Beste lezers,

Over motorrijden in Thailand is al dikwijls geschreven. Het zou erg gevaarlijk zijn, nog gevaarlijker dan in NL en het wordt vooral gevaarlijk als de motorrijder een glaasje gedronken heeft en ‘s avonds gaat rijden, bij duisternis.

Toch lijkt zo’n motor het vervoer bij uitstek in een warm en doorgaans zonnig land als Thailand. Nu ik met pensioen ben, woon ik goeddeels in Zuid-Frankrijk. Hier mag je met je gewone autorijbewijs ook motorrijden, tot 125 cc. Moet je bij een rijschool wel eerst een certificaat halen (korte cursus). Dat certificaat, waarmee je je motor kunt verzekeren, geldt uitsluitend op Frans grondgebied.

Intussen heb ik er in Frankrijk heel wat motorervaring mee opgedaan en aangezien ik de winter in Thailand wil doorbrengen, is hier mijn vraag: is het mogelijk om als buitenlander in Thailand motorrijles te nemen, je motorrijbewijs te halen? Zijn er ervaringsdeskundigen op uw voortreffelijke forum?

Met vriendelijke groet,

Jos


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Lezersvraag: Kan je als buitenlander in Thailand ook een motorrijbewijs halen?”

 1. Toon Lauwaert zegt op

  jazeker,

  benodigdheden:
  -een bewijsje van je hotel of verblijfplaats dat je daar verblijft
  -een gezondheidsattest van een dokter(te verkijrgen bij elke apotheker)
  -al dan niet een internationaal rijbewijs met een A erop. Heb je dit niet dan moet je ook de theorielessen volgen en de theorievragen beantwoorden
  -je internationale reispas

  Met deze documenten ga je naar immigration, daar zullen ze nog wat fototjes nemen en een aantal fotokopies.
  Daarna kan je dan je rijbewijs gaan afleggen, dit duurt zeker 1/2 dag.
  Kost: ik denk 200 a 300 baht in het rijexamencentrum. en ook nog wat bahtjes voor de imigratie.

  Doe je dit met een toeristenvisum dan is het maar 1 jaar geldig. Doe je dit met een pensioenvisum dan is het langer maar die details ken ik niet precies.

  • Han zegt op

   Zowel voor thai als voor buitenlanders gelden dezelfde regels. Je krijgt eerst een rijbewijs voor 2 jaar, was 1 jaar, en na die periode kun je die omruilen voor 5 jaar na wat oog en reactietestjes

 2. Willy Croymans zegt op

  Hoi, Ja dat is mogelijk.
  Ik heb het gehaald in maart 2015.
  Je moet een gezondheidsverklaring hebben, krijg je gemakkelijk voor 100 bath, je moet papieren hebben van immigratie, kopie van je paspoort, kopie van je visa. Ik verbleef in Pattaya en het schijnt dat het hier en daar wat anders is, maar mijn ervaring in Pattaya: Je moet al voor 8 uur in de ochtend aanwezig zijn wegens drukte. Als je aan de beurt bent worden je papier nagekeken en mag je een rijexamen doen. Je eigen motor of je kunt ter plekke er een huren. Je rijd een rondje, 99 van de 100 slagen, ik zakte omdat ik van het stoepje was afgegleden met het voorwiel, dag erna terug komen, geslaagd. Dag daarna theorieles: eerst ca. 3 uur naar tv kijken, half Thais half engels, bijna niemand kijkt, maar ik geef je een advies, let wel op, want er komen veel vragen terug in het theorie examen, daar ben ik 3 keer voor gezakt, vier dagen achter elkaar terug komen, de vierde dag geslaagd, meteen papieren inleveren, pasfoto maken, 155 bath betalen en klaar. Is 1 jaar geldig, na het jaar kun je het verlagen tot 5 jaar.
  Veel succes…

 3. Sjaak S zegt op

  Je zult een stortvloed van antwoorden gaan krijgen. Ik zie nog dat er niks is gestuurd, maar ik denk dat op dit ogenblik net als ik een heel stel ijverige tikkers bezig zijn hun visie op te schrijven.

  Maar om het kort te houden: het halen van een motorrijbewijs is (vooral t.o.v. Nederland) een peuleschil. Er wordt hier niet naar rij ervaring gekeken. Als je je voor het rijbewijs gaat inschrijven moet je een aantal testjes doen. Deze houden in: ruimtelijk zien, kleuren zien en reactiesnelheid. Stelt niks voor als je normaal gezond bent.
  Er is een “praktisch’ gedeelte, waarbij je met je eigen of geleende motor op een parcour moet rijden. Daar ben ik bij de eerste keer gezakt. Je moet over een balk van ca 10-15 cm breedte balans zien te houden over een afstand van ongeveer 10 meter. Maar je kunt nog in dezelfde week een herexamen doen. In de tussentijd ben ik even daar gaan oefenen en bij de test kon ik netjes over de balk heen rijden.
  Dan is er ook nog een theoretische test. Intussen zijn de vragen verbeterd, maar toen ik de test twee jaar geleden deed, moest je weten welke van de vragen verkeerd waren. Want het was algemeen bekend dat het programma waarmee je aan de computer werkte, een aantal foute antwoorden als enig juiste hadden… dus moest je weten (en kon je op internet vinden) welke vragen dat waren.

  Verder hoef je niet veel te doen. Oh ja, een paar uurtjes in een lokaal zitten en naar een (Thaise) les over verkeersveiligheid zitten kijken en luisteren.

  Dit is ook een van de redenen waarom er hier in Thailand zoveel ongelukken gebeuren. Want als je deze uiterst simpele tests niet haalt, kun je ook nog onder de tafel met een kleine som geld, toch nog je rijbewijs krijgen.

  Waar ik je wel op wil attenderen: gebruik je ervaring in Europa, maar pas je aan de rijstijl van de Thais aan, dan kun je hier goed rijden. Blijf niet stoer op je recht staan, want dat kan je met de dood bekopen.

  Toen ik naar Thailand kwam, had ik nauwelijks ervaring met een bromfiets, laat staan een motor. Ik rij nu al drie jaar op een fijne Honda PCX 150. Dit vermeld ik erbij, omdat je met een lichte motor, die langzaam optrekt, niet snel genoeg in kunt voegen en je daardoor heel vaak gedwongen bent om lang te wachten op een vrije weg. Met een apparaat dat sneller kan optrekken en je daardoor mee met de stroom kan, rijd je naar mijn inzicht veiliger…

  Veel plezier bij het lezen van alle andere ervaringsberichten!

 4. Peter zegt op

  Als je een internationaal rijbewijs meeneemt waarop die motor staat vermeld kun je hem hier simpel omruilen voor een thais rijbewijs mits je aan de overige voorwaarden voldoet. Die zullen vast wel vermeld staan in een dossier op dit blog. Maar als je hier niet permanent woont kun je ook je internationale rijbewijs gebruiken.

 5. ton zegt op

  Dat het overal in Thailand anders gaat weten we intussen wel maar ik ging samen met de papieren van de dokter en de politie naar het rijkantoor zal ik maar zeggen.
  Daar moest ik een test doen om twee balkjes met een touw op afstand naast elkaar te krijgen, vervolgens een remtest jij zit met je voet op de gaspedaal, het licht gaat vervolgens op rood en je stamp de rem in, en een kleurentest stoplichten schieten op rood rood geel groen easy dat was alles niks geen theorie niks geen rijles met de motor, echt helemaal niks. Ik kreeg een rijbewijs voor een jaar. Kosten 180 Bath

  • Han zegt op

   Dan zul me ongetwijfeld een int. Rijbewijs hebben meegenomen en die termijn van 1 jaar is kort geleden veranderd naar 2 jasr

 6. jeffrey zegt op

  ik heb nog nooit een rijbewijs voor de motor hoeven te laten zien en ik ben toch al ontelbare keren gestopt. anders is het als je een motor wil laten verzekeren op eigen naam dan moet je wel rijbewijs

 7. Antoine zegt op

  Ik heb mijn motorrijbewijs. Plaats van woonst x aantal bath foto en een test van 5 min klaar is kees. Bij mij toch 🙂

 8. Jacques zegt op

  Zelf heb ik nu een motorrijbewijs voor 5 jaar. Voordien het eerste dus, was 1 jaar geldig. Dan kun je een 5 jaar krijgen. Kostprijs circa 500bath…Gehaald circa 20kilometer buiten pattaya. Een Belg gehuwd met Thaise en goede vriend van mij heeft mij wel begeleid. Veel farangs hebben een Thais RB.

 9. Henk Hauer zegt op

  Bekijk de webside van Pattaya City Expat Club.
  Daar staat ook welke papieren je nodig hebt. ( pcecclub.org) succes

 10. Wout zegt op

  Ik zou ook graag willen weten of dit Thaise motorrijbewijs ook geldig is voor de reisverzekering indien je een ongeval krijgt en je geen Nederlands motorrijbewijs hebt.

  • Khun Peter zegt op

   Nee, nooit. Als je tijdens je vakantie een auto, motor of scooter huurt en je veroorzaakt schade aan het voertuig, dan valt dit niet onder de reisverzekering.
   Bron: https://www.reisverzekering-direct.nl/reisverzekeringen/meest-gestelde-vragen/

   • Wout zegt op

    Ik bedoel eigenlijk dat als je een ongeval met een motorbike ( >49,9CC) krijgt zonder Nederlands motorrijbewijs de verzekering je eigen letselschade en schade aan derden niet betaalt.
    Is een Thais motorrijbewijs dan wel rechtsgeldig of moet je een Nedelands A-rijbewijs hebben?
    Een vriend van mij zonder A-rijbewijs is hier in Chiang Mai gecrasht op een 125 CC die hij geleend had van een andere vriend, de verzekering heft niet uitgekeerd.
    Ik heb zelf een PCX die ik ook uitleen aan vrienden uit Nederland zonder motorrijbewijs en waarschuw ze wel voor de gevolgen als ze een ongeval maken of krijgen. Ik als eigenaar kan misschien ook nog wel problemen krijgen.

    • NicoB zegt op

     Beste Wout, een REISverzekering verzekert zaken mbt. reizen, een MOTORverrzekering verzekert zaken mbt. een motor.
     Rijdt je in Thailand motor, moet je een rijbewijs hebben, dat kan een Internationaal ANWB rijbewijs zijn als je niet in Thailand woont en er motor rijdt, zo’n rijbewijs is 1 jaar geldig, of een Thais rijbewijs als je in Thailand woont.
     De reisverzekering heeft niets met de motor te maken, de verzekering van de motor dekt datgene wat de polis dekt, afhankelijk hoe uitgebreidheid de polis is.
     Uiteraard geen enkele dekking als er geen rijbewijs is, buitengewoon onverstandig en onverantwoord, rijden zonder goede verzekering of rijbewijs.
     Merk op, een Internationaal rijbewijs is korter dan 1 jaar geldig als je in permanent in Thailand woont, ik meen 3 maanden of 1/2 jaar, vraag zo nodig je verzekeraar.
     NicoB

 11. jasper zegt op

  Ik rijd sinds mijn 18e bijna dagelijks op de motor, in en om Amsterdam. Toen ik op mijn 52 naar Thailand kwam, heb ik er 2 jaar over gedaan om hier veilig te leren rijden.
  Alles wat je in Europa doet (midden op het baanvak rijden, je plaats innemen, de wijze van bochten aansturen) moet je in Thailand juist niet doen.

  Je hebt je te gedragen als een fietser: strak langs de kant, extreem anticiperen, er van uit gaan dat iedereen gek is behalve jij.

  Gewoon een tip van een bezorgde motorrijder.
  Thailand is voor een motor rijder niet eenvoudigweg ” nog gevaarlijker”, het is precies 18 x zo gevaarlijk.
  (27,500 doden t.o.v. 500 in Nederland per jaar)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website