Lezersvraag: Bestaat er in Thailand ook vandalisme?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
22 september 2017

Beste lezers,

Naar aanleiding van het zoveelste geval van blind en dom en compleet zinloos vandalisme op mijn scooter hier in Antwerpen, stelde ik de vraag aan mensen die in Thailand wonen of vandalisme ook in Thailand bestaat?

Ik heb namelijk het gedacht dat dit een beetje een typisch Westers fenomeen is, want ik kan me op 35 jaar Thailand-bezoek niet herinneren dat ik in dat land ooit vormen van vandalisme heb gezien.

Ben er natuurlijk nooit op gefocust geweest tijdens mijn vakantie, vandaar de vraag aan de Westerlingen die er wonen?

Vernielzucht zonder doel lijkt mij niet (vaak) voor te komen in Thailand…?

Groet,

Pat


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Lezersvraag: Bestaat er in Thailand ook vandalisme?”

 1. ruud zegt op

  Vandalisme zal meer in de grote stad spelen, dus dat ik het in het dorp niet veel heb gezien zegt niet zoveel.
  Ik heb wel gezien, dat tralies van een hek zijn verbogen bij een school, dus het bestaat wel.

  Dit gezegd hebbende, moet u zich realiseren, dat de gevolgen van bij vandalisme betrapt worden in Thailand veel groter zullen zijn, dan in Antwerpen.
  In Antwerpen krijg je waarschijnlijk net als in Nederland een taakstraf.
  In Thailand loop je het risico in het ziekenhuis te belanden met serieuze verwondingen door een pak slaag met een houten knuppel, of een stuk ijzer, of anders een maandje tuchtschool, als het om jeugd onder de 18 gaat.

 2. Willem zegt op

  Nou dan heeft U de laatste jaren binnen 4 muren geleefd ook geen media bekeken zeker. Natuurlijk komt hier ook vandalisme en andere crimes voor.

 3. eugeen zegt op

  Ik heb nog niemand horen vertellen dat men hier in Thailand iemands bromfiets zinloos heeft beschadigd. Maar ik heb al wel een paar keer horen vertellen dat een bromfiets gestolen was.

  • Willem zegt op

   Nou U heeft veel HOREN vertellen maar niks concrete zelf gezien of ff andere media hierover opgezocht ik geloof nu echt dat men in een sprookjesland woont waar niks gebeurt.

   • eugeen zegt op

    Ik woon sinds 2009 in Thailand. Ik heb echt nog niemand horen vertellen dat men zijn bromfiets moedwillig beschadigd heeft. Drie dagen geleden is hier in de buurt nog een bromfiets gestolen. En bromfietsen worden regelmatig gestolen.
    Wat moet ik schrijven om jou content te stellen?

   • Gerrit zegt op

    Beste Willem,

    Ik woon pas 6 jaar in Thailand en ik heb echt nog nooit gezien dat men moedwillig andermans eigendommen vernielden. Wel natuurlijk tasjes van toeristen (Krabi) proberen te stelen en en scooters en auto’s, maar (gelukkig) zelf nooit bij de hand gehad.

    Zelf zet ik mijn scooter altijd op slot en vaak met nog een extra hangslot, maar ik zie “soms” dat ze de scooter met sleutels en al erin, bij 7-Eleven parkeren en naar binnen rennen, tja, dan vraag je erom.

    Bij mij in Bangkok, zijn heel, echt heel veel, camera’s en dieven kunnen ze makkelijk volgen.
    Via dit camera systeem, hebben ze ook de bomlegger bij de Wat in Siam en het militaire hospitaal snel gevonden.

    Groetjes Gerrit

    • lung addie zegt op

     Het gaat hem hier wel om “vandalisme”. Een bromfiets stelen, tasjes stelen ed is geen vandalisme maar “diefstal”. Vandalisme is het moedwillig beschadigen van andermans eigendom en heeft totaal niets te zien met diefstal.
     Natuurlijk is er ook in Thailand vandalisme maar niet op dezelfde schaalgrootte als wat we in Europa meemaken. In Europa is er veel echt groot vandalisme bij sportevenementen, betogingen …. deze worden dan nog meestal gepleegd door groepen die niet voor het evenement op zich aanwezig zijn maar in de hoop in de menigte en anoniem ongestraft deze daden te kunnen plegen. We zagen dit trouwens ook bij de grote betogingen rood-geel in Thailand. Ook toen was er een sprake van groot vandalisme. Dus het bestaat ook in Thailand. Bij “klein vandalisme” zoals ergens een ruit ingooien van een afgelegen bouwsel gaat het meestal om wat wij noemden “kwajongensstreken” . Ook dat bestaat wel degelijk in Thailand.

  • loe zegt op

   Ik heb meegemaakt, dat in Lamai (Koh Samui) 2 spiegels van mijn brommer waren gesloopt.
   (waarschijnlijk door een buitenlander, dan 🙂 )

   Ik heb ook wel Thais, in beschonken toestand, de auto van mijn vriend in brand zien steken.
   Het gebeurde bij een karaoke tent, waar hij zonder benzine was gestrand.
   Tegen betaling heeft iemand hem op de brommer thuis ge bracht, maar de volgende dag vond
   hij zijn auto uitgebrand terug.

   Het gebeurt dus wel in Thailand.

 4. Nonkelwin zegt op

  Inderdaad Pat, het is me ook nog zelden opgevallen. Alhoewel er wel meer last is van sluikstorten, maar dat is meer uit onbesef dan wel uit vernietigingswaan.
  Laat ons hopen dat het zo blijft. Ik zal er alvast extra opletten bij mijn volgend bezoek.

 5. Peter zegt op

  Vandalisme bestaat hier niet.Of het komt door de grote sociale controlle,of dat het gewoon niet in de mensen zit,.dat kan ik niet zeggen.
  Een leuk voorbeeld,.ieder huis hier in Thailand heeft voor de deur een plastic waterleiding en meter onbeschermd zitten.Een schop ertegen en de ramp is niet te overzien. Ik heb het nog nooit gezien.

 6. Daniël M. zegt op

  Ik heb in al die keren dat ik in Thailand geweest ben, nog nooit graffiti of ander vandalisme gezien.

  Volgens mij is de mentaliteit helemaal anders en vallen ze daar eerder de personen zelf aan en dus niet zijn bezittingen.

  Vandalisme aan openbare eigendommen zijn daar volgens mij uitgsloten. Dat heeft dan weer te maken met het imago van de politie (en het leger) en de mogelijke straffen.

  In de reaktie van Ruud wordt o.m. de stad Antwerpen genoemd. Die stad is de afgelopen weken herhaaldelijk in het nieuws gekomen wegens geweld tegen de politie in het distrikt Borgerhout… Zoiets zal men in Thailand niet moeten proberen…

 7. Chris van het dorpje zegt op

  Hier in het dorpje heb je keen vandalisme
  en ook in Hua Hin heb ik daar van nog niets
  gemerkt , gehoord of gezien .
  Zelf diefstal komt hier bijna niet voor .
  Ik laat altijd mijn helm op de motor achter
  wanneer ik ergens naar toe ga , hier in het dorpje
  en in Hua Hin en daar mee nog nooit probleemen
  gehad . Die Helm was er altijd nog .
  Ik denk , in Nederland is die binnen 5 minuten weg .

 8. Sjaak S zegt op

  Misschien mag ik het geen vandalisme noemen, maar vernieling om “praktische” redenen…. Vorig jaar werd er ten zuiden van Hua Hin een mooi fietspad aangelegd. Dit is ongeveer 12 kilometer lang. Overal waar het fietspad wegen of opritten kruist, staat in het midden een paaltje met daarop duidelijk te lezen dat het alleen voor fietsers is.
  Al enkele weken nadat het fietspad in gebruik werd genomen, zijn vele paaltjes gesneuveld. Omvergereden, vernield en aan de zij gegooid.
  Mensen, zowel Thai als Farang rijden met hun brommers en scooters en zijkarren op het fietspad, dat eigenlijk alleen voor fietsers bedoeld was.
  In mijn ogen is dat vandalisme, wanneer deze paaltjes kapot gemaakt worden.

  Ik kan me wel voorstellen dat mensen op een scooter of lichte motor liever over het fietspad rijden dan op straat, omdat de weg daar op vele delen slechts tweebaans is en auto’s veel te snel rijden. Je bent er een stuk veiliger aan toe door op het fietspad te rijden. Maar nogmaals: het was niet nodig de paaltjes te vernielen en uit de grond te breken…

 9. Conimex zegt op

  Vandalisme komt ook hier, wel degelijk voor, heb eens een auto gezien welke geparkeerd stond op 1 van de pieren bij Bai Hali, wellicht stond de auto iemand in de weg, banden waren lek gestoken, een paar dagen geleden nog een auto onder de verf besmeurd, stond ook op een verkeerde plek.

 10. Daniel VL zegt op

  In de buur waar ik woon zijn er twee telefooncellen stuk geslagen, een onlangs en de andere volgens het uitzicht reeds veel langer.
  in de buurt van de Payap universiteit is een nieuwe blok gebouwd met op het gelijkvloers 10 mogelijke shops met daarboven twee verdiepingen met woongelegenheid. van de shopds is een verhuurd aan een kennis van mij die er een wasserij in uitbaat; op de verdieping verblijft haar broer in de nacht;
  Op de onlangs geschilderderde zijgevel van de building vondt men het toch nodig deze van grafitie te voorzien.

 11. Pat zegt op

  Behalve Willem, die categoriek is, lees ik dat de meeste mensen hier toch ook geen of alleszins veel minder vandalisme zien in Thailand dan zoals wij dat kennen in onze Westerse steden.

  En nee, Willem, niemand beweert dat Thailand een sprookjesland is, maar er zijn altijd culturele verschillen, zowel in positieve als negatieve zin.

  Het was dus niet de bedoeling om Thailand te verheerlijken, ik zou het niet meer durven…

  Ik zal inderdaad in die 35 jaar Thailand-bezoeken, tussen 4 muren hebben gezeten!

 12. bal bal zegt op

  En wat denk je als men zijn brommer ergens parkeert en je komt terug en je banden zijn lek gestoken omdat een thai niet wil dat je daar parkeert dat is toch ook vandalisme dus het gebeurt hier zeker wel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website