Lezersvraag: Belastingverdrag tussen Nederland en Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
3 mei 2018

Beste lezers,

Ik heb dubbel belasting voor mijn AOW betaald voor 5 jaar in Nederland en Thailand. De Nederlands belastingdienst schrijft, ik moet in Nederland belasting betalen, het is een verdrag tussen Nederland en Thailand. De Thaise belastingdienst zegt, ik moet hier belasting betalen, iedereen betaald belasting.

Ik heb al een advocaat ingeschakeld in Thailand, niemand weet iets over een verdrag tussen Nederland en Thailand.

Hoe kom ik aan dat verdrag in het Thais?

Groet,

Horst


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Lezersvraag: Belastingverdrag tussen Nederland en Thailand”

 1. Peter zegt op

  Staatskrant opzoeken

 2. Peter zegt op

  Je kan hem zo vinden via google bestaat al meer dan 30 jaar

 3. Rembrand zegt op

  Beste Horst,
  Kijk eens op de site van de Thaise Belastingdienst http://www.rd.go.th
  Zo wel de Thaistalige als de Nederlanfstalige versie zijn daar te downloaden:
  In het Thais: http://download.rd.go.th/fileadmin/download/nation/netherland_t.pdf
  In het Nederlands: http://download.rd.go.th/fileadmin/download/nation/netherland_e.pdf

  Mag ik je nog een tip geven: gebruik twee Thaise bankrekeningen namelijk één voor de AOW en één voor aan de Thaise belasting onderhavige overmakingen. Met alleen het laatste boekje naar de Thaise Belastingdienst voor aangifte.
  Succes!

  • Rembrand zegt op

   Sorry, ik bedoelde Engelstalige versie.

 4. Maarten Vasbinder zegt op

  http://www.jongbloed-fiscaaljuristen.nl/emigratie/belastingverdragen/belastingverdragen/thailand/

  http://wetten.overheid.nl/BWBV0003872/1976-06-09

  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/belastingverdragen/overzicht-van-belastingverdragen/belastingverdragen/thailand

 5. Renévan zegt op

  Op Koh Samui had de dame op het revenue office het verdrag zo op haar computer. Dus het lijkt mij dat dat bij ieder revenue office moet kunnen. Door het ruime aantal belasting verdragen dat Thailand heeft met de diverse landen die in ambtelijke taal geschreven zijn is het maar de vraag of deze duidelijk zijn voor de desbetreffende ambtenaar. Het belasting verdrag in het Nederlands is al niet echt makkelijk om te lezen en te begrijpen.
  Ik heb het zelf om het niet te moeilijk te maken een aparte Thaise rekening waar mijn pensioen op gestort wordt. Met een uitdraai van de bank van deze rekening doe ik aangifte. Mijn aow komt op een andere rekening waarover ik geen aangifte doe in Thailand, immers door het verdrag in Nederland belast.
  Maar neem met problemen contact met het hoofdkantoor in Bangkok waar goed Engels sprekende ambtenaren wel op de hoogte zijn van de verdragen.

 6. Wim Doeser zegt op

  Gewoon downloaden.Aow is geen pensioen volgens Nederlandse belastingdienst maar een sociale verzekeringswet uitkering en wordt daarom belast in Nederland en niet in Thailand.

 7. Harrybr zegt op

  18 april al dezelfde discussie hier… google en “Dutch Thai tax treaty ”

  [PDF]Double Taxation Avoidance Agreement between Thailand and …
  https://www.aseanbriefing.com/…/Thailand/…/ASEAN_DTA_Thailand_Netherland.pd…
  Sep 11, 1975 – AND THE PREVENTION OF FISCAL EVASION WITH. RESPECT TO TAXES ON INCOME AND ON CAPITAL. The Government of the Kingdom of Thailand and the Government of the Kingdom of the. Netherlands. Desiring to conclude a convention for the avoidance of double taxation and the prevention.

  [PDF]convention between the kingdom of the netherlands and … – ITC Leiden
  http://www.itc-leiden.nl/UserFiles/Documents/Thailand%20ENG.pdf
  Jun 9, 1976 – Convention between the Kingdom of the Netherlands and the Kingdom of Thailand for the avoidance of double taxation and the prevention of fiscal evasion with respect to taxes on income and on capital. Done at Bangkok, on 11 September 1975 text published: Trb. 1975, 113 authentic texts: Dutch, Thai …
  You visited this page on 4/12/18.

  Tax treaty netherlands/ thailand – Thai visas, residency and work …
  https://www.thaivisa.com › … › Thai visas, residency and work permits
  Apr 16, 2018 – Dear All, Have the following question: Have learnt that if you retire as Dutch Citizen in Thailand you do not need to pay any tax under a treaty between Hol…

  Thai Tax 2015 Booklet – PwC
  https://www.pwc.com/th/en/publications/assets/thai-tax-2015-booklet-en.pdf
  Oct 5, 2015 – PwC Thailand I Thai Tax 2015 Booklet. Depreciation. 21. Losses. 22. Withholding tax on domestic payments. 23. Tax credits. 24. Withholding tax on foreign payments. 24. Double tax treaties. 25. Group taxation. 33. Holding companies. 33. Thin capitalisation. 33. Transfer pricing rules. 33. Tax administration.

  [PDF]Taxation and Investment in Thailand 2017 – Deloitte
  https://www2.deloitte.com/content/…/deloitte-cn-ibs-thailand-tax-invest-en-2017.pdf
  Intellectual Property Organization Model Law, the Harmonization Treaty and the Draft Agreement on. Trade-Related Aspects of Intellectual Property (TRIPs), including Trade in Counterfeit Goods. The Patent Act recognizes priority rights based on filing dates. An application for a patent filed in. Thailand within 12 months (six …

 8. Jacques zegt op

  De Thaise autoriteiten kunnen zelf toch wel de Thaise versie bemachtigen. Er is overigens wel een Engelse versie voorradig en die prevaleert bij discussie over de interpretatie van de tekst tussen de Nederlandse en de Thaise versie.

  Dit is de zinsnede hierop van toepassing:

  Done at Bangkok on September 11, 1975 in two originals, each in Thai, the Netherlands and English languages, the three texts being equally authentic. In case there is any divergence of interpretation between the Thai and the Netherlands texts, the English text shall prevail.

  For the Government of the Kingdom of Thailand. (Chatichai Choonhavan) Minister of Foreign affairs
  For the Government of Kingdom of the Netherlands. (Arie Bernardus Hoytink) Charge’ d’ Affaires a. i.

 9. Henk Hollander zegt op

  AOw is altijd belastbaar in Nederland. Voor het belastingverdrag http://www.wetten-Nederland en dan belastingverdrag Nederland Thailand

 10. Lammert de Haan zegt op

  Beste Horst,

  Op 13 april j.l. plaatste een vrijwel identieke vraag in Thailandblog. Zie daartoe:
  https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/dubbele-belasting-in-thailand-en-nederland/

  Ik heb je toen geantwoord dat het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag ter voorkoming van dubbele belasting in dit geval niet van belang is daar dit Verdrag geen bepalingen bevat t.a.v. sociale zekerheidsuitkeringen. Alsdan mogen beide landen heffen

  Het tot nu toe bij mij bekende beleid van The Revenue Department was dat, als Nederland heft, de Thaise fiscus zich terugtrekt. Dat is echter niet geregeld in het Verdrag.

  Zie voor de Engelstalige versie van o.a. het door door Thailand met Nederland gesloten Verdrag de volgende pagina op de website van The Revenue Department:
  http://www.rd.go.th/publish/766.0.html

  Lees ook nog maar eens wat ik daar verder over schreef op 13 april j.l.

  Lammert de Haan, fiscalist (gespecialiseerd in internationaal belastingrecht en sociale verzekeringen).

 11. Henk Hauer zegt op

  De Nedrlandse fiscus houd belasting in over AOW en andere stats pensioen. Deze belating ontvang je normaal terug als je de aangifte voor buitenlands belasting plichtigen gedaan hebt. Voor 1 Mei indienen normaal in Juni of Juli op de def aanslag retour

  • Lammert de Haan zegt op

   Beste Henk,

   Ik ga er even vanuit dat jij doelt op een aangifte voor buitenlands belastingplichtigen die het gehele jaar in Thailand hebben gewoond en dan is jouw reactie onjuist. Over sociale zekerheidsuitkeringen, zoals de AOW en de WAO, is Nederland bevoegd om te heffen. Deze uitkeringen vallen niet onder het met Thailand gesloten belastingverdrag.

   Het “grappige” is dat je over de AOW-uitkering meer belasting “mag” betalen dan de belasting en premie sociale verzekeringen tezamen bij wonen in Nederland. Dat houdt verband met de per 1 januari 2015 vervallen heffingskortingen bij wonen buiten de EU, IJsland, Noorwegen, Zwitserland of Liechtenstein of op een van de BES-eilanden.

   Op grond van artikel 19 van het Verdrag is Nederland tevens bevoegd om belasting te heffen over vanuit Nederland verkregen overheidspensioenen. Lees maar mee:

   “Artikel 19. Overheidsfuncties
   1. Beloningen, daaronder begrepen pensioenen, betaald door of uit fondsen in het leven geroepen door een van de Staten of een staatkundig onderdeel of een plaatselijk publiekrechtelijk lichaam daarvan aan een natuurlijke persoon ter zake van diensten bewezen aan die Staat of aan dat onderdeel of dat plaatselijke publiekrechtelijke lichaam daarvan in de uitoefening van overheidsfuncties, mogen in die Staat worden belast.”

   Als je echter in de aangifte voor buitenlandse belastingplichtige aangeeft dat deze inkomsten niet belast zijn in Nederland, dan bestaat er een kleine kans dat je de ingehouden loonheffing op aanslag weer terug krijgt.

   Maar ondertussen heb je je aangifte wel fout ingevuld. Meestal wordt dat ook wel ontdekt door de Belastingdienst..

   Lammert de Haan.

 12. janbeute zegt op

  Dag Horst bekende vraag van afgelopen maand , is het niet .
  Ben je al aan de Chatana road in het noorden van Chiangmai geweest government buildings .
  Daar vind je het hoofdkantoor van de fiscus van NOORD Thailand
  Bij ene mevr Yaowares Tantana , weet je nog op de derde verdieping .
  Ik heb geen enkel probleem en de belasting voor het jaar 2017 zijn inmiddels naar alle tevredenheid afgerond .

  Jan Beute .

 13. R.Masmeijer zegt op

  Woon in nederland. ben getrouwd [n nederland met een thaise door de aow word ik gekort op de uitkering klopt volgens de nederlandse wet. Maar zij is een thaise inwoner en blijft dat ook. Is hier belastingtechnish m wat aan te doen. Ik blijf tenslotte nederlander met een veblijf in nederland waar ik iederjaar 4 maanden naar terug ga?.

  • Lammert de Haan zegt op

   Helaas, heer Masmeijer, is daar is belastingtechnisch niets aan te doen. Tot 1 januari 2015 had uw vrouw wellicht nog recht op de uitbetaling van (een deel van) de algemene heffingskorting, maar dat recht is haar helaas per genoemde datum ontnomen.

   Als u en uw vrouw geen gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid van het uitbetalen van de algemene heffingskorting dan zou u, mocht u geen aangifte hebben gedaan voor de inkomstenbelasting voor de jaren 2013 en 2014, kunnen overwegen om alsnog aangifte te doen. Mocht u echter wel aangifte hebben gedaan voor deze jaren zonder uw vrouw daarin te betrekken, dan zou u kunnen overwegen om uw vrouw alsnog aangifte te laten doen voor de inkomstenbelasting over deze jaren (ik neem aan dat zij beschikt over een BSN daar jullie in Nederland getrouwd zijn).

   Wellicht beschikt zij niet over een DigiD. Dan doet zij aangifte met een zelf bedachte digitale handtekening, bestaande uit 5 cijfers. Deze digitale handtekening moet vervolgens worden gezonden naar de Belastingdienst/kantoor Buitenland.

   Zie voor het daarvoor te gebruiken formulier:
   https://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/opgaaf_digitale_handtekening_ib5002z4fol.pdf

   Wees er wel op tijd bij, want het aantal jaren dat van deze mogelijkheid nog gebruik kan worden gemaakt, wordt steeds korter.

   Lammert de Haan.

 14. Sirc zegt op

  Het is wel heel moeilijk aan een Thaise belastingamtenaar uit te leggen dat een Nederlandse AOW
  een sociaale uitkering is. Success ermee

  Thailand

  Het verdrag met Thailand kent geen sociaal zekerheidsartikel en evenmin een restartikel.

  Door het ontbreken van een restartikel en een sociaal zekerheidsartikel blijft op alle pensioenen en uitkeringen betaald krachtens de Nederlandse sociale zekerheid de Nederlandse nationale wetgeving in stand, waardoor deze pensioenen en uitkeringen betaald aan inwoners van Thailand in Nederland aan de loon en (eventueel) inkomstenbelasting zijn onderworpen. Met betrekking tot de werkloosheidsuitkeringen, indien het dienstverband niet is verbroken, en de ziektewetuitkeringen is dit mede in overeenstemming met het bepaalde in het dienstbetrekkingartikel (art. 15) of het directeurenartikel (art. 16).

  Loondoorbetalingen wegens ziekte (loon ex art. 1638c BW) gedaan aan inwoners van Thailand zijn op grond van het dienstbetrekkingartikel (art. 15) of het directeurenartikel (art. 16) in Nederland aan de loon en (eventueel) inkomstenbelasting onderworpen.

  Samengevat zijn aan inwoners van Thailand betaalde

  ZW-uitkeringen:

  belastbaar in Nederland (art. 15 of art. 16)

  Loondoorbetalingen ex:art. 1638c BW

  belastbaar in Nederland (art. 15 of art. 16)

  WW-uitkeringen:

  belastbaar in Nederland (art. 15 of art. 16 of Nederl. nat. wetg.)

  AOW pensioenen:
  belastbaar in Nederland (Nederl. nat. wetg.)

  AWW pensioenen:
  belastbaar in Nederland (Nederl. nat. wetg.)

  Anw uitkeringen:
  belastbaar in Nederland (Nederl. nat. wetg.)

  Bijstandsuitkeringen:
  belastbaar in Nederland (Nederl. nat. wetg.)

  Oorlogspensioenen:
  belastbaar in Nederland (Nederl. nat. wetg.)

  Verzetspensioenen:
  belastbaar in Nederland (Nederl. nat. wetg.)

  Oorlogsuitkeringen:
  belastbaar in Nederland (Nederl. nat. wetg.)

  Vervolgingsuitkeringen:
  belastbaar in Nederland (Nederl. nat. wetg.)

  AAW-uitkeringen:
  belastbaar in Nederland (Nederl. nat. wetg.)

  WAO-uitkeringen:
  belastbaar in Nederland (Nederl. nat. wetg.)

  (zie Protocol Trb 1996, 209)
  http://wetten.overheid.nl/BWBR0028087/1996-10-08/0

 15. Lammert de Haan zegt op

  “Het is wel heel moeilijk aan een Thaise belastingamtenaar uit te leggen dat een Nederlandse AOW
  een sociaale uitkering is. Success ermee.”

  Wat wil je hiermee zeggen Sirc.? De sociale verzekeringsuitkeringen vallen niet onder het Verdrag. De nationale (Nederlandse) wet is hierop van toepassing. Dat geldt echter ook voor Thailand d.m.v. het belasten van het wereldinkomen van haar ingezetenen.

  Je geniet geen enkele verdragsbescherming en dus zijn we weer terug bij af: Thailand mag over de AOW-uitkering belasting heffen. Het Verdrag verbiedt dat immers niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website