Beste lezers,

Er is commotie op een bekend Engelstalige forum, duizenden reacties. Het gaat over de Britse en Amerikaanse ambassade die bekend hebben gemaakt vanaf 01-01-2019 geen bewijs van inkomen meer te zullen afgeven.

De Britten en Amerikanen zullen dus nog alleen een “extension” kunnen bekomen mits er 400.000 of 800.000 ThB op een Thaise bankrekening staat.

Veel speculatie uiteraard wat er gaat gebeuren, vele verwachten een aanpassing van de regels door de Thaise Immigratie, sommige verwachten dat de andere ambassades dezelfde weg zullen volgen.

Hoe denken de lezers van Thailandblog daar over?

Groet,

Lambik


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Britse en Amerikaanse ambassade stopt met afgifte inkomensverklaring”

 1. ruud zegt op

  Die ambassades hebben nooit een bewijs van inkomen geleverd.
  Domweg, omdat ze dat inkomen nooit onderzocht hebben.
  Blijkbaar neemt de Thaise overheid daar geen genoegen meer mee.

  De vraag is, wat de Thaise overheid nu als bewijs van inkomen zal accepteren.
  Waarschijnlijk zullen ze eisen, dat het inkomen naar Thailand wordt overgemaakt als bewijs, en zal Thailand er belasting over heffen.
  Het lijkt me namelijk onwaarschijnlijk, dat ze genoegen zullen nemen met documenten van verzekeraars en andere geld uitkerende instanties in het buitenland.
  Geld dat via de bank het land binnenkomt is makkelijk te controleren.
  Het zal zwaar worden voor buitenlanders met weinig geld vrees ik.

 2. RonnyLatPhrao zegt op

  “De Britten en Amerikanen zullen dus nog alleen een “extension” kunnen bekomen mits er 400.000 of 800.000 ThB op een Thaise bankrekening staat.”
  Dat is niet helemaal juist.

  “The Consular Section can issue a standard letter addressed to Thai Immigration in support of a retirement or marriage visa until 12 December 2018 only.
  After this time you will be required to show proof of income via your Thai bank account”.
  https://www.gov.uk/guidance/notarial-and-documentary-services-guide-for-thailand#consular-letter-showing-income-for-thai-immigration–postal-or-email-application-until-12-december-2018-only

  Ze zullen dus hun inkomen moeten/kunnen bewijzen via hun Thaise bankrekening ipv met een Affidavit.
  Dat wil dan waarschijnlijk zeggen dat ze via hun bank moeten bewijzen dat er maandelijks een bedrag op een Thaise bankrekening wordt gestort.
  Voor Retired is dat dus =/+65000 Baht en dan zal dat voldoende zijn als inkomen. Is dat minder dan zullen ze dat kunnen aanvullen met een bankbedrag.
  Voor gehuwde is dat =/+ 40 000 Baht. (combinatie bank/inkomen kan niet als gehuwde)
  En misschien zullen ze er ook een bewijs moeten bijvoegen van de instantie die dit bedrag uitkeert, want het zou te eenvoudig zijn om enkel dat bedrag elke maand af te schrijven en opnieuw te storten denk ik.
  Maar hoe het juist zal moeten gebeuren is niet bekend. Men wacht hiervoor nog op instructies van immigratie. Tenminste ik heb er nog niks van gelezen.

  Of andere ambassades zullen volgen zal afhangen of die het inkomen al dan niet werkelijk controleren denk ik.
  Voor Nederlands zal dit wel geen probleem zijn. Zij zijn vorig jaar al overgeschakeld naar een visumondersteuningsbrief, net omdat er veel misbruik gebeurde met die Affidavits.
  Van de Belgische ambassade heb ik hierover nog niks vernomen. Zij gebruiken nog steeds het Affidavit maar waarom vragen die ook niet gewoon aan de aanvragers een bewijs van inkomen. Lijkt me toch eenvoudigste.

  Ook weet niemand wat immigratie van plan is of welke bewijzen ze al dan niet nog gaan aanvaarden als bewijs van inkomen.
  We zien wel wat januari brengt.

  Maar misschien is dit wel een eerste stap naar een grotere verandering op veel langere termijn….
  Het kan zomaar zijn dat immigratie in de toekomst gedeeltelijk afstapt van het bewijs van inkomen.
  Dat ze enkel nog een inkomen gaan aanvaarden als dit uit Thailand komt en ze dat zelf kunnen controleren.
  Diegene die geen inkomen hebben uit Thailand zullen dan enkel nog een bankrekening kunnen gebruiken.
  Wie weet wat de toekomst ons nog allemaal brengt ??????

  • David H. zegt op

   @Ronny , ooit in begin bij allereerste ext ret.voor de toen combo methode , mijn mooi van zegel voorzien pensioenattest,(aangevraagd bij Brussel) ter ondersteuning van mijn affidavit, in bijlage per post naar Belg. ambassade gestuurd met vraag om dit mede op te nemen , ofwel door hen als bevestiging te stempelen .

   Je raad het al wel zeker .., kunnen , mogen ze niet doen ! Intriest dat een overheidsinstelling de documenten van een zelfde lands overheidsinstelling als een nationale pensioendienst , niet kunnen/willen of mogen bevestigen .
   Vraag me wel af of dit niet via een legalisatie van document zou kunnen ? Klein omwegje ..?

   Ik gebruik al 5 jaar de 800K tot volle genoegdoening en heel simple wijze , ik zit aan de desk amper 5 minute voor documenten en ev. fotootje, maar de reserve optie vancombinatie , met banksaldo als ev. nodig plan B, valt eigenlijk weg , daar men nu in verleden tijd geld moet bewijzen , en voordien naar de toekomst als komend geld , dus was dat eigenlijk extra inkomen bovenop banksaldo

   Aanrader is , start maar met sparen voor diegenen zonder 800K of makkelijk aantoonbaar inkomen , wat je kunt indien mogelijk , want het gaat die richting van geld op de Thai bank, is trouwens eigenlijk een nodzakelijke mini financiele buffer

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Dat bedoel ik.
    Ik had bij mijn Affidavit mijn pensioenattest bijgevoegd ter controle.
    Niet noodzakelijk zeiden ze op de ambassade want wij controleren dat toch niet.
    Dat bedoel ik dan met, het zou toch eenvoudig zijn indien de ambassade dit eenvoudig zou willen bevestigen. Het is niet dat dit van een voor hun onbekende instantie komt.
    Ze kunnen zelfs bij de pensioendienst enkele verantwoordelijke aanduiden om te handtekenen en die hun gegevens naar de verschillende ambassades sturen. Daar kunnen ze dan de handtekeningen controleren. Ik heb die attesten trouwens niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Engels, speciaal voor buitenlands gebruik. Een gewone stempel van de ambassade erbij en het is opgelost.

    Legaliseren kan, maar je moet dan de procedure in België doorlopen en vervolgens via de Thaise Ambassade voor gebruik in Thailand.

    We zien wel wat er in januari gebeurt en anders doen we het maar via een bankbedrag. Kan zelfs nog kiezen tussen “Retired” en “Marriage. Een probleem is het niet.
    Ik gebruik enkel het Affidavit omdat ik op de bank enkel een buffer van enkele maanden in Thailand houd. Meer hoef ik hier in Thailand niet op de bank te hebben. Regelmatig vul ik dan aan door een overschrijving. We gaan die buffer dus wat moeten verhogen. Simpel.

  • Ger-Korat zegt op

   Als er strak een prroof of income via Thai bank account nodig is dan kan een volgende actie van de Thaise belastingdienst zijn om aan te tonen dat over het inkomen ook aangifte inkomstenbeladting wordt gedaan in Thailand. Merk meer en meer de hand van de Thaise tax authorities in het dagelijks leven van de Thais dus dat lijkt me een volgende stap.

 3. LOUISE zegt op

  Ik vind het een schande dat (bijna) alle ambassades de eigen mensen aan hun lot overlaten en ze gewoon in de strond (pardon my french) laten zakken.

  Zoals in Nederland, lijkt het alsof ze de mensen willen straffen die het lef hebben gehad om in een ander land te gaan wonen.
  Om zoveel mogelijke problematiek te ontwerpen, waarin de expat weer meer geld kwijt is (want Thailand helpt hierin wel) en het steeds moeilijker te maken dat men kan genieten van de oude dag in een heerlijke temperatuur.
  Al deze mensen hebben riant aan de schatkist bijgedragen, maar daar wordt niet aan gedacht.

  LOUISE

 4. jan zegt op

  bewijs van inkomen zijn ook je bank gegevens , als je die kan overleggen dat je maandelijks inkomsten hebt is het geen probleem , men wil alleen een bewijs dat er inkomsten zijn , dan is het goed .

  • edo zegt op

   voor visum O moet je ook jouw nederlandse banksaldo en maandelijkse pensioenoverschrijving aan de thaise ambassade in den haag overleggen

  • Laksi zegt op

   Jan, dan moet ik je echt teleur stellen.

   Die gedachte had ik ook, ben naar mijn Siam Bank gegaan met een complete jaar uitdraai van easy pay.
   Veel papier, inkomsten in Thailand meer dan 1 miljoen Bhat. Het meisje van de Siam Bank heeft ieder papier voorzien van een stempel en haar handtekening. Ben daarna naar de Chiang Wathanna Road gegaan in Laksi Bangkok. Ging goed tot ik aan de beurt was, de beamte haalde er een meerdere erbij, nee, dit is niet goed, U moet 800.000 op de bank hebben of een verklaring van de ambassade.
   Ik heb nog geprotesteerd, door te zeggen dat ik hiermee aantoont dat ik minimaal iedere maand 65.000 Bhat in Thailand besteed, maar nee.

   This is Thailand.

 5. erik zegt op

  De Immigration van Nongkhai stad aanvaardt al heel lang geen ambassadebriefjes meer als bewijs; men verlangt dat je jouw Thaise bankboek met maandelijkse bijschrijving laat zien, of ATM-briefjes van jouw buitenlandse bankrekening.

  Fraude is een der oorzaken; een farang in Nongkhai stad notabene, eigenaar van een visumkantoortje, draaide zelf de inkomensverklaringen van de USA uit zijn printer….. De man is daarna naar zijn eigen land gevlucht.

  Zover ik weet mogen de Britse en de Amerikaanse ambassade, en mogelijk ook die van down under, op grond van privacywetgeving niet daadwerkelijk controle op de juistheid van het inkomen uitoefenen.

  Het zal mij niet verbazen als de regels wijzigen en iedere Immigration zijn eigen bepalingen opstelt. Waar eindigt dit? Allemaal een banksaldo aanhouden, of de kuierlatten nemen naar Cambodja. De goeden gaan weer eens lijden onder de foetelaars.

  • Daniel VL zegt op

   Ik heb hier in CM een bankrekening waar het nodigde opstaat. Ik kom daar niet aan. Tot een viertal jaren terug er toch een beambte vroeg waarvan ik dan leefde. Het antwoord “ik heb 2 bankrekeningen, en voor immigration en een voor dagelijks leven” er is mij daar verder nog nooit iets over gevraagd. Wegens onkunde van personeel van BangkokBank die me steeds verwezen naar agentschap in Suthep road omdat ik daar jaren terug de rekening geopend had, ben ik overgestapt naar SCB en heb nu slechts een rekening waar ik nu wel moet zien dat er voldoende opstaat 3 maand voor de volgende extensieaanvraag.
   In de loop der jaren is die 800.000 steeds hetzelfde gebleven maar de waarde wel gedaald. Ooit 53 nu 37.40 voor een euro.

 6. Sjaak S zegt op

  Onbegrijpelijk deze verandering. Wat is er nou aan om zo’n standaard brief te maken. Er wordt onder andere als reden aangegeven dat het niet na te trekken valt of degene die deze aangifte maakt ook daadwerkelijk dat verdient.
  Hebben de Amerikanen en Britten dan geen documenten waarmee ze hun inkomen kunnen bewijzen, zoals een loonbrief of een overzicht van hun pensioendienst. En kun je het niet bewijzen, dan moet je maar genoeg geld op de bank hebben.
  Een oplossing zou voor velen kunnen zijn dat ze hun geld dat ze in Thailand nodig hebben op een Thaise rekening laten komen en net zoals de 400.000 of 800.000 met het bankboekje kunnen aantonen dat ze een vast inkomen hebben.
  Ik weet dat niet iedereen daarvan gediend is, maar ik zie dat als een redelijke oplossing.
  Mocht dat alles nog niet zo zijn, kun je nog steeds voor tussen de 15000 baht en 20.000 baht een korte lening afsluiten waarmee je dan weer een jaar in Thailand kunt blijven. Omgerekend nog geen 50 Euro per maand. En als je dat niet kunt doen, dan heb je waarschijnlijk ook werkelijk niet genoeg om in Thailand te kunnen leven.

 7. tooske zegt op

  Twee jaar geleden had de Nederlandse ambassade hetzelfde plan, maar gelukkig zijn ze in goed overleg daarop terugekomen en verstrekken ze nu de zogenaamde visa ondersteuningsbrief.

  Hopenlijk blijft dat in de toekomst ook zo.
  Het maakt namelijk een groot verschil of je bewijs van inkomen moet overleggen zoals nu, of dat je 800.000 THB op je Thaise bankrekening moet hebben.
  Ook de mogelijkheid van een combinatie van die twee komt dan te vervallen toch.

  Velen hebbben wel voldoende inkomen maar geen spaarpotje met dit bedrag.
  Verandering in de Thaise regelgeving verwacht ik niet zo, Je inkomen laten storten op je Thaise rekening biedt geen soelaas aangezien ze niet weten waar het vandaan komt.
  En nu maar hopen dat de ambassade dit ook leest en begrijpt.

  • Thaiehans zegt op

   Heel mooi van de Nederlandse ambassade, maar als je net als ik ook pensioen ontvangt uit België, waar de ambassade niks voor je doet omdat je geen Belgisch paspoort heb en de Franse ambassade voor het kleine bedrag ook niks doet zonder Frans paspoort, alleen de Duits Oostenrijkse ambassade wil wel helpen omdat ik in die landen ook voor een race c.q. rally team gewerkt heb, maar dat zal dan wel volgend jaar ook afgelopen zijn. Waarom niet als men 5 jaar in Thailand woont en nooit geen problemen met de politie of met de immigration heeft gehad een Visa afgeven voor 10 jaar, scheeld ze een hoop manuren en personeel dat ze in kunnen zetten op de luchthavens.
   Hans

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Maar Thaiehans,

    dat visum bestaat toch…. en je hoeft er zelfs niet 5 jaar voor in Thailand gewoond te hebben.
    Gewoon aanvragen en aan de eisen voldoen. 🙂

    http://www.thaiembassy.org/hague/th/services/81359-Non-Immigrant-Visa-O-X-(Long-Stay).html

    • john zegt op

     visa 0-X, longstay visum. Beste Ronny je schrijft “gewoon aanvragen en aan de eisen voldoen.”
     Eisen zijn nogal veeleisend. 3 Mio Baht voor lange tijd in Thaise Bankaccount houden en Thaise Ziektekostenverzekering hebben. Ook het laatste zal voor velen, in elk geval voor mij, een horde teveel zijn. Heb een uitstekende westeuropeese verzekering en voel er niet zo veel voor over te stappen naar een Thaise Verzekeringsmaatschappij. Daarom : makkelijk gezegd Ronny

     • RonnyLatPhrao zegt op

      Sarcasme is u waarschijnlijk onbekend.

 8. john zegt op

  om misverstanden te vermijden: je dient je maandelijks pensioenoverschrijving aan je eigen bankrekening, kan dus gewoon nederlandse bankrekening zijn, te overleggen. Ik doe dit al meerdere jaren. Banksaldo wordt niet naar gevraagd en waarom zou men ook. Is immers niet alleen afhankelijk van je binnengekomen pensioen.

 9. mee farang zegt op

  De bovenstaande reacties overlopend kan ik alleen maar concluderen
  dat behoorlijk veel falang hoogstwaarschijnlijk sjoemelen met hun inkomstenbewijzen.
  Ze gaan naast een heikele kwestie door en vermijden erover te spreken.
  En wat is die kwestie?
  Het is niet zo, dat je automatisch centen hebt, omdat je aantoont dat je iedere maand een som geld op je rekening gestort krijgt door een of andere instantie.
  Dat kan dezelfde dag nog uitgegeven worden aan vrolijke dingen. Of aan schulden,
  zodat je uiteindelijk nauwelijks geld hebt om de Thaise Immigration effectief gerust te stellen.
  Op Thaise consulaat in A’pen zei de bediende eergisteren nog tegen mij:
  Twee maanden geleden wou een man een jaarvisum door te bewijzen dat hij iedere maand een pensioen van 6 000 euro kreeg. Dat klopte wel.
  Helaas had hij stomweg al zijn bankuittreksels van de laatste drie maanden bijgevoegd, die bewezen dat hij constant in het rood stond.
  Een spaarboekje van 800 000 bht biedt voor de Thaise overheid nog altijd een betere garantie. Dan is het geld tenminste in het land zelf.
  Overigens, stop met af te geven op de Thaise mensen: de falang sjoemelen meer dan de Thai zelf. Vlak onder hun ogen.
  Joepi, dan maar allemaal naar Cambodja waar we nog lekker hard kunnen sjoemelen. Paradijs voor pedofielen, trouwens. Koop een familie en krijg de minderjarige dochters of zonen er gratis bij. Richt daarvoor een VZW (vereniging zonder winstoogmerk, term be.) op, die menslievende doelen nastreeft. Kun je nog van je (Belgische) inkomsten aftrekken = belastingvoordeel. Die investeer je dan weer in een volgende familie.
  Er zijn enkele Belgen die daarvan mee kunnen spreken. Zie media.
  Maar ik maak me er geen illusie over. Er zullen veel meer andere Nederlanders en Europeanen zijn, die weten hoe het moet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website