Beste lezers,

Binnenkort loopt mijn belastingvrijstelling over mijn Nederlandse pensioen af. Die vrijstelling was mij voor 5 jaar verleend. Ik moet daarvoor een nieuwe aanvraag doen, via een formulier wat mij destijds, 5 jaar geleden, is toegezonden door de belastingdienst.

Ik ben in de afgelopen jaren niet meer in Nederland geweest. Men vraagt bij de verklaring een bewijs in te zenden dat ik belasting betaal in Thailand. Heb gezocht op Thailandblog naar een antwoord, maar kan het niet vinden. Ik heb in het verleden getracht mij te melden bij de Thaise belastingen, maar men heeft mij niet kunnen of willen helpen. Wat nu te doen? Wellicht is er iemand die mij dat kan uitleggen.

Ik heb een geel boekje, en woon nog steeds op hetzelfde adres als 5 jaar geleden.

Groet,

Henk


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Lezersvraag: Binnenkort loopt mijn belastingvrijstelling over Nederlandse pensioen af”

 1. erik kuijpers zegt op

  Henk, staat dat er echt, dat je belasting betaalt in Thailand? Ik heb dat formulier een paar weken geleden nog gezien en dat staat er niet; volgens mij staat er dat je een bewijs moet inzenden dat je bij de belastingdienst in Thailand geregistreerd bent.

  Er staat in dit blog heel veel over de vrijstelling en het advies is, als Thailand je niet wilt registreren, dat te vertellen aan Heerlen en gewoon jouw nieuwe vrijstelling te vragen. Doe er bewijsstukken bij zoals de stempels van retirement-verlengingen of verlengingen wegens huwelijk of anderszins, dat je permanent hier woont, dat Thailand het land is van jouw hoofdverblijf, dat je hier jouw geld uitgeeft, wellicht heb je rekeningen te tonen, enfin, lees het belastingdossier postactieven vragen 6 tot en met 9 nog eens op na.

  Deze zaak is in beweging, Heerlen is niet meegaand, helaas, en ik heb nog geen antwoord op mijn vragen.

  Wat je ook kunt doen is nog eens bij de Thaise dienst langs gaan en registratie proberen; mogelijk is men na die 5 jaar van gedachten veranderd.

 2. Ger zegt op

  Waar woont de schrijver ?Misschien kan iemand dan behulpzaam zijn met de aanmelding bij de lokale belastingdienst door er samen naar toe te gaan of hulp van Thaise ter plekke te vragen.

 3. Renévan zegt op

  Het volgende staat op de Website van het revenueoffice, op grond hiervan kan u een tin (tax identification number) krijgen. Het zal wel aan de onkunde van de medewerker gelegen hebben dat u dit niet heeft verkregen. Als u in Thaise belastingwetgeving kijkt dan kan u daarom lezen dat het niet doen van aangifte strafbaar is.

  1.Taxable Person
  Taxpayers are classified into “resident” and “non-resident”. “Resident” means any person residing in Thailand for a period or periods aggregating more than 180 days in any tax (calendar) year. A resident of Thailand is liable to pay tax on income from sources in Thailand as well as on the portion of income from foreign sources that is brought into Thailand. A non-resident is, however, subject to tax only on income from sources in Thailand.

  Ik heb onlangs vrijstelling aangevraagd en verkregen voor 5 jaar. Bij het revenueoffice een formulier in het Engels ontvangen dat ik een belasting nummer heb.
  Dit formulier met de aanvraag opgestuurd en zonder enig probleem vrijstelling verkregen. Dat dit voor de Nederlandse belastingdienst niet nodig zou moeten zijn doet voor mij niet ter zake. Ik hou me aan het belasting verdrag, en betaal hier belasting over dat deel dat aan Thailand is toegewezen.

 4. Joop zegt op

  Beste Henk, volgens het belastingverdrag moet je aangeven dat je

  1. inwoner bent van Thailand en
  2. daar onderworpen bent aan belasting.

  Meer hoef je niet aan te tonen volgens het verdrag.

  ad. 1.Toon aan dat je meer dan 180 dagen per jaar in Thailand bent
  ad. 2. Als je meer dan 180 dagen in Thailand bent, dan ben je volgens de Thaise belastingwet in Thailand onderworpen aan belasting. (Google even naar de engelse versie hiervan)

  In beide gevallen volstaat het dus om aan te tonen dat je meer dan 180 dagen per jaar in Thailand bent.

  Je kunt bijvoorbeeld copien van je paspoort meezenden.

  Joop

 5. Peter zegt op

  Als je echt Thaise belasting wil betalen dan moet jij het eerste keer hulp inroepen van een Thai belasing adviseur. Het eerste keer is het vrij complex en er moeten een aantal eenmalig dingen gebeuren (bv aanvraag van een belasting nummer). Het tweede jaar kan jij hetzelf doen. Een adviseur kost iets tussen 15.000 en 25.000 maar het is wel de moeite waard, er zijn veel dingen om af te trekken dus belasting is vrij laag als je pensioen (excl AOW) onder de miljoen is. AOW en Ambtenaar pensioenen moeten altijd in Nederland belast worden.

  • ruud zegt op

   Ik ben gewoon naar het hoofdkantoor gegaan.
   Een gezellig gesprek met een kop kofie en een kop thee gehad met de belastingambtenaar en niets hoeven betalen.

   Die koffie en thee zal niet standaard zijn, maar het inschrijven is gratis en als je zelf een overzicht maakt van je inkomsten, heb je – als het een beetje meezit – die adviseur niet nodig.
   Je moet flink wat inkomen hebben, voor je aan 15.000 tot 25.000 Baht belasting komt.

  • Renévan zegt op

   Het belasting formulier is de eenvoud zelve, bij het belasting kantoor helpen ze je met invullen. Opgeven wat je (inkomsten) pensioen is en kijken voor wat voor aftrekposten je in aanmerking komt en klaar. Geen idee waarvoor je daar een adviseur bij nodig hebt.

 6. Willem zegt op

  Ben er net klaar mee Henk en een vrijstelling van 5 jaar gehad.
  Weet jou woon adres niet maar je kan me wel vragen stellen op mijn emailadres.

  gr Willem

  • Henk zegt op

   Wat is je e-mailadres Willem, wil graag weten hoe je het hebt gedaan.

   • Willem zegt op

    willemdkh@gmail.com

 7. Andre zegt op

  Aan iedereen, ik heb deze maand vrijstelling aangevraagd, nu is mijn vraag, krijg ik per post of per mail de mededeling dat ik vrijstelling krijg of niet.
  Op mijn eerste indicatie aanvraag van bpfbouw haalde ze de loonheffing er nog vanaf, en nu ik de officele aanvraag binnen hebt is dit wel minder dan bij mijn vorige aanvraag??
  Hier staat loonheffing zonder loonheffingskorting, misschien kan iemand mij uitleggen wat dit betekend.
  Alvast bedankt voor de verdere informatie en ik ga er zeker mee verder tot het mij is gelukt,

  Vr gr Andre.

  • Renévan zegt op

   Het bericht dat de vrijstelling verleend is kreeg ik per post, en ook nog redelijk snel. Hierin staat ook vermeld dat de pensioen uitvoerder (inhoudingsplichtige) een afschrift krijgt. U hoeft dus zelf niets te doen.

 8. willem zegt op

  Als je, zoals ik in het verleden ook gedaan heb, naar het thaise belastingkantoor gaat, en je kunt aantonen dat je in Thailand belasting betaalt (bv 15% van genoten rente, die automatisch van je spaartegoed wordt ingehouden) word je als belastingplichtig in Thailand ingeschreven en ontvang je jaarlijks in februari/maaart een aanslagbiljet. Als je net als ik, ouder bent dan 65 of 70 (dat weet ik niet precies) krijg je de 15% ingehouden belasting over je spaargeld dan weer terug (verwerkingstijd ca. 3 maanden).
  Vorige week heb ik via een soort accept-girokaart die je dan weer bij je bank moet aanbieden, mijn 15% ingehouden belasting terug gekregen.
  Voor de Nederlandse wet ben je in Thailand dus wel belastingplichtig.

 9. kees zegt op

  Ik ben indertijd met een thais persoon die goed engels spreekt naar het belastingkantoor in Jomtien gegaan.Binnen een half uur (KOSTELOOS) een TIN -nummer gekregen.

  Later alleen naar datzelfde thais belastingkantoor in Jomtien met mijn paspoort en mijn
  in Thailand belastbare inkomen uit Nederland(beroepspensioen),en TIN en het formulier
  werd door iemand op de vierde verdieping (KOSTELOOS) ingevuld.
  Maandinkomen tot 1000,- euro is voor iemand boven 65 jaar belastingvrij tengevolge van
  allerlei kortingsbedragen.
  succes allemaal.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website