Een eigen restaurant starten in Phang Nga?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
4 april 2025

Beste lezers,

Ik heb het plan om een klein restaurant met mijn Thaise vrouw te openen in Phang Nga. Haar zus komt als personeel ondersteunen in de keuken. Phang Nga spreekt ons het meeste aan daar er minder massatoerisme is.

Wie heeft er ideeën over interessante locaties aldaar welke wij kunnen bezoeken om te oriënteren?

Onze bedoeling is om na goed voorbereiden, begin volgend jaar te starten.

Nadelen horen wij ook graag.

Groet,

Robert

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.



21 reacties op “Een eigen restaurant starten in Phang Nga?”

  1. Seantung Trat zegt op

    Als er minder massa toerisme is dan zijn er dus ook minder toeristische klanten.
    Dat betekend dat je in het laagseizoen (nauwelijks) geen toeristische klanten hebt.
    Dus om nog een beetje fatsoenlijk winst te maken moet je restaurant ook Thaise mensen aantrekken.
    En die kunnen op elke hoek van de straat terecht voor een hapje.
    Je zal dus een speciaal concept moeten hebben, en dat is iets wat niet makkelijk is.

    • Robert zegt op

      Beste Seantung Trat,
      Deze 2 dames zijn geweldige koks, daar heb ik vertrouwen in.
      Wat laagseizoen betreft is het voor ons geen probleem om 1 of 2 maanden te sluiten. Zelf heb ik genoeg vermogen om dit op te vangen.
      Was sowieso de bedoeling om dan tijd te hebben om het restaurant goed schoon te maken en verbeteren waar mogelijk. Vervolgens tijd vrij maken om weer naar familie te gaan.
      Dikke winst hoeft er niet gemaakt te worden in ieder geval.

      • Seantung Trat zegt op

        Heel nobel dat je de dames wil voorzien van een baan/inkomen.
        In Thailand zijn ontelbaar veel geweldige koks.
        Zo te lezen heb je je plan al klaar en heb je een 1 of 2 maanden sluiting ingepland i.v.m. laagseizoen.
        Dat zegt eigenlijk dat je je wilt richten op toeristen in een gebied waar geen massat toerisme is.
        Maar het laagseizoen duurt langer dan 2 maanden, grote kans dat je die periode dan moet gaan opvangen met je vermogen.
        Je schrijft dat er geen dikke winst gemaakt hoeft te worden, maar wat als je helemaal GEEN winst maakt?

        Er zijn al heel veel mensen jou voor gegaan, een handvol mensen lukt het om te overleven met een magere winst.
        Het gros lukt het niet en is daarna weer genoodzaakt om terug te gaan.
        Zoek een goede locatie, bestel een drankje aan de overkant en ga er een middag tellen hoeveel mensen er langs komen.
        Vervolgens ga je inschatten hoeveel van die mensen eventueel de keuze maken om jou product te kopen.
        Lokatie is belangrijk, daarna kun je je plan gaan maken.

        Er zijn van die leuke AI programma`s, wellicht kun je daar je vraag stellen voor een locatie, want dat was je beginvraag.
        Vervolgens vraag je die computer naar de haalbaarheid om een restaurant op te starten.

        Veel succes gewenst, zorg dat je opgebouwde vermogen niet gaat opsouperen.

        • Robert zegt op

          Goede tip eens met AI aan de slag te gaan. Nog niet aan gedacht. Ga je advies zeker opvolgen om eens ergens te gaan zitten. Thxs
          Wat mijn inkomen betreft dat zit gelukkig goed. Heb altijd goed voor mezelf gezorgd, dus kan een stootje hebben.

      • Jos zegt op

        80% van de Thai kan lekker eten maken.
        Dus met die insteek doe je niets meer dan elke ander willekeurig eettentje.

        Sommige tentjes krijgen meer klanten dan andere omdat het of een leuk concept is of iets heeft dat in die regio nog niet bestaat of omdat de kok 1 bepaald gerecht erg lekker maakt.

  2. GeertP zegt op

    Beste Robert,je zou kunnen overwegen om zonder businessplan gewoon te beginnen en er na 3 maanden achter te komen dat er geen geld verdiend wordt omdat gas ,elektrisch, water,vervoer en nog wat dingen niet zijn doorberekend in de verkoopprijs, dat klinkt negatief maar is wel de werkelijkheid.
    Je moet echt met iets speciaals komen en als je daarmee succes hebt wordt het binnen de kortste tijd gekopieerd, voor een lagere prijs en ook nog eens vlak naast je.
    Ik bewonder je ondernemingsdrift maar ik adviseer om er niet aan te beginnen, ik heb ze zien komen en gaan en mocht je tegen alle verwachtingen in toch veel succes hebben dan zijn er altijd wel een paar niet zo’n frisse figuren die willen meedelen.

  3. Robert zegt op

    Beste Geert,
    Wat ondernemersplan betreft zit dit wel goed, dat is bijna klaar.
    Maar neem je advies zeker ten rade.

    • PEER zegt op

      Beste Robert,
      Je hebt ‘n ondernemingsplan en financieel kun je ‘n stootje lijden.
      Bovendien wil je wat te doen hebben?
      Welnu: gewoon doen want ‘n “hobby mag geld kosten” !
      Lukt het niet, dan zoek je gewoon ‘n ander tijdverdrijf.

  4. william-Korat zegt op

    Iedere situatie heeft een andere beoordeling Robert, dus er valt weinig van te zeggen zeker met de info die jij verstrekt.
    Mijn ervaring met vrouw en haar kinderen over vele jaren en zaken is dat je je investering moet afschrijven op het moment dat de zaak geopend is.
    Als men in staat is om kostendekkend met wat [on] duidelijke boekhoudkundige kladjes, meestal [schoendoosboekhouding] de zaak draaiende te houden waardoor [in mijn geval de maandelijkse bijdrage aan vrouwlief] wegvalt of verminderd is iedereen gelukkig op de lange termijn.
    Mocht er toch iets van duidelijke winstcijfers op tafel komen zal men echt volgens hun met goede ideeën komen om het imperium op te bouwen [of andere het liefst familie leden gelukkig te maken].
    Heb het ook op vele manieren aangekeken in de loop der jaren, soms met een glimlach of een hoge wenkbrauw en ook wel eens met de stoom uit de oren.
    Denk vooral niet op zijn ‘Nederlands’

    Succes TIT

    • Robert zegt op

      Hoi Tit,

      Dank voor je reactie. Hier haal ik positiefs uit
      Dat ik mijn investering moet afschrijven was ik al vanuit gegaan.
      Voor mij is dat speelgeld.
      Het is er meer om te doen voor haar familie inkomen en een eigen bezigheid.
      Niets doen in Thailand is voor mij geen optie.
      In het verleden hebben ze al een restaurant gehad maar door overlijden moeder en foute broer is dat ten einde gekomen.

  5. william-Korat zegt op

    Hoi Robert.

    TIT is een afkorting van This is Thailand wat in het vakje ‘Mai pen lai’ te schuiven is wat mij betreft.
    Een soort van tot tien tellen en doorgaan met leven.

    Net wat je zegt, je moet wat te doen hebben en als dat kan met je kosten baten analyse op elkaar afstemmen is iedereen blij, al helemaal als er naast die analyse diverse een inkomen verdienen of niet ’te onderhouden’.

    Ik heb in dit voorjaar nog een onderwerpje eraan besteed en iemand anders heeft pas ook nog de bouw van een restaurant voor partner beschreven, ben zijn naam even kwijt, een man met COPD.
    Staan misschien nog wel wat bruikbare hinten in.

    ‘Adviseur’ tenslotte is je partner de baas, volgens Thaise regels.

  6. Jozef zegt op

    Robert, niet dat ik je wil ontmoedigen, iedereen die in TH zijn pensioen komt genieten moet maar zien hoe hij het aanpakt, maar naar mijn idee start jij met jouw probleemstelling aan de verkeerde kant van de wet.

    1- Jij zegt: “Ik heb het plan om een klein restaurant met mijn Thaise vrouw te openen.” Dat is prima, maar onuitvoerbaar. Jij als farang mag in TH niet werken. Een restaurant hebben en er een inkomen uit genereren is werk. En wil je in TH werken heb je een werkvergunning nodig en een visum B. Die visum B krijg je alleen als je een werkvergunning hebt. En die vergunning niet zonder visum B. In TH maken ze er het kip-of-ei probleem van. De website ThaiEmbassy staat vol met tips, trucs en adviezen, maar weet dat als je in TH woont op basis van ‘retirement’ je weg dient te blijven van alles wat naar werk riekt. https://www.thaiembassy.com/thailand/work-permit

    2- Als je was begonnen met: ‘mijn vrouw wil met haar zus een restaurant beginnen’ is er geen enkel bezwaar tegen want als Thai mag zij dat. Ze zet in een ruimte enkele kookpotten op een gaspit, zet stoelen en tafels in een rij, en wacht op klandizie. Niets aan de hand. Zo lang jij je er maar niet mee bemoeit. Tafels afruimen, de afwas doen, meehelpen op de markt ingrediënten inslaan, de boekhouding doen, de vloer aanvegen: let op dat Immigration dat niet met jou doet. Er hoeft er maar één in de buurt wat te klagen hebben, en je hangt.

    3- Dan had je ook nog kunnen beginnen met: “mijn vrouw wil een restaurant beginnen en wil mij als personeelslid in dienst nemen”. Wel dat kan. Dan dient jouw vrouw haar restaurant als business te registreren, ThB 2 miljoen als bedrijfskapitaal te deponeren, en als werkgever voor jou een werkvergunning aan te vragen. Wordt die gehonoreerd, kun jij jouw B-visum realiseren.

    4- Wil je desondanks een eigen restaurant, maar dan aan de goede kant van de wet met jouw vrouw en haar zus in de keuken en de bediening? Wel, ook dat kan. Het Burgerlijk en Commercieel Wetboek van TH staat toe dat 2 mensen een soort van maatschap sluiten. (Artikel 1012) De maatschap kan worden geregistreerd als rechtspersoon, met jou als ‘managing partner’. Jij bent de beleidsbepaler aan de zijlijn. Wil je ook actief aan de slag aan de kookpotten, in de bediening, de inkoop en de afwas: vraag dan als rechtspersoon voor jou een werkvergunning aan.

    Meer weten? Voorbereiding? https://www.siam-legal.com/Business-in-Thailand/thailand-partnership.php

    • Robert zegt op

      William,
      Dit had ik nog niet door.
      Dacht alles op haar naam en inderdaad samen naar de markt en wat klussen rondom restaurant. Niet wetende dat je ook daarmee al problemen kunt krijgen.
      Hier moet ik eens goed over nadenken.

      • william-Korat zegt op

        Natuurlijk weegt men niet alles als uitvoerende macht op hetzelfde goudschaaltje als Jozef die vier voorbeelden geeft waarvan nummer vier natuurlijk heel netjes is.
        Nummer vijf is ook mogelijk, jij ben niets meer als de geldschieter en adviseur, om de simpele reden dat je met je partner getrouwd bent.
        En ook nog eens diverse fulltime en parttime medewerkers aan een inkomen helpt.
        Dat weten de maandelijkse ‘controleurs’ heel erg snel aangaande vergunningen, sluitingstijden et cetera.

        Ik tref hier wekelijks gemengde relaties in de Makro aan die ’35 kg’ vlees in het karretje hebben liggen, ’30 kg rijst’ en vele andere zaken die met een keuken te maken hebben.
        Of op de markt inkopen alsof de hongerwinter op de stoep staat.
        Daadwerkelijk in de keuken staan of bediening/afrekenen mag niet natuurlijk.
        Je partner tekent overal voor, dus zijnde eigenaar.

      • Jozef zegt op

        Robert, pas op voor laconieke reacties. Per slot van rekening ben jij het die al dan niet vragen moet beantwoorden. Dan laten al degenen uit gemengde relaties die elke week bij de Makro kilo’s vlees inslaan en de achterbak van hun pickup vol gooien het echt wel afweten. Er zijn er die zelf niets omhanden hebben, maar het beste weten hoe zaken aan te pakken. Maar uiteindelijk weten zij van hoed noch rand. Zoals bij veel zaken die in TH spelen. Stuurlui aan wal!
        Ik benader een juridisch aspect, en je moet maar zien wat je ermee kunt en wilt.

        Als jouw Thai vrouw met haar zus hun restaurant beginnen, vraagt geen enkele instantie aan hen waar zij hun bedrijfje van financieren. Thaise ‘Jan en alleman’ weet dat het van de farang afkomstig is, want anders had het niet gekund.
        Als zij wekelijks inkopen doen en jij rekent af ,zal ook geen enkele ambtenaar klaar staan om een en ander te verifiëren.
        Als jouw vrouw en schoonzus extra personeel in dienst nemen, ook dan is er niets aan de hand want dat mogen zij. Een Thai in TH is vrij en blij in hoe een eigen onderneming vorm te geven.

        Natuurlijk ben je de geldschieter. En hoezo adviseur als zij alle ervaringen heeft met het uitbaten van een eetgelegenheid. Jouw rol is die zoals ik schets onder punt 2, en wil je meer dan zul je aan heel wat formaliteiten moeten voldoen. En er hoeft er maar één te miepen die jou elke week de pickup uit ziet laden en jullie koelkasten en opslagplaatsen in orde maken, en het uit met de pret. De jouwe wel te verstaan. Niet die van mij van van een william uit Korat.

        • william-Korat zegt op

          Wat een lange tenen reactie beste jozef, uiteraard geef jij de in het zwart geschreven regels weer maar overdreven puntjes op de i zetten in je vier voorbeelden is het toch ook wel.
          Niet alleen juridische, maar ook in schrijfwijze [de eerste twee puntjes is gewoon iemand op zijn plek zetten]
          Drie en vier zijn gewoon goede adviezen als je echt een GROTERE zaak wil openen en daar ook echt over een inkomen wil spreken en ‘vreemd’ personeel.

          De vele duizenden zaakjes die overal en nergens door vrouwlief gerund worden en familie of dat nu restaurant, winkeltje of iets in die orde is, en vooral gefinancierd is door buitenlandse partner in stad en land of eilanden halen de schouders op bij jouw juridische inzicht. Is dat fout nee natuurlijk niet, want men doet niets anders dan financieel helpen, en niet altijd maar veelal met sommige zaken wat sturing te geven, beter als een lone shark op de stoep. Partner kan een geweldige kok zijn, maar voor de rest een onkundig mens. De zaak is officieel van je partner, punt. Dat weten ook de heren in het bruin die ook die iedere maand hun bijdrage op komen halen bij veel kleine winkels, en zo niet komen ze vervelen bij je klanten.

          Robert heeft het van het begin af aan over een beperkt inkomen voor familie en bezigheid.
          Denk jij nu echt dat men gelijk dat bij het zien van een buitenlander als levenspartner men gelijk bloed wil zien op zakelijk gebied, nu dan woon ik toch in een ander Thailand.

          • Jozef zegt op

            Jouw commentaar op mijn toonzetting leidt tot niets. Deert mij niet. Ik poog met (licht-)ironische maar kritische blik vragen te duiden, en de antwoorden op die vragen van feitelijkheden te voorzien. Jij maakt er sarcasme van. Een interpretatie jouwerzijds omdat je zelf niet verder kunt.

            Inderdaad, puntjes op de i zetten waar nodig, opdat die ander er iets mee kan, zich niet in onoverkomelijke avonturen stort. Dat is mijn insteek als ik aan het typen sla. Ik durf de weddenschap aan dat ik in mijn meeste reactie tot 85% juist zit. Dat jij dat vindt als zou ik daarmee in mijn toon mensen op hun plek zetten, ga je gang en doe je best.

    • TheoB zegt op

      Beste Jozef,

      Ten aanzien van 2- en 3- meen ik het volgende:
      Op basis van een ‘marriage visa’ (Non-Immigrant O op basis van huwelijk) is het voor Robert makkelijker een werkvergunning te krijgen van het Ministerie van Arbeid. Robert hoeft dan geen ‘business visa’ (Non-Immigrant B visa) te vragen.
      Als Robert’s echtgenote eigenaar van de onderneming is, hoeft zij geen ฿2M beginkapitaal te deponeren en kan zij hem (haar man) in dienst nemen zonder dat zij aan het Thai werknemersquotum (per buitenlander 4(?) Thai) moet voldoen.
      De echtgenote van Robert dient daartoe zijn aanvraag voor een werkvergunning steunen.
      Onder werkzaamheden voorbehouden aan Thai zijn voor Robert straatverkoop, marktverkoop (b.v. eetstalletjes), bediening, verkoop van eten en drinken de belangrijkste.

      • Jozef zegt op

        Als enige maakt de website https://belaws.com/thailand/work-permits-for-foreigners-thai-spouse/ er melding van. Dat zou mijn eerder aangeduide optie 3 gemakkelijker maken. Er is dan slechts B1M bedrijfskapitalisatie nodig en het aanstellen van 2 Thai werknemers. Het hebben van personeel vereist dan weer inschrijving bij de SSO en afdracht van premies. Robert zal bij de aanvraag van de werkvergunning duidelijk moeten maken wat hij in het bedrijf van zijn echtgenote wil doen en moeten aantonen daartoe gekwalificeerd te zijn.

        Maar of het een nou gemakkelijker is dan het ander: ik wil met mijn reacties maar aangeven dat een uitspraak als die van Robert: “Ik heb het plan om een klein restaurant met mijn Thaise vrouw te openen”, in TH niet zonder wettelijke en juridische kaders kan plaatsvinden.

        • Robert zegt op

          Ik dank jullie beiden voor de heldere uitleg. Ik zie hierdoor zeker mogelijkheden.
          Maar alles op zijn tijd lijkt me het beste.
          Gelukkig hebben we dat hier voldoende 🙂

  7. ed zegt op

    Nu weet ik, het strand aflopende aldaar Natai , dat er een onaf gemaakt “resort” is/was
    Er staan/stonden alleen wat huisjes, de muren overeind. Nog lang niet klaar.
    Ten tijde van mijn ontdekking aldaar is al jaren terug, denk zelfs 2017..
    Geen flauw idee of het weer is opgepakt of niet.
    We waren gestopt bij de Natai pier en liepen een heel stuk strand.af.
    dan kom je het vanzelf tegen, net nog even maps gegoogled, echter kan het niet vinden.
    Zoals ik zei, poos gelee. Op de weg 2006, kan je dan een heel stuk “rijden”.
    Er zitten meerdere luxueuze resorts. Duurdere omgeving?

    Hou wel goed in de gaten of het mag. Phuket een afgebroken resort lokatie gezien en ook op een beroemd strand (Surin beach) was alles weg (wildgroei restaurants) gebroken wat er stond, om dat dit publieke grond was.
    BK staat/stond een groot hotel , moest weg na jaren, omdat bouwregels niet klopte.
    Daar en tegen een mall , welke 30 jaar leeg stond en vol met karpers zat. Bevolking had de vissen er in uitgezet vanwege overlast muggen. Wordt/is nu gesloopt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website