Lezersvraag: Welke dieren in en om het huis in Thailand kunnen gevaarlijk zijn?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
28 februari 2015

Beste lezers,

Naar aanleiding van uw artikel over het vangen van een tokeh vraag ik mij af welke dieren je in de Thaise huiselijk omgeving tegen kunt komen en welke eventueel gevaarlijk zijn?

Vriendelijk groet,

Door

8 reacties op “Lezersvraag: Welke dieren in en om het huis in Thailand kunnen gevaarlijk zijn?”

 1. ruud zegt op

  Wat mij betreft zijn honden en kakkerlakken het gevaarlijkste.
  Honden, omdat ze soms bijten en kakkerlakken, omdat ze mijn gemoedsrust aantasten als ik ze in huis tegenkom.
  Bij die kakkerlakken grijp ik dan ook nog naar de gifspuit en dat kan ook nooit gezond zijn.

 2. dick zegt op

  We zitten in Khonkaen provincie en kranuan district.
  Op het platteland zien we regelmatig verschillende slangen , schorpioenen , duizendpoten die toch wel gevaarlijk kunnen zijn. Spinnen weet ik niet zo maar die zien we hier ook regelmatig. De dorpelingen reageren er niet echt op ,soms hoor je wel eens een schreeuw NGUU …
  Ja groene slang cobra zijn hier en we zien ze af en toe . Gewoon uitkijken als je wat van de grond pakt en zorgen dat je tuin schoon is ,niet te hoog gras en niet te veel bladeren op de grond .Nooit je hand ergens zo maar onder doen . Ik denk dat het ergens anders in thailand ook wel herkenbaar is .
  gr Dick

 3. siam zegt op

  Het gevaarlijkste dier dat er in thailand is heeft 2 benen en rijd op 2 of 4 wielen ook wel bekend als mens

 4. Roy zegt op

  Het gevaarlijkste dier is natuurlijk de mens.Toch zijn er beestjes die ook gevaarlijk kunnen zijn.
  Hier vindt je een overzicht http://www.siam-info.com/english/venomous_animals.html
  De kans dat je ze tegenkomt is niet groot en met een beetje gezond verstand gebeurt er niets.

 5. Bacchus zegt op

  Als je met “gevaarlijk” bedoelt “dodelijk” dan is het wellicht geruststellend dat je dan voornamelijk alleen op slangen hoeft te letten. Olifanten en tijgers zul je namelijk niet snel in je achtertuin tegenkomen. In Thailand heb je ongeveer 80 soorten slangen, waarvan het overgrote deel ongevaarlijk is. Niet meteen in paniek raken dus als je een slang ziet, maar voorzichtigheid is geboden. De gifslangen in Thailand zijn van de soorten Krait, Viper en Cobra. Een beet door een van deze slangen is levensgevaarlijk en kan zonder snelle behandeling fataal aflopen Een aantal van deze slangen (ondersoorten) zijn vrij algemeen verspreid over Thailand en kunnen dus, zeker als je buiten de grote stad woont, in je achtertuin opdoemen. Als je openstaande deeren hebt, zou je ze dus ook in huis kunnen aantreffen. In de toiletpot is volgens mij een “broodje aap verhaal”, want dan zou je een open riool moeten hebben. Cobra’s zijn het meest bekend en komen ook voor in en rondom menselijke nederzettingen. Een volwassen Koningscobra is makkelijk te herkennen, want dit zijn enorme slangen, wel tot 6 meter lang. Een veel voorkomende Cobra soort is de Spitting Cobra. Deze zijn volwassen ongeveer 1,5 meter lang. Zoals de naam al zegt, bijt deze slang niet alleen, maar spuugt ook gif over afstanden tot wel 3 meter en zijn hierbij ook zeer doeltreffend! Het gif wordt altijd richting de ogen gespuugd en kan bij onvoldoende behandeling blindheid veroorzaken. De ogen in zo’n gevallen veel spoelen met water en zo snel mogelijk naar een ziekenhuis!

  Algemeen advies met slangen voor leken: blijf uit de buurt en probeer ze ook niet te doden! Slangen kunnen zeer snel zijn en kunnen soms in een tiende van een seconde over de afstand van hun lichaamslengte toeslaan! Blijf dus uit de buurt! Mits je tuin geen vuilnisbelt is, verdwijnen deze slangen meestal weer snel uit je tuin omdat er weinig te halen valt.

  Vervelende, maar niet levensbedreigende dieren rondom je huis kunnen zijn: duizendpoten (centipede), schorpioenen en spinnen. Deze dieren kunnen bijten of steken, maar zijn niet dodelijk, of je zou allergisch voor het gif moeten zijn. Een steek of beet kan (let wel: KAN) zeer pijnlijk zijn en zwellingen veroorzaken.

  Onderbelicht worden in dit soort verhalen altijd de vervelende nachtelijke bezoeker, te weten de muggen. Deze dragers van ziektekiemen veroorzaken wereldwijd meer doden dan alle slangen in in de wereld bij elkaar!

  • Sjaak S zegt op

   Dat laatste is een waarheid als een koe. Ik ben (even op hout aftikken) nog nooit door een slang gebeten geworden. Heb er wel een in mijn (toen nog open) tuin met een waterpijp van 4 meter lengte weggejaagd en foto’s gemaakt van een slangetje dat net een kikker in zijn bek had.
   Ik zie soms wel eens een dode slang op de weg liggen en mijn buurman had een flink grote slang in de tuin. Een kennis van mij, die in een resort woont waar veel huizen lang leeg staan, heeft veel last van slangen. In een jaar tijd al zes slangen tegengekomen die op haar veranda of voor de deur waren. Rond de kerst was er een slang in haar slaapkamer. Die werd door iemand van het personeel gedood.
   Maar het was ook haar eigen schuld. Ze liet overdag deuren openstaan en haar horren waren beschadigd. In de slaapkamer kon je zo met een vuist aan de zijkant erdoorheen gaan.

   Maar de dagelijkse strijd tegen muggen is een eindeloze oorlog. En ik word ook bijna iedere dag wel gestoken. Wanneer ik kennissen in Hua Hin bezoek, neem ik altijd muggenspray mee. Daar is bijna geen wind in de tuinen en heb je veel meer last van muggen als bij ons. En ik vind het bij ons al meer dan genoeg!
   We hebben in het huis zelf bijna geen muggen doordat we horren voor deuren en ramen hebben. Je kunt er gelukkig wat aan doen: sproeien, elektrische tennisracket, muggenlampen. Dat helpt echt. In onze buitenkeuken ga ik niet zonder dat racket. Even alles doorschudden waar die beesten zitten en elektrocuteren…dan is er weer rust en hoef ik niet gestoken te worden bij het maken van een ontbijt.
   Grote giftige spinnen ben ik ook al tegen gekomen en één schorpioen zag kans mij drie keer te steken (een paar uur tevoren, midden in de nacht mijn vriendin). Een zeer pijnlijke ervaring.
   Wat in de tuin ook goed helpt (vooral ’s nachts) is geluid maken. Of beter: even met de voeten op de grond stampen als je denkt een slang gezien te hebben…
   Verder heb je ook wel eens ratten en muizen. Ik heb twee ratten (ratjes) met een stalen kooi gevangen en in mijn grasmaaimachine een heel nest met jonge ratten gevonden. En toen we nog katten hadden, kwamen deze regelmatig met muizen naar huis.
   Toen we er pas woonden, hadden we in onze keuken alles in plastic containers, maar daar vraten ze doorheen. Nu hebben we kasten met glas en metaal-gaas en deuren die goed sluiten. Daar komen deze beestjes niet meer in.
   Rupsen kom je ook wel eens tegen. Een paar weken geleden een invasie van grote grasgroene rupsen gehad, die met tientallen de jonge bladeren van een struik wegvraten. Ik heb ze allemaal in een potje verzameld en aan het eind van de straat gegooid. Ze kwamen gelukkig niet meer terug.

 6. karel zegt op

  zelf ben is mijn voet 2a3 jaar terug.kapot gebeten door zwermen kleine zwarte rot vliegjes.die in een wond kropen.in mijn voet.zalfjes niks hielp.een week later was mijn voet 2 keer dikker.dus op naar het ziekenhuis .die kleine vliegjes zie je haast niet.maar wel als er 20 a50 zijn die lekker in je wond kruipen.wees hiervoor alert voor die vliegjes.

  • ruud zegt op

   Open wonden moet je ook afdekken, ook al denken de Thai daar anders over.
   Alleen wel zo, dat de wond kan ademen.
   Dus niet dik ingepakt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website