Goedendag,

Ik heb jullie site doorgekregen waarop ik de volgende vraag kan stellen:

Ik ben docent Engels aan een middelbare school, ga binnen niet al te lange tijd met pensioen maar bruis nog van energie en wil niet achter de geraniums zitten.

Door mijn vele reizen o.a. in Aziz en Thailand lijkt het me een goed idee daar verder te gaan. Tot wie zou ik me kunnen wenden. Hebben jullie adressen waar ik kan informeren?

Alvast bedankt.

Groet,

Wim Achterberg


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Lezersvraag: Ik ben docent Engels waar kan ik aan de slag in Thailand?”

 1. tinus zegt op

  Kijk op de volgende website Ajarn.com . Log jezelf hierin en je kunt lekker browsen naar verschillende posities door he hele land. Let wel ze vragen over het algemeen native speakers maar je moet gewoon reagere en over het algemeen gaat het plaatsen op scholen via agencies die op deze site adverteren. Succes

 2. caroline zegt op

  Ook zul je een werkvergunning aan moeten vragen om hier aan de slag te mogen.

  • tinus zegt op

   Over het algemeen werk je via een zogenaamd agency of uitzend buro die het aanvragen van je non b en werkvergunning op zich nemen
   .Wordt je direkt aangenomen door een school helpen die je meestal met het verkrijgen van een werkvergunning

 3. chris zegt op

  Dit is niet eenvoudig, zo niet onmogelijk. Als je hier in Thailand bent op een retirement visum mag je niet werken, niet eens als vrijwilliger. Als je wel wilt werken mag je als buitenlandse docent niet ouder zijn dan 65 jaar. Dan krijg je imers geen werkvergunning meer. Als je ‘normaal’ werkt (werkvergunning en Non-immigrant B visum) zijn werkvergunning en vuisum aan elkaar gekoppeld. Als je je baan verliest (of opzegt) eindigt ook je visum per direct. Thai mogen vanaf hun 60ste niet meer als docent werken en hebben op papier allemaal een vorm van management-baan (stagecoordinator oid). Aangezien er een groot gebrek is aan docenten Engels (vooral op het platteand vanwege de lage salarissen) zullen de regels waarschijnlijk wel soepeler worden in de komende tijd. Maar wanneer weet niemand…

  • tinus zegt op

   Heb collegas die gepensioneerd zijn 1 uit Ierland en 2 uit Australie ik geloof dat ze allemaal 64 plus zijn een is zelfs 69 jaar oud , dus je ziet dat men docenten nodig heeft dus de regeltjes worden wel een beetje met de voetjes getreden .
   Oud collega van mij uit London werkt nu aan de Burapha universiteit in Bangsaen Chonburi. is gepensioneerd dus krijgt zijn pensioen uit Engeland en werkt met werkvergunning hier aan de universiteit. Ja ik weet dat het visum problemen kan opleveren maar dat is niet het eind vd wereld , zoals gezegd mocht je je non B verliezen kun je hem zo omzetten naar een retirementvisum omdat je gepensioneerd bent?? TIT

 4. Patrick zegt op

  Vraag: kan de leeftijdsbegrenzing eventueel omzeild worden indien je een bedrijf opstart dat taalonderwijs aanbiedt, om je dus als zelfstandige te positioneren ? Of meer algemeen, geldt de leeftijdsbegrenzing enkel voor loonarbeid of tevens voor zelfstandigen, zaakvoerders. Kun je dus een zaak opstarten in Thailand na je 65ste ?

  • chris zegt op

   lees de verschillende artikelen op deze blog over het opstarten van een ‘eigen’ bedrijf in Thailand. Je hebt altijd een Thai partner nodig die tenmniste 51% van de aandelen in bezit heeft. Er zitten HEEL VEEL haken en ogen aan een zogenaamd eigen bedrijf hier. In het Engels talenonderwijs zou ik dat sowieso niet doen tenzij je denkt een boterham te kunnen verdienen in de avonduren en weekenden. Er zijn al heel veel van deze commerciele taalinsituutjes…….

   • Patrick zegt op

    Dank voor je feedback, ik heb gisteren even de zoekterm ” bedrijf starten” gebezigd dewelke een viertal hits opleverde. Interessante feedback die je referentiekader ontnuchtert. Ik lees dit forum als nieuweling nu enkele weken en kan me niet van de indruk ontdoen dat de Thai er alles aan doen om je het leven zuur te maken. Te beginnen met de naam non- immigrant visum. Ik heb dan eens gezocht of er een immigrant visum bestaat, maar niet gevonden, sic.
    Alle gekheid op een stokje… De regels om een bedrijf te starten lijken me duidelijk. Twee miljoen baht werkingskapitaal en minstens twee Thai in loondienst, dat je dan slechts 49% aandelen mag bezitten is bij de konijnen af en gaat mijn verstand te boven. Het zei zo…
    Wat ik niet gevonden heb in de eerdere blogs is hoe je evenwel een simpele eenmanszaak opstart zoals dat voor “freelancers” het geval is. denk aan iemand die trainer is, leraar in bijberoep, iT-deskundige, management consultant etc. In dergelijke constructie werk je niet in loondienst maar factureer je de klant of de school etc.
    Mogelijks bestaat zo een rechtspersoon niet in het Thaise handelsrecht.
    Anderzijds, zou je hypothetisch misschien vanuit het buitenland diensten kunnen aanbieden in Thailand en die dus door factureren vanuit een buitenlands bedrijf ?

    • chris zegt op

     Via een agent (die leraren bemiddelt naar lagere of middelbare scholen; of een taleninstituut runt in de avonduren en in het weekend) kun je als leraar werkzaam zijn. Heb ik ook 8 maanden gedaan. Dat is te vergelijken met freelance want je wordt per uur betaald (in de 2 maanden schoolvakanties krijg je dus niks) en de agent zorgt alleen voor een werkvergunning. Maar zoals gezegd: boven de 65 krijg je als buitenlander geen werkvergunning meer. Dat is de regel en met veel goede kontakten en wat geld knijpt wellicht iemand een oogje dicht. Als je die kontakten (vitamine R) niet hebt is het schier onmogelijk. De betaling is per uur. Van de regering naar de school, van de school naar de agent en van de agent naar de leraar. Iedereen moet eraan verdienen dus wat je in je handje krijgt is 400 baht (10Euro) per uur terwijl de school 600 baht krijgt. Daarnaast alleen de lunch gratis maar geen vergoeding voor reiskosten. Soms krijgt de agent zijn geld niet of niet op tijd en moet je dus wachten op je geld.
     Ben inderdaad wel eens een Ijslander tegengekomen die hier woonde en een zaak had in Ijsland (in software oid). Hij werkte hier, had alleen klanten buiten Thailand en factureerde zijn klanten online. Hij was nooit in Ijsland maar kon gewoon geld trekken uit de muur hier. Omdat hij hier als toerist was moest hij wel elke 30 dagen Thailand uit om een nieuw visum te halen. Mar hij deed het al jaren, vertelde hij mij. Ik denk dat dat voor jou geen optie is omdat jouw diensten veel duurder zullen zijn dan de 500 baht per uur die de school nu betaalt aan de agent. Daarnaast zou ik niet weten waarom de school dit zou willen. Wellicht krijgen ze zelfs hun geld niet terug van de regering omdat zij zaken doen met een buitenlandse ondernemer.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website