Beste lezers,

Ik ben volledig uitgeschreven 67 jaar en woon alweer 2 jaar in Thailand. Ik heb mijn Rabobank rekening aangehouden om o.a. mijn postbus te betalen en om te kunnen pinnen als ik in Nederland ben.

Mijn vraag, ik heb vorige week een brief van de Rabo gekregen ivm het bepalen van fiscaal inwonerschap (is voor de belastingdienst) wat natuurlijk Thailand is. Laatste vraag op het formulier is het wat mijn fiscaal id nummer is.

Ik heb echter nog geen Thais TIN nummer dus wat doe ik hiermee, er snel een aanvragen, hoe doe ik dat en hoe lang duurt dit, of gewoon een bewijs van residentie en een kopie van mijn huurcontract sturen en verder afwachten?

Bedankt voor het advies

Groet,

Cees

9 reacties op “Lezersvraag: Brief van Rabobank ivm het bepalen fiscaal inwonerschap”

 1. Erik bkk zegt op

  Thailand doet officieel (nog) niet mee aan de betrokken uitwisseling van fiscale informatie. Een Thais fiscaal nummer is alleen van belang als je voor Thailand belastbaar inkomen hebt zoals bv een bedrijfspensioen. Heb je geen belastbaar inkomen voor Thailand dan kom je officieel helemaal niet in aanmerking voor het verkrijgen van zo’n fiscaal nummer. Als je een yellow housing book hebt kan je eventueel het daarin vermelde persoons nummer gebruiken. Ik heb dat formulier van ING zo ingevuld na overleg nadat ze ook hadden gezegd dat ik alleen Thailand hoefde aan te geven. Omdat ze toch niet meedoen aan de uitwisseling kon ik de rest ook overslaan. Check het nog maar eens goed met je eigen Rabo bank en ik neem aan dat je dan dezelfde info krijgt die ik van de ING kreeg.

  • Victor Kwakman zegt op

   Volledig mee eens. Ik kreeg deze brief ook van het ING. Thailand is geen CRS land. En het nummer in het Tabien Baan ( gele boekje) wordt inderdaad hier ook als TIN gebruikt.

 2. Piet zegt op

  Als je roze ID hebt ( of aanvraagt) of een geel boekje ( Tambien baan) dan staat daar in de tegenhanger van ons BSN nr (nl) dat kan je als Thai fiscaler opvoeren
  In de Thaische belastingwetgeving staat als je als zodanig bekend ben behoef je niet separaat ook nog apart Thais belastingbrief aan te vragen (TIN)

  • Piet zegt op

   Wordt gek van die automatische speller
   Thai fiscaler is Thais fiscaal nummer
   Thais belastingbrief is Thai belastingnummer

 3. Lammert de Haan zegt op

  Beste Cees,

  Alweer een tijdje geleden kreeg ik van enkele klanten dezelfde vraag voorgelegd. Daarbij ging het echter niet om een Rabo-rekening maar om andere banken, waaronder ING.

  Deze banken gaven bij deze vraag aan, dat, mocht men niet beschikken over een fiscaalnummer, dat men dan het woonland kon vermelden (in jouw geval dus Thailand). Kijk even of deze toelichting ook door de Rabo-bank wordt gegeven. En mocht dat niet het geval zijn, dan zou ik toch enkel het fiscale woonland daar vermelden, omdat dit formulier in jouw geval van geen enkele betekenis is.

  Banken zijn sinds kort verplicht om bij buitenlandse klanten het fiscale woonland te registreren. Dit houdt verband met de door Nederland gesloten verdragen inzake de uitwisseling van bankgegevens. Het aantal landen waarmee Nederland een verdrag heeft gesloten neemt de komende tijd met nog eens zo’n 100 landen toe. Echter een verdrag met Thailand komt niet voor in de planning. Dit betekent dat de bank wel verplicht is om het fiscale woonland te registreren, maar dat dit verder geen consequenties met zich meebrengt. Het door jou in te vullen formulier heeft dan ook verder geen enkele betekenis.

 4. David H. zegt op

  Als Belg heb ik dit inderdaad ook weeral eens gekregen van mijn Belgische bank.Wederom opmerkzaam gemaakt dat Thailand aan dat groepje nog niet meedoet , staat niet op de OESO lijst voor crs melding

  .Deze verzoeken worden standaard verstuurd wegens buitenlands adres…, antwoord wederom dat ik INDERDAAD ik niet in aanmerking kom …, tevens Belgie nog steeds als fiscaal land heb, aangezien ik

  A) geen Thaise inkomsten heb
  B ) Belgisch pensioen ontvang belastbaar in Belgie
  C) Nog steeds een Belgische belastingbrief of Taxonweb moet indienen …!
  D) ik hoegenaamd geen Thai ID nummer kan krijgen daarom .

  Op al deze meldingen bevestiging met excuses voor ongemak gekregen …( want indien wel ,begint het lopen voor allerhande kopieen,bevestigingen en legalisatie ambassade ….. begint maar weer eens voor wederom een “automatisme verzoek zonder verder nakijken van hun …

  Begrijp dat het voor NL misschien anders is , of voor Belgen die een inkomen uit Thailand halen, simpele gepensioneerden pensioen uit Thuisland je ….NIET NODIG

 5. cees zegt op

  Beste lezers,
  Bedankt voor de zeer nuttige informatie
  Nog een laatste vraag, aangezien ik in Nl verplichte belasting betaal over mijn pensioenen neem ik aan dat ik dus fiscal inwonerschap in NL en Thailand heb. Is dit correct??
  Bedankt, Cees

  • Erik zegt op

   Als je jaarlijks 181 dagen of meer in Thailand verblijft ben je daar belastingplichtig. Pensioen dat in nederland is opgebouwd kan daarvan uitgezonderd zijn en wordt dan belast in Nederland. Als je ook nog uitgeschreven bent van nederland ben je volgens mij geen fiscaal inwoner meer van nederland mits je alles goed hebt geregeld met de nederlandse belasting. Verder bestaat er nog een belastingverdrag tussen nederland en Thailand waarin fiscale zaken geregeld worden. Lees het belasting dossier nog maar eens goed door op Thailandblog, daarin vind je veel nuttige informatie.

 6. Lammert de Haan zegt op

  Nee Cees, dat is niet correct. Je kunt maar van 1 land (fiscaal) inwoner zijn.

  In jouw vraag geef je aan dat je bent uitgeschreven uit Nederland: je woont nu naar in aanneem in Thailand.
  Toch moet je over je pensioen (maar ook over je AOW-uitkering) in Nederland inkomstenbelasting betalen.
  Daarvoor ben jij aangemerkt als zijnde buitenlands belastingplichtige, met als gevolg het verlies van heffingskortingen en aftrekposten voor de inkomstenbelasting.

  Dat jij inkomstenbelasting verschuldigd bent over je pensioen wijst er trouwens op dat jij een pensioen geniet uit een overheidsbetrekking.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website