Beste lezers,

Een vriend van mij heeft een Thaise vriendin, die haar dochter van bijna 11 jaar naar Nederland wil halen.

Haar ex-man in Thailand heeft al ruim 10 jaar niets van zich laten horen en het meisje staat geregistreerd, volgens haar paspoort, op moeders achternaam.

Nu beweert het IND dat de vader toestemming moet geven om haar naar Nederland te halen, wat schier onmogelijk is, daar Thailand een groot land is en de vader dus onvindbaar.

Wat is uw mening en/of advies hierin?

Kan de Thaise ambassade hierbij bemiddelen, zodat het meisje spoedig naar Nederland kan komen?

Alle gelegaliseerde papieren zijn aanwezig, alleen het probleem is aanwezig dat het meisje geregistreerd stond onder vaders achternaam, doch inmiddels is ingeschreven onder moeders achternaam.

Gaarne respons over het bovenstaande en wat er eventueel aan gedaan kan worden.

Met vriendelijke groet,

Jan

12 reacties op “Lezersvraag: Hoe haal ik de dochter van mijn Thaise vriendin naar Nederland?”

 1. tino kuis zegt op

  Ik denk niet dat de Thaise ambassade wat kan doen. Ik denk ook dat het verzoek van de IND terecht is, anders kan iedereen zijn kind zomaar overal mee naar toe meenemen, zonder toestemming van de andere ouder. Welke achternaam de dochter heeft doet niet terzake. Dit is echt iets voor een rechtbank. Wat je moet doen is dit:
  De moeder moet de rechtbank verzoeken om haar als enig voogd over haar dochter te benoemen. Dan is het voor de IND geregeld. De moeder zal een aantal getuigen nodig hebben, ook bv het dorpshoofd, en misschien andere bewijzen dat de vader al 10 jaar uit het gezicht is verdwenen. Dat hoeft niet lang te duren en kost niet veel geld. Daarvoor is er de Family Court in Thailand, een speciale rechtbank voor familiezaken als adoptie, scheiding, voogdij etc., ศาลแพ่ง, Saan Phaeng in het Thais, zie onderstaande link en er zijn meer websites met informatie, ook in het Thais. Zo moet het lukken, succes.

  http://www.thailand-family-law-center.com/

 2. Jacques zegt op

  Wij hebben 11 jaar geleden de procedure doorlopen om de toen 10 jarige zoon naar Nederland te laten komen. Mijn vrouw was echter nooit getrouwd geweest. Hij had de achternaam van zijn moeder, hoewel op het geboortebewijs ook de naam van zijn vader stond. In ons geval volstond een verklaring dat mijn vrouw als enige het gezag over haar zoon had (vertaald en gelegaliseerd).
  Van meerdere Thaise vrouwen die getrouwd geweest zijn heb ik echter gehoord dat die handtekening van de vader noodzakelijk was. Het advies van Tino Kuis lijkt mij dan ook juist. Als de handtekening niet mogelijk is, dan is een gerechtelijke uitspraak nodig.
  Veel succes.
  De hele procedure heeft bij ons bijna een jaar geduurd, begin 2002 begonnen en vlak voor Kerst arriveerde Pam in Nederland.

  • Kees 1 zegt op

   Beste Jacgues
   Het kopt wat je zegt. In ons geval volstond een verklaring dat mijn vrouw
   Als enige voor het kind zorgde door middel van getuigenis van dorpelingen ook.
   En het kind stond niet op haar naam.
   Ik moet er bij zegen dat dat wel 38 jaar geleden is dus de NL ambassade stelt nu misschien andere eisen

   • Kees 1 zegt op

    Ik vergeet te zegen dat ik geen handtekening van de vader nodig had
    In veel gevallen is dat ook niet mogelijk wand die zijn vaak onvindbaar

    • Jacques zegt op

     En als ze niet onvindbaar zijn dan blijkt vaak dat hun handtekening veel geld op moet brengen. Hun dierbare nageslacht betekent dan ineens heel veel voor ze.

 3. Ben zegt op

  Beste Jan

  Wat je moet doen is het volgende . zoek 2 belangrijke mensen mensen die je vrouw kennen in de plaats waar ze vandaan komt .laat deze een verklaring afleggen dat je vrouw altijd heeft gezorgd voor het kind . en de biologische vader nooit iets heeft gedaan voor het kind . laat ook je schoonmoeder of vader een zelfde verklaring afgeven . met deze mensen en hun verklaringen ga je in Thailand naar het gemeente huis en vraag je een phor kor 14 aan : dit houd in dat de vader uit de oudelijke macht is gezet en de moeder alleen verantwoordelijk is voor het kind . deze phor kor 14 verklaring vertaald en gelegaliseerd word door de IND geaccepteerd . voor meer vragen kun je me mailen ( op vragen bij de redactie ) succes Ben

 4. marinus B zegt op

  beste Jan,
  aangezien het meisje 11 jaar oud is en de achternaam van de moeder draagt is het enige wat nodig is dat er een formulier komt wat in iedere maar bij voorbaat waar het kind verblijft nu Amphur er een dokument wordt gemaakt dat het op het verzoek van het kind is dat ze haar moeders achternaam heeft gekozen. Als reden kan worden gemeeld dat de vader er nooit naar heeft omgekeken en dat haar moeder er steeds voor heeft gezorgt.
  laten vertalen< legaliseren en ook door de nederlandse ambasade stempelen en klaar.
  dit kan niet worden gewijgert en ik spreek uit ervaring want dan kunnen en kan ze komen.
  in mijn geval waren het er 2.
  mocht dit nog niet lukken dan trouwen voor de thaise wet en het hier laten registreren.
  dan is het gezinsherrenging indien ze een verblijfsvergunning heeft althans de moeder.
  sterkte ermee de ind doet niets liever dan zo veel als mogelijk moeilijk doen. alleen op het eind win je toch. geduld en veel slikken maar niet opgeven.

 5. Theetje uit Huissen zegt op

  Wat ik begrepen heb van een soortgelijk geval uit de filipijnen,
  ze zijn bang dat als het kind groter (ouder) is, het kind naar de vader (moeder) vraagt en het gaat aansturen naar gezinshereniging, met alle problemen van dien.
  En als het op de Ambassade afstand heeft gedaan van het kind, hebben ze daar geen probleem mee.

 6. HansNL zegt op

  Ik meen me te herinneren van een soortgelijk geval dat ondanks alle vergaarde gelegaliseerde documenten, en zelfs bij een Thaise rechtbank uit de ouderlijke macht ontzetting van de “vader”, de IND toch nog dwars ging liggen.
  Het heeft dit stel veel tijd en geld gekost en toch bleef de IND dwarsliggen.
  Ik mee me te herinneren dat er daarna een gerechtelijke procedure in Nederland gevoerd is, daarna kon het kind naar Nederland komen.
  Lijkt me dat het raadplegen van een met de materie bekende advocaat in Nederland wellicht nuttig zou zijn.

 7. hendri zegt op

  Hallo,
  Zorgen voor een advocaat en dan voor de rechtbank getuigen meenemen die kunnen verklaren dat de vader 10 jaar niks van zich heeft laat horen, dan word de vader uit de ouderlijkemacht genomen. Je krijgt dit op papier ,bij de gemeente kun je een papier krijgen voor naamsverandering. Deze papieren ook laten vertalen en legaliseren. Zo hebben wij het gedaan 10 jaar geleden de kosten waren te verwaarlozen voor ons.

 8. Chris Bleeker zegt op

  Moderator: ik snap niets van uw reactie. Verder gebruikt u te veel kapitalen dat is niet toegestaan.

  • Chris Bleeker zegt op

   Geachte Moderator,
   het is inderdaad ook moeilijk,om Nederlands te lezen,zeer zeker als daar zo veel kapitalen in verwerkt worden.
   Bij deze mijn welgemeende verontschuldiging om zoveel capital letters te gebruiken,,zal mij daar in het vervolg van proberen te onthouden,en mijn complimeten voor het zorgvuldig modereren.
   Met vriendelijke groeten
   Chris Bleeker


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website