Advies over erfrecht in Thailand bij overlijden?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
28 januari 2019

Beste lezers,

We hebben een condo gekocht op naam van mijn man en mij en deze wordt over een paar maanden opgeleverd. Ik heb een vraag of het verstandig is om, nu we nog beide fit zijn, de condo bij oplevering ook op naam van onze zoon te laten zetten om problemen voor onze zoon bij ons overlijden te voorkomen? Wordt hij automatisch eigenaar in dat geval volgens de Thaise wet of moeten we nog meer regelen?

Verder, wat moeten we regelen als we het appartement willen verkopen over een aantal jaren. Of onze zoon na ons overlijden?

 • Is het bezoeken van een Nederlandse notaris noodzakelijk om Thaise condo vast te leggen? (We hebben nu een testament op de langstlevende en daarna zoon als beide overlijden).
 • Is het nodig/zinvol om e.e.a. vast te laten leggen door een Thaise advocaat/notaris. Bijvoorbeeld in een testament in Thais en Engels met daarin opgenomen dat zoon de begunstigde is na overlijden van beide ouders?
 • Is het openen van een Thaise bankrekening noodzakelijk om het geld te laten storten bij eventuele verkoop? Of kan het geld bij eventuele verkoop ook direct gestort worden op een Nederlandse rekening?

Vast dank voor jullie reacties.

Groet,

Maria

7 reacties op “Advies over erfrecht in Thailand bij overlijden?”

 1. erik zegt op

  Waar wonen jullie: NL of TH? Woon je in TH maak dan in TH een volledig testament op de langstlevende en bij overlijden van beiden jullie zoon.

  Woon je in NL dan valt het condo in Thailand in jullie nalatenschap en gaat het naar de langstlevende en daarna de zoon. Dan ben je er toch?

  Wat je zou kunnen doen bij wonen in NL is info vragen aan een gespecialiseerd Thais advocaat of dat voldoende is om het condo op zoons naam te krijgen. In geen geval een ‘Thais testament’ want dan vervalt van rechtswege jullie NL testament; een testament begint immers met ‘Ik herroep alle eerder gemaakte …. ‘ etc.. Tegen welke formele regels de erfgenaam aan kan lopen (vooral stempels en vertalingen….) kan de ingeschakelde Thaise jurist je vertellen.

 2. Annelie zegt op

  Ik heb een testament in Nederland voor mijn bankrekeningen in Nederland. Daarin staat dat dat testament geldig is behalve voor de bezittingen in Thailand. In Thailand heb ik een testament laten opmaken voor mijn bezitingen in Thailand.

 3. thea zegt op

  Hallo Maria

  Ik snap dat jullie dit willen doen i.v.m. de erf belasting maar wat gebeurt er met het huis als jullie zoon vóór jullie komt te overlijden.

  Moeten jullie dan je huis uit omdat er dan andere erfgenamen in het vizier komen, kleinkinderen.

  Laat je goed voorlichten anders kom je van de regen in de drup

 4. Peter zegt op

  Je kunt wel degelijk een testament in Nederland en in Thailand hebben ,
  dat is zelfs ten zeerste aan te raden. Het testament in Thailand vermeldt
  dan uitsluitend alle bezittingen in Thailand.
  Hiermee voorkom je een hoop problemen en het spaart veel tijd.

 5. Jan S zegt op

  Het lijkt mij verstandig al je vragen te stellen aan een advocaat in Thailand of een notaris in Nederland die gespecialiseerd is in onroerend goed in Thailand.
  Met de aankoop van een condo praten we over een aanzienlijk bedrag en is het onverstandig om zuinig te zijn op deskundig advies.

 6. Bob, Jomtien zegt op

  Vele vragen roepen vele antwoorden op. Allereerst moet u uw ingevoerde geld via een bank laten lopen met omschrijving bedoelt voor aankoop onroerend goed. (investment in procuring a house) of iets dergelijks. Dat betekend dus een bankrekening openen. Hoe zou u anders het benodigde geld in Thailand kunnen laten narriveren? Smokkelen? Geen goed idee. U kunt ook bij de Bangkok bank een euro rekening openen zodat u zelf beslist wanneer u naar Baht wisselt. En dat afschrift zuinig bewaren en/of bij laatste wil voegen opdat u bij verkoop het geld weer kunt uitvoeren. Ik zou haast maken met e.e.a. want de Baht is snel aan het meer waard tegenover de Euro.
  Dan over het vererven. Hierboven wordt al een methode gegeven; 2 testamenten die elkaar NIET herroepen maar aanvullen is mogelijk. Als u emigreert naar Thailand wordt veel anders. Dan moet u allereerst uw testament in NL terugnemen en herroepen bij een notaris en eventueel laten verwijzen naar een Thais testament door een vertrouwenspersoon. Vervolgens maakt u in het Thais een testament naar uw wens. En laat dit testament in het engels/nederlands vertalen voor alle duidelijkheid voor alle betrokkenen. Neem daarin ook op wat er met een stoffelijk overschot moet gebeuren; terug naar Nl voor of crematie in Thailand. Meer vragen? [email protected]

  • Bob, Jomtien zegt op

   Ik vergat nog iets te vermelden. U moet eens goed naar de consequenties bij de NL belastingen kijken. Het zal wel waarschijnlijk zijn dat de erfbelasting bij uw zoon wordt aangerekend indien uw zoon in NL woont en het bezit bekend is bij de belasting in NL. Hoe het in Thailand geregeld is omtrent erfbelasting ben ik NIET op de hoogte.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website