Lezersvraag: Bewijs van eigendom woning in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
8 mei 2017

Beste lezers,

Mijn vriendin heeft een eigen huis in Thailand met een Tambien Baan met haar adres en alleen op haar naam, zij is dus de hoofdbewoner(Chow Baan). Nu lees ik op diverse forums dat dit geen bewijs van eigendom is.

Zij beschikt ook over een bewijs van eigendom van het land waarop het huis staat (Chanote), maar daar staan de “kadastrale” gegevens op, geen adres zoals op de Tabien Baan. Het is dus moeilijk om de link tussen deze papieren te leggen.

Mijn vragen zijn:

 • Is haar Tambien Baan voldoende als bewijs van eigendom?
 • Of is de Chanote samen met de Tambien Baan nodig als bewijs?
 • Hoe leg je het verband tussen deze papieren?
 • Zijn er nog andere mogelijkheden om te bewijzen dat het huis haar eigendom is?

Groet,

Hans


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Lezersvraag: Bewijs van eigendom woning in Thailand”

 1. Petervz zegt op

  Een tabien baan is een huisregistratie boekje waar normaal gesproken diegenen die er wonen in vermeld staan. De Chao baan is het hoofd van de bewoners en heeft bijv het recht om anderen bij te laten schrijven of uit te schrijven bij verhuizing. De Tabien baan wordt afgegeven door de gemeente (amphur of khet), die tevens een exemplaar bewaren. De Tabien baan is GEEN bewijs van eigendom.

  De Chanote is een landeigendom document afgegeven door het land department. Op de voorzijde staan kadastrale gegevens en op de achterzijde een historisch overzicht van de eigenaren. Als je vriendisn eigenaresse is dan staat zij als laatste vermeld.

 2. Khun Yan zegt op

  Enkel de Chanote met naam van de eigenaar geeft aan wie de eigenaar is en/of dit ook al dan niet wordt afbetaald (aan een bank) en geldt als “eigendomsbewijs”.
  De Tabien ban geldt enkel als “bewijs van woonst” (cfr. Certificate of residence) waar men ingeschreven is. Men kan enkel ingeschreven zijn in 1 Tabien ban (blauwe voor Thai, gele voor farang).

 3. ruud zegt op

  Als ik op mijn chanote kijk, zie ik aan de rechterkant een cm of 10 van de bovenkant af, het adres staan, dat ook in mijn gele tabian ban staat.
  Die twee zijn dus duidelijk gekoppeld.

  Wat geen garantie is, dat informatie in de tabian ban, of op het chanote niet verouderd kunnen zijn.
  Zo’n boekje kan natuurlijk altijd “verloren-” en vervangen zijn door een ander exemplaar.
  Het is ook geen garantie, dat er geen enorme schuld op haar bezit rust, waardoor ze het eigenlijk niet meer haar eigendom kan noemen.
  As u financiele avonturen van plan bent, zou ik er eerst nog eens goed over nadenken.
  Er zijn veel mensen berooid naar huis teruggekeerd.

  • Ger zegt op

   Indianen verhalen heeft niemand wat aan. Als het bezit is verpand voor een lening dan kan de geldverstrekker alleen op zijn recht beroepen als dit officieel op het Chanot is geregistreerd. En een chanote kan niet verouderd zijn want het is een officieel document, het 2e officiele origineel bevind zich op het LandOffice; dus je kunt niet 1 aanpassen, het gaat gelijktijdig.

   • ruud zegt op

    Als je chanote zoek is (of verbrand bijvoorbeeld), kun je een copie krijgen.
    Alle wijzigingen zullen op dat nieuwe exemplaar worden gezet.
    Het oude exemplaar kan natuurlijk ook gewoon in een kast liggen en gebruikt worden, om een onwetende farang van zijn geld af te helpen.

    Let wel ik zeg niet dat daarvan nu sprake is, maar alleen een chanote zonder controle op het landoffice heeft geen enkele waarde.
    Hetzelfde geldt voor het blauwe boekje.

  • Petervz zegt op

   Dit is ten dele juist. Land op zich hoeft geen adres te hebben. Een adres, met huisnummer wordt alleen toegekend aan een gebouw (huis, kantoor, fabriek).

   Als er een hypotheek is op een huis en/of land, dan zal de bank vermeld staan als eigenaar, todat dit volledig is afbetaald.

 4. Gerard zegt op

  Als het goed is dan is er ooit een bouwplan dat normaal gesproken bij het district office wordt geregistreerd.
  Wellicht heeft ze de afgestempelde “blauwdruk” nog in haar bezit. In de afstempeling komen verschillende codes voor waarmee het district office via hun systeem de registratie boven kan halen.
  Voor de landoffice (de chanots) is oa de woonoppervlak van het huis van belang en ook wordt er een (registratie) certificaat van de district office in het systeem van de land office opgenomen.
  Heb onlangs bij de aankoop van een huis hiermee te maken gekregen, er was een blauwdruk met afstempeling en een chanot maar de connectie met de landoffice wat betreft de district certificaat ontbrak.
  Nu is de woonoppervlak van het huis en de grondoppervlak (chanot) van belang uit belasting technische overwegingen, de belastingen hierop zijn onlangs “aanzienlijk” verhoogd.

  Check bij de landoffice of de districts certificaat van het huis aanwezig is, zo niet ga bij de district office na of het huis daar is geregistreerd.

  hoop dat je wat hebt aan deze ervaring van mij.

  Succes

 5. Piet zegt op

  Zie ver ik weet is de Tambien baan ( het blauwe boekje niet het gele) het bewijs dat het huis op je naam staat en dan wel de eerst genoemde in het boekje de daarna genoemden zijn huisgenoten, familie, kinderen etc

  • Petervz zegt op

   Dit is niet juist. Diegene die als Chao baan vermeld staat in het blauwe boek, hoeft geen eigenaar te zijn van het land of huis.

 6. HansNL zegt op

  De chanote is het eigendomsbewijs van de grond.
  En de eventuele bebouwing.
  De tambien baan is de registratie van wie in een pand ingeschreven staan.
  Deze twee staan in zekere zin los van elkaar.

 7. Peterdongsing zegt op

  Zo de reactie van Piet en HansNL lezende, beweren ze volgens mij toch twee verschillende dingen. Dus dacht ik, ik vraag het even hier aan m’n vriendin. Zij zegt dat de grond op naam van haar zus staat, die heeft de chanote, maar dat het huis toch echt van haar is. Zij heeft een blauw Tambien baan boekje. Dus volgens haar heeft Piet in deze gelijk.

  • Petervz zegt op

   Dat is niet juist. Rijkere thais bezitten vaak veel huizen en land. Ook zij staan slechts vermeld in 1 tabien baan. Vermelding in de tabien baan, al dan niet als de chao baan, staat los van eigendom.

   Helaas zie ik hierboven veel onjuiste informatie, waardoor het voor de vraagsteller niet makkelijker wordt gemaakt.

 8. Renévan zegt op

  Het blauwe boekje heeft niets te maken met wie de eigenaar is. Zo heeft mijn vrouw twee huizen op haar naam staan, maar ze kan slechts in één boekje vermeld staan. Op dit adres komen onder andere bij verkiezingen het stembiljet, of dit nu voor landelijke, provinciale of plaatselijke verkiezingen is. Ook van belang voor het revenueoffice en het social security office. En zo zijn er nog wel meer zaken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website