Beste lezers,

Ga binnenkort weer naar Thailand. Huur altijd een brommer. Heb een paar keer een boete gehad, omdat ik geen internationaal rijbewijs heb (wel nationaal).

Mijn vraag: als ik een internationaal rijbewijs heb, kan ik dan nog steeds een boete krijgen, omdat dit is voor een brommer en niet voor een motor (brommers kunnen in Thailand 110 km rijden in tegenstelling tot Nederland en zijn dus een soort motor). Ik heb geen motorrijbewijs.

Groet,

Wil

60 reacties op “Lezersvraag: Boete omdat ik geen Internationaal rijbewijs heb”

 1. NicoB zegt op

  Je huurt in Thailand een ” brommer ” zeg je, maar die zijn in Thailand niet te huur, wel een motor.
  Uiteraard blijf je boetes krijgen, als je op een motor rijdt in Thailand, ook al heb je een internationaal rijbewijs voor een brommer in je thuisland bij je. Net als in Thailand zul je, die boete ook in je thuisland krijgen als je niet over het juiste rijbewijs beschikt en dat is maar goed ook, met een motor neem je deel aan het snelverkeer, da’s andere koek dan met een brommer rondtoeren.
  Haal je motorrijbewijs in je thuisland en je kunt heerlijk en veilig rondtoeren in Thailand.
  NicoB

 2. Geertg zegt op

  Dit is gewoon vragen naar de bekende weg. Als je geen internationaal motorrijbewijs hebt krijg je n boete. Bovendien ben je niet verzekerd omdat je geen motorrijbewijs hebt.

 3. Dion zegt op

  Als jij gewoon ANWB gaat krijg je international rijbewijs voor brommer dus krijg je geen boete doe ik ook altijd

  • lung addie zegt op

   Beste Dion,
   jouw informatie is totaal foutief. Je hebt wel degelijk een “motorrijbewijs” nodig. Dat je geen boete krijgt is mogelijk en dat is eigenlijk het minste van de problemen, je betaalt en je kan verder, maar ik hoop dat je zonder een echt motorrijbewijs nooit betrokken raakt in een ongeval, zelfs al ben je totaal onschuldig aan dit ongeval. Je zal dan wel snel weten dat een “brommerrijbewijs” onvoldoende is want dan ben je de klus, ook, al heeft de Thai, welke je overhoop reed, geen rijbewijs. Een reisverzekering dekt meestal al geen ongevallen met de wagen of de motor. Als je dan ook nog over geen echt motorrijbewijs beschikt dan kan je het helemaal schudden want ook de ongevallenverzekering zal je niet vergoeden daar je over geen geldig rijbewijs beschikt. Een “brommer: -50CC is geen motor +50CC en de snelheid welke deze spullen kunnen halen heeft daar totaal niets mee te maken, het is de cylinderinhoud welke bepalend is.

  • ruud tam ruad zegt op

   Al er een politieman goed naar de categorie kijkt, ben je gewoon de klos

 4. Kees zegt op

  Je zegt het zelf al. Als je geen motorrijbewijs hebt mag je niet op een motor rijden. En een motorbike is een motor. De vraag is alleen of de agent het in de gaten heeft, maar je hebt een groter probleem als je een ongeval krijgt. Niet doen dus.

 5. eugeen zegt op

  In Thailand kennen ze BROMMER niet. Je moet dus als toerist, als je minder dan 3 maanden in Thailand blijft, een internationaal rijbewijs hebben waarop staat dat je in Nederland een rijbewijs voor motorfiets hebt. Heb je dat niet en je wordt tegengehouden: proces. Heb je dat niet en heb je een ongeval, dan rijd je als onverzekerde. Blijf je langer dan 3 maanden, dan heb je een Thais rijbewijs nodig.

 6. Tommie zegt op

  Nou dan heb je een probleem
  Geen motorrijbewijs hebben
  Betekent onverzekerd rondrijden
  En internationaal rijbewijs is niet
  Geldig
  Je bent strafbaar en behoorlijk link
  Als je een ongeluk veroorzaakt !!
  Dus lekker fietsen is veiliger en gezond

  • Pompoei zegt op

   Maar je wordt er zo moe van. En wat betekent een boete meer of minder, 400 bath?

   • ruud tam ruad zegt op

    wat een reactie. Wil je iemand echt de vernieling in laten gaan, door hem zonder rijbewijs in Thailand te laten rijden. Wat als hij een ongeluk heeft met ernstige gevolgen. ( dat is met rijbewijs al link )

   • Jasper zegt op

    Pompoei”: ht gaat niet om de boete, het gaat om de schuldvraag. Als je iemand doodrijd, zonder het juiste rijbewijs, als buitenlander? 10 jaar gevangenisstraf is niet ondenkbaar. En die overleef je als westerling niet, meestal.

 7. Ronald Schütte zegt op

  Ik zou maar eerst aan je verzekering vragen of je wel voor ongevallen verzekerd bent als je geen motor rijbewijs hebt. Zo niet, dan kan het zomaar eindigen in een miljoen of wat (€) aan zelf te betalen gevolgen…..

  • Jasper zegt op

   Plus 10 jaar gevangenisstraf.

 8. Paul zegt op

  Wil,

  Bij jou is de wens de vader van de gedachten.
  Een ‘scooter’ in Thailand is geen bromfiets maar een motorfiets.
  Je hebt dan niks aan een internationaal rijbewijs omdat je helemaal geen motorrijbewijs hebt.
  Je rijdt daar dus domweg zonder rijbewijs.
  Moet je zelf weten, maar het kan je enorm veel problemen opleveren.
  Als je een ongeval veroorzaakt met letsel: gevangenisstraffen en hoge boetes, nog los van het feit dat je opdraait voor schadevergoedingen voor de slachtoffers, die je nergens kunt claimen.
  Ik zou in het vervolg maar een tuktuk nemen!

  Paul

 9. Bz zegt op

  Hallo Wil,

  Tot 2 jaar geleden werd in Pattaya een Internationaal Rijbewijs zonder A voor een motor geaccepteerd voor het berijden van een motorbike. Daarna echter niet meer en omdat ik niet telkens het risico wilde lopen op een boete van zo’n 400 baht en het weer ophalen van mijn rijbewijs op het Politiekantoor aan de Beachroad heb ik dan ook maar mijn Thaise rijbewijs gehaald waarmee ik nota bene ook in Nederland op een motor mag rijden. Kosten zo’n 970 baht. Zie voor het theorie examen thaidriving.info.
  Suc6!

  Gr. Bz

 10. Rudolf 52 zegt op

  Beste Wil,
  Een boete is je minste zorg, die brommers waar jij op doelt zijn niet een soort motoren maar echte motoren waar je een echt motorrijbewijs voor moet hebben, heb je dit niet dan ben je niet verzekerd voor je ziektekodtenverzekering en/of reisverzekering noch voor je aansprakelijkheidsverzekering, dus je bent een beetje erg dom bezig.
  Ruud

 11. Ton zegt op

  Beste Wil,
  Brommers bestaan niet in Thailand. Je huurt dus een motor en je hebt geen rijbewijs, dus mag je er niet op rijden. Verzekeringen kunnen moeilijk doen als je dit toch doet en een ongeluk veroorzaakt.

  • Wil zegt op

   Dus al die scooters die je voor Bht 200.= huurt zijn dus allemaal motoren, waar je een motor rijbewijs voor nodig hebt.

   • Khun Peter zegt op

    Ja, er bestaan geen brommer/scooters in Thailand. Het zijn motorfietsen omdat de cilinderinhoud meer dan 49,9 cc is. Daarom kunnen ze ook harder dan 100 km per uur. Zo moeilijk is dat toch niet?

    • Cornelis zegt op

     Zelfs als de cilinderinhoud minder zou zijn is het voor de Thaise wet nog steeds een motorfiets. Een andere categorie is er niet, in de wetgeving.

    • Rob V. zegt op

     Klopt, dat doet me denken aan toen mijn lief mij haar rijbewijzen liet zien. Eén voor de auto en de ander voor de motor. Na deze eens goed bekeken te hebben vroeg ik haar ‘Zo te zien is er is geen verschillend rijbewijs voor laag en hoog CC. Mag jij met dit rijbewijs alle motoren rijden? Ook een Harley of BMW?’. ‘Ja dat klopt, maar ik ga echt niet op een zware motor rijden hoor!’ antwoorde ze mij.

     Kortom Wil, in Thailand mag jij zonder motorrijbewijs dus niet achter het stuur van een motorbike. Vandaar die boete.

     Nu heb ik zelf alleen een auto rijbewijs, maar zelfs al zou ik er een voor de brommer/scooter hebben, je kunt er beter maar niet mee op de motor stappen. Ook niet in Thailand, wij denken bij motoren aan een dikke motor maar ook een slanke Yamaha of Honda met meer dan 50cc is een motorfiets, ook als wij die als Nederlander niet in 1 oogopslag als zodanig herkennen. Laat je dus lekker rondrijden met iemand die wel een motorrijbewijs heeft. Ik zat in Thailand dan ook lekker achterop mij mijn lief, was wel zo makkelijk.

 12. Alex A. Witzier zegt op

  Hoi Wil, natuurlijk kan je een bekeuring krijgen als je in Thailand zonder deugdelijk rijbewijs op een motor rijdt, je schrijft wel scooter, maar het is een zg motorscooter en om daar op te mogen rijden heb je een motorrijbewijs nodig, en ook graag een helm.
  Je beschrijft heel punctueel waarom er zoveel doen en gewonden in Thailand vallen onder de motorrijders, bovendien laat de rijvaardigheid veel te wensen over.

 13. Milan zegt op

  Ja dat kan zeker. Ik ben net terug van een lange vakantie en heb met mijn internationale rijbewijs 5 boetes gehad. De brommers die je daar huurt worden gezien als motors helaas.

  Na 5 boetes vond ik het genoeg en heb mijn int. rijbewijs ‘vervalst’ door een logo na te maken met mijn pen.
  Het is niet goed, maar het werkte wel..

  • Francois Nang Lae zegt op

   het werkt….totdat je een ongeluk krijgt

  • Rob Phitsanulok zegt op

   Wat een verhaal ,als er iets gebeurd,ongeluk, moet je allebei de rijbewijzen tonen.Dus origineel en internationaal, dus werkt niet…. tenzij je geen ongeluk krijgt. Als je wilt gokken vul dan de lotto in, verstandiger.

   • Cornelis zegt op

    Inderdaad, want dat internationale rijbewijs is niets meer dan een vertaaldocument en als dat niet in overeenstemming is met je nationale rijbewijs heb je – wanneer de categorieën niet kloppen – toch een probleem.

  • ruud tam ruad zegt op

   Vreselijk stom, zeker in Thailand. Je zit zo vast en dat is echt geen hotel

 14. Leo Th. zegt op

  In feite geef je zelf het antwoord al. Aangezien je niet over het vereiste motorrijbewijs beschikt wordt deze rubriek op het door de ANWB uitgegeven internationaal rijbewijs niet afgestempeld. Je kunt in Thailand dus een bekeuring krijgen. Verreweg de meeste Thaise agenten kennen echter niet voldoende Engels en zullen daarom het Int. Rijbewijs accepteren. Wanneer je onverhoopt betrokken raakt bij een aanrijding/ongeval zijn er wel consequenties. Schade aan een tegenpartij zal wegens het ontbreken van een rijbewijs door een verzekeringsmaatschappij niet worden uitgekeerd dan wel verhaald worden op jou en ook voor je eigen medische kosten zal je in principe geen beroep kunnen doen op je Nederlandse (reis) verzekering. Bedenk je dus tweemaal voordat je een ‘scooter’ huurt in Thailand.

 15. Hans van Mourik zegt op

  Hans van Mourik, zegt.
  Je kan er een boete voor krijgen,althans hier in changmai.
  Vorige maand meegemaakt.
  Mijn kleinkinderen waren hier,hebben wel een internationale rijbewijs,maar daar staat aangetekend op Moped,dat is voor een brommer en geen stempel op de A.
  De 1e keer aangehouden,politi zag geen stempel op de A.
  Proberen te overtuigen met de aantekening,hij snap er niets van,hij heeft toen een foto gemaakt van de aantekening op de internationale rijbewijs.
  Omdat hij niet zeker wist,voordeel van de twijfel.,dus geen bekeuring.
  2e keer aangehouden,weer geprobeerd,maar deze was goed bij de tijd, zag moped op de aantekening, maar geen stempel op de A staan,,zei toen dat is tot 50cc,dus bekeuring,400 th.bath, maar mocht daarna voor 3 dagen doorijden.
  3e keer aangehouden, de bekeuring laten zien,aangezien het binnen de 3 dagen was,mocht doorrijden.
  Geen bekeuring

  Hans

  • Kees zegt op

   Ik zou zeggen grrotvader lees de commentaren eens en behoed je kleinkinderen voor een hoop gedoe. Gebruik je verstand.

 16. George zegt op

  De Thaise soep wordt wat betreft verzekering wat minder heet gegeten dan hiier opgediend was mijn ervaring na een ongeval op een grote ronde in het noordwesten van Thaialand ongeveer 12 jaar geleden weliswaar. . De ziektekostenverzekering in NL deed niet moeilijk over de lage kosten in het ziekenhuis. De gehuurde motor was verzekerd en ik moest zelf wel het eigen risico betalen. Er was geen schade aan anderen. Het halen van een Thais rijbewijs lijkt een geniale oplossing van Wil, zeker als dat snel kan.

  • ruud zegt op

   Uw Thaise soep zou een stuk heter zijn geweest, als er doden of gewonden zouden zijn geweest.
   Ik neem aan, dat als u zonder geldig rijbewijs een – dodelijk – ongeluk veroorzaakt, u wel eens een reservering voor het Bangkok Hilton hotel zou kunnen krijgen.

   Dat is in Nederland waarschijnlijk niet anders.

   • hans hu zegt op

    Ik ben bang dat degene die nu hotel houden in Bangkok Hilton hier niet zullen reageren

 17. Gerard zegt op

  Je hebt een motorrijbewijs nodig.
  Je zeker bekeurd en als er iets gebeurd dan
  Vergoed de verzekering niets

 18. Wil zegt op

  De boete is natuurlijk niet echt mijn zorg, die is naar Ned. standaarden laag. Heb al 10x op vakantie een scooter gehuurd, nooit een ongeluk gehad. Dus daar zit eventueel het probleem als je een ongeluk krijgt.
  Gelukkig dat de Thaise politie slecht engels kent en het bij een kontrole alleen maar een boete betreft. Ik weet al waar ze staan in CM, bij de Nawarat bridge rond 11.00/12.00 dus ik neem de volgende brug.

 19. Pat zegt op

  Ik snap uw vraag niet zo goed, maar een internationaal rijbewijs krijg je (dacht ik) enkel maar als je een rijbewijs hebt voor een auto en een moto.

  In dat geval kan je in het buitenland, dus ook Thailand, met alles rijden behalve met een vrachtwagen.

  Zo zie ik het, maar ben niet 100% zeker!

  • Peterdongsing zegt op

   100% zeker fout. International rijbewijs haal je bij de ANWB, kosten €17.95 leden, niet leden €1′- meer. Alle categorieën van A t/m E staan er op. Op vertoon van je NL rijbewijs vullen ze het internationale rijbewijs voor je in en stempelen ze jou categorieën af.

  • ruud tam ruad zegt op

   je kan ook een rijbewijs krijgen voor een brommer . Dat is categorie A.

   • Leo Th. zegt op

    Nee Ruud, categorie A is voorbehouden aan motoren met een cc hoger dan 50. Voor de zoveelste keer, brommers bestaan niet in Thailand; alle gemotoriseerde 2-wielers in Thailand hebben meer dan 50 cc inhoud. Op mijn Nederlandse rijbewijs is categorie AM aangevinkt, wat impliceert dat ik gerechtigd bent om bromfietsen tot en met 49,99 cc mag berijden. Categorie AM komt nog niet voor op het Intern. Rijbewijs omdat daarvoor internationale verdragen aangepast moeten worden. En Wil, je schrijft dat je al zeker 10 keer eerder een motorbike in Thailand hebt gehuurd zonder bij ongelukken betrokken te zijn geweest. Gelukkig voor jou maar het is uiteraard geen garantie voor de toekomst. Wanneer je over een Thais motorrijbewijs beschikt is een Int. Rijbewijs uiteraard niet vereist maar aan het mogen deelnemen aan het examen voor een Thais rijbewijs moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Maar daar gaat het hier nu niet over. In ieder geval weet je nu dat je een bepaald risico loopt om zonder geldig rijbewijs een motorbike te huren!

 20. Mafcel zegt op

  Hi Will,

  En internationaal rijbewijs heeft zeker effect als je aan gehouden wordt. Bij ons werkt het wel degelijk. Maar een agent probeert………..
  Denk aan helm, papieren van verhuurbedrijf, sticker op je brommer juiste jaartal.. etc etc.

  Of inderdaad pak de volgende brug
  Doen wij ook…….
  Have fun in Thailand….

 21. janbeute zegt op

  Ga vandaag eens naar Thaivisa .com .
  Daar staat vandaag weer een verhaal , over een jonge Engelsman die verongelukt is op een lichtebike ( wat jij een brommer noemt ) in Pai vlakbij Chiangmai .
  Onderbeen is afgezet , en zijn nu weer aan het fundsraising voor hem .
  En lees de vele reacties ook eens door .

  Jan Beute .

 22. Wil zegt op

  En weet iemand ook hoe lang dat rijbewijs dan geldig is? Dan heb ik dus helemaal geen internationaal rijbewijs nodig, toch?

  • Pat zegt op

   De geldigheidsdatum staat er toch op??

  • Rob zegt op

   Internationaal rijbewijs is 1 jaar geldig.
   Even bij de ANWB binnen lopen. Pasfoto en rijbewijs meenemen.
   Geregeld in een per minuten.

  • Bz zegt op

   Hallo Wil,

   De eerste keer geldig voor 2 jaar en daarna iedere 5 jaar verlengen.

   Mvg. Bz

  • Cornelis zegt op

   Terzijde: als toerist kun je geen Thais rijbewijs krijgen. Bij de aanvraag moet je o.a. òf het gele tabien baan, òf een door Immigration afgegeven Certificate of Residence overleggen.

 23. Wil zegt op

  Ik bedoel als ik een Thais rijbewijs haal

 24. Theetje uit Huissen zegt op

  Ik weet niet of dit een oplossing is, de dochter van mijn (Thaise) vrouw is te jong voor een brommer/motor maar via officieele instanties hebben ze de brommer/motor laten afstellen zodat hij maar 25 km/h gaat zodat ze toch naar school (15 km) kan gaan.

 25. Peter zegt op

  Als ik zo kijk naar alle reacties klopt er niet veel van wat gezegd of beweert word.
  Het is heel simpel een motor is een motor ook in Thailand.
  Voor brommers zijn er geen vergelijkbare criteria maar een pluspunt is een internationaal rijbewijs.
  Vergeet niet de gemiddelde politieagent is de Engelse taal niet machtig dus dan gewoon pech of geluk met aanhoudingen.
  Een tip net brommer geen rare toeren uithalen en niet te snel rijden.
  Zal je zien dat het allemaal wel meevalt met al die indianen verhalen van sommige mensen in dit blog.

 26. Fransamsterdam zegt op

  Volgens mij ben je, ook al rijd je met een internationaal motorrijbewijs, nooit door je reisverzekering of iets dergelijks gedekt, maar uitsluitend door de verzekering die je bij het huren van de motorbike (hopelijk) hebt afgesloten. Ik heb ook wel eens gehoord dat die verzekeringen niet duur zijn, mede doordat de maximale dekking (te) laag is.
  Maar ja, wie gaat zich daar allemaal in verdiepen: Je bent in vakantiestemming, overhandigt een paar honderd Baht en rijden maar.
  Heel begrijpelijk, maar als de Thai zich zo onverantwoordelijk gedragen spreken we er collectief schande van.

  • Khun Peter zegt op

   Ik heb het al een paar keer uitgelegd: https://www.thailandblog.nl/vervoer-verkeer/scooter-huren-reisverzekering-verzekerd/

   • Fransamsterdam zegt op

    Dan had ik het dus uit betrouwbare bron. 🙂

  • Ronny Cha Am zegt op

   De thaise motorverzekering dekt enkel lichamelijke schade. Verder niets!

  • Leo Th. zegt op

   Klopt Frans, een reisverzekering keert uiteraard geen schadevergoeding aan derden uit en net zo min materiële schade aan het door jou gehuurde voertuig. Maar wel gemaakte zorgkosten en eventueel aangepast vervoer naar huis na een ongeval. En dan zullen zij hoogstwaarschijnlijk checken of de berijder over een geldig rijbewijs beschikte en niet onder invloed van alcohol of drugs, voor zover aantoonbaar, deelnam aan het verkeer. Begrijp niet waarom je bij het huren van een auto wél een geldig rijbewijs moet tonen maar dat je bij het huren van een motorbike geen strobreed in de weg wordt gelegd. Hele volksstammen worden hierdoor op het verkeerde been gezet met eventueel uiterst vervelende consequenties tot gevolg. Zag in Pattaya een keer 2 Russische meisjes slingerend op een net gehuurde ‘scooter’ wegrijden. Zeker weten dat zij nog niet eerder op een motor hadden gereden. De verhuurder stond erbij en keek ernaar, totaal onverantwoord maar dat scheen hem niet te deren.

 27. Ronny Cha Am zegt op

  Als belg met een rijbewijs B behaald vooor 1988, mag je automatisch een motor onbeperkt vermogen besturen. Heeft de nederlands regering deze regularisatie vergeten te gunnen aan hun inwoners?
  Vraag aan julie politiek een aanpassing zoals bij de belgen!

  • Fransamsterdam zegt op

   Misschien vinden wij in Nederland wel dat het besturen van een (zware) motorfiets heel andere vaardigheden vereist dan het rondtuffen in een vierwieler.
   Kennelijk is men in Belgiëland 29 jaar geleden ook tot dat inzicht gekomen.

   • Jos M zegt op

    In België kan een Thais rijbewijs ook nog steeds omgezet worden in een Belgisch……

  • Peterdongsing zegt op

   Als reactie op Ronny Cha Am, aardig wetenswaardigheidje. In Nederland hebben we in 1927 het examen voor het rijbewijs ingevoerd. De zuiderburen echter pas in 1977!!! Tot die tijd kon men een rijbewijs aanvragen en kreeg dan alle categorieën cadeau er bij. Dan doen ze het in Thailand anno 2017 al een stuk beter dan een paar jaar terug in België.

  • joskeshake zegt op

   Dat van Belgie is ook al verleden tijd, ik heb ook nog gewoon rijbewijs CE en dan kreeg je automatisch alle klassen eronder ook afgestempeld incluis motor, dit is al wel vele jaren gedaan, nu moet je een motorrijbewijs hebben om alzo een internationaal aan te vragen met motor afgestempeld,men zoon heeft verleden jaar 4 boetes gehad met internationaal rijbewijs, maar motor niet afgestempeld.Je had vroeger A en A1 voor bromfiets en motor op internationaal rijbewijs.

  • Ronny Cha Am zegt op

   Zelfs het vaarbewijs was lange tijd zo af te halen zonder examenplicht. Moet toch blijken dat de belgen in besturen van vaar en voertuigen veel slimmer en vaardiger zijn (waren) dan onze buren, dat de kennis ruimschoots voldoende was toendertijd. Waarschijnlijk hadden de nederlanders die kennis niet en diende ze hiervoor bijscholing te volgen om het belgisch niveau te benaderen. 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website