Lezersvraag: Duidelijkheid gevraagd voordat ik ga emigreren naar Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
24 augustus 2014

Beste lezers,

Graag wilde ik bij deze gelegenheid twee vragen stellen, waarop ik hoop een duidelijk antwoord kan krijgen (dat ik bij mijn vorige vragen niet heb gekregen). Ik kreeg verschillende tegenstrijdige antwoorden en de persoon met wie ik in contact was gekomen, laat niets meer van zich horen.

Ik ben een AOW-er, man van 71 jaar en mijn enige inkomsten zijn per maand ruim 1.000 euro (standaard AOW). Ik heb verder geen spaargeld. Aan het begin van de maand heb ik 1.000 euro op mijn rekening staan en aan het einde 2.000 euro. Ik ben van plan om mij voorgoed in Thailand te gaan vestigen (geen verhuizing, neem alleen mijn muziekinstrumenten mee in het vliegtuig), en een goedkope woning te gaan huren.

Ik weet wel een beetje de weg, want ik ben hier al 3x met vakantie geweest. Ik bezit een eenvoudige levensstijl en ben niet-roker en drinker enz. Ik kan mij absoluut niet voorstellen dat wanneer ik in Nederland hier van kan leven, dit in Thailand niet mogelijk is!

Waar nu alles weer om draait is dat ik weer veel onduidelijkheden heb gelezen. Hoe zit het nu met de visaruns die zijn afgeschaft (3 maanden voor pensionados)? Wanneer ik dit dus zo lees, kan dit niet meer. Wat doen alle anderen nu, die hier al lange tijd verblijven? Moeten die nu allemaal ineens teruggaan naar hun land? Dit kan toch niet!

En dan verder de gezondheidszorg (verzekering) natuurlijk. Is daar nu werkelijk geen mouw aan te passen, wanneer ik een beetje hulp krijg en de weg weet?

Ik zeg pas mijn woning en alles verder op, hier in Nederland, wanneer ik eerst een duidelijk antwoord op deze twee kwesties kan krijgen. En wanneer ik voor mijzelf kan afwegen welke beslissing ik moet nemen. Hoeveel kans van slagen dit heeft? Gezien mijn leeftijd wil ik niet voor stress en teleurstellingen komen te staan. Ik wil mijn rust hebben.

Vriendelijke groet,

Johan


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

38 reacties op “Lezersvraag: Duidelijkheid gevraagd voordat ik ga emigreren naar Thailand”

 1. Sjaak S zegt op

  En je zult weer tegenstrijdige antwoorden krijgen. Je kunt hier in Thailand wonen, ook met die inkomsten kun je een goed leven hebben. Maar je hebt te weinig maandelijkse inkomsten voor een non immigrant visa O. Dat is het visum dat je als gepensioneerde kunt krijgen. De vereisten: 800.000 baht op de bank OF een maandelijks inkomen van 65.000 Baht (ca 1500 Euro) OF een combinatie daarvan. Heb je bijvoorbeeld 400.000 Baht op de bank, kun je ook met 33.000 baht hier wonen.
  Heb je dit niet – de Visaruns kun je vergeten, heb je nog de optie om te gaan trouwen met een Thaise. Dan zijn slechts de helft van je inkomsten vereist. Of je moet om de drie maanden even het land met het vliegtuig verlaten….
  Ziektekostenverzekeringen: ik ken geen verzekering die je op jouw leeftijd nog opneemt. Tenzij je veel gaat betalen. Hoe ouder, hoe duurder. Dit betreft de internationale verzekeringen. Je kunt je laten verzekeren, maar dan sterf je van de honger. Bij de goedkoopste, die je nog zou opnemen, moet je rekenen met bedragen vanaf 300 Euro per maand en meer. En daarmee ben je alleen afgedekt voor goedkope ziekenhuis opnamen.
  De meeste ouderen die ik ken zijn helemaal niet meer verzekerd, gewoon om het feit dat de maandelijkse lasten daarvan te hoog zijn.
  Trouwens, je zegt dat je aan het begin van de maand 1000 Euro hebt en aan het eind 2000.. waarvan leef je dan? Ik denk dat je van die 1000 Euro ook iets uitgeeft of niet soms? Bovendien neemt het niet weg dat je toch nog steeds slechts 1000 Euro inkomsten hebt.
  Als je geen stress wilt hebben, moet je in Nederland blijven, waar alles voor je geregeld wordt. Hier in Thailand is het iets avontuurlijker. Hier heb je geen stress, wanneer je het geestelijke pakje dat je in Nederland opgelegd kreeg, kunt afleggen. In Nederland moet je een pakket van 10 verzekeringen hebben, je hebt allerlei belastingen te betalen en je mag op zondag je auto niet wassen. Dit kun je in Thailand gewoonweg vergeten. Hiet leef je van dag naar dag. Wat over een jaar gebeurt, zie je dan wel weer. En als er dan iets gebeurt, dan hoop je maar dat het snel voorbij is. Wanneer je geen verzekering hebt, hoef je je geen zorgen te maken, dat je nog jaren als een plant moet leven bij een hersenbloeding of zwaar ongeluk of wat dan ook. Ben je enigszins gezond, kun je hier goed leven. En er zijn ook veel mensen die hier met kwalen leven, die in Nederland als ongeneeslijk werden verklaard en waarbij nog maar een korte tijd gegeven werd, maar hier nog jaren een aangenaam leven hebben.

  • Kito zegt op

   @Sjaak S
   Ik denk dat naar de geest van de wet zowel het oversteken van de grens over land als via een luchthaven als een visarun worden beschouwd. Het opzet blijft immers hetzelfde, ongeacht of je het land nu even uitreist per auto dan wel met het vliegtuig.
   Dat is dus geen duurzame optie voor vraagsteller denk ik.
   Verder ben ik het wel met je eens dat je, als je verregaand verknocht bent aan alle klassieke westerse “zekerheden” en maatschappelijke verworvenheden, beter niet hierheen emigreert. En dat gaat alleen maar sterker gelden naarmate je ouder wordt denk ik.
   Groeten
   Kito

 2. erik zegt op

  Johan, met jouw inkomen van ruim 1.000 euro per maand met vakantiegeld in mei haal je, in thb, rond de 520.000 inkomen. Als niet gehuwde met een Thaise is de inkomenseis 780.000 en dat haal je niet.

  Je hebt niet de middelen om 800.000 baht in de bank te zetten en wat dan rest is de combinatieregeling, inkomen en bankgeld samen 800.000 en dat betekent dat je een kleine 3 ton baht in de bank moet hebben en dat is in euro rond de 7.000.

  Je zou die 7.000 euro kunnen lenen als je familie in NL hebt die je dat wil lenen voor de lange termijn want je bent pas 71.

  Ik adviseer je het visumdossier in dit blog eens goed na te lezen om te zien op welke manier je jouw verblijf hier kunt regelen zonder retirement verlenging. Maar zonder ‘echt’ visum uit NL of een buurland gaat je dat niet meer lukken. In dit licht is het misschien verstandig in de buurt van een grens te gaan wonen, Nongkhai-regio, Mukdahan ?

  Dan het leven in Thailand. Dat is zo duur als je zelf wilt. Je leeft eenvoudig, schrijf je, niet roken en drinken, als ik zie wat je meeneemt uit NL kan ik jouw dagbesteding raden, een niet te duur huisje in de grensstreek, zelf koken en de markt bezoeken voor voedsel en dan kun je het redden met 25.000 baht per maand MITS je niet ziek wordt.

  En dat laatste is een vraag die ik niet kan beantwoorden voor je.

  Thailand heeft voor westerlingen geen zorgvangnet dus de zorgkosten zul je moeten sparen. Je betaalt nu in NL de zorgpremie dus die leg je sowieso opzij en daarna moet je het kunnen redden met zuinig en bewust leven.

  Succes.

 3. theoS zegt op

  Je bent hier geen immigrant, dat ben je pas met een Residence Visa of Thaise nationaliteit.
  Je bent en blijft, zolang je hier verblijft, altijd een tourist. Met of zonder een verlenging als retiree op je huidige visa. Zekerheid is hier ver te zoeken. Ik woon hier zo’n 40 jr waarvan 30 jr getrouwd en woonachtig op hetzelfde adres. Nog steeds moet ik mij elke 90 dgn. melden bij de Immigration en bewijzen dat ik nog steeds op hetzelfde adres woon en elk jaar mijn extension vernieuwen.
  Een ziekte verzekering na je 70e jr is zo goed als onmogelijk, ik wens je geluk.
  Ook is het zo dat je, als je geopereerd moet worden na je 70e, je allerlei tests moet ondergaan (volgens de mij onderzoekende chirurg wettelijk verplicht) en er naar een reden gezocht wordt om je af te wijzen, mij overkomen en ook een bekende Thai overkomen. Ga maar ergens anders proberen werd mij gezegd door de chirurg! Met visa runs heb je niets te maken als je een visum hebt, dit is voor back to back visa runners.
  Maar ik denk dat, als ik zo je vraag lees, dat het niks is voor jou om in Thailand te leven, je maakt je teveel zorgen. Doe je het toch zorg dan dat je een creditcard hebt (heb ik ook) voor onvoorziene uitgaven.
  Ook moet je de exchange rate Euro-Baht in de gaten houden, je AOW kan zomaar minder waard worden daardoor.

 4. Albert van Doorn zegt op

  Johan. Neem contact met mij op, dit is mijn e mail adress ik zal jou in detail het uit leggen.
  Wellicht wordt je hier weer overstroomt met allerlij uitleg, waarvan je duizelig wordt.
  vandoornalbert@hotmail.com

 5. eduard zegt op

  hallo Johan je kunt alle goedbedoelde uitleg waarderen, maar ik zit hier nu bijna 20 jaar en een verzekering heb ik hier nooit af kunnen sluiten i.v.m. een slechte gezondheid vandaag ben je kerngezond en morgen kan het anders zijn die ervaring heb ik en ik ben ,,leeggelopen,, met de ziekenhuisopnames. 1 nacht aan de hartbewaking kost 14.000 baht 1 keer een ziekenhuisopname gehad die 200.000 baht kostte en alles uit eigen zak betaalt moest worden.Wil je beslist niet een negatief advies geven, maar een ziektekostenverzekering is hier een must en dat lukt niet met uw budget. gr.

 6. henry zegt op

  Johan;
  om het heel eenvoudig en simpel te houden. Berg je droom om naar Thailand te emigreren op, want U voldoet niet aan de Financiele voorwaarden. Uw 1000 euro pensioen is gewoon te weinig

 7. eugeen zegt op

  Zoals Johan hierboven schrijft: vergeet het. 1000 euro/maand pensioen is inderdaad te weinig.

 8. Pat zegt op

  Even los van de inhoud : ik begrijp deze zin niet goed, “Aan het begin van de maand heb ik 1.000 euro op mijn rekening staan en aan het einde 2.000 euro”.
  Heb me zot bedacht, maar hoe moeten we dat zien??
  Ik ga er van uit dat je dan 2.000 € per maand hebt, punt (?).

  Ben ook wat verwonderd over de antwoorden : Johan geeft duidelijk aan dat hij geen big spender is. Als hij er dus in slaagt om die eenmalige storting op een rekening te doen en daardoor legaal te kunnen verblijven in Thailand, dan moet hij er met zijn budget per maand toch zeker komen?

  Mijn verzekering dekt trouwens ook alle kosten in het buitenland, al moet ik ze in het land waar ik woon/verblijf wel voorschieten…

  • BertH zegt op

   Hoi Pat,

   Ik zou wel graag willen weten welke verzekering je dan hebt?

  • eddy zegt op

   wordt vakaniegeld niet mee-gerekend?

 9. jan zegt op

  je kunt een visa voor 3 maanden vragen in nederland, als je dan in thailand bent kan je een jaarvisum aanvragen ,en dat ieder jaar verlengen daar zijn voorwaarden aan , je moet minimaal 1600 euro netto verdienen of bij 1000 euro moet je 600 keer 12 op een thaise bank storten en daar ieder jaar laten zien en je kunt ook een verzekering in thailand afsluiten , dus je woont niet officeel in thailand maar je verblijft officieel in thailand, dus nog ff doorsparen

  groetjes

  • Eddy zegt op

   Gewoon een economische relatie aangaan
   dan wordt de inkomenseis €600 per maand
   Gegroet Eddy

 10. Peter Yai zegt op

  Beste Johan

  Wanneer wil je gaan ?
  Ik heb een huis Leeg staan met goede voorzieningen in de buurt
  Ik ben zelf er weer over 2 Maanden
  Je kan mij Mailen op reinpetervos@hotmail.com

  Vrolijke groetjes Peter Yai

 11. Ko zegt op

  snap dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het is heel simpel:
  het koninkrijk Thailand EIST dat je op jaarbasis, 1600 euro netto per maand verdiend of hebt!
  Iedere discussie of je wel of niet kunt rondkomen is dus volstrekt overbodig.

 12. ruud zegt op

  Er zal nog wel wat meer geld nodig zijn dan die 1000 euro op de bank.
  Verhuizen kost ook geld, of wilt u met niet meer dan een bundeltje kleren in uw koffer naar Thailand?
  Geen persoonlijke bezittingen, helemaal niets?
  Een huis inrichten in Thailand kost ook geld.
  Retirement visum kost ook geld.
  Zo zijn er waarschijnlijk nog veel meer kosten die zo maar uit het niets tevoorschijn komen.

 13. rene zegt op

  Wat mij hier opvalt, is dat alleen gepraat wordt over 800.000 baht op de bank, 3 mnd voordat je de visumaanvraag voor een jaar doet. Echter nergens staat, dat je na het verkrijgen van het ‘jaarvisa” die 800.000 baht op de bank moet handhaven, hetgeen m.i. mogelijkheden biedt om die visa alleen voor 3 maanden te laten financieren. Ik zie ook aanbiedingen van “firma’s”die aanbieden je aan een visa te helpen zonder de vereiste financien; misschien doen die dat op deze wijze.
  Het biedt ook de mogelijkheid om, eenmaal 800.000 op de bank, er de volgende 7 maanden van te leven, en dan van het gespaarde geld in Nederland de 800.000 weer aan te vullen door een overboeking uit Nederland. Indien van een klein bedrag geleefd kan worden (25.000 per maand), kun je zo 500.000 baht per jaar sparen en ben je na twee jaar al de bezitter van het vereiste depot, zonder inmenging van derden.

  Verder heb ik ook gehoord (en meegemaakt) dat je voor een bedrag van 20000 tot 23000, met de juiste visa in de hand (nongimmigrant O) een jaarvisa kunt krijgen bij immigration zonder dat ergens om wordt gevraagd (geen bankaccount enz.), echter hoe officieel dit is kan ik niet zeggen; maar het zou een beginoptie kunnen zijn.

  Rene

  • Sjaak S zegt op

   Daar zit hem wel de kneep… na twee jaar heb je het bedrag weer bij elkaar. En wat doe je met het overgebleven jaar? Je moet dat bedrag immers ieder jaar weer kunnen laten zien.
   Het probleem is echter, dat Johan NIKS heeft. Dus kan ie ook geen 800.000 Baht op een bank zetten. En een lening van deze orde zal hem niet lukken. Tenzij hij een woekerrente wil betalen en dan helemaal niks meer heeft om van te leven.
   Ook dat laatste wat je bedoelt.. hij moet daar eerst het geld voor hebben. En dan als je toch eens daarmee gepakt wordt, is je droom om hier in Thailand te leven uit.
   Het gekke is, dat ik (56 jaar) nog niet één keer een bewijs van mijn inkomen moest leveren. De Nederlandse ambassade vraagt er niet naar, want ze stempelen alleen maar mijn verklaring af en bij immigration in Hua Hin, werd deze verklaring ook aanvaard. Ook daar werd me niet gevraagd naar bankrekeningen, of bewijzen van inkomen. Ik neem ze wel altijd mee. Dus als je het al “illegaal” wilt doen, zorg ervoor dat je dan een inkomstenbrief krijgt, waarop de bedragen staan die je nodig hebt om hier te blijven. Dan kun je deze toch laten zien? Niemand gaat het echt na. Hier, het zou een leuke bron van inkomsten zijn en een vervalsing van geschriften…. oei oei… ook illegaal… laat je niet pakken.

 14. Ron Willems zegt op

  Beste Johan , Sawadicap Hi Hi . Ja man het is allemaal mogelijk wat je wil doen, MAAR LET OP !!!! Ik weet ook niet alles , ik vertel je mijn ervaring in Thailand ,. NOOIT je woning hier in Nederland opzeggen !!!! als er iets voorvalt in Thailand dan moet je kunnen terug keren in je woning op verder te leven, probeer je woning aan een bekende of via via te verhuren, en let daar ook mee op , adres, naam , enzo , als je begrijpt wat ik bedoel .Niet op naam van de huurder, het moet op jouw naam blijven staan ,dus zal je toch elke maand je huur moeten betalen, en let ook op je Pensioen/AOW hier in Nederland op je eigen adres laten komen, Want anders word je GEKORT op je Pensioen/AOW . Nu FF over je Visum want je mag maar 4 weken in Thailand zonder visum dus gewoon op vakantie . Je kunt hier in Nederland een visum aanvragen op de Herengracht in mokum(kijk maar op de site Thailand ambassade voor juiste adres) is een dependance van de ambassade in Den -Haag alles officieel. Formulieren invullen/pasfoto en dokken 70,- euro voor 3 mnd. Ben je over die 3 mnd . heen, ga je naar Cambodja dat is dichtbij, 5 uur rijden vanuit Bangkok dus heen en weer 1 dag rijden in een busje neem je lekker jeThaise fam.( vinden ze geweldig) mee, en dan de grens over en weer gelijk terug, (lopend) het is er erg druk want er zijn er meer, ook vanuit Vietnam en zo die daar de grens over komen kosten 50,- euro.en dan kun je weer 3 mnd. in Thailand blijven (er lopen daar allemaal mannetjes die dat voor je willen doen, let wel op je moet FF je paspoort afgeven, waar hij de grens mee over loopt, houd hem in de gaten !!!! ) Tuurlijk kun je rond komen met je geld wat ik lees, ook hier moet je weer opletten je kunt het maar 1keer uitgeven, in Bangkok is een Zw, markt voor wisselen van eurootjes/bathjes . Verder en dat vergeet ik te zeggen, neem ook papieren (COPIE ) van je inkomen wat je hier verdient/ontvangt, zodat de ambassade dat kan toetsen of je geld genoeg hebt om te overleven in Thailand. Doe je best , het is een prachtig rustig land waar ik bijzonder graag kom en wil zijn, ook met mijn Thaise vrouw ( 10 jaar ) dat we bij elkaar zijn ….. GEWELDIG …… Doe je best en veel succes met alles…. geniet ervan, we hebben nog zo kort weet je. als ik dit eerder had geweten!!! was ik er eerder heen gegaan PRACHTIG toch. Mazzel Ron Willems, Oostzaan ( mail heb je )

  • Sjaak S zegt op

   Ron Willems, heb je überhaupt ooit iets gelezen op Thailandblog? Wanneer was de laatste keer dat je je informeerde over de gang van zaken hier?
   Visaruns zoals jij voorstelt zijn NIET meer toegestaan!
   Verder: de ambassade in Bangkok toetst NIKS! Ze geven gewoonweg een stempel op hetgeen jij hun voorschotelt, of het klopt of niet.
   Heb je alle bovenstaande artikels eens even gelezen? Dan zou je dat soort dingen niet vertellen.

   • Khun Peter zegt op

    Beste Sjaak, dat is nu juist de reden dat wij de reactiemogelijkheid uitzetten bij de meeste visumvragen en alleen Ronny een reactie laten geven. In dit geval niet, maar dat doen we de volgende keer weer wel. Overigens kan vragensteller Johan zich ook beter voorbereiden door de actuele informatie te lezen, dan hoeft hij dit soort vragen ook niet te stellen.

  • erik zegt op

   Moderator: niet chatten svp, alleen een reactie geven op de lezersvraag.

 15. Daniel zegt op

  Aan Albert van Doorn zou ik willen vragen zijn raadgevingen hier te willen plaatsen. Ook anderen kunnen er iets van opsteken.
  In mijn blok leeft een Japanner die beweerd helemaal geen geld te hebben maar voor zijn visumverlenging een lening te doen en deze na verkrijgen van verlenging terug te betalen aan de bank. Zijn verblijf betaald hij hier met geld dat hij verdiend met opbrengsten uit beursspeculaties. Hij zal dus wel geld hebben maar gebruikt hij om te belegen. Ganse dagen loopt hij rond met een laptop om de beurs te volgen.
  Voor eten besteed hij 2 maal per dag 100bt en eens in de week 30 bt voor de was. Hij huurt een kamer voor 3500bt en hoeft enkel nog te betalen voor de elektriciteit. Verplaatsen doen hij met een(kinder) fiets.
  Hoe hij het verder doet weet ik niet. Kledij is enkel Tshirt en short.
  Het is zijn leven.

  • Kees zegt op

   Het lijkt me verstandiger dat Albert dit 1 op 1 aan Johan vertelt. Ik denk nl precies te weten wat hij gaat adviseren en het lijkt me beter dat niet aan de grote klok te hangen … 😉

   • Kees zegt op

    …aanvulling:
    Johan kan op die manier emigreren en hier permanent verblijven.
    Echter, hij houdt het probleem betreffende zijn zorgverzekering.

 16. Kees zegt op

  Johan, laat je niet ontmoedigen, beetje manoeuvreren langs en over de randen van de regeltjes en het moet lukken.

  Officiele mogelijkheid waarbij inkomen slechts 600 euro hoeft te zijn (tot mijn verrassing, ik heb eerder meegemaakt dat Thais consulaat bewijs van 1250 euro inkomen wilde zien): Non-immigrant O, multiple entry, kost 140 euro. Daarmee kun je steeds 90 dagen blijven, na die 90 dagen even de grens over naar bijv Cambodja en weer terug, dat mag met dit visum. Zie: http://www.royalthaiconsulateamsterdam.nl/index.php/visa-service/visum-aanvragen.

  Na een jaar even terug naar NL en enkele weken later weer opnieuw No-immigr O regelen. Ik sprak 3 weken geleden een man van achter in de 60 die dit al enkele jaren doet, omdat hij toch veel reist vanuit Thailand.

  Ik lees via de volgende link dat je Nederlandse zorgverzekering geldig is als je niet langer dan een jaar weg blijft: http://www.geld.nl/zorgverzekering/service/zorgverzekering-geldig-buitenland. Ik vraag me af of dit wel juist is, ik ken een Nederlander die veiligheidshalve 2x per jaar naar NL teruggaat.

  Je bent dus wel elk jaar de kosten van een duur jaar-retourticket kwijt, maar ipv aan jaarticket vanuit NL, zou je de eerste keer een enkele reis kunnen nemen, en later vanuit Thailand een goedkoper maandretour (600-700 euro) naar NL nemen.

  Je kunt ook de adviezen van Rene opvolgen betreffende de niet-officiele route: emigreren, retirement visum hier regelen (je kunt binnenkomen ZONDER visum !), maar dan houd je het probleem met je zorgverzekering, die hier duur is.

  Ik adviseer: kies de veilige weg:
  * niet direct volledig ’emigreren’, eerst uitproberen, dus:
  * eerst een jaar of 2 mbv non-immigrant O
  * houd je NLse zorgverzekering
  * reis 1x per jaar naar NL
  (Ik heb de eerste 4 jaren hier mijn NLse zorgverzekering aangehouden, 1x per jaar naar NL, af en toe wat (enkele 100-en euro’s aan in Thailand gemaakte kosten) gedeclareerd – zorgverzekeraar heeft mij NOOIT gevraagd om mijn paspoort te tonen om te checken hoelang ik in het buitenland verbleef.)

  En ja, in tegenstelling tot wat Ruud stelt: je kunt hier met 2 tassen komen, huur een ingericht appartementje voor 300 euro per maand en klaar ben je (ongeveer) !

  Heb je alleen nog de kosten van je woning in Nederland (voor de zorgverzekering moet je natuurlijk een adres hebben), als die huur zo’n 500-600 euro is….tja dan heb je een te hoge onkostenpost. Dan moet je die onderverhuren….en het is de vraag of dat mag. Opzeggen en op papier ergens (bij familie?) een kamer huren…????

  Succes!

  • Kees zegt op

   Sprak net een kennis die hier permanent woont: hij heeft Universeel Compleet polis van VGZ, 360 per maand, premie gelijk voor elke leeftijd boven 65.
   https://www.vgz.nl/SiteCollectionDocuments/2013/D0205_VGZ_Model_Universeel_Compl-WEB.pdf

   Premie-overzicht
   https://www.vgz.nl/SiteCollectionDocuments/2014/d0207-vgz-vergoedingenoverzicht-universeel-compleet-2014.pdf

   Heb nog niet van hem gehoord of je die kunt afsluiten als je al boven de 65 bent.

   Oudere info op thailandblog:
   https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/zorgverzekering/ziektekostenverzekering-veelgestelde-vragen-1/

 17. Teun zegt op

  Moderator: Lees eerst ons visumdossier. Overige vragen kunnen naar de redactie worden gezonden.

 18. NicoB zegt op

  Hallo Johan, omdat je zo graag naar Thailand lijkt te willen komen wonen zal ik proberen een route voor je uit te zetten, naar beste weten.
  vraag 1:
  Is 1.000 per maand genoeg om in Thailand van te leven? Ja, bij de wijze waarop jij zegt te leven.
  M.i. kun je het zo doen, je neemt een Non immigrant O visum in NL, kun je 3 maanden in Thailand verblijven, je stort na aankomst uiterlijk binnen 1 maand THB 300.000 bij een, Thaise !, bank zodat je een bankrekening hebt waar het bedrag voor de 1e keer dat je verlenging gaat vragen van je visum in elk geval 2 maanden op die rekening staat. Bij een volgende verlenging moet dit bedrag minimaal 3 maanden op de rekening staan. Je kunt aldus een visum verlenging krijgen voor 1 jaar, dat kun je elk jaar herhalen.
  Omdat je inkomen 1.000 Euro per maand is, heb je die THB 300.000 op een bankrekening nodig.
  Nu zorg je nog dat je een inkomensverklaring krijgt voor de 1.000 Euro, die kun je verkrijgen van de NL Ambassade in Bangkok. Je vult daar zelf op in hoeveel je inkomen is, maar pas op ! rotzooi daar niet mee, je 1.000 Euro is voldoende, er kan je gevraagd worden om bewijs van die inkomsten, zorg dat je dat hebt.
  Aldus voldoe je aan de eisen: 1.000 Euro X 40 = THB 40.000 X 13 ( nl. + 1 maand vakantiegeld ) = THB 520.000 + THB 300.000 op de bankrekening is Totaal 820.000, dus boven de vereiste THB 800.000.
  Advies, zorg dat je wat spaart op die bankrekening, als de Euro waarde verliest, blijf je aan de eisen voldoen. Daarenboven, als het helemaal uit de hand loopt met je gezondheid en toch behandeling gewenst is, kun je dat banksaldo gebruiken om de eerste hulp financieel op te vangen en/of een ticket te kopen en al of niet blijvend terug te keren naar NL en daar een zorgverzekering afsluiten en de zorg verkrijgen. Bedenk, voor Awbz opvang kan er een wachttijd zijn van maximaal 1 jaar.
  Uiteraard, duidelijk, er is een voetangel, nl. je hebt niets aan geldmiddelen, dus niet de benodigde THB 300.000, dat is 7.500 Euro, die zal je moeten lenen of eerst bij elkaar moeten sparen, of misschien van mogelijke kinderen geschonken krijgen, dit zal je dus op moeten lossen. Er zijn ook buro’s in Bangkok die een bankrekening met THB 800.000 voor je regelen, via lenen, maar dat kost uiteraard e.e.a., m.i. wordt je dan te afhankelijk daarvan en heb je onnodige kosten.
  vraag 2:
  Zorgpolis, je kunt je zsm. ( bv. vanaf 2015 ) voor de verplichte zorgverzekering in NL verzekeren bij Unive, zodra je emigreert naar Thailand kun je bij Unive een zorgverzekering sluiten als wonend in het buitenland, maar ….. dat is duur, +/- 350 Euro per maand. Gezien je budget af te raden. Een verzekering in Thailand afsluiten zal nagenoeg onmogelijk zijn, dat kun je voor de zekerheid beter vragen aan echte specialisten, dat zijn André en Mathieu in Hua Hin, http://www.verzekereninthailand.nl. Daarmee is die vraag opgelost, omdat je van hen een duidelijk antwoord mag verwachten. Of je moet gaan pendelen, poosje Thailand, poosje NL en aldus proberen aan de regels te blijven voldoen opdat je in de verplichte zorgpolis in NL kunt blijven.
  Hoop dat dit je wat helpt, er zij er velen die in Thailand wonen, zonder zorgpolis, ook zijn er pendelaars, vraag is, kun je het aan, dat je geen zorgpolis meer hebt en wellicht ooit aan de terugkeer noodrem zult moeten trekken?
  Wens je veel sterkte met je beslissing, Thailand is zeker de moeite waard om te wonen, heel begrijpelijk.
  NicoB

  • ruud zegt op

   Het is in ieder geval een goed advies, hoe je iemand in de problemen kunt helpen.
   Bovendien zijn er weinig mensen, die iemand geld zullen willen lenen, die naar het buitenland verhuist.
   Als Johan zijn been breekt of iets anders ernstigs overkomt, valt er niets naar Nederland te gaan voor behandeling.

 19. jacob zegt op

  Beste Johan,
  Heb een beetje mee zitten lezen,en ben tot de slotsom gekomen dat je nu nog niet veel wijzer bent,
  dit is ook de reden dat ik Thailandblog zo fijn vind,las vroeger graag cowboy boeken,nu lees ik cowboy
  verhalen op Thailandblog.
  mijn advies is om je door deskundigen in te laten lichten,heb dat destijds ook gedaan en ben in bezit van
  alle benodigde papieren,geel boek,retirement enz.
  informeer bij De Thaise ambassade,de immigration en verdere officiele instanties,ipv met louche bureau,s
  in zee te gaan die de benodigde som even op je rekening zetten,dit is allemaal illegaal,en kan vervelende
  gevolgen hebben,gewoon op een fatsoenlijke manier tot je doel komen,en wat betreft de kosten van het
  levensonderhoud is voor iedereen verschillend ,wij wonen in de Isan en heb het geluk dat Isan food kan
  eten,iets wat de mensen hier ook eten,succes en voor als alles lukt een fijn verblijf in Thailand.

 20. Pi Walsan zegt op

  Beste Johan,
  Eerst wil mij excuseren dat ik niet rechtstreeks een antwoord kan geven op je vraag.

  Maar misschien kan jij mij uitleggen wat er zo goed is aan Thailand om ,zonder een band te hebben met Thailand, toch naar hier te willen “emigreren”.

  Wat is er zo fijn is aan het emigreren naar een land als Thailand ( geen rechten voor Farangs, onrust bij bevolking enz..) met een budget van 1000€?

  Genieten van het toeristisch Thais paradijs hoort daar zeker niet bij. Daar heb je een groter toerist vriendelijker budget voor nodig.

  Wonen tussen de Thais in de landelijke gebieden is zeker geen evidentie.

  Goedkoop leven in Thailand is ook niet eenvoudig als Farang want je bent daar als gast, maar zeker niet om op hun kosten te leven. Dat zal je snel ondervinden.

  Je kan mij altijd helpen met eens je beweegredenen op te sommen om naar hier te komen.

  Vriendelijke groet
  Pi Walsan

 21. Ben Hendriks zegt op

  beste johan

  ik weet niet of je er rekening mee hebt gehouden dat als je naar Thailand gaat je minder a.o.w. ontvangt
  dan in Nederland je zegt ook dat je sober leeft maar er komen andere kosten om de hoek kijken

  het lijkt allemaal mooi maar bezint voor gij begint
  neem eerst maar vooral contact op met de S.V.B. kantoor

  veel succes met alles

  groeten Ben

 22. Harm zegt op

  Johan,

  Ik ben zo’n pendelaar zoals genoemd hierboven
  ik heb te veel makkes om zelfs maar in aanmerking te kunnen komen voor een zorg verzekering in Thailand
  Ik ben dus 8 mnd in Thailand en ga 4 mnd terug naar NL
  Niet omdat mijn verzekering dat wil (die zal het een zorg zijn waar ik zit, al blijf ik het hele jaar weg. Thailand is voor hen aanzienlijk goedkoper voor mijn makkes dan dat ik in NL blijf en daar mijn zkhuis bezoeken doe)
  Nee ik moet alleen terug omdat de GBH dat verplicht stelt
  ik moet tenminste 4 maanden van mijn woning in NL gebruik maken anders schrijft de gemeente mij uit (als ze er achter komen, en dat doen ze want de verrader slaapt niet)
  Die woning kan dus ook een kamer zijn die je huurt bij familie of kennissen
  Dat laatste is het beste omdat je anders weer gekort wordt op je aow omdat je dan voordeurdeler bent met familie.
  Huisje huren in de niet toeristische gebieden ben je klaar voor zo’n 150 tot 200 euro pmd.

  ik wens je succes want dat heb je in jouw situatie wel nodig.

 23. erik zegt op

  Johan, een aanvulling op mijn eerdere reactie.

  Jouw AOW is in Thailand netto mogelijk meer dan in Nederland. De heffing ven premie volksverzekering en van de bijdrage Zorgverzekeringswet valt uit jouw uitkering, het kan zo maar zijn dat je netto meer hebt dan nu. Maar de kosten van overboeken naar Thailand moet je daar wel van aftrekken. In ieder geval is jouw bruto AOW in Thailand net zo hoog als in Nederland; dat wordt anders als je in Laos zou gaan wonen. Ik woon ook hier en heb een AOW die bruto net zo hoog is als in Nederland. Ook mijn bedrijfspensioen wordt niet gekort vanwege wonen buiten NL of de EU.

  De premie voor de zorgverzekering zou ik sparen om medische kosten hier op te vangen.

  En verder kun je met zuinig leven van jouw AOW rondkomen. In de regio waar ik woon leven Nederlanders van een WAO-tje van 700 euro. Een simpele hut van 1.500 baht per maand, een tuintje met groente en kippen, geen drank en geen alcohoi, met de kippen op stok en om 06 uur opstaan om stroom te sparen. Vers eten kopen op de lokale markt en proberen gezond te blijven.

  Een groot probleem blijft de verblijfstitel. Maar daarvoor heeft dit blog een bij uitstek deskundige dus raadpleeg Ronny.

 24. Adje zegt op

  Ik ben maar in één ding geïnteresseerd. Hoe krijg je het voor elkaar om in het begin van de maand 1000 euro te hebben en het einde van de maand 2000 euro terwijl je inkomen maar 1000 euro a.o.w. is?
  Ik wil je dik betalen als je aan mij je geheim onthult want zo wil ook wel leven.

 25. PEER zegt op

  Ik doe mee Adje, wat het kost kan me niet bommen!
  Want om in het begin van de maand € 1000,- te investeren en dan in 1 maand dat te verdubbelen lijkt me grandioos.
  Dat noem ik beleggen in Optima Forma!!

  • Kees zegt op

   Die 2000 zal wel 200 moeten zijn…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website