Advies gevraagd over waterzuiveringsinstallaties in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
18 juni 2024

Beste lezers,

Wij zijn 2 Nederlandse vriendinnen en hebben na eerst een paar jaar langere vakanties sinds kort een woning gehuurd. Wij zullen er komende jaren tot 8 van de 12 maanden zijn.

Nu is het zo dat wij, zoals velen doen, drinkwater betrekken van een leverancier aan huis in van die grote blauwe gallons. Voor het huishouden, douchen, tuin besproeien, de wasmachine hebben we, zoals ook weer velen van ons, een watertank (1500 liter) achter het huis staan waarin gemeentewater stroomt. Ons gezegd dat het beter is er een waterzuiveringsinstallatie bij de watertank te plaatsen. Het instromende gemeentewater wordt dan extra gezuiverd, en voor het douchen en de wasmachine is het al veel schoner.

Met de huisbaas (Zwitser) is afgesproken dat wij 10 jaar lang 10% van de kosten mogen in mindering brengen op de jaarhuur, maar we moeten dan wel de installatie laten staan. Ook als we eerder de huur opzeggen.

Graag zouden we advies willen over aan te schaffen installaties, waar te koop en hoe duur zo ongeveer.

Dank voor uw reactie.

Met vriendelijke groet en dank,

Daisy

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

18 reacties op “Advies gevraagd over waterzuiveringsinstallaties in Thailand”

 1. Arjen zegt op

  Het eerste wat jullie moeten doen is die blauwe tank vervangen door een andere tank. De blauwe (PE) tanks zijn een broedplaats voor algen en schimmels. Water daarin opgeslagen, zelfs als het goed water is, wordt vanzelf slecht.

  Dan moet je je water laten onderzoeken op wat erin zit, en wat je er dan uit wilt halen. Meeste gemeentewater is stevig gechloreerd, dus bacterieel zal het wel meevallen. Dingen die vaak in het door gemeentes verstrekte water zitten, zijn ijzer, heel veel calcium, en zand. Maar zoals ik al zei, eerst laten testen dan weet je wat je eruit moet halen. Het is namelijk zinloos om op iets te filteren wat er niet in zit.

  Succes, Arjen

  • Erik Kuijpers zegt op

   Ik heb de blauwe tank geschilderd (aan de buitenkant, uiteraard) zodat het zonlicht niet meer binnen dringt. En de algen en schimmels waren kort daarna weg.

   • Willem Korat zegt op

    Heeft geen nut of ten zeerste heel erg weinig.
    Wel eens een blauwe waterleiding doorgezaagd die onder de grond zit en de binnenzijde bekeken.
    Aangroeisel oftewel alg dus ook in je geverfde tank.
    Correcte tank (antiebacterieen) kopen met een zwevend vuil filter voor de opslagtank.
    Zeer betaalbaar anno 2024 bij bouwmarkten.

 2. Sjaak S zegt op

  Een filter installatie voor drinkwater is een goede investering vind ik. Die is niet al te gek duur en kun je eventueel in je keuken (laten) bouwen. Ik heb die onder mijn aanrecht en kan van een kraantje mijn drinkwater tappen. Geen flessen meer nodig.
  Omdat wij erg hard water hebben, kocht ik een grote filter die al het water dat het huis binnengaat ontkalkt. Nou is dat een aankoop waarvan ik bijna spijt heb. Je moet deze namelijk goed onderhouden, iets dat mij nooit lukt, omdat ik het gewoon vergeet.
  Deze filter bestaat uit twee delen: de filter met substraat en een tank met zout. Hoe het precies werkt, weet ik niet meer. Het zout moet je om de zoveel tijd aanvullen en de filter moet door backwashing schoon gemaakt worden, anders werkt het hele systeem niet.
  Deze installatie kocht ik bij Home Pro die hem ook kwam installeren. Kostte me rond de 20.000 Baht.
  De filter voor drinkwater was goedkoper, (8000 Baht), maar je moet de filters regelmatig vervangen (hangt van je water verbruik af) en dit kost je telkens zo’n kleine 4000 Baht. Wij bespaarden (omdat wij goedkoop Makro-water kochten) ongeveer per maand 500 Baht. Reken uit je winst… In ieder geval kan ik altijd water tappen en dat is me wel de moeite waard.

  • Arjen zegt op

   Sjaak,

   Dan heb jij een resin ontharder. Het zout dient om het ding te regenereren. Wij hebben er één die dat automatisch doet. Eerst backwash en daarna regenereren. Ik heb er drie tonnen zout water naast staan. Dat is voor twee maanden voldoende. Een keer in de twee maanden dat vullen moet toch zelfs jij wel kunnen denk ik…..

   Eerst filter ik mechanisch, tot 1 micron. (0,001mm) Daarna nog even door de ontharder. En dan is ons water drinkbaar.

   Er zijn heel veel filters die onder de gootsteen gemonteerd worden en die drinkbaar water leveren. Vaak gebaseerd op omgekeerde osmose. Soms nog als laatste stap een UV lamp om levende wezens om zeep te helpen. Vervang die lamp overigens minimaal 1x per jaar. En als de UV lamp in een aparte buis van kwarts glas zit, het beste ook die buis vervangen.

   Arjen.

   • Sjaak S zegt op

    Arjen, “zelfs” ik kan dat, maar ik vergeet het soms gewoonweg. Maar ik beloofde mezelf het niet meer te vergeten en doe het nu regelmatiger!
    Om even op het zout terug te komen. Dus dat zout wordt alleen gebruikt als je die backwash doet? Je schrijft, daarna regenereren, dat is dan de laatste stap na de backwash als ik dat goed begrijp? Tijdens het normale filteren wordt het zout niet gebruikt?

    • Arjen Schroevers zegt op

     Sjaak,

     Als je een ontharder hebt die zelf het proces start hoef je er alleen maar voor te zorgen dat je tanks met zout, en water vol zijn. Ik regenereer 1x in de 38 dagen. Mijn tanks zijn voldoende voor twee regeneratie beurten, dus ik ik kan het theoretisch 76 dagen vergeten.

     Normaal gesproken doe je eerst de “backwash”. Die dient er alleen voor om mechanische verontreiniging die in het filter zit eruit te wassen. Ik denk dat dat bij mij eigenlijk niet nodig is, want ik filter eerst op 0,001mm (nominaal). Daarna gaat het ding zout water door de ontharder spoelen. En dan nog een tijdje spoelen met vers water. .

     Dus na X aantal dagen:

     1- Eerst backwash
     2- Dan spoelen met zout water (Jodium vrij!)
     3- Spoelen met schoon water

     Het kan handig zijn om af en toe je waterhardheid te meten.

     Ons “rauwe” water heeft een DH waarde van 36, na één passage door de ontharder heeft het een hardheid van 18. Dat is een stuk beter, maar nog steeds zeer hard. Ik probeer het rond de 5 te krijgen.

     Overigens, je kan die koppen die het automatisch doen ook los kopen. en die op je tank schroeven.

     Succes, Arjen.

 3. Arno zegt op

  Geen idee waar in Thailand jullie je bevinden.
  In BuriRam zit H2O watersystems, een Nederlander. Googel eens H2O watersystems .
  Misschien heb je er iets aan.

  Suc6, gr. Arno

 4. Gerardus zegt op

  Wij hebben 4 jaar geleden het vo lledige systeem van pentair laten plaatsen. Stadswater gaat via een voorfilter in de eerste tank. Dan gaat het via het grote filtersysteem naar de andere tank. Dit werkt electronisch. Tevens met zout. Wij gebruiken gemiddeld 10 kg zout per week, (1 zak grof zout van makro kost 39 baht voor 5 kg). (Laat je niet door hun wijsmaken dat je dure tabletten moet kopen. )naargelang je waterverbruik. Het was niet goedkoop maar wij zijn erg tevreden. Ook over de service van pentair.
  Schoon en lekker drinkwater zonder kalk

 5. PEER zegt op

  Dat leidingwater geen zuiver drinkwater is, maakt het nog stééds geschikt om te douchen, de afwas te doen én de tuin te besproeien.
  Daar hoef je geen bewerkelijke filters voor aan te schaffen.
  Wij zetten ‘n lege krat, 24 ltrs, voor het hek met ‘n zakje met 40 bfh en dezelfde dag hebben we weer volop zuiver drinkwater.

  • Gerardus zegt op

   Ja, maar geen kalkvrij water. Wat heel belangrijk is voor al je huishoud apparatuur.

 6. TH NL zegt op

  beste Peer,
  het kan zijn wat je beweer over geen filters , maar dan woon je niet in de buurt van Sattahip als je daar na een week de filter voor de waterton even los haalt dan is het een donkere bruine kleur , ik ga toch echt niet dat gebruiken om te douchen en met het risico dat de sproeierkop van de douch verstopt zit.
  ik moet er niet aan denken met water dat niet minstens een keer gefiltreerd is de tanden te poetsen in Thailand gezien de Thaise werkwijze over het algemeen.

  vr. groet

 7. Daisy zegt op

  Er wordt volledig voorbijgegaan aan mijn vraagstelling. Het begint al bij de eerste reactie, waarin gesteld wordt dat wij een blauwe watertank bij onze woning hebben staan. Dat schrijf ik helemaal niet. Ik heb het over drinkwater dat door een leverancier in van die blauwe gallons/20-liter flessen aan huis wordt aangeleverd.
  Wij hebben een gewone anti-bacteriële 1500-liter UV watertank aan huis, en ook nog eens onder een afdak die de tank de hele dag door uit de zon houdt. Ook aan weerszijden.
  Vervolgens neemt men de “brutaliteit” door te gaan op een heel ander onderwerp, namelijk hoe van gemeentewater drinkwater te maken. Maar daar ging het ons niet om. Onze vraag is welk zuiveringssysteem/installatie van toepassing kan zijn om dat gemeentewater schoner te maken om te douchen en de kledingwas te doen. Een systeem/installatie dus om dat water wat op te schonen. De website van HomePro heeft het over “water-softener” o.a. van Pentair en MËX. Is dat wat? Graag de moeite nemen om te antwoorden, anders zelf een andere discussie beginnen.

  • Gerardus zegt op

   Wij hebben dus dat systeem van pent air. Zoals ik reeds vermeld heb. Zeer tevreden en in het hele huis schoon en kalkvrij water. Wat je gewoon kan drinken. Wij sleepte vroeger met die 6 liter bidons. De auto vol en geen plaats meer voor andere boodschappen. Iedere 2 dagen minstens een bidon leeg. Nu gelukkig niet meer. Zelfs in mijn vaatwas hoeft geen zout meer

   • Bart zegt op

    Haha Gerardus, mijn Thaise echtgenote is hier de perfecte vaatwas in huis. En die hoeft inderdaad geen zout.

    Maar helaas, als tegenpresatie wil ze harde valuta op haar bankrekening. Die oplossing met jouw filter is dan al bij al een pak goedkoper 🙂

  • william-Korat zegt op

   Wat ik in eenieder bericht al schreef Daisy.
   Correcte tank en die hebben jullie.
   Vlak daar voor een zwevend vuil filter plaatsen.
   Monteur leveren ze ook, indien nodig.
   Eens in het jaar vernieuwen, bij veelvuldig gebruik twee keer vernieuwen of schoonmaken met de tuinslang.
   Consumptie water uit de fles, maar dat schreef je al.

   Home Pro https://www.homepro.co.th/p/56513?lang=en

  • TH NL zegt op

   Daisy , Het is niet zo moeilijk voor wat je wilt. Simpel een waterfilter voor de eerste tank plaatsen vervolgens naar gelang het water is regelmatig de filter nakijken hoe vuil hij is vervolgens schoon spuiten met een hoge drukspuit deze dan in de zon goed laten drogen , kan zelfs in thailand een paar dagen duren , als je een reserve hebt doe je die als filter gebruiken en de andere als reserve. Dat doe ik al een enige jaren met goed resultaat. Als je weet hoe bruin en smerig het water in Sattahip is dan is dit zeker voldoende wat je wilt, als je meer wilt zul je andere filters er tussen moeten zeten.

 8. Arjen zegt op

  Daisy,

  Dank je wel voor je zeer vriendelijk genuanceerd bericht. Excuses, ik heb het gedeelte van de blauwe tank inderdaad fout gelezen, en erdus ook een overbodige tekst bijgezet. Jemig, dat gedeelte kun je dus gewoon achterwege laten.

  Verder schrijf ik nergens dat je het water zou moeten kunnen drinken, of dat je dat wenst. Ik schrijf alleen maar dat je moet weten wat erin je water zit, en wat je er dan eventueel uit wilt halen. Bijvoorbeeld een hoog ijzergehalte maakt alles in huis, en je kleding vies. Echt ongezond is het niet.

  En Sjaak zegt dan dat hij een filterinstallatie om water drinkbaar te maken een goede investering vindt. Als jij dat niet wilt dan doe je dat toch gewoon niet?

  Het leuke van een forum is dat er van gedachten wordt gewisseld. En dan wordt er ook wel eens een zijspoor ingeslagen. Dat zijspoor valt in dit topic best wel mee.

  En jij zegt nergens dat je het water NIET drinkbaar wilt hebben.

  Maar goed, het is wellicht beter als je je gewoon zelf informeert bij de diverse bedrijven. Als je geluk hebt vind je misschien wel een goede leverancier.

  Toch wel succes gewenst hoor!

  Groeten, Arjen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website