Lezersvraag: Gaan bejaarde Thai gaandeweg minder pittig eten?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
30 september 2015

Beste lezers,

Ik ben culinair journalist voor o.a. de Volkskrant. Onlangs vertelde eigenaar van restaurant Sangkron in Amsterdam mij terloops dat bejaarde mensen in Thailand gaandeweg minder pittig gaan eten. Dat maakte me nieuwsgierig, maar ik kan er nergens bevestiging van vinden.

Wie weet er meer van?

Met vriendelijke groet,

Onno

9 reacties op “Lezersvraag: Gaan bejaarde Thai gaandeweg minder pittig eten?”

 1. Alex zegt op

  Een van de redenen is dat veel oudere Thaien de hele dag op die rode pasta, gewikkeld in groen blad, kauwen. Dat tast hun tanden aan, die rotten weg en ook hun tandvlees. Het eten van spicy food, doet dan vreselijk zeer, dat bijt in het gewonde tandvlees.
  Deze informatie heb ik van mijn Thaise partner. Dit antwoordde hij op mijn vraag waarom zijn ouders, ooms en tantes geen spicy food eten. Moet er wel bij zeggen dat zij in een klein dorpje in het noord-oosten van Thailand wonen en daar kauwt iedereen de hele dag op die rode zooi. Net zo verslavend als sigaretten!
  Eerlijk gezegd zie ik dat niet in de grote steden of toeristen centra, maar misschien wel in de arme buitenwijken of achterbuurten. Maar daar kom ik nooit…

 2. Erik Sr. zegt op

  Ja dit is inderdaad zo. Hier in de Isan zeggen de mensen, oudere mensen gaan meer als “Bangkok Thai” eten. Minder pittig. Bangkok Thai staat voor alles wat geen Isan Thai is.
  Evenals de taal. Je hebt Isan Thai en Bangkok Thai.

 3. Jacques zegt op

  Als ik naar mijn vrouw kijk dan eet ze nog steeds zo heet als vroeger. Ik denk dat ze pas mindert als ze last krijgt van haar maag. Ik heb wel gehoord dat er nogal wat Thai op leeftijd zijn met maagklachten, vanwege het te pittige eten. Ik weet niet of er medische gegevens verstrekt worden of dat dit wordt bijgehouden. Welicht een medisch journalist benaderen in Thailand zou een optie kunnen zijn om dit te weet te komen. Succes ermee.

 4. Wallie zegt op

  Nou ik merk daar in eigen omgeving niets van. Mijn Thaise echtgenote 60+ gaat steeds pittiger eten. Sinds kort kookt ze apart, daarvoor hebben we jaren lang het zelfde (pittig) gegeten. Ik ken wel veel Thaise ouderen met maag- darmklachten, wellicht dat dat meespeelt!

 5. eef zegt op

  dat klopt ,de moeder van mijn vrouw, 68 jaar en haar kinderen ,en van wat ik zo rond om me heen zie, eten in buriram,allemaal minder heet ,dat komt door het westerse eten ,ze eten meer zoet, Vooral dat ze nu meer weten van allerlei problemen die de thai hebben , doordat ze heet eten, en te weinig water drinken,Dus de gezondheid lijd daaronder,worden nog wel een keer verstandig,Weten nu ook geen 7 levens van boedda, maar 1!!!!.

 6. Taitai zegt op

  Het zou me niets verbazen indien dit overal geldt en dat het te maken heeft met het zwakker worden van smaak en reuk naarmate men ouder wordt. Vermoedelijk valt die achteruitgang in sommige keukens meer op dan in andere. Wellicht dat ouderen in Nederland alleen maar iets vaker naar de peperbus grijpen, iets dat nauwelijks opvalt, maar dat de oudere Thai meer verse pepers in hun gerechten willen zien. Het lijkt me dat wetenschappelijke instituten op medisch gebied hier onderzoek naar hebben gedaan.

  • Taitai zegt op

   Sorry, ik zie dat ik de vraag volledig verkeerd gelezen heb. Dan nog denk ik dat het antwoord in de medische hoek gezocht moet worden. Het maag- en darmstelsel is immers ook niet meer wat het ooit geweest is met het vorderen der jaren. Als de oorzaak daar te vinden is, komt het er ook hier op neer dat dit fenomeen niet alleen voor de Thai geldt, maar dat het in de Thaise keuken meer opvalt dan in bijvoorbeeld de Nederlandse.

 7. Hans van Mourik zegt op

  Hallo Onno
  Ik ben zelf 73 jaar weet niet of ik tot de bejaarden hoort.
  voel me niet bejaard
  Ben van indonesise afkomst maar woont al 16 jaar in Thailand.
  Kan je wel vertellen dat ik de laatste jaren minder heet (wij Indo zeggen heet) eet sommigen zeggen pitig, tegen kan, gebruik veel minder sambal of tjabit rawit.
  Groetjes Han

  hallo

 8. Johan zegt op

  Klopt volgens mijn vrouw gaan ze minder heet eten omdat het hun tanden aantast
  Johan


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website