Lezersvraag: Hoe kom ik aan een bewijs dat ik belasting betaal in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
5 september 2015

Beste lezers,

Volgens belasting dienst Heerlen kan ik een verzoek indienen voor een verzoek Vrijstelling inhouding loonbelasting/premie volksverzekering als ik pas woon in Thailand. Na emigratie dus. Zij moeten dus een bewijs hebben dat ik in Thailand belasting betaal. Bij welke instantie (afdeling) en het adres ervan moet ik een formulier halen om deze op te sturen naar belastingdienst Heerlen?

Volgens andere verhalen zegt men in Thailand ben je niet belastingplichtig.

Ik zou hierover een duidelijk antwoord willen hebben .

Ik zie heelgraag een antwoord van U tegemoed.

Groeten van Arie


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

26 reacties op “Lezersvraag: Hoe kom ik aan een bewijs dat ik belasting betaal in Thailand?”

 1. Maarten zegt op

  Ik heb hier ook mee te maken gehad. Als je werknemer bent hoor je van je werkgever een formulier te krijgrn waarop je belastinggegevens van het afgelopen jaar staan. In Heerlen kunnen ze dat niet lezen (behalve de bedragen) maar in mijn geval nsmen ze er genoegen mee.

 2. eugeen zegt op

  Je moet bij de belastingen in Thailand een TIN-nummer aanvragen.
  Op je inkomsten uit het buitendland, die Thailand binnenkomen kun je dan hier belastingen betalen.

 3. Hans Bos zegt op

  Dit onderwerp is op het blog al tig keer behandeld. De belastingdienst vraagt altijd, maar heeft daar niets mee te maken. Het woonland (Thailand) is conform het bestaande belastingverdrag 1975/1976 gerechtigd tot heffing (maar niet verplicht). De belastingdienst moet eens ophouden met het stellen van overbodige en onjuiste vragen, alleen om aan het werk te blijven.

 4. Ton zegt op

  Voor ontheffing nederlandse belasting en volksverzekering moet je bewijzen dat je in Thailand woont.
  Uitschrijven Nederland gele boekje en copie paspoort of vrijwillig beetje belasting betalen.
  Je bent wel belastingplichtig in Thailand, maar tot nog toe doen ze hier niets aan.
  Dit is iets anders dan de stelling dat je niet hoeft te betalen.

  Groet Ton

 5. Willem zegt op

  Hallo Ari,
  Ik ben met pensioen, ben uitgeschreven uit Nederland en woon in Thailand.
  Recent heb ik vrijstelling van loonbelasting/premie heffing aangevraagd.
  Ik heb gewezen op de Nederlandse wet, (meer dan 8 maanden buiten Europa, gewezen op de Thaise wet die ook spreekt over 8 maanden en natuurlijk het Nederlands/Thais belastingverdrag. Alle drie zeggen ze overduidelijk dat als je langer dan 8 maanden per jaar in Thailand woont, Thailand je fiscale woonplaats is, want daar gaat het om.
  Ook een kopie van mijn gele huisboekje met daarin mijn fiscale nummer en een kopie van mijn Thaise rijbewijs waar ook mijn fiscale nummer opstaat, en verder een kopie van mijn paspoort waaruit blijkt dat ik meer dan 8 maanden per jaar in Thailand ben bij de aanvraag meegestuurd.
  Als je met pensioen bent is de fiscale verklaring van Thailand niet of in elk geval lastig te krijgen en heb deze dan ook niet meegestuurd. Hoe dat zit als je hier werkt weet ik niet.
  De aanvraag is onlangs goedgekeurd voor mijn particulier pensioen. Over je AOW krijg je geen vrijstelling. Het loon/pensioen moet door je werkgever wel rechtstreeks naar Thailand worden overgemaakt. De aanvraag kun je doen met terugwerkende kracht tot maximaal 1 januari van het lopende jaar.
  De verklaring van de Thaise belastingdienst heb je dus niet echt nodig, mits je verhaal goed onderbouwd is.
  Succes,
  Willem.

 6. eric smulders zegt op

  U hebt dit niet nodig . Er is een belasting verdrag Nederland Thailand waaronder U geen belasting hoeft te betalen op een nederlands pensioen . Ik krijg mijn AOW zonder belasting te betalen in Nederland behalve een klein bedrag voor bron belasting . U moet wel kunnen bewijzen dat U in Thailand woont , de Ambassade kan U zeker verder inlichten, greetings Eric

  • HarryN zegt op

   U bedoelt waarschijnlijk over Uw bedrijfspensioen, daar kun je inderdaad vrijstelling van belasting voor krijgen. Over het AOW gedeelte van de SVB betaalde je afgelopen jaar(2014) geen belasting (loonheffing). Ik kreeg derhalve mij AOW zonder belasting te betalen. Nu in 2015 is dat voorbij. Loonheffing voor mensen die in het buitenland wonen is afgeschaft.De SVB houdt hier nog geen rekening mee maar ik heb dat zelf aangekaart om een naheffing in 2016 te voorkomen. Ik betaal dus nu 8,35% over m’n Aow uitkering Peanuts!!

  • John zegt op

   Helaas is dit een beetje ”kort” door de bocht, daar de Ned. Belastingdienst stelt, ”ter voorkoming van dubbele belasting” ! ergo, men moet een bewijs overleggen dat U belasting betaald in Thailand, dus Uw woonland. Heb dit onlangs, deze week, van de Belastingdienst vernomen!

 7. Jacob zegt op

  Arie,

  Tegemoet, Arie.

  Zelf ben ik ruim 10 jaar geleden ge-emigreerd, daarna belastingvrijstelling van mijn bedrijfspensioen NL. AOW blijft belast.

  Documenten zoals gele huisboek, thais rijbewijs en een brief in het engels die ik heb opgesteld voor de gemeente om te tekenen en die daarna door het dorpshoofd is getekend waren voldoende om vrijstelling te krijgen.

  Kan dat voorbeeld wel toesturen. Moet ik wel even zoeken.

  jacobfelthuis@hotmail.com

 8. ko zegt op

  beste Arie,

  als ik je vraag goed lees woon je dus nog in Nederland. Het lijkt me dan onmogelijk. Blijkbaar heb je dus ook nog inkomsten in Nederland. Vervolgens kent Nederland belastingjaren. 2015 kan dus in 2016.

 9. Gepensioneerd Bel. Ambtenaar Buitenland zegt op

  Als je in Thailand belasting betaald krijg je ook, neem ik aan, een aanslag waarop het te betalen bedrag vermeldt staat. Hiervan maak je een kopie en stuurt deze met je aanvraag om vrijstelling ( op grond van het Belastingverdrag met Thailand) naar de Belastingdienst Buitenland in Heerlen. Van hun ontvang je dan een beschikking waarin de vrijstelling verleend of afgewezen wordt met omschrijving van de redenen. Deze beschikking ( de goedkeuring) moet je aan je uitkeringsinstantie toesturen, die dan geen loonheffing meer inhoudt op je uitkering enz.
  Als je een belastingaangifte ( C- formulier ) in Nederlend moet invullen, kun je in het formulier ook een beroep doen op het Belastingverdrag met Thailand. In dit formulier moet het wereldinkomen opgegeven worden, dus alle inkomsten,vermogen enz. welke je hebt over de hele wereld. Hoe lang nog??????

 10. ruud zegt op

  Voor het bewijs dat u belasting betaalt, lijkt de Thaise belastingdienst de beste plek.
  Ze willen alleen niet altijd belasting innen.
  Overigens als u in Nederland alleen belasting en geen sociale premies betaalt, is de belasting in Nederland vaak wel op te brengen.
  Belastingkantoren zijn regionaal, dus het adres hangt er van af waar u woont.
  Even zoeken op Goochel.

 11. Henk Hauer zegt op

  Je moet je laten inschrijven bij het reveneu department in je woonplaats. Dan krijg je een belastingnummer.
  Een copy hiervan sturen naar de Nederlanse belastingdienst, dan noteteren ze je als buitenlands belastingplichtig.. Je moet dan wel aangifte in Thailand doen, en dus hier belasting belaten.. Je kan e.a laten regelen door een administratie kantoor. ( alle formulieren zijn in de Thaise taal)

 12. Rembrand van Duijvenbode zegt op

  Geachte Arie,

  Van de Thaise belastingdienst kan een certificaat worden gekregen waarin staat dat u voor een bepaald jaar fiscaal inwoner bent van Thailand. Het betreft het “Certificate of Residence: R.O.22” en dit certificaat wordt afgegeven door het “Regional Revenue Office” waaronder uw Thaise woonplaats valt. Op basis van dit certficaat gaf Heerlen aan mij snel de gevraagde vrijstelling LH/premie volksverzekering af. U kunt op de website van de Thaise belastingdienst de districtsindeling en de adressen van deze regionale belastingkantoren vinden. Men zal een dergelijk certificaat pas afgeven als u inderdaad een (voorlopige) aangifte heeft gedaan en belasting heeft betaald.

  U bent aangifteplichtig als u langer dan 180 dagen per jaar in Thailand verblijft. Tussen Nederland en Thailand bestaat een verdrag ter vermijding van dubbele belastingheffing. In dat verdrag worden belastbare inkomstenbronnen toegewezen aan òf Nederland òf aan Thailand. U kunt er vanuit gaan dat er geen inkomstenbronnen tussen wal en schip vallen en dat inkomsten altijd in het ene of het andere land belastbaar zijn. Er gaan veel Indianenverhalen rond over het niet heffen van belasting door Thailand, maar gaat alleen maar op als u geen aangifte doet en de Thaise Belastingdienst u dus niet kent. Net als in Nederland is belastingontduiking in Thailand strafbaar.

  Rembrand van Duijvenbode

  • ruud zegt op

   Zo simpel ligt dat niet.
   Ieder belastingkantoor heeft blijkbaar zo zijn eigen regels.
   Ik ben er twee maal geweest om te proberen me in te laten schrijven, omdat ik het geregeld wilde hebben voor mijn volgend jaar beginnende (belastbare) inkomsten.
   Ik ben twee keer weer weggestuurd zonder inschrijving.
   Volgend jaar nog maar eens proberen.

   Niet dat het mij overigens veel uitmaakt of ik over die inkomsten in Nederland of Thailand moet betalen.
   Ik weet niet eens waar ik meer moet betalen.
   Maar officieel moet ik in Thailand betalen, dus daar zou ik de voorkeur aan geven.
   Dat voorkomt dat ik dan eventueel gezeur achteraf krijg.

 13. Han zegt op

  Ik heb in een ander blog gelezen dat iemand een belastingconsulent in thailand aangifte had laten doen. Dan krijg je een belastingnummer en dat moet voldoende zijn boo Heerlen.

 14. Harry zegt op

  Voor zover ik weet:
  Je bent belastingplichtig over je wereldinkomen in het land, waar je 183 of meer nachten doorbrengt. Indien je in geen enkel land meer als 89 nachten doorbrengt, betaal je in eider land enkel over het inkomen in dat land genereerd. ( dus nergens over je wereldinkomen).
  Echter, je moet dit wel bewijzen kunnen, dus.. even naar de Thaise Tax Revenu office in je woonplaats, dat je DAAR belastingplichtig bent voor je wereldinkomen. Dat in TH inkomens uit andere landen onder het 0% tarief vallen, dus je over je NL / B / enz inkomen GEEN belasting hoeft af te dragen, is de reden dat velen in TH willen wonen.

 15. NicoB zegt op

  De Belastingdienst in Nederland heeft niet het recht je om bewijs van het al dan niet betalen van belasting in Thailand te vragen.
  Er is een verdrag tussen Thailand en Nederland waarin staat in welk land je belasting waarover betaald.
  Als je dus inkomen hebt waarvan je weet en hebt vastgesteld dat volgens dit verdrag Thailand heffingsbevoegd is, dan moet je de vrijstelling krijgen, heb je niet de plicht aan te tonen dat je daarover in Thailand belasting betaald en heb je Recht op vrijstelling van inhouding.
  Of je er dan daadwerkelijk in Thailand belasting over betaald doet niet ter zake, op dit blog zijn deze zaken al wel eerder aan de orde geweest, zoek maar eens, daaruit bleek, dat Thailand dit vaak laat lopen of gewoon iemand geen fiscaal nummer geeft ook al wordt er om gevraagd en men aangifte wil doen.
  Hoe zou je trouwens als je nog maar net in Thailand woont al belastingbetaling aldaar kunnen aantonen?
  Zou je dan moeten wachten met het verkrijgen van de vrijstelling totdat je na 1 à 2 jaar een bewijs van belasting betaling in Thailand zou hebben?
  Hou het simpel, is Thailand heffingsbevoegd, dan moet NL je de vrijstelling verlenen. Dus toon aan dat Thailand heffingsbevoegd is, uiteraard kan dat pas als je daadwerkelijk permanent in Thailand woont en in NL niet meer bent ingeschreven.
  Sukses.
  NicoB

 16. tonymarony zegt op

  Volgens de vraag die hij steld moet hij een bewijs op sturen naar de belastingdiest Heerlen als hij hier woont want het gaat om vrijstelling belasting te betalen in nederland dan moet je dus immigreren en een woonplaats op geven dus in het kort je moet een verzoek indienen met de uitschrijving uit nederland van de gemeente waar je woont met een nieuw adres in thailand .
  En nogmaals als je hier woont dan betaal je geen belasting als je niet werkt en boven de 50 bent en een retirement visa heb .

 17. teun zegt op

  Of je wel of geen belasting in Thailand betaalt, gaat Heerlen geen bal aan! Probeerden ze bij mij ook te vernemen. Maar waar het om gaat, is of je daadwerkelijk in Thailand woont en dus geen verblijf meer hebt in NL.

  Daar willen ze wel alles over weten, maar uiteindelijk kun je met je paspoort (visum, exit-re-entry etc) aantonen dat je hier woont. Of en zo ja hoeveel belasting je betaalt, gaat ze in Heerlen – nogmaals – geen bal aan!!! Je bent overigens ook niet meer verzekerd voor ziektekosten in NL. Dat moet je dan wel hier (=Thailand) regelen.

 18. janbeute zegt op

  Ik had hem ook nodig 3 jaar geleden ivm het einde van mijn koopsompolis in Nederland .
  En om vrijstelling te kunnen verkrijgen van inkomsten belasting in Nederland .
  Ten eerste moet je wel daadwerkelijk aan kunnen tonen dat je belasting betaalt in Thailand .
  Kun je dat niet , dan is het einde oefening .
  Gelukkig betaalde ik al belasting gedurende de jaren dat ik hier verblijf , over mijn spaartegoeden ed bij Thaise financieele instellingen .
  Ben met bewijzen en jaaroverzicht van oa banken , naar de Thaise Fiscus gegaan .
  Gestart op het provinciaal belasting kantoor , in onze provincie Lamphun .
  En daarna met al , door hun gecontroleerde gegevens naar het belastingkantoor voor Noord Thailand in Chiangmai . Ze hebben daar een afdeling voor buitenlanders .
  Het bewijs dat ik belasting had betaalt en hoeveel , kreeg ik zo wel in het Engels als Thais toegestuurt .
  Was een heel gedoe , maar is uiteindelijk gelukt .
  Mocht je in Thailand legaal werkzaam zijn en krijg je dus salaris , dan is het een stuk makkelijker daar je werkgever zegmaar al loon belasting betaalt .
  In mijn geval vroegen ze ook bewijzen over mijn financiele verleden , tot in het verleden van mijn Nederlandse tijd , voor vertrek naar Thailand 11 jaar geleden .
  Pas enkele maanden daarna kreeg ik te horen dat ik in het Thaise belasting systeem ben opgenomen .
  Krijg dan ook al voor enkele jaren nu een Thaise belasting opgave toegestuurt via de post .
  Overigens kreeg ik ook nog van de Thaise revenue , gratis een 1 jaar geldige residents verklaring .
  Ik had voor de tijd al mijn gele huisboek , en dit persoons gebonden nummer in dit boek , wordt ook je belasting nummer .

  Jan Beute .

 19. Henk Nusser zegt op

  Als je volledig in Thailand woont na je 65e, behoud je dan je volledige AOW, en kun je gebruik blijven maken van een Nderlandse ziektekosten verzekering.
  BVD.

  • NicoB zegt op

   Beste Henk, ik denk dat je hier een vraag stelt.
   Als je 50 jaar premieplichtig was in NL behoud je volledige aow, 50 jaar X 2 % per jaar is 100 % aow, ook als je in Thailand gaat wonen na je 65e.
   Je kunt dan geen gebruik meer maken van de verplichte zorgverzekering in NL.
   Sommige maatschappijen geven de mogelijkheid een Buitenland polis af te sluiten, de premie was zo’n 350 euro, dat is sinds 2015 bij sommige assuradeuren zo’n 500 euro per maand.
   Dan kun je beter elders een polis sluiten, zie eerdere info op dit blog mbt. dit item.
   Hoop dat je vragen daarmee beantwoord zijn.
   NicoB

 20. HarryN zegt op

  Voor mensen die belangstelling hebben voor de Thaise belasting wetgeving: zoekopdracht bij Startpagina: Thai tax 2014 booklet. Je krijgt dan de website te zien van PWC.com wel in het Engels. De rest wijst zich vanzelf.

 21. NicoB zegt op

  Beste Jan, mbt. een koopsom polis belastingvrij afkopen mag de Belastingdienst NL ook niet de eis stellen dat je in Thailand belasting betaald. Houd het simpel, wie is heffingsbevoegd over een bepaald inkomen. De niet heffingsbevoegde heeft geen recht op bewijs van al dan niet belasting betaling in het heffingsbevoegde land.
  Het gaat er om wat er in het verdrag staat, stel vast wie heffingsbevoegd is en handel daar naar.
  Ik heb dan ook af kunnen kopen zonder enige IB in NL en zonder de Belastingdienst in NL aan te tonen dat ik belasting in Thailand betaal; het is een principieel standpunt gebaseerd op een recht.
  Als je dat wel kunt aantonen en eenvoudigheidshalve dat gebruikt om de Belastingdienst NL tevreden te stellen en je vrijstellingsverzoek te bespoedigen is een andere zaak.
  NicoB

 22. teun zegt op

  Ik had voor 2 pensioenuitkeringen vrij snel een vrijstelling. Je zou zeggen: dan sta je bij NL fiscus geregistreerd als woonachtig in Thailand (kopie gele boek, paspoort met visum etc).

  Onlangs kwam pensioen 3. Dus “even” vrijstelling ook daarvoor aanvragen, denk je dan. Fout! Ondanks geel boek, paspoort + visum: geen vrijstelling………..!!!!!!!!!! Ik moest aantonen, dat ik in Thailand belasting betaal en ook het liefst hoeveel…..!! Dus kopieen van exit/re-entries gemaakt over afgelopen 3 jaar in door NL ambassade uitgegeven paspoort. Verder gemeld, dat het NL belastingdienst niks aangaat of en hoeveel belasting ik betaal. Ook nog een thaise notaris laten verklaren, dat ik met uitzondering van 3 specifieke trips naar NL al 3 jaar in Thailand verblijf.

  Vrijstelling verkregen met mededeling, dat vrijstelling 5 jaar geldt en ik dus dan opnieuw aannemelijk moet maken in thailand te wonen. Deze beperking geldt niet voor eerdere 2 vrijstellingen!!!!????!!!!! Lijkt sterk op willekeur van een slome/incompetente/betweterige ambtenaar.

  Kortom: ze doen maar wat. Maar je zorgverzekering ben je direct kwijt als je je in NL uitschrijft. Wel halen/lasten als het kan, maar lusten in vorm van ziektekostenverzekering ho maar.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website