Beste lezers,

Wie weet hoe ik een BSN nummer kan aanvragen voor mijn Thaise vrouw?

Wij wonen in Thailand en ik heb het BSN nodig omdat mijn pensioenfonds haar anders niet kan inschrijven. En dus na mijn overlijden (ben ik voorlopig nog niet van plan) niet kan uitkeren.

Al vast bedankt voor jullie informatie.

Met vriendelijke groet,

Harry


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Lezersvraag: Wie weet hoe ik een BSN nummer kan aanvragen voor mijn Thaise vrouw?”

 1. Bucky57 zegt op

  Op zich heel simpel. Je kan aleen een partner bij laten schrijven indien je nog geen pensioen ontvangt. Ook dien je officieel getrouwd te zijn of door middel van een Samenlevingscontract. Als je in Thailand getrouwd ben geldt alleen het huwelijk voor de Amphur. Kopie van de akte vertalen en opsturen naar je pensioenfonds. Of samenlevingscontract laten vertalen en opsturen. Als je aleen voor Boedha getrouwd ben dan kan ik je nu al zeggen dat je met geen mogelijkheid je partner krijgt aangemeld. Voor Boedha trouwen wordt niet wettelijk erkend zowel in Thailand als in Nederland.

  • Wim de Visser zegt op

   Ben officieel getrouwd in Thailand met een Thaise en dit ook aangemeld in Den Haag.
   Ook aangemeld bij mijn twee pensioenfondsen die beide GEEN ENKEL bewijs, en derhalve geen vertaling verlangden als zijnde officieel getrouwd. Op “mijn”UPO” van beide pensioenfondsen staat de naam van mijn echtgenote vermeld als rechthebbende.
   Ik sluit niet uit dat bij mijn overlijden de pensioenfondsen alsnog een bewijs willen zien van officieel getrouwd zijn. Wel, dat kunnen ze dan krijgen als het zover is.

   • nico zegt op

    Als je staat ingeschreven bij de gemeente Den Haag, sta je dus in het centrale computersysteem.
    Alle pensioen fondsen, ziektekosten verzekeraars en heel veel meer, hebben inzage in dit systeem.
    Dus is het logies dat ze niet om meer informatie vragen.

  • Wim de Visser zegt op

   Overigens nog even voor de goede orde:

   Mijn Thaise echtgenote heeft nooit in NL gewoond en is ook nooit in NL op bezoek geweest.
   Mijn twee pensioenfondsen hebben nooit om een BSN gevraagd van mijn echtgenote. Dat kan ze ook niet krijgen want ze is nooit geregistreerd geweest in NL
   De belastingdienst adviseerde mij om mijn belastingaangifte als zijnde ongehuwd, hoewel officieel getrouwd, in te vullen toen ik nog in NL woonde en werkte.

 2. Jasper zegt op

  Je kunt voor je vrouw geen BSN nummer aanvragen, wel een SOFI nummer. Heel eenvoudig, aanvragen bij belastingdienst Buitenland in Heerlen onder vermelding van de door jou genoemde redenen (pensioenfonds etc.)

  Is mij ook naadloos gelukt. Het helpt wel als je huwelijk ook voor de Nederlandse wet erkend is, anders gelegaliseerde vertalingen van de huwelijkspapieren meesturen.

  Succes!

  • Wim de Visser zegt op

   Volgens mij is SOFI de oude benaming voor BSN maar wel met hetzelfde doel. Dus kun je geen SOFI nummer meer aanvragen in NL en zoals je al zelf schrijft dus ook geen BSN
   Als het klopt wat ik hier schrijf is je reactie dus nonsens en misinformatie

 3. Jörg zegt op

  Sofinummers bestaan helemaal niet meer.

  http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/aangifte_doen/praktische_informatie/burgerservicenummer/burgerservicenummer

  Informeer bij het RNI naar de mogelijkheden.

  http://www.rijksdienstvooridentiteitsgegevens.nl/brp/rni

 4. compuding zegt op

  Ik heb toen mijn vriendin in Nederland was, gewoon een BSN aangevraagd en gekregen.
  Ik moest toen naar Zwolle, ze kreeg toen een buitenlands BSN nummer, dat had zij nodig om een bankrekening te openen.

  Dus gewoon even naar Nederland gaan

 5. Cees zegt op

  Ik heb het in December aangevraagd bij: Belastingkantoor Buitenland, Afdeling Klantenregistratie, Postbus 29, 6400AA Heerlen. Had het adres gekregen van een medewerker van de belasting telefoon.
  Ik moest meesturen: Bijlages: kopie paspoort, kopie huwelijksakte Thailand (vertaald), kopie internationale huwelijksakte (akte is ingeschreven in Den Haag), kopie geboorteakte met woonplaatsverklaring.
  Heb daarna 2x gebeld wat de status was, het schijnt nu per brief onderweg naar Thailand te zijn.
  Het is ook mogelijk om het in persoon in Nederland aan te vragen bij een aantal gemeentes als zijnde niet-ingezetene.

 6. Rob V. zegt op

  Ik weet niet beter dan dat er een BSN is (voor mensen die in Nederland verblijven of wonen, bij verblijf korten dan 4 maanden is er een aparte regeling om aan een BSN te komen) en Sofinummer. Sofinummer is Sociaal Fiscaal nummer en gelijk aan het BSN. Heb je nooit in Nederland gewoon en ben je geen Nederlander dan krijg je geen BSN maar een SOFI van de Belastingdienst. Dat was in iedergeval lange tijd zo sinds de invoering van de BSN.

  Doet er ook weinig toe, als je maar een BSN/SOFI krijgt. Voor buitenlandse personen gaat dit als volgt:
  http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/hoe_werken_toeslagen/in_het_buitenland_wonen_of_werken/ik_woon_in_het_buitenland/burgerservicenummer_als_u_buiten_nederland_woont

 7. Henk zegt op

  Wanneer wordt een sofinummer toegekend?[bewerken]
  Het toekennen van een sofinummer door de Belastingdienst zal alleen nog maar gebeuren voor personen die niet in aanmerking komen voor een BSN, maar wel een relatie hebben met het sociaal fiscale domein. Deze zgn. niet-ingeschrevenen dienen zelf een sofinummer aan te vragen bij de Belastingdienst zodra ze in Nederland gaan werken (inkomen gaan genieten) en/of daar sociaal verzekerd willen zijn.

 8. theoS zegt op

  Mijn vrouw heeft al sinds 1999, wat toen een Sofi nr was en nu een BSN nr is. Wij waren toen niet eens getrouwd, nu wel, maar woonden bij elkaar en zij was toen Binnenlandse Belastingplichtige, nu niet meer dus ik krijg ook geen aanslagen meer of een Belasting aangifte. Het hele Belasting systeem ging op de schop en als je nu getrouwd bent dan wordt je partner automatisch Binnenlands Belasting plichtige of je het leuk vindt of niet. Ik viel daar net nog buiten en kreeg de keus en haalde haar dus als een speer uit het systeem want nu kun je er niets meer tegen doen. Doe er je voordeel mee.

 9. Jasper zegt op

  Sterke woorden, beste Wim.

  Ik heb dus 2 jaar geleden een BSN nummer aangevraagd voor mijn Thaise vrouw, en kreeg een SOFI nummer voor haar. Na navragen bij het belastingkantoor Heerlen werd mij te kennen gegen dat buitenlandse partner NOOIT een BSN, maar WEL een sofinummer krijgen. Effectief hetzelfde voor de belastingdiernst. Of zoals de Thai zeggen: same same, but different.
  Dus wie misinformeert hier nou?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website