Lezersvraag: Wordt alcohol binnenkort fors duurder in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
5 maart 2017

Beste lezers,

Ik ben nu in België met mijn echtgenote. Ik vernam via haar dat de Thaise overheid binnenkort de taksen op alcoholische dranken zodanig gaat verhogen dat bijvoorbeeld een fles Leo (66cl) in de winkel van 55 naar 108 baht zou gaan in een klap. Ik kon dit moeilijk geloven. Maar naderhand zag ik een artikel en blijkt dit inderdaad het geval te zijn.

Als dit klopt, komt na de invoer van luchthaventaksen op binnenvluchten, er weer een serieuze prijsverhoging aan. Voor toeristen en expats wordt Thailand toch stilaan een duur land. Het bier, de whiskey en wijn kosten er al meer dan in België en Nederland.

Voor een arbeider in Isaan die 300 baht per dag verdient, wordt dit helemaal onbetaalbaar. Als…. deze informatie juist is, maak ik me toch wel enige zorgen.

Wie weet er meer van?

Groeten,

Toni

27 reacties op “Lezersvraag: Wordt alcohol binnenkort fors duurder in Thailand?”

 1. Jos zegt op

  Je zegt dat Thailand stilaan een duur land wordt omdat het bier, de whiskey en de wijn al duurder zijn dan in België en Nederland.
  Misschien, en waarschijnlijk, is dat wel zo maar als je geen alcohol drinkt heb je daar natuurlijk geen last.
  Ik maak me meer zorgen over de prijsverhogingen van echte levensnoodzakelijke voeding/drank. 🙂

  Jos

 2. Michel zegt op

  Van die meer dan 100% prijsstijging kan ik niets vinden, maar als het waar zou zijn zou het wel kunnen helpen veel Thaise mannen van hun alcoholmisbruik af te krijgen.
  Ondanks de zogenaamde 300baht die ze per dag zouden verdienen weten velen toch dagelijks dronken te worden.
  Dat gaat niet meer lukken met 3 flessen bier.
  Een biertje op z’n tijd is best lekker, en mag dan best wat kosten, maar teveel geeft bij velen problemen. Thailand heeft een behoorlijk alcohol probleem.
  Dat daar op deze manier iets aan gedaan gaat worden zou ik geen enkel probleem mee hebben. Ik geloof het echter nog niet. Vermoed dat het volk daar toch wel tegenin zal gaan.
  Pak een Thai nou nooit z’n sanuk (สนุก) af…

  • Cees1 zegt op

   Het gaat er niet om alcohol gebruik terug te dringen ! Ze willen de belasting inkomsten verhogen??
   Maar ze vergeten dat nu de gewone man het niet meer kan betalen. Zodat ze veel en veel minder inkomsten zullen krijgen. En wat denk je wat dit voor de toeristenbranch zal betekenen. Een grote Chang
   of Leo gaat nu zelfs in de winkel al minstens 135 baht kosten. Wat moet het dan wel niet in een restaurant gaan kosten? In Vietnam kost een grote bier 20 baht.

   • Eric Donkaew zegt op

    In Cambodja een halve USD in een horecagelegenheid. Gelukkig heb ik de foto’s nog.

    • Ingrid zegt op

     Klopt helemaal. Zijn net 3 weken in Cambodja geweest. De slogan is “Save water, drink beer” en dat kost een halve USD.. Dus spotgoedkoop voor een tap biertje.Maar de Thaise regering heeft vorig jaar al extra belasting op alle dranken gelegd van de ene op de andere dag.

  • Louvada zegt op

   Vergeet niet dat de meeste Thai’s sterkere dranken drinken, worden ze echt veel duurder , je dan zullen ze nog meer hun eigen whiskey stoken en zeker niet whiskey alleen. Het wordt nog gevaarlijker want ze kennen daar geen grenzen mee…..

 3. Bjorn zegt op

  Alcoholmisbruik is een serieus probleem in Thailand.
  Duurder maken zal echter niet de oplossing zijn maar eerder het probleem vergroten. Dan gaan ze namelijk nog meer illegaal stoken dan ze nu al doen. Puur verhogen van de staatsinkomsten dus.

  • Leo Th. zegt op

   Ben het met je eens en het gevaar dat er meer en meer zal worden geëxperimenteerd met synthetische drugs met allerlei nadelige gevolgen zal hierdoor alleen maar toenemen.

 4. william zegt op

  Ik heb dit bericht ook al vernomen van mijn vrouw, als dit zo is dan kan Thailand wel inpakken met de
  toch heel belangrijke toeristen industrie, ik denk dat de hoteleigenaars dit beleid ook niet in dank zullen
  zullen nemen, laat staan de expats, toeristen, verhuurders van appartementen, vliegmaatschappijen, restaurants, bars, taxi’s en vele anderen. ( dom besluit als het waar blijkt te zijn ).

 5. Cornelis zegt op

  Ik geloof absoluut niet in een zodanige verhoging van de accijnzen dat bier in prijs verdubbelt. Waar haal je dat vandaan?

 6. ruud zegt op

  Het heeft er veel van weg, dat de overheid Thailand aan het veranderen is in een land, waar alles wat “slecht” voor je is wordt verboden.
  Het roken wordt duurder, de suiker wordt duurder, de alcohol wordt duurder en op Valentijnsdag worden de shorttime hotels gecontroleerd, of de jeugd zich misschien met iets immoreels als sex bezig houdt.

  Ik vraag mij af, wat de toekomstvisie is van de overheid.

 7. Cees1 zegt op

  In Chiangmai City life staat een artikel waarin beweert word dat ze de belasting op alcohol met 150 % gaan verhogen. Dit omdat de belastinginkomsten tegen vallen. Onvoorstelbaar . Zo zou een fles Leo of Chang van 620 ml waarvan de belasting nu 42.10 baht belasting binnenkort naar 108 baht belasting gaan!!!
  En wiskey 35 % van 160 baht naar 312 baht. Ook zouden de prijzen van sigaretten en frisdranken flink omhoog gaan. Kijk eens hier op city life

  • Cees 1 zegt op

   http://www.chiangmaicitylife.com/news/excise-department-plan-alcohol-tax-increase-of-up-to-150/

  • Jos zegt op

   Eerst zien en dan geloven.
   De Thaise regering maakt wel vaker aankondigingen die op z’n minst de wenkbrauwen doen fronsen.
   Als er veel kritiek op hun plannen komen dan trekken ze het weer in.
   Een tijdje geleden kondigde de regering aan dat iedere buitenlander een traceerbare sim kaart moest gebruiken, enkele dagen geleden werd het dan weer afgeblazen. 🙂
   Amazing Thailand.

  • chris zegt op

   Chiang Mai is de bakermat van de red shirts, die nu niet bepaald vrienden zijn met de huidige regering. Dus enig ‘fake’ nieuws, geleerd van meneer Trump, wordt dan verspreid om de gemoederen wat op te stoken als er weinig slechts te melden valt over de regering.
   Dit is een bericht in die categorie.
   Zeer waarschijnlijk gaat de prijs van soft drinks vanwege een hogere belasting op suiker omhoog; jawel met 2 tot 3 Baht.

 8. Cornelis zegt op

  …..en ik denk ook niet dat wanneer het echt waar was, Chiangmaicitylife de primeur zou hebben. Ze zijn er gewoon ingetrapt door dit zonder ‘doorvragen’ te melden.

 9. Jay zegt op

  Als dat doorgaat verkoop ik alles hier en verhuis naar Cambodia . Zou een enorme domme zet zijn van de overheid . Ik voorspel een leegloop van expats en toeristen .

 10. Jay zegt op

  Zou de doodsteek zijn voor het uitgaans leven .

 11. erik zegt op

  Eerst zien en dan geloven. Vooralsnog is er niets van de overheid gekomen en normaliter zijn Bangkok Post en The Nation de media die dit soort dingen direct vertellen en inside information hebben.

  De gewone burger drinkt het spul dat wij drinken niet; als ie al 300 baht per dag heeft dan is bier nog steeds te duur. Men stookt illegaal en dat zijn brouwsels die bij ons witneuzen leiden tot hart- en maagverzakkingen als je er maar aan ruikt. De arme Thai zuipt er ook niet aan, hij drinkt een ‘drupke’ in een glas ijswater en wordt straalbezopen want de Thai heeft andere genen dan wij, regelmatige drinkers. Ik zie dus geen toename van illegale stooksels, andere illegale dingen en verslaafde mensen.

  Als mijn blikje Chang van 30 naar 60 baht gaat; nou en? Leven en laten leven. Wees nou eerlijk: een uitgedroogde lever is erger dan een lege portemonnee. En ik kan het betalen; daar ben ik witneus voor. Drie euro per dag duurder uit? Moet je je daar zorgen om maken?

  Buurlanden hebben ook tekorten. Die gaan dan ook de accijns verhogen want die zien Thailand rijker worden. Dus het is bier om oud ijzer, zo gezegd. Ik maak me geen zorgen.

 12. Tony zegt op

  Slechte economen bij de Thaise overheid: als je de accijnzen met 150% verhoogt dan wordt er 200% minder gezopen en is het effect voor de staatskas negatief

 13. lung addie zegt op

  Ik maak me hier ook totaal geen zorgen over. Die twee kleine flessen bier welke ik dagelijks consumeer zullen me, in geval ze duurder worden, niet armer maken dan ik al ben. Of dit het toerisme zal beinvloeden? Daar heb ik ook mijn twijfels over, ik denk niet dat een toerist enkel naar Thailand komt om zich elke dag vol te gieten met bier, waarvan sommigen hier op het blog dan nog beweren dat het niet lekker is….

 14. erik zegt op

  Paniek om niks:

  http://www.nationmultimedia.com/news/business/EconomyAndTourism/30308016

 15. Renévan zegt op

  Bekijkt u deze link even.
  http://www.khaosodenglish.com/news/business/2017/02/27/higher-booze-tax-doesnt-mean-higher-booze-tax-tax-office/
  De Thaise overheid snapt ook wel dat als alcohol 150% duurder wordt er niet meer maar minder inkomsten zijn door minder gebruik, dus de verhoging is minimaal. De doelstelling om het gebruik van alcohol te beperken zal heus niet werken met deze maatregel. En mensen die 300 thb per dag verdienen drinken geen bier maar Lao khao of zelf gestookte shit. De extra Tax op suiker houdende frisdrank zal het gebruik net zoals in België ook niet verminderen.

 16. conimex zegt op

  Voorlopig zal het nog niet zo’n vaart hebben, er zal eerst een nieuwe wet voor aangenomen moeten worden, de accijnzen staan nu bij wet vast, dat ze deze willen verhogen staat wel vast, ik geloof nooit dat dit een manier is om mensen van de drank af te houden, ik denk eerder dat je illegale praktijken hierdoor in de hand werkt, illegale brouwsels of smokkelpraktijken, zullen het gevolg zijn. In Rusland sterven jaarlijks honderden mensen aan alcoholvergiftiging, door deze illegale brouwsels.

 17. teun zegt op

  Vast een broodje aap verhaal. De belastinginkomsten zullen door een dergelijke maatregel DALEN. Immers de gemiddelde Thai koopt dan geen bier meer (want kan niet betalen van TBH 300 p/d) en de toeristen zullen in elk geval minder drinken ALS ze nog komen. Dus zal – in het geval verhaal toch klopt – de belastingverhoging snel weer worden gewijzigd als men merkt dat inkomsten minder zijn.

  • teun zegt op

   Trouwens, ik denk dat de eigenaren van Leo en Chang Beer etc een dergelijke belasting-maatregel niet zomaar zullen accepteren. Hun omzet en dus winst zal immers dramatisch dalen. Daar zullen die eigenaren dus wel een stokje voor steken, mocht het geen broodje aap zijn.

 18. Jay zegt op

  Zoals ik het lees is 150% het maximum dat ze in de komende 20 jaar de tax op alcohol mogen verhogen . Zal dus naar verwachting in stapjes gaan .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website