Beste lezers,

Mijn Thaise vriendin koopt bij de farmacie afdeling in de supermarkt in Bangkok gewoon antibiotica zonder recept. Een bijsluiter wordt niet er niet eens bij geleverd.

Ook maakt ze de kuur niet af. Ze stopt als zij zich beter voelt. Ik ben daarvan geschrokken vooral om mogelijk resistentie. Erg gevaarlijk.

Is er geen organisatie in Thailand die daar op let? Waarom is er geen publieksvoorlichting. Het lijkt wel op dat het gewoon om een zak snoepjes gaat. Ik kan mij er erg boos over maken.

Hoe doen andere expats dat? Moeten wij onze Thaise partners gaan onderwijzen? Waar is de overheid?

Groet,

Jan-Peter

No votes yet.
Please wait...

25 reacties op “Antibiotica zonder recept gewoon te koop in Thailand”

 1. erik kuijpers zegt op

  Je kent de geschiedenis van het 30 baht systeem; een patiënt bij een arts kreeg de rekening en riep ‘als ik maar 30 baht overhoud voor de bus.’ Dat is blijven hangen en in het healthcare system meegenomen.

  Ik geef hiermee aan dat de armoede meetelt bij de medicatie en als een arme Thai, en hoeveel zijn er niet arm, bij de apotheek komt met een ontstoken jeweetwel en maar voor drie dagen antibiotica kan betalen hij ook maar voor drie dagen koopt. De apothekers in Thailand hebben een academische achtergrond en kennen de risico’s maar de kassa moet ook voor hen blijven rinkelen; ze doen dus wat de klant zegt.

  En daarmee haal je een levensgroot risico binnen in de landen in deze regio en ook elders in de wereld en begint resistentie wereldwijd toe te nemen. Er wordt al tig jaar voor gewaarschjuwd maar wat doe je er tegen?

 2. Nicky zegt op

  Nu zegt U wat; overheid. De meeste Thai hebben geen geld voor de dokter en gaan gewoon naar de apotheek voor medisch advies en medicijnen. En antibiotica word gewoon per stuk verkocht. Dus is het normaal dat je net zoveel koopt totdat je beter bent. Zo doet men het al jaren en zo zal het ook nog wel ff blijven. In een prive ziekenhuis zal je misschien wel goede voorlichting krijgen.

  • l.lagemaat zegt op

   Je bent een optimist Nicky wat betreft de voorlichting bij prive ziekenhuizen.

   Vaak wordt een teveel aan medicijnen voorgeschreven tegen de hoofdprijs, die om de hoek de helft kosten
   en bovendien niet allemaal nodig zijn!

  • Ger-Korat zegt op

   De meeste Thai hebben juist wel geld over voor een dokter want zijn verzekerd en/of gaan naar de vele priveklinieken waar de artsen een inloopspreekuur hebben en betalen dan een klein bedrag voor een consult. Van dit laastste wordt dankbaar gebruik gemaakt door velen want bespaart wachttijd ten opzichte van een bezoek aan de arts in een staatsziekenhuis. En zo’n laatste consult is voor de Thaise mensen gratis in de staatsziekenhuis. In een priveziekenhuis of staatsziekenhuis krijg je bij antibiotica de raad om altijd de gehele kuur hiervan af te maken, dus er is wel sprake van voorlichting.

   • Jan Hendriks zegt op

    Beste Ger-Korat, ook in ons eigen land zijn er mensen die de voorgeschreven antibiotica niet afmaken maar stoppen zodra zij zich beter voelen en dan denken “ziezo nu hoef ik die rotzooi niet verder in te nemen”.

 3. Tino Kuis zegt op

  Overal ter wereld worden te veel antibiotica gebruikt. Ook artsen schrijven ze te veel voor.

  Maar in Thailand is het een gekkenhuis. Er is heel veel antibiotica resistentie en er zijn 20.000 doden (en nog meer andere slachtoffers) per jaar door infecties die niet meer reageren op antibiotica, 5 keer zoveel als bv in de Verenigde Staten en net zoveel als het jaarlijkse dodental op de weg.

  Ook als mensen met een snotneus naar een dokter gaan in Thailand krijgen ze een zak medicijnen mee. Ik telde wel eens 12 verschillende chemische stoffen, waaronder 2 soorten antibiotica. Vergeet niet dat die dokters in Thailand ook verdienen aan het voorschrijven van medicatie. Dus het maakt niet zoveel uit of je wel of niet een dokter bezoekt. Ik vroeg wel eens aan een Thaise dokter: ‘Zou je dat ook aan je kind voorschrijven?’ ‘Nee, natuurlijk niet’, zei hij, ‘maar de patient vraagt er om.’

  Ook het kopen van andere medicatie is gevaarlijk. Mijn ex kocht eens aan antihistaminicum, afgegeven zonder waarschuwing, waarna ze achter het stuur in slaap viel en in een greppel reed.

  Waarom de regering dit alom erkende probleem niet aanpakt is ook mij een raadsel. Hebben de leiders te veel aandelen in farmaceutische producten?

  https://www.straitstimes.com/asia/se-asia/antibiotic-abuse-killing-thousands-in-thailand

  • Leo Th. zegt op

   Bezocht in Cha Am een (huis)arts wegens klachten aan mijn luchtwegen. Buiten het feit dat hij de verkeerde diagnose had gesteld, hij vermoedde een longontsteking terwijl achteraf bleek dat het een allergische reactie was, kreeg ik een karrenvracht aan medicatie mee. Hij berekende geen kosten voor het consult, de prijs daarvan was verwerkt in de kosten van de pilletjes. Op mijn verzoek, omdat mijn verzekering uitsluitend dokterskosten vergoedt, heeft hij toen de rekening gespecificeerd. Het totaalbedrag bleef hetzelfde maar de prijs van de pillen was verlaagd en er was een aparte post voor het consult opgenomen. Steevast schrijven Thaise artsen, ook/met name in ziekenhuizen, een veelvoud aan pillen uit. Als ik de merknamen google blijkt het behalve antibiotica ook vaak om paracetamol en vitamine te gaan. Is natuurlijk gewoon een verdienmodel voor de artsen en ziekenhuizen, zoals jij ook vaststelt. Maar de opmerking van de Thaise dokter is eveneens juist, wanneer de patiënt geen ‘medicijnen’ voorgeschreven krijgt dan voelt hij zich, ook in Nederland, niet goed behandeld. Als individu weet ik inmiddels dat ik niet lukraak antibiotica moet slikken en dat ik een kuur moet afmaken maar ik sta machteloos tegenover producenten in de veeteelt, die veelal kwistig met antibiotica strooien om hun (pluim) veestapel bij voorbaat te behoeden tegen eventuele infectieziekten. Waarschijnlijk schuilt daar het grote gevaar voor resistentie van antibiotica. Desondanks adviseur ik Jan-Peter om zijn Thaise partner in ieder geval te informeren over het slikken van antibiotica, waarom zou je afwachten op voorlichting door de overheid?

   • Tino Kuis zegt op

    Beste Leo,

    Ik ben 30 jaar huisarts geweest in Nederland. Ik schreef slechts in ongeveer de helft van de consulten medicatie voor. De anderen kregen uitleg, advies etc. Nooit een probleem mee gehad. Het kost wel tijd, en dat heeft een Thaise arts vaak niet. Een recept is snel geschreven. En het verdient goed. Ik heb al die 30 jaar in Nederland altijd gepleit voor een salaris, ook voor specialisten die ook verdienden aan wat ze voorschreven aan bv diagnostiek en therapie. Een korte blik op een hartfilmpje, hup, weer 25 euro verdient. Dat was vroeger, nu is het wat beter.

    • Leo Th. zegt op

     Beste Tino, door je vele bijdragen en reacties op dit blog, waardoor ik uiteraard op de hoogte was van het feit dat je (huis)arts bent geweest, heb ik mij voor zover mogelijk een mening over jou kunnen vormen en ik kan je wel verklappen dat ik je een uiterst sympathieke en weliswaar kritische maar ook een zéér positief ingestelde man vind met veel (algemene) kennis én een grote sociale inslag. Dat jij de tijd nam om niet lukraak recepten uit te schrijven maar ook uitleg, advies etc. aan je patiënten gaf, is natuurlijk te prijzen. Zelf kom ik uit een groot gezin, ik was/ben de jongste, en in de vijftiger en zestiger jaren kwam ik ook weleens bij onze huisarts. Dat was in mijn ogen een reus van vent. Zijn spreekuur voor ‘ziekenfondspatiënten’, zoals ik, was ‘s morgens tussen 7 en 9 uur. De wachtkamer zat altijd stampvol, wie is de laatste vroeg je dan en na verloop van tijd kon je dan naar de dokter in de spreekkamer. In mijn herinnering en die van mijn broers en zussen was de dokter al een receptje aan het schrijven voordat je had gezegd wat je kwaal was en binnen no-time stond je weer buiten. Natuurlijk is dat een gekleurde herinnering en ik heb nog steeds heel veel respect voor deze reus van een dokter, die eigenlijk ook een heel aardige en kundige arts bleek te zijn. In Thailand is mijn ervaring dat er inderdaad veel medicatie wordt voorgeschreven. De redenen kunnen veelzijdig zijn. Gebeurt dat omdat ik een buitenlander ben en de arts meent dat ik mij de kosten makkelijk kan permitteren? Of staat de arts in het (particuliere) ziekenhuis onder druk van het bestuur om geld te verdienen? Een Thaise vriend van mij raakt bijkans in paniek wanneer één van zijn kinderen, 7 en 4 jaar, zich niet goed voelt. Zo snel mogelijk naar een dokter en eigenlijk vanzelfsprekend wordt er medicatie verwacht. Enfin Tino, al met al zal er geen enkel pilletje antibiotica minder voorgeschreven worden en ook zal de vrije verkoop in Thaise apotheken op geen enkele wijze beperkt worden. Overigens kan antibiotica natuurlijk ook levensreddend zijn! Hartelijke groeten.

     • Bert zegt op

      Mijn vrouw is in Nederland toch helemaal omgedraaid in die 20 jaar dat ze er heeft gewoond.
      In het begin vond ze het ook maar niets dat je geen medicijnen kreeg bij de dokter, maar nu we in Thailand wonen vraagt ze toch aan de dokter of het echt noodzakelijk is die medicijnen.
      Helaas heeft ze een te hoge cholesterolwaarde volgens de Thaise arts ,Dr Vasbinder zei dat in NL voor die waardes geen medicijnen worden voorgeschreven, beter 10 kilo afvallen en dat is ze nu vol op aan het doen om maar geen medicijnen te hoeven slikken.

     • Tino Kuis zegt op

      Dank je wel voor je vriendelijke woorden, Theo. De meeste mensen zien mij als een tegendraadse oud-linkse zeurpiet :).
      Ik vroeg ook nooit aan een patient ‘Waar heeft u last van?’ maar ‘Wat kan ik voor u doen’?’
      Mijn coassistentschap huisartsengeneeskunde was in 1967. Die huisarts ergens in Eelde liet zijn patiënten staan voor zijn bureau, anders bleven ze te lang hangen, zei hij.
      Vroeger waren dokters heren, nu zijn het slaven 🙂 althans in Nederland. Een arts is gewoon een ambachtsman, in dienst van de lijdende medemens.

 4. Jasper zegt op

  Grappig dat dit onderwerp wordt aangekaart. Tot niet lang geleden kon je in Spanje ook, zomaar, in de apotheek antibiotica kopen, en, nog erger, allerlei vermageringspillen die verboden stimulerende middelen bevatten.
  Daar is nu paal en perk aan gekomen.
  Thailand is natuurlijk een land in ontwikkeling: het is al van heel ver gekomen in de laatste 40, 50 jaar. Ik geeft het je te doen: (bijna) gratis gezondheidszorg voor iedereen, middenin de derde wereld.

  Op dit moment zijn de apotheken in Thailand in transitie. Kon voorheen eenieder een apotheek beginnen (het is een goudmijn!), nu moet men (binnenkort) over de juiste papieren beschikken. D.w.z.: een voltooide apothekersopleiding, met dar aan natuurlijk gekoppeld de verantwoordelijkheid die je als arts nu eenmaal hebt – ook in Thailand.
  Er wordt dus hard aan gewerkt, alleen het duurt nog even. Zelf moest ik ook mijn ega opvoeden op dit gebied, die stopte ook met de kuur zo gauw de verschijnselen ophielden. Onder de uitleg van: “If you don’t want rat to come back, you have to clean very well, also when kaka rat stop” drong het eindelijk tot haar door anti-biotica kuren af te maken.

  • Ger-Korat zegt op

   Geen idee waar jij je informatie vandaan haalt maar in een apotheek in Thailand dient altijd een gediplomeerd apotheker aanwezig te zijn. Dat het een goudmijn is is onzin, ja er wordt verdiend en als er veel klanten zijn dan verdient men meer zoals in elke onderneming. Heb zelf wat inzage in Thaise apothekers wat verdiensten betreft, nou velen hebben maar een bescheiden inkomen want er is veel concurrentie.

   • theoS zegt op

    Klopt dat de apotheker gediplomeerd moet wezen MAAR zijn personeel niet. Dus in de meeste , zo niet alle gevallen, wordt je geholpen door iemand die nergens wat vanaf weet. Beste is om naar de boss te vragen.

    • Bert zegt op

     Bij een goede apotheek wordt je vriendelijk medegedeeld dat de apotheker niet aanwezig is en kom maar een andere keer terug. Let maar eens op bij de “grote” jongens net als Boots. Daar zit een rolgordijn voor de medicijnen als de apotheker niet aanwezig is.
     Tevens hangt er een foto van de gediplomeerd apotheker die op dat moment dienst heeft.
     Dat is althans mijn ervaring in BKK, en niet alleen bij de grotere apotheker, maar ook bij de kleinere.

 5. hanshu zegt op

  De Britten denken daar toch anders over tegenwoordig…..
  http://www.klassiekehomeopathie.nl/volgens-brits-onderzoek-kun-je-een-antibioticakuur-beter-niet-afmaken/

 6. bob zegt op

  Mijn ervaring in het Bangkok Pattaya Hospitaal leert dat een arts, welke dan ook, geen enkele moeite doet om te weten welke anti biotica er eerder werd voorgeschreven en eventueel het resultaat daarvan. Ik heb dat destijds aan de coördinator verteld en dat ook in een brief aan de directie verwoord. Ik heb nooit antwoord gekregen. Ook het zogenaamde herhaal recept kent men hier niet. Als er dus een kwaal is en het middel is niet vrij verkrijgbaar zoals slaaptabletten dan moet je eerst naar de arts en alle heisa daaromheen. En die heisa is compleet overbodig in vele gevallen: Bloeddruk meten, hartslag meten, zuurstof meten en de lengte opnemen. Weigeren geeft geen oplossing want je moet die heisa hoe dan ook toch betalen. De apotheker herhaalt nog eens wat je al weet en dat is het. Beter de arts vragen een recept te geven en zelf naar de locale apotheek gaan. Vaak heeft men dan het voorgeschreven (dure) medicijn niet maar wel eenzelfde medicijn met dezelfde samenstelling en veel goedkoper. Een voorbeeld: Plavix en Atorvastatin 40 mg prijsverschil 50% minimaal, verschilt per apotheker.

 7. CP zegt op

  Beste Jan-Peter ,

  Hier zou ik toch willen op reageren , dat dit allemaal gebeurd in Thailand heeft alles te maken met de cultuur en hun denkwijze .
  Zijn we daarvoor niet allemaal een stuk of toch de meeste naar hier geëmigreerd , omdat het hier nog zo geen wettenlandje is zoals in Belgie of Nederland ?
  Probeer maar is een afspraak te maken met een specialist in Belgie of Nederland , daar gaan soms weken over , hier ga je binnen en een uur later ben je terug buiten met all de nodige informatie en nodige medicatie en heb ik toch altijd de informatie meegekregen deze volledig uit te nemen en beslis ikzelf nog steeds welke medicatie ik wil nemen of niet .
  Is het niet fantastisch dat we hier zo kunnen leven tussen het mapenrai gebeuren .
  Ja , er gebeuren veel ongevallen hier en nog zoveel andere dingen dat velen onder ons onbegrijpelijk vinden maar dat is Thailand en dat heeft ook meer dan zijn charme , ik vind het het zo godgeklaagd dat er mensen zijn die hier op alles en nog wat kritiek hebben , de Thai dit ….., de Thai dat ……., Thailand dit ….., Thailand dat …….,
  Voor mij is het zeer simpel , als alles hier toch zo slecht is , dan moeten we maar terug naar ons wettenlandje en is het niet aan ons om de Thaise cultuur te veranderen , wij zijn hier nog altijd gast en zullen dat altijd blijven , Thailand is en blijft voor mij een prachtland op alle vlak ook als er geen bijsluiter bij mijn medicijnen zit .

  CP

 8. Maarten Vasbinder zegt op

  Er is nooit aangetoond, dat het niet afmaken van een antibiotica kuur leidt tot resistentie, hoewel het wel logisch lijkt. Dit komt vooral door het feit, dat bij tuberculose en enkele andere ziekten dat wel geldt. Ook wordt het aankomende dokters onderwezen.
  Onlangs publiceerde het British Medical Journal hierover.
  Wat wel werd vastgesteld is, dat een te lange kuur resistentie kan veroorzaken.
  Daarbij komt dat langdurig gebruik kan leiden tot beschadiging van onder andere de normale darmflora.

  https://www.bmj.com/content/358/bmj.j3418.abstract
  https://www.medscape.com/viewarticle/883545

  Begrijpelijk zaait dit verwarring, maar het advies, dat als de patient zich beter voelt, dan kan het middel gestopt worden, lijkt werkzaam.

  Voor de liefhebbers, het gehele Medscape artikel:

  No Evidence Stopping Antibiotics Early Increases Resistance

  Theresa Bebbington
  July 28, 2017

  The message given by doctors to ‘complete the course’ when taking antibiotics should be dropped, experts say.
  They argue that it is not backed by evidence and should be replaced.
  Antibiotics are important for fighting off infections, but there is a growing global concern about the number of cases in which bacteria have become resistant to these medicines.
  To avoid an increase in antibiotic resistance, it is essential to reduce unnecessary antibiotic use.
  The current recommendation by the World Health Organisation (WHO) is to “always complete the full prescription, even if you feel better, because stopping treatment early promotes the growth of drug-resistant bacteria”.
  In the UK, in fact, this advice is included in the curriculum for secondary school children.
  However, several experts in infectious diseases are urging policy makers, educators and doctors to reconsider the advice given to patients when prescribing antibiotics.
  Martin J Llewelyn, professor of infectious diseases at Brighton and Sussex Medical School, and his colleagues have presented their analysis against the ‘complete the course’ message in an article published in the BMJ.

  They say that there is no evidence that stopping antibiotics early encourages antibiotic resistance – and that taking them for longer than needed increases the risk of resistance.
  Antibiotic Resistance

  In their analysis, the authors report that concerns about not taking enough antibiotics leading to resistance in treatment first occurred in the 1940s.
  Alexander Fleming’s 1945 Nobel Prize acceptance speech, for example, included his view that if insufficient penicillin is given for a streptococcal throat infection, a resistant form of the infection could be passed on to another person. It turned out that the streptococcal bacteria responsible for throat infections have yet to develop a resistance to penicillin.
  It is true that for certain infections – such as tuberculosis, gonorrhoea and malaria – when the microorganisms causing the infection replicate, antibiotic-resistant mutations can occur if an inadequate antibiotic dose is given during treatment or only one medicine is used. This is known as targeted selection. However, most bacteria do not develop resistance through targeted selection.
  Instead, taking antibiotics can affect the usually harmless flora, or germs, that are normally found on our skin and membranes or in our guts, and this allows for opportunistic resistant species or strains to replace them. This is known as collateral selection. The longer these opportunistic species or strains are exposed to antibiotics, the authors argue, the more of a chance that antibiotic resistance can occur.
  Llewelyn and his colleagues say that because of historical concern about under-treatment and the previous lack of concern about overuse, the recommended durations or courses may be too long. For most indications, “studies to identify minimum effective treatment duration simply have not been performed”.
  They do note that there are some cases, such as otitis media (ear infection), where a shorter duration of treatment may not be as effective, but also point out that there is a lower risk of further or resistant infection in some pneumonia patients receiving shorter courses of antibiotics. Clinical trials can help establish the optimised duration for antibiotic treatment.
  Less Is More

  They authors report that, for opportunistic pathogens, “no clinical trials have shown increased risk of resistance among patients taking shorter treatments.” They also argue that shorter treatment can mean a reduced risk of developing a resistant infection.
  Inside hospitals, tests can be used to determine when to stop treatment, but this is not feasible outside of hospital.
  Llewelyn and his colleagues suggest disregarding the WHO advice and replacing it with advice to stop treatment when the patient feels better. They note that in one clinical trial, stopping antibiotics for treating pneumonia when the patient’s fever resolved halved the average duration of antibiotic treatment and did not affect recovery.
  Public Health England has already replaced the old ‘complete the course’ message with ‘exactly as prescribed’. However, the authors are now calling for dropping of the ‘complete the course’ message altogether and want officials to actively acknowledge that it is incorrect.
  They also believe the public will be behind this approach, saying: “Completing the course goes against one of the most fundamental and widespread medication beliefs people have, which is that we should take as little medication as necessary.”

  • Tino Kuis zegt op

   Zo is het maar net, Maarten. Voor bijna alle gewone, dagelijkse infecties geldt dat een kuurtje van drie dagen genoeg is, daarna neemt de eigen afweer het over. Minder tijd voor de bacterie een resistentie te ontwikkelen. Ook met een lange kuur lukt het bijna nooit alle bacteriën te doden. Mensen die geen eigen afweer meer hebben (gevorderde AIDS bv) gaan ook met antibiotica dood aan infecties.

 9. Vera zegt op

  In aansluiting op de opmerking van Hanshu : Ook in Nederland wordt tegenwoordig vaak het advies gegeven om zodra de klachten over zijn met de antibiotica te stoppen. Net zoals in het artikel in toonaangevend tijdschrift BMJ wordt vermeld.

  • Christina zegt op

   Ben het niet met je eens als ik antibiotica krijg voorgeschreven vertelt de dokter kuur afmaken.
   Staat trouwens ook op het doosje waar het in zit gele sticker.

 10. Jochen zegt op

  Beste Jan-Peter
  Ik begrijp je bezorgdheid dat je vriendin antibiotica gebruikt zonder te weten hoe deze werken of wat de consequentie zal zijn bij het niet opvolgen van het advies (of In jouw geval geen advies).
  Laat me proberen om je iets te vertellen hoe het werkt in Thailand.
  Elke Thai hoe gaat naar de apotheek of het ziekenhuis of de klinieken van dezelfde doctoren in het ziekenhuis, zeggen tegen iedereen dat is een goede doctor or apotheek hij of zei geven mij en zak vol met pillen zonder de gevolgen te weten van het gebruik va deze medicijnen.
  Wij als Falang zijnde reageren anders. Indien ik een doctor of een apotheek nodig heb,zeg ik altijd dat ik mijn nieren en lever wil beschermen en ontvang dan minder medicijnen maar wel de hoeveelheid die ik nodig heb.
  Dus de volgende keer ga met je vriendin naar de apotheek en stel vragen en indien deze apotheek je niet verstaat zoek een andere of ga na een kliniek en vraag de doctor om uitleg.
  Ook moet je weten dat elke doctor (werkende in een ziekenhuis) een eigen kliniek heeft waardoor je een hoop geld kunt besparen. ( mijn ervaring levende meer dan 25 jaar in Thailand).
  Succes met je volgende bezoek aan een apotheek of kliniek.

 11. Wim van Beveren zegt op

  Ik zie ook geen enkele reden om een antibiotica kuur af te maken, een goede dokter zal daar ok niet op aandringen want het is totaal onnodig.
  Ik zelf als ik wat heb ga altijd naar een pharmaceut en nooit naar het ziekenhuis.
  Die pharmaceut weet meer dan de gemiddelde huisarts in Nederland
  even googelen wat ik heb en naar de pharmaceut, ook omdat ik geen enkele verzekering heb
  In Nederland schrijven de artsen het medicijn voor wat de meeste bonus opleverd van de medicijn fabrikant.

 12. Jack zegt op

  De nieuwste ontwikkeling op dit gebied is dat men twijfelt of men de antibiotica kuur wel moet afmaken
  Als men zich beter voelt ( naar aaleiding van een artikel in de LANCET )


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website