Borg betalen bij aankoop van een guesthouse op Koh Tao

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
7 februari 2019

Beste lezers,

Ik ben bezig om een guesthouse te kopen op Koh Tao. Wil hiervoor een borg afgeven aan de Tsjechische eigenaars (dus geen Thai). Zij hebben hun guesthouse in een company.

Graag uw advies hoe dit te doen zodat het eerlijk is voor koper en verkoper.

Groetjes en bedankt voor uw antwoord

Frank


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Borg betalen bij aankoop van een guesthouse op Koh Tao”

 1. Cha-am zegt op

  Is het niet verstandig om een Engels sprekende advocaat te raadplegen

 2. erik zegt op

  Een goeie Thaise advocaat inhuren. En die alles laten nakijken en adviseren. De kost gaat voor de baat en helemaal in Thailand!

  Wat ga je kopen: de company, de onroerende zaak, een huurrecht op die onroerende zaak? De handelsnaam?
  Liggen er ‘lijken in de kast’, financieel gezien? Fiscaal gezien? Vestigingstechnisch gezien?
  Zijn alle vergunningen op naam company of op naam personen? Kun je die overnemen?
  Is het recht op toegang tot dat guesthouse niet beperkt?
  Is er een degelijk eigendomspapier van de grond? Laat dat vooral onderzoeken!
  Wie zitten er nog meer in die company behalve de Tsjechen?
  Is een guesthouse runnen niet voorbehouden aan Thai nationals? Of ben jij Thai, Frank?
  Ik kan de lijst met vragen nog langer maken.

  Niet om je bang te maken maar er zijn zoveel mensen van een koude kermis thuisgekomen dat goed en vooral deskundig onderzoek nodig is voor je een euro uitgeeft. Succes!

 3. PEER zegt op

  Beste Frank,
  Steek je licht ‘ns op bij het MKB THAILAND.
  Zij weten als de beste wat je wél en wat je níét moet doen in deze situatie.
  Borg geven betekend meestal dat je dát al zeker kwijt bent.
  Niet te happig zijn!
  Het MKB THAILAND kan je ook verwijzen/bemiddelen naar bonafide rechtshulp-bureaux, die ook gespecialiseerd zijn in overnames evt in ‘n rechtspersoon.

 4. Nok zegt op

  Buitenlanders, ook Tsjechen, kunnen nooit volledig eigenaren zijn van een bv guesthouse, vandaar in company. Dus zijn er sowieso 51% Thaise aandeelhouders. Wie zijn die, waar zijn die, zijn die akkoord met de voorgenomen verkoop door hun 49% partners. Besef je dat je slechts een minderheidsbelang koopt? Weet je hoe het werkt dat “overnemen” van een Thai company voor de Thaise wet? Mag jij wel een guesthouse runnen? Heb je een werkvergunning? Een company moet een x aantal personeel in dienst hebben en houden: is dat allemaal fatsoenlijk afgeregeld? Hoe ver ben je met de onderhandelingen? Waarom een borg betalen? Als de adders uit het gras steken, ben jij jouw borg kwijt? Ga dit soort zaken niet alleen doen en neem een terzake kundige Thai lawyer in de arm.

 5. Bob, Jomtien zegt op

  Ik begrijp niet waarom de koper borg moet geven. Je koopt in overeenkomst de aandelen in de company waarbij uiteraard de laatste balance sheets aanwezig dienen te zijn. Deze laten lezen en beoordelen door een financieel deskundige, waarschijnlijk je nieuwe eigen boekhouder en zijn/haar auditor. Laat die info inwinnen bij de belastingdienst en zorg dat alle vergunningen voor het runnen kunnen worden overgeschreven indien noodzakelijk. Let er ook op dat alle benodigde vergunningen aanwezig zijn. Deze staan normaliter op naam van de company. Indien op naam van de exploitant zorg dat die worden overgeschreven. Meest belangrijkste lijkt mij dat de verkoper een borg stelt voor eventueel verborgen gebreken of achterstallige betalingen. Laat zeggen 25%. En deze pas te betalen na 1 jaar exploitatie want dan zijn alle gebreken wel bekend. Verder volg de raad van Erik hierboven.

 6. Eduard zegt op

  Hoi Frank,

  dat moet het guesthouse van Michal zijn… Als je vragen hebt kun je me altijd een mailtje sturen, woon alweer bijna 2 jaar hier op Koh Tao.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website