Beste lezers,

Graag had ik meer geweten over adoptie. Wie kan mij inlichten, graag hadden we een Thais kindje geadopteerd. Ik ben Belg en mijn vrouw is Thais.

Weet niet waar ik moet beginnen, of tot wie ik mij moet richten? Is het te doen of zijn er vele hindernissen? Wie kan ons helpen met onze kinderwens?

Wij wonen samen in Thailand en ik ben uitgeschreven in België.

Met vriendelijke groet,

Joeri


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Lezersvraag: Wie kan mij wat vertellen over adoptie van een Thais kindje?”

 1. Barbara zegt op

  Ik heb er mij vroeger eens in verdiept en herinner me dat er iet meer als 40 jaar verschil in leeftijd mag zitten tussen kind en ouder.
  Zoek het eens op Google op, er is redelijk wat informatie te vinden.

 2. Soi zegt op

  Beste Joeri,

  De Thaise Adoptiewet zegt niet dat een farang niet kan adopteren. Wel dat je wettelijk gehuwd dient te zijn. Ben je in België voor de wet getrouwd, schrijf dan dit huwelijk in bij de gemeente alwaar je woonachtig bent. Jouw vrouw weet van wanten. Samenwonen is dus niet voldoende.

  Verder dien je minstens 25 jaar oud te zijn. De Thaise wet heeft het niet over een maximum aantal jaren ouder dan het te adopteren kind. Wel dat het verschil in jaren met te adopteren kind niet minder is dan 15 jaren. Maw: ben je 25 jaar oud dan mag je een kind adopteren als die minstens 10 jaar oud is, (of jonger, natuurlijk! Zie ook de vele gezinssituaties van oudere farang-echtgenoten die op hoge leeftijd het jonge kind van hun partner verzorgen. Alhoewel die farang betreffend kind niet al;tijd hebben geadopteerd, maar wel volledig mede-opvoeden)

  Leven de wettige ouders, of nog maar één van hen, dan dienen zij toestemming te verlenen, tenzij het kind zelf 15 jaar is. In dat geval geeft het kind zelf al dan niet toestemming. Zijn er geen ouders, of is het ouderlijk gezag ontzegd, of is een familielid of een ander bv bewindvoerder, of curator, of is een instelling of instituut belast met het ouderlijk gezag, dan
  geeft die betrokkene persoon of instelling in plaats van of namens de ouder(s) al dan niet toestemming. Betreft het een weigering van een instituut of instelling, dan kan je tegen die opstelling in beroep via het OM (Public Prosecutor) en Rechtbank. Je hebt dan uiteraard een advocaat nodig.

  Omdat jij als farang een Thai kind wilt adopteren, dien je ten tijde van het proces van kindkeuze jouw adoptiewens kenbaar te maken bij de burgerlijke stand van jouw Thaise gemeente. Zoals gezegd: enkel pas als je wettelijk bent getrouwd, en vanzelfsprekend tezamen met jouw Thaise vrouw. Een betrokken ambtenaar trekt nu jouw antecedenten na. Ben je ooit met de Thaise Justitie in aanraking geweest, dan kun je het verder wel vergeten. Kun je aantonen dat je over inkomen beschikt om jouw te vormen gezin te onderhouden, dan zit je al gunstiger. Kun je aantonen meerdere jaren al jouw Immigratie-verblijfstitel te hebben verlengd, dan zit je idem al op een goede spoor. Maw: je hebt kunnen voldoen aan inkomenseisen, en het betekent ook dat als je nog maar kort in Thailand bent, dat je beter nog enkele jaren wacht. Hetgeen niet betekent dat jullie altijd naar het gemeentehuis kunnen om informatie in te winnen.

  De betrokken gemeenteambtenaar zal tzt en als het zo ver is een melding doen bij de Public Prosecutor. Ondertussen zoek je een advocaat, want je wordt vervolgens opgeroepen bij de Rechtbank. Uiteindelijk heeft die een laatste en beslissende stem.

  Hoe kom je aan een kind? In TH kan dat op velerlei manier. Stel dat via schoonfamilie en/of vrienden en kennissen, of in de buurt en wijde omtrek bekend is dat jullie een kinderwens hebben en willen adopteren: dan kan het zomaar zijn dat iemand jullie vraagt een weesje elders op te nemen. Zet vervolgens de hele procedure in werking door een melding bij het Gemeentehuis.
  Maar je kunt ook naar bv het plaatselijk ziekenhuis en navraag doen op de kinderafdeling. De verpleging, de artsen cq al dan niet het aanwezige maatschappelijk werk verwijzen jullie wel verder.
  Of ga zonder meer naar het gemeentehuis en vraag naar de afdeling Social Welfare. Je zult zien dat jullie zomaar een eind op weg worden geholpen.

  Kortom: Ben je 25 jaar of ouder, en wettelijk gehuwd met een Thaise vrouw, niet illegaal en niet crimineel, verblijf je al meerdere jaren in Thailand, en kun je een gezin onderhouden: dan staat niets een adoptie in de weg. Hetzij van een kind onderweg aangeboden, dan wel via een Thai ziekenhuis, of via een Thai opvang- of adoptie-instituut, of anderszins. In alle gevallen begin je op het Thais lokale gemeentehuis, geef je te kennen dat jullie een kind willen adopteren en slaan vervolgens de procedurewegen in. Sukses!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website