.

Het incident toont nog eens hoe gevaarlijk de tocht is die de voetballers moeten maken: zelfs ervaren duikers hebben moeite met de nauwe doorgangen, het troebele water en de stroming.

Het belangrijkste nieuws:

 • Gisteren was er veel optimisme dat de jongens snel gered konden worden, maar de laatste kamer staat nog onder water. Men hoopt het peil daar te laten zakken door het water weg te pompen, zodat de jongens in ieder geval niet de hele route onder water hoeven af te leggen.
 • Er wordt vandaag regen verwacht en dat zou wel eens een dikke streep kunnen zetten door de reddingsactie.
 • De reddingswerkers zeggen alleen een duikpoging te willen wagen als de kans op succes 90 procent is. De afgelopen dagen hebben de jongens geoefend met duikmaskers. Hun gezondheidstoestand is naar omstandigheden goed.
 • De Thaise koning heeft de autoriteiten opdracht gegeven er voor te zorgen dat de gestikte vrijwillige duiker Saman een waardige crematie krijgt. De koning heeft zijn medeleven betuigd. Hij gaf ook instructies om de kinderen van de overleden duiker goed te verzorgen.
 • De reddingsteams pompen nu zuurstof in de ondergrondse kamer waar ze bijna twee weken in de val hebben gezeten. Door de vele reddingswerkers in de grot is het zuurstofniveau gedaald. Als het gaat regenen en de grot stroomt vol met water zou er ook een zuurstoftekort kunnen ontstaan.
 • Tot nu toe is er met een snelheid van 180.000 liter per uur meer dan 130 miljoen liter water uit de grot gepompt, maar hulpverleners worstelen met het dichten van waterbronnen die nog steeds zorgen voor een toevoer van water naar de grot.
 • Volgens gouverneur Narongsak is het nu nog te gevaarlijk om de jongens met zuurstofmasker te laten duiken en zwemmen.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Dode gevallen bij reddingswerk voor voetballers in grot”

 1. RonnyLatPhrao zegt op

  “FIFA-baas nodigt jeugdvoetbalteam dat vastzit in Thaise grot uit voor WK-finale”

  https://www.hln.be/sport/voetbal/buitenlands-voetbal/wk-voetbal/wk-live-courtois-de-beul-van-de-braziliaanse-spitsen-fifa-baas-nodigt-jeugdvoetbalteam-dat-vastzit-in-thaise-grot-uit-voor-wk-finale~a5e096cd/

  Echt ?

  • Franky R. zegt op

   Ach,

   Zijn voorganger was al helemaal ‘losgezongen’ van de realiteit. Dat soort bobo’s van de FIFA, IOC, FIA, ICU en weet ik welke sportbond dan ook, zijn bijna allemaal dezelfde soort figuren die in een bubbel leven…

 2. RonnyLatPhrao zegt op

  Een duikteam start vandaag blijkbaar met de jongens twee per twee naar de uitgang te begeleiden.

  https://www.hln.be/nieuws/buitenland/belgische-duiker-in-thailand-het-is-erop-of-eronder-dit-weekend~a946b5d3/

 3. Sjaak S zegt op

  Ik houd mijn hart vast! Veel sterkte voor de jongens en de reddingswerkers. Ik vind het een mooi gebaar van de koning om de buitenlandse reddingswerkers als gasten van de koning te behandelen.
  Ik heb veel respect voor een ieder die daar het gevaarlijke werk verricht. Ook was ik ontzet dat het al het leven van een duiker kostte.
  Sterkte iedereen!

 4. jef zegt op

  Ivm met de reddingswerken vraag ik me af of het niet mogelijk is om flexibele buizen die ook bij afbraak worden gebruikt aan elkaar te zetten en zo een soort drijvende tunnel te maken<<<<<,


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website