Een scooter in Thailand is een motorfiets (Nongnut Moijanghan / Shutterstock.com)

Een scooter huren tijdens je vakantie in Thailand is natuurlijk leuk maar er zitten wel flinke haken en ogen aan. Zo heeft een scooter in Thailand een cilinderinhoud van meer dan 50 cc (vaak 125 cc) en het is dus een motorfiets. Om deze te mogen besturen moet je over een geldig motorrijbewijs beschikken. Ook wat betreft de verzekering zijn er een flink aantal aandachtspunten, zo dekt jouw reisverzekering NOOIT schade aan (gehuurde) voertuigen.

Je bent in Thailand op vakantie en je wilt een scooter huren. De prijzen zijn laag en er zijn weinig regels. Je paspoort laten zien is soms al genoeg. Naar een rijbewijs wordt niet eens gevraagd. Makkelijk toch? Of niet?

Let op: In Thailand is het ook een ernstige overtreding wanneer je als buitenlander een scooter of motor huurt zonder dat je geldig een rijbewijs hebt voor een dergelijk voertuig.

Wat dekt je reisverzekering bij een scooterongeval?

Een reisverzekering dekt NOOIT de schade aan voertuigen, ook niet aan jouw gehuurde scooter en/of schade aan derden. Eventuele medische kosten ten gevolge van een ongeval zijn wel gedekt (mits je medische kosten apart hebt meeverzekerd op je reisverzekering). Voorwaarde is natuurlijk ook dat jij je netjes aan de wet hebt gehouden.

Let op: Heb je de wet overtreden, bijvoorbeeld omdat je geen geldig rijbewijs hebt, geen helm hebt gedragen of alcohol hebt gebruikt, dan kan de reisverzekeraar een schade-uitkering weigeren (wel moeten ze dat dan eerst bewijzen).

Een scooter huren? Onderschat de gevaren niet!

Veel vakantiegangers onderschatten de risico’s van verkeersdeelname in Thailand. Wij noemen er een aantal:

 • Men rijdt links in plaatst van rechts zoals bij ons in Nederland.
 • De verkeersregels zijn vaak onduidelijk.
 • Je kent de weg niet en het kan zijn dat daarom minder goed op het overige verkeer let.
 • Veel wegen in Thailand zijn slecht onderhouden en zitten vol gaten en bulten. Voor je het weet ga je onderuit.
 • De locals rijden soms roekeloos, te snel en niet zelden onder invloed van drank of drugs.
 • Je krijgt te maken met andere regels, wetten en soms ook met een corrupte politie.
 • Loslopen en overstekende honden zijn vaak de oorzaak van valpartijen met een scooter.
 • De wegen zijn vaak glad door stof en zand. Je voorrem hard inknijpen resulteert bijna altijd in een valpartij.
 • Misschien draag je geen helm omdat de locals dat ook niet doen. Een levensgevaarlijke keuze.

Let op: Huurscooters zijn vrijwel nooit all-risk verzekerd alle schade die je veroorzaakt zal je dus zelf moeten betalen, zelfs als het jouw schuld niet is.

Huur nooit een scooter van meer dan 50 cc als je geen geldig motorrijbewijs bezit. In Thailand vraagt men tevens naar een Internationaal rijbewijs. Deze is tegen betaling verkrijgbaar bij de ANWB.

Vraag altijd naar een duidelijk in het Engels opgestelde verhuurovereenkomst. Alvorens te tekenen, controleer de tekst en ken je verantwoordelijkheden als het gaat om de verzekering van het voertuig.

Tip: Geef nooit jouw paspoort of rijbewijs als onderpand aan de verhuurder.

Misschien wel het belangrijkste: zorg er voor dat je altijd een goed passende helm draagt en zet deze ook op bij korte ritjes.

Rating: 4.25/5. From 4 votes.
Please wait...

31 reacties op “Scooter in Thailand huren en je reisverzekering, wat is er verzekerd?”

 1. Thomas zegt op

  De eerste keer dat ik in Thailand op een scooter reed, had ik me nog niet verdiept in deze zaken. En dus met mijn vriendin achterop zonder helm met 100 km/u over een slecht verlichte weg in Isaan, en meer van dat soort halsbrekende toeren. Waarom ik daar deed wat ik in Nederland niet doe … de tropenkolder in de kop en toch wat resten jongensbravoure ook al was ik toen al midden vijftig. Gelukkig ben ik daarna op de risico’s gewezen, ook omdat ik hoorde van een andere westerling die onverzekerd een ongeluk veroorzaakte, geen helm, alcohol op, en natuurlijk hij was fout. Zou ik nu wel mijn motorrijbewijs hebben, ik zou nog voor geen goud met een scooter de weg op gaan in Thailand. Kijk maar eens wat filmpjes op youtube over ongelukken met scooters, je tenen trekken krom bij het zien daarvan. Automobilisten houden geen enkele rekening met scooterrijders, en onderling is het ook pet. Wat zeker niet helpt is je rechteloosheid bij een ongeluk.Bezint eer ge begint.

  • theoS zegt op

   Rechteloosheid bij een ongeluk? Dit is niet waar. Ben in Januari aangereden door een pickup op mijn motorcycle en hield daar een gebroken been aan over. Deze (Thai) man heeft mij naar Sirikit Medical Center gereden en alles betaald, operatie enz. Moest naar de politie en zijn vrouw wou geen extra schade vergoeding betalen. Politie zei dan wordt het process verbaal met onze recommendatie aan de court ten gunste van mij ((de Farang). Is zij gauw over de brug gekomen.

   • Kareltje zegt op

    Tja,

    Deze man had geld en kon betalen, maar hoeveel Thai hebben gewoon geen geld?
    Enne, van een kale kip kan je niets plukken.

 2. Pat zegt op

  Het enige voordeel van ouder worden is het inzicht dat je krijgt voor bepaalde gevaren en risico’s.

  Daar waar ik vroeger al de wettelijke verplichtingen en risico’s die in dit bericht staan compleet negeerde, heb ik daar sinds een aantal jaren (met het ouder worden en omdat je een gezin hebt) wel oog voor.

  Het enige waar ik nog tegen zondig is de niet-verzekerbaarheid…

  Dat risico hoop ik nog altijd te counteren door duidelijke afspraken te maken met de verhuurder over gebeurlijke schade aan de scooter (ik ken de dame ondertussen) en door mijn stinkende best te doen om zelf nooit in de fout te gaan bij een overtreding…

  Op het vlak van alcohol, drugs, helm, verkeersregels, rijbewijs, en rijgedrag neem ik mijn volle verantwoordelijkheid.

 3. Cees zegt op

  Goed informerend artikel. Ik zou degenen niet graag de kost willen geven die zonder geldig motorrijbewijs in Thailand toch op de scooter stappen.

 4. Gerrit zegt op

  tja,

  Ik rij iedere dag wel twee keer een rondje, zowel in de stad als in de natuur en ik vindt het heerlijk, ik zit echt te genieten op mijn Honda Click. Nieuw gekocht in mei 2014 en de teller staat inmiddels op 34.000 km.

  Als je gewoon met het verkeer mee rijdt, valt het best mee en ja ik heb een Thai’s motor en auto rijbewijs.
  (2 stuks dus) Ik wordt wel eens aangehouden door de politie en altijd vriendelijk als ik mij Thaise rijbewijs laat zien en wensen we dan een fijne dag.

  Maar ja, ook ik ben een keer onderuit gegaan door z’n klote (het was een mannetje, dus ik mag dat zeggen) hond, loopt eerst van de berm naar het midden van de weg en als ik voorbij kom, draait hij om en rent naar de berm terug, gelukkig was mijn snelheid maar 30 km, maar omdat hij het stuurwiel omgooit, lig je op de grond voordat je het weet. Ik op het beton en de scooter in de berm. Tegenwoordig toeter ik, als ik zie dat een hond mijn pad kruist en die zijn er veel. (veel te veel).

  En ook ik huur regelmatig in een andere stad een scooter, maar NOOIT zal ik mijn paspoort afgeven.
  Altijd een borg van 3000 tot maximaal 5000 Bhat.

  Groetjes Gerrit

 5. Jan W. zegt op

  Misschien toch verstandig als je foto’s maakt van de scooter en op het verhuur formulier aantekeningen te maken , die je de verhuurder mee laat tekenen .

 6. Stevenl zegt op

  Medische kosten zijn naast op de reisverzekering ook gedekt op de Nederlandse ziektekostenverzekering. En de laatste heeft vrijwel iedereen.

  • Jasper zegt op

   Dit is NIET geheel juist. De Nederlandse basis ziektekostenverzekering vergoed overal ter wereld dringend medische hulp tot het niveau van het nederlandse prijspeil. Als het duurder is (en dat kan in Thailand ook zomaar het geval zijn!) wordt dit niet vergoed. Daarbij wordt ook eventueel medisch noodzakelijk vervoer naar Nederland NIET vergoed als je geen goede aanvullende zorgverzekering hebt. Dan heb je het al gauw over 10,000den euro’s.

   Als je bijvoorbeeld een been breekt, waardoor je je vlucht mist, en een dubbele of 3dubbele stoel moet boeken en je gaat verder wel gewoon naar huis, wordt dit NOOIT door de zorgverzekering vergoed. Daarvoor dien je dan een goede reisverzekering te hebben. En, o ja, dat motorrijbewijs waar we het hier over hebben.

 7. Hans zegt op

  Beste Thailand ganger Ik heb het al eerder aangekaart bij de ANWB zij geven gewoon een internationaal rijbewijs af maar wat men er niet bij vertelt, dat als je geen motor rijbewijs bezit het in Thailand niet geldig is voor brommers boven de 50.00 CC motor inhoud. Wil dus zeggen dat je niet op je gehuurde (motor) mag rijden, en ook zeker niet verzekerd bent mocht je een ongeluk krijgen.

  • Cornelis zegt op

   Wanneer je geen motorrijbewijs hebt mag je niet op een motor rijden – waarom zou de ANWB je daarop moeten wijzen? Ook voor een Thaise tweewieler met 50cc of minder heb je trouwens gewoon een motorrijbewijs nodig.

  • Francois Nang Lae zegt op

   Nee, waarom zouden ze dat erbij vertellen. In Nederland moet je ook een apart rijbewijs hebben voor motoren vanaf 50cc. Het zou raar zijn als je op basis van je autorijbewijs bij de ANWB een internationaal rijbewijs zou krijgen waarmee je ineens motor mag rijden. (Overigens is dat ANWB-vodje dat ze internationaal rijbewijs noemen zwaar overbodige geldklopperij. Bizar dat zo’n officiële status heeft. Op het gewone rijbewijs staat alles al in het Engels. )

   • Pat zegt op

    Ik wist niet dat een (internationaal) rijbewijs in Thailand niet geldig is om met de scooter van 125cc te rijden!?

    In België is dit in ieder geval wel zo, tenminste als je je rijbewijs hebt behaald voor een bepaalde datum.

    Een twintiger met andere woorden, mag geen moto rijden zonder een apart moto rijbewijs.
    Ee vijftiger mag dat zeer zeker wel.

    • Cornelis zegt op

     Niet in Thailand, dus. Ander land, andere regels. Zelfs binnen de EU is dit niet uniform geregeld.
     Overigens in een internationaal rijbewijs geen zelfstandig ‘rijbewijs’, maar uitsluitend een vertaaldocument. Niets meer, niets minder.

    • stevenl zegt op

     Thailand maakt geen onderscheid tussen verschillende motorcategorieen. Dat betekent dat om een 1300 cc te rijden hetzelfde rijbewijs vereist is als om een 100 cc te rijden. Dus in alle gevallen is een volledige rijbewijs vereist, niet een ‘endorsement’ geldig tot bepaalde hoeveelheden cc’s zoals in veel landen gebruikelijk.

 8. Ben Hutten zegt op

  Maar hoe verzeker je dan een huurscooter all-risk, om alle risicos te vermijden?

  • Jasper zegt op

   Dat kan eenvoudigweg niet, als je gewoon op vakantie bent en langs de weg een scooter huurt.

  • stevenl zegt op

   Vrijwel onmogelijk, het risico is voor verhuurmaatschappijen te groot.

 9. eduard zegt op

  Dat internationale rijbewijs van de ANWB stelt in feite niks voor. Er staan nummers op ,maar dat is voor hun administratie. De Thaise politie zal dan ook nooit navraag doen. Heb een stapel int. rijbewijzen liggen en kan je vertellen dat het een miljoenen business is voor de ANWB.Tevens is het zo dat het een jaar geldig is, maar je mag er maar 4 ? maanden gebruik van maken.Nooit begrepen waarom, dus als je 6 maanden een scooter huurt, splits het in 2 contracten.

  • Cornelis zegt op

   Het is gemakkelijk sneren naar de ANWB, maar het internationaal rijbewijs is geen ANWB-verzinsel. Het is gebaseerd op een internationale overeenkomst die door een groot aantal landen – ook Thailand – is ondertekend. Het is een jaar geldig, maar dat wil niet zeggen dat je er in één bepaald land ook een jaar mee mag rijden. Een land kan daar beperkingen aan stellen en bepalen dat je na een bepaalde verblijfstermijn gewoon een in dat land afgegeven rijbewijs moet hebben. Nogmaals, dat internationale rijbewijs is uitsluitend een vertaaldocument – er moet altijd een nationaal rijbewijs aan ten grondslag liggen.

  • Mark zegt op

   De Thaise politie vraagt wel degelijk naar een internationaal rijbewijs, tenzij je een rechtsgeldig Thaise “bai kap kie” kan voorleggen. Zelf al meermaals ervaren. Eén keer bij een wegcontrole in Hua Hin toen ik met de auto van mijn vrouw reed. Een keer in Rayong, toen ik met haar 150 cc scooter onderweg was. Ook een keer bij een politiecontrole in Nan.

 10. Phuket Scooter Rental zegt op

  http://www.siam-solution-insurance.com/en/rental/rental-motorbike-insurance.

  Iedereen zit maar te rammen voor een verzekering. Als ik deze optie voorstel aan de klant, hmmmmmmm krijg ik prompt een Neen antwoord, te duur. Wat willen ze dan?

 11. Yvonne van Sambeek zegt op

  In alle landen (bij huren auto, motor of camper) hebben wij ons Nederlands rijbewijs laten zien dat werd overal geaccepteerd. Alleen politie langs de weg in Thailand en Tanzania wilde ook internationaal rijbewijs zien. Geen boete gekregen na enig protest.
  Na een tijd slijt de datum van internationaal rijbewijs eraf.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Yvonne, Dat veel verhuurders genoegen nemen met een Nederlands rijbewijs,ligt gewoon aan het feit dat ze haast uitsluitend verhuren en geld verdienen willen.
   Het zijn geen wetgevers,maar zakenlui die precies weten dat de huurder bij een overtreding de hoofd verantwoordelijke is
   Het niet in bezit zijn van een internationaal rijbewijs,is o.a. een van deze overtredingen,die bij een controle of ongeluk behoorlijke consequentie’s hebben kunnen.
   Geen boete na protest,zo jij dit schrijft is zeker niet de regel,en nog minder een advies aan anderen,maar vaak een gevonden vreten om je echt in de problemen te helpen.

 12. Kareltje zegt op

  Yvonne,

  Maar niet in Thailand, 500 Bhat is voor de politie snel verdiend, gisteren 3 controlle’s, maar ik heb een Thai’s rijbewijs, dus was het ok, good day sir, maar menig buitenlander stond bij het tafeltje te betalen, dit zal zeker heeeeeel lang zo door gaan.

 13. anandwpasschier zegt op

  Er zijn mijns inziens practisch geen scooters van onder de 50cc te verkrijgen/huren in Thailand.
  wat wel interessant kan zijn is de opkomst van elektrische scooters ( nog geen regels voor?)

 14. eduard zegt op

  Ben het helemaal met Francois Nang eens. Dat int. rijbewijs is ook geldklopperij.Er staat een nummer op en ik heb ze 15 jaar lang bewaard.Miljoenen business voor? Ja ,voor wat? Dat nummer wat erop staat is voor HUN administratie, Thaise politie kan het nooit navragen of het wel een geldig int. rijbewijs is.2 nietjes en een beetje stempel heb je er eentje.Idd. een vodje.

  • Leo Th. zegt op

   Liep enkele jaren geleden in Khao San Road te Bangkok. Allerlei documenten, waaronder het door de ANWB uitgegeven Int.Rijbewijs, waren er te koop. Maar geen enkel Thais document want, zo zei de verkoper/vervalser, dat zou de politie niet tolereren. Heb niet naar prijzen geïnformeerd maar uiteraard bizar dat zoiets openlijk plaatsvond. Of dat nu nog aan de orde is zou ik niet weten. Wellicht dat je met zo’n vervalst rijbewijs een bekeuring zou kunnen voorkomen maar wanneer je bij een serieus ongeval betrokken raakt zouden de gevolgen wel eens desastreus kunnen zijn.

 15. Thailander zegt op

  Ik heb er ook een vraag over.

  Rijdt ook al jaren op een 125 cc brommer in Thailand en haal braaf een Internationaal rijbewijs. (Geldklopperij, ze kunnen ook gewoon zien dat ik een Nederlands motorrijbewijs heb).

  Maar nu ga ik in augustus met mijn gezin en wil oojk een scooter huren.
  Mijn zoon van 16 heeft een Nederlands bromfietscertificaat, mag hij dan ook een 50 cc brommer in Thailand rijden en moet hij dan ook een Internationaal rijbewijs halen.

  • Er zijn in Thailand geen 50 cc brommers te huur.

   • erik zegt op

    Maar ze bestaan nog wel! Doch lastig te vinden. Ik zocht er een voor mijn zoon en kon er een kopen waar niets meer aan heel was en heb het plan maar laten varen. Meneer is nu 16, heeft een Thais jeugdrijbewijs en mag tot en met 110 cc rijden.

    Maar daarmee heb ik nog geen antwoord op de vraag van Thailander. Stel dat iemand jouw zoon een 50 cc leent, kan hij daarvoor een internationaal rbw halen bij de ANWB, en is dat ding wel afdoende verzekerd? Ik vrees dat het fietsen wordt voor hem……


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website