Lezersvraag: AOW aanvragen, vraag 6 en 7?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
5 juni 2015

Beste lezers,

Ik ben nu woonachtig in Thailand maar ben al lang uit Nederland weg en heb op diverse plaatsen gewoond. Later dit jaar vraag ik mijn AOW aan en ben nu bezig om alle gegevens te verzamelen die ik nodig heb om de formulieren goed in te vullen.

Bij vraag 6 en 7 staan vragen over niet NL uitkering en verzekering. Mijn vragen zijn, wat valt hier precies onder, waarom wil men dit weten, wat doet men hiermee?

De reden dat ik hierom vraag, ik krijg van een firma buiten Europa een maandelijkse uitkering het was een soort vrijwillig spaarplan waar ik aan mee heb gedaan, als ik dit opgeef moet ik hier dan belasting over betalen en hoeveel?

Bedankt alvast voor jullie reacties,

Joop


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Lezersvraag: AOW aanvragen, vraag 6 en 7?”

 1. Soi zegt op

  Beste Joop, ik neem aan dat je in Thailand wonende desondanks elk jaar minstens 1 x contact hebt via je belastingaangifte met de NL-Fiscus. Ik neem ook aan dat je door de NL-Fiscus als -buitenlands belastingplichtige- wordt aangemerkt. (Overigens is iedereen bv in TH dat per 2015 automatisch.) Je betaalt geen belasting over inkomen van b u i t e n NL.
  Dus wel over jouw aankomende AOW, (waarover nooit vrijstelling te realiseren valt, maar dat is een ander issue), en over andersoortig uit NL afkomstig inkomen, bv bedrijfspensioen.

  De SVB is nieuwsgierig, maar is de Fiscus niet. Welk soort inkomen(s) behalve straks AOW je hebt, en de hoogte ervan: men wilt het liefst het naadje van de kous en alles opslaan in hun databanken. Het aan de SVB bekendmaken dat je een buitenlandse uitkering hebt, heeft geen consekwenties voor jouw AOW of de hoogte ervan. Wel of je alleen- of samenwonend ben, en het aantal jaren dat je niet in NL woonde waarvoor een korting van 2% p.jr. geldt. Maar dat weet je, denk ik.

  Het is aan jou hoe je omgaat met de vragenstellerij van de SVB, maar ik neem aan dat je ook weet dat eerlijk altijd het langst duurt. Eigenlijk ligt het probleem dus niet bij de SVB, maar bij of je met de NL-Belastingdienst de juiste zaken hebt gedaan!

 2. Gerardus Hartman zegt op

  Beste Soi: waarom zou alleen- of samenwonend in Thailand consequenties hebben voor vaststellen AOW?
  Kan je dit nader uitleggen? Mij is door voorlichter SVB verteld dat ga ik in Thailand wonen (heb AOW met gehuwd Thaise vrouw en Nederlandse kinderen) alleen ik mijn AOW nog kan ontvangen. Hierbij geen enkele uitkering of tegemoetkoming naar Thaise vrouw of Nederlandse kinderen.

  • Han zegt op

   Als je alleen woont krijg je alleenstaanden aow, dat is ruim 300 euro meer dan als je samen woont of gehuwd bent.

   • ko zegt op

    volstrekt juist als je dat doet met een Nederlander of Nederlandse. Wanneer je dat doet met een buitenlandse gaat die regel niet op! Je moet samenwonen met een andere AOW gerechtigde en dat is een buitenlander nu eenmaal niet! of dat nu een Thai is of iemand uit Duitsland!

    • han zegt op

     Volkomen nieuw voor me de stelling van Ko en ook nergens terug te vinden. Maar dit is dermate belangrijk voor veel ouderen in het buitenland dat ik Ko dus toch wil vragen waar hij deze informatie vandaan haalt, waar ik dat terug kan vinden. Op de site van de SVB in elk geval niet.
     De belastingdienst staat hier buiten, het gaat niet om partnertoeslag.

 3. Santo zegt op

  Juist de fiscus is nieuwsgierig. De SVB niet,. En ant men betaalt belasting over Aow in nederland.
  Valt me op dat mensen niet zelf dingen uitzoeken maar het altijd aan een ander vragen. Dus advies is kijk eens ff op websites,dan zie je zo alles verschijnen bijv belastingdienst of google het eens

  • Gerardus Hartman zegt op

   Santo: woon je in Thailand, kom je in aanmerking voor AOW en is je Nederlandse partner onder 65 jaar resp. geen Nederlandse en niet AOW gerechtigd, kom je alleen in aanmerking voor eigen AOW. Ook de rijken in het buitenland krijgen zelfde bedrag AOW als de armen in Nederland. Als je emigreert en je uitschrijft uit Gemeentelijke Basis Administratie ben je niet meer in Nederland belastingplichtig met jaarlijkse aangifte. Wel houdt je recht op toezending AOW. Voor sommige landen geldt dat als er een verdrag hierover is met Nederland, geen loonbelasting op AOW wordt ingehouden en bruto bedrag wordt overgemaakt. In land van domicilie moet dan hierover belasting worden betaald. SVB verlangt ieder jaar een verklaring van in leven zijn afgegeven door Ned. Amb. BKK om betalingen te continueren naar de Thaise bankrekening. Wellicht weet iemand hier of Thailand een land is dat een verdrag heeft afgesloten met Nederland dat loonbelasting over AOW in Thailand moet worden voldaan?

 4. Gerardus Hartman zegt op

  Han: Woon je in Nederland krijg je met partnertoeslag 1.325,- euro. Woon je alleen krijg je rond 1000,- euro dat is dus een stuk minder.

  • Joop zegt op

   Voor alle duidelijkheid…iedereen die na 1950 is geboren kan geen partnertoeslag meer aanvragen…..dus ben je aangewezen op een halve AOW uitkering die lager is dan een alleenstaande AOW.

   Groetjes Joop

 5. han zegt op

  Even voor de duidelijkheid, hierboven posten 2 verschillenden mensen met de naam “han”. Ik heb niet over partnertoeslag gesproken die inderdaad afgeschaft is voor mensen van 1950 of later.. Een alleenstaande krijgt ongeveer 1050 netto per maand, een gehuwde of samenwonende ongeveer 700 per maand netto. En ik heb dus nergens iets gevonden dat samen wonen met een thaise betekent dat je dan je alleenstaanden aow blijft krijgen. En tot Ko laat zien waar staat geschreven dat een “niet aow gerechtigde” mag samenwonen met iemand die alleenstaanden aow krijgt, zonder dat dit consequenties heeft voor de hoogte van dat bedrag, ga ik er van uit dat mijn info klopt.
  Let wel, de netto bedragen gelden voor nederland, in thailandf wordt dat minder omdat je daar bepaalde toeslagen niet krijgt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website