Beste lezers,

Gaarne wil ik u een vraag voorleggen die betrekking heeft op twee zaken, ten eerste betreffende belastingbetaling in Thailand en ten tweede op het “bedrag van Thai baht 800.000,- als bedrag om een jaarvisum te verkrijgen of minimaal een inkomen van Thai baht 65.000,- per maand (eventueel een combinatie van beiden met een jaartotaalbedrag van Thai baht 800.000).

Ik heb niet zoveel vertrouwen in de waarde en stabiliteit van de baht, dus ik wil geen “dood” Thai baht bedrag van 800.000 (of 400.000 indien je gehuwd bent met een Thaise partner) op mijn Thaise rekening zetten. Dus ben ik verplicht om jaarlijks, bij de vernieuwing van mijn jaarvisum, de immigratiepolitie te melden dat, bevestigd door de Nederlandse ambassade, ik over het minimale jaarinkomen beschik om mij een nieuw jaarvisum te verstrekken.

Vervolgens maak ik 1 of 2 x per jaar (voldoende bedrag in Euro’s om omgezet in baht een half jaar of geheel jaar van te leven in Thailand) een Eurobedrag over van mijn spaarrekening bij mijn Nederlandse bank rekening naar mijn Euro Rekening bij mijn Thaise bank.

Vervolgens wissel ik in die betreffende periode, al naar mijn behoefte aan baht, euro’s om naar mijn baht rekening bij diezelfde bank.
Ik hevel dus niet maandelijks mijn Nederlandse pensioen over naar Thailand, maar laat het bedrag bijschrijven bij mijn spaarsaldo bij mijn Nederlandse bank.

 • Vraag 1: In dit geval hoef ik toch geen belasting te betalen in Thailand?
 • Vraag 2: Deze wijze van geld overmaken van mijn spaarrekening staat toch niet in conflict met mijn jaarlijkse verplichte opgave van voldoende jaarlijks inkomen aan de Immigratie dienst om een nieuw visum te verkrijgen?

Gaarne uw reactie.

Groet,

Chelsea

No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Belastingbetaling en inkomen voor een jaarvisum in Thailand”

 1. erik kuijpers zegt op

  Als je 180 dagen of meer in een kalenderjaar in Thailand verblijft ben je voor de belastingwetten ‘resident’ en moet je aangifte doen van het naar Thailand overgemaakte inkomen. Internationale adviseurs adviseren geld van het voorgaande jaar over te maken tussen 1 en 15 januari van het nieuwe jaar want dan wordt het niet gezien als inkomen maar als spaargeld. Hou er rekening mee dat niet iedere belastingambtenaar dit standpunt zal willen delen.

  Blijf je met dat bedrag beneden de som van -persoonlijke aftrekposten -aftrekbare kosten -aftrek vanwege kinderen -aftrek vanwege studerende kinderen -aftrek wegens opbouw van jouw estate -aftrek voor bepaalde levensverzekeringen -aftrek wegens bepaalde giften -aftrek van 190.000 thb indien 64+ of invalide en blijf het te belasten inkomen daarna in de nulprocentschijf (150.000) dan betaal je NUL belasting. Dat is de hoofdregel. Om die reden weigerde men mij jarenlang te beschrijven want er viel niets te halen bij mij. Mijn in Thailand te belasten inkomen was net iets te laag.

  De vraag over de omvang van jouw inkomen staat er los van; de visumondersteuningsbrief van de ambassade geeft jouw jaarinkomen weer en Thailand maakt daar uit op dat je voldoende hebt om van te leven. Als je bewust zuiniger leeft is dat jouw zaak.

 2. tooske zegt op

  vraag 1:
  Belasting niet naar vragen, doe het zo al ruim 10 jaar en ben nog nooit door de Thaise belastingdienst benadert.
  vraag 2:
  Als U beschikt over een door de ambassade afgegeven inkomstenverklaring (heet nu visum ondersteuningsbrief) is dit voldoende mits uiteraard het inkomen hoger is dan 12 x 65k batjes.
  U hoeft dus niet aan te tonen hoeveel en hoe vaak U geld overmaakt.

  • ruud zegt op

   Misschien komt er een dag, dat de immigratie vraagt naar uw belastingaangifte.
   De Thaise belastingdienst heeft me ooit verteld, dat ze dat horen te doen, maar het niet doen.

   Maar misschien komt er een dag, dat de Thaise overheid tegen de immigratie zegt, dat ze aan iedereen die voor de jaarlijkse verlenging van zijn verblijf komt, om hun belastingaangifte moeten vragen.
   Iets wat ooit in de toekomst beslist zal gebeuren, misschien zelfs morgen al, of anders misschien over 10 jaar.
   En waarom ook niet, want u bent wettelijk verplicht aangifte te doen, dus u overtreedt de wet..

   Dan staat u daar en krijgt mogelijk geen verlenging, omdat u geen aangifte hebt gedaan.
   En dan…?

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Beste Ruud,

    Wat “Retirement” of “Thai marriage” betreft, hoort immigratie helemaal niet naar je Thaise belastingaangifte te vragen zoals je belastingdienst je ooit vertelde.
    Dat is helemaal geen eis voor “Retirement” of “Thai marriage” en staat nergens geschreven.
    Het is trouwens toch ook niet omdat je een jaarverlenging hebt, dat je daarom ook langer dan 180 dagen in Thailand verblijft….

    Je kan echter wel als financieel bewijs voor een verlengingsaanvraag je Thaise belastingaangifte gebruiken en dat is iets heel anders dan dat het zou moeten.
    Dat zal door de Thaise immigratie best wel aanvaard worden als bewijs. Moet je lokaal maar eens navragen. En waarom niet trouwens ? Lijkt me toch een heel goed bewijs en het komt van de Thaise belastingdienst zelf. Er hoeft dus helemaal niks gelegaliseerd te worden door ambassade of wie ook.

    Ik denk dat de belastingdienst het meer bedoelde voor buitenlandse werknemers in het algemeen. Voor het bekomen van bepaalde verlengingen (want er is wel meer dan “Retirement” en “Thai marriage” als verlenging) hebben bepaalde werknemers wel degelijk een bewijs van belastingaangifte plus een betalingsbewijs nodig. Buiten de nodige bewijsstukken van het bedrijf zelf, moeten ze meestal een individuele belastingaangifte bijvoegen met betalingsbewijs.
    Maar dit is ook weer niet zo voor alle werknemers. Soms volstaat een bewijsstuk van bijvoorbeeld de school dat een leraar een bepaalde wedde ontvangt als financieel bewijs.
    Het is maar wat soort verlenging je vraagt en wat het lokaal immigratiekantoor daarvoor wil zien.

    Maar veronderstellingen als misschien dit, misschien dat, misschien morgen wel of het zal beslist wel gebeuren, etc…. zorgen ervoor dat al die immigratieverhaaltjes ontstaan en dan hun eigen leven gaan leiden.
    Straks zegt wel iemand aan een of andere toog dat hij op TB gelezen heeft dat je nu je belastingaangifte moet tonen, want dat je anders geen verlenging meer krijgt.
    En meteen is het dat zoveelste immigratie verhaaltje vertrokken….

    Kan dat ooit gebeuren. Natuurlijk. Alles kan, maar nu is daar helemaal geen sprake.

    Anders voor de liefhebbers zulke verhaaltjes.
    Ik kan er ook wel nog eentje de lucht insturen.
    Misschien vragen ze morgen wel een inkomen van 150 000 Baht per maand of 2 miljoen op je bankrekening. Iets wat ooit in de toekomst beslist zal gebeuren, misschien zelfs morgen al, of anders misschien over 10 jaar. 😉

   • john zegt op

    thailand wil alleen weten of u uw verblijf in thailand kunt financieren. Dat heeft echt niets te maken met belastingaangifte. De mens lijdt het meest door het lijden dat hij (in dit geval volledig onterecht) vreest.

 3. ruud zegt op

  Dat soort vragen is lastig te beantwoorden, omdat ieder belastingkantoor zijn eigen regels hanteert.
  Thailand heeft voor zover ik weet geen centraal kantoor, zoals in Heerlen, dus ieder kantoor moet zelf bepalen hoeveel belasting er verschuldigd is.
  Het mag duidelijk zijn, dat er op de lokale kantoren niet voldoende kennis aanwezig kan zijn, om de verschuldigde belasting per land uit te kunnen rekenen.
  Dat zal namelijk per belastingverdrag met het buitenland verschillend zijn.
  Dus maken ze een soort eigen algemene regel.

  U kunt dus het beste op uw eigen regio-/ hoofdkantoor gaan informeren, wat de regels zijn.
  Maar ook als u van mening bent dat u geen belasting verschuldigd bent, bent u nog altijd verplicht aangifte te doen, als u langer dan 180 dagen per (kalender)jaar in Thailand verblijft.

 4. timker zegt op

  Ik heb erg veel moeite moeten doen om in Thailand een belastingnummer te krijgen om vervolgens belasting te betalen over mijn fictieve inkomen van een op te starten fictieve shop. Ik betaal per jaar 5.000 THB en moet een halfjaarlijkse bezoek doen, anders 300 THB boete. Maar met de Thaise belastingaangifte heb ik in Nederland vrijstelling van inkomstenbelasting gekregen voor mijn 2 niet overheids pensioenen. Tegenwoordig moet men voor die vrijstelling ook nog een brief laten ondertekenen door het Thaise belastingkantoor, dat ga ik komende maand proberen te laten doen…

 5. Ger--Korat zegt op

  Als je niet zoveel vertrouwen in de baht hebt dan is het tijd om jezelf eens te informeren. Zie bijvoorbeeld de volgende link welke vandaag in de Bangkok Post: https://www.bangkokpost.com/business/finance/1528746/bank-of-thailands-hawkish-tilt-adds-another-tailwind-for-baht

  En om even een idee te geven van de ondersteuning die de nationale bank kan geven: de foreign currency reserve bedraagt 249 miljard USD per april 2018. Daar komt zelfs Duitsland niet aan toe met slechts 200 miljard USD, Nederland met maar 40 miljard of de VS met slechts 125 miljard. Kortom heb iets meer vertrouwen in de baht en weet dat je gewoon binnen een dag je geld weer kunt omwisselen naar een andere valuta.

 6. john zegt op

  In elk geval het geld dat je vanuit nederland naar thailand overmaakt op een bankrekening zetten die je niet aan belastingdienst heoft te laten zien. Verder zekerheidshalve je inkomen telkens een jaar later overmaken maar zelfs als je dat niet doet kun je echt niet zien of het overgemaakte geld inkomen is van dit of van vorig jaar. Maar als het enigszins kan moet je niet in die discussie willen komen met de Thaise belastingdienst. Je hebt wel gelijk maar je krijgt het niet. De taalbarriere helpt daar ook niet echt bij. Integendeel.

 7. willem zegt op

  Volgens mij is het niet toegestaan om spaartegoeden in Nederland te gebruiken voor het aantonen van de 65000 baht inkomen per maand. Dus ook geen overboekingen naar Thailand.
  Je moet echt een externe inkomstenbron aantonen, of voldoende geld op een Thaise bank of een combinatie van beiden.

  Hier een citaat van de BUZA site:

  Wat zijn geldige bewijsstukken?

  Als bewijs van uw inkomen gelden onder andere de onderstaande documenten:

  pensioen (jaar) overzicht
  loonstroken en/of jaaropgave werkgever
  bewijs van betaling en/of jaaropgave van uitkerende instantie
  jaaropgave Belastingdienst
  bankafschriften van uw Nederlandse betaalrekening waaruit maandelijkse storting van inkomen blijkt (een overboeking vanuit een spaarrekening naar een betaalrekening geldt niet als inkomen)

  https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/thailand/wonen-en-werken/visumondersteuningsbrief


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website