Beste lezers,

Ik geef het toe, ik ben te laat met het aanmelden bij de Thaise belastingdienst, maar ik heb besloten het nu te gaan doen. Aangezien ik mij bij vertrek uit Nederland heb uit laten schrijven, is er geen keus waar je belasting moet betalen. Nederland en Thailand hebben hierover een verdrag gesloten en dat betekent dat ik in Thailand belastingplichtig ben.

Ik heb inmiddels een (verkennend) bezoekje aan de lokale Thai Revenue gedaan en daar liep ik onmiddellijk tegen het (denk ik) grootste probleem aan: een taal barrière en niet zo’n kleintje ook. Op een gegeven moment werd ik omringd door maar liefst 5 (!) overigens zeer vriendelijke dames, waarvan er eentje voldoende Engels sprak om als vertaler te fungeren. Na 2 uur praten had ik niet echt het gevoel veel voortgang te hebben gemaakt en liep met één of ander formuliertje, wat ik volgens de dames in moest vullen, weer de deur uit. Ik denk dat verdere bezoeken weinig zin hebben, dus ik heb de volgende 2 vragen:

 1. Er zullen vast mensen zijn die ditzelfde aan de hand hebben gehad, en zou het zeer op prijs stellen als ze hun ervaringen met mij zouden willen delen. Ik ben Nederlander en woon in de Ubon Ratchathani area. Aanmelden bij de Thai Revenue, hoe gaat dat in zijn werk?
 2. Ik heb al besloten om mij bij te laten staan door een lokale tax advisor, maar voor het eerst in vele jaren laat Google mij in de steek. Niet te vinden! Dus is er iemand die een tax advisor weet in dit gebied (Ubon Ratchathani)? Eerste vereiste is natuurlijk dat deze goede man of vrouw Engels moet spreken!

Groet,

Wim


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

26 reacties op “Lezersvraag: Aanmelden bij de Thaise Belastingdienst (Thai Revenue)”

 1. Geertg zegt op

  Het meest eenvoudige is met je Thaise vriendin gaan. Ik ben net terug van het Revenue Office in Korat. Uiterst vriendelijke dames hielpen mij direkt. Omdat ik mijn vrouw meegenomen had was het n fluitje van n cent.

  • john zegt op

   de vriendelijkheid wil ik graag bevestigen. Heb op enkele plaatsen met thaise belastingen, indienen van aangifte, te maken gehad. Niet anders dan heel fijne ervaringen met natuurlijk af en toe gewoon over en weer wat gekheid vanwege de taalbarriere.

 2. Piet zegt op

  Wellicht heeft hij geen Thaise vriendin en/of ze spreekt niet voldoende Engels…dan is het een groot probleem..succes

 3. Henk Hauer zegt op

  Er zijn in Thailand adminitratie kantoren, die alles voor je regelen. Kost ongeveer 2000 THN per aangifte.

 4. Renévan zegt op

  Een Thai meenemen is inderdaad het makkelijkst. Maar het verkrijgen van een TIN (tax identification number) gaat het makkelijkst als u aangeeft dat u een fixed account of flexible fixed account heeft of gaat openen bij een bank. De 15% belasting over de rente die u betaald kan u namelijk terugkrijgen. Hiervoor moet u dus een TIN hebben, bij de aanvraag moet u door middel van uw paspoort laten zien dat u in het belasting jaar hier 180 dagen woonachtig bent. Ik heb onlangs aangifte gedaan (voor 31 maart) en had mee een statement van de rekening waar mijn pensioen op gestort wordt (uitsluitend pensioen op deze rekening). En een statement van de flexible fixed account om de betaalde belasting terug te krijgen. Daar ik in 2017 maar een aantal maanden pensioen heb ontvangen maar wel het hele jaar belasting heb betaald over de rente op mijn flexible fixed account kreeg ik dus geld terug. Daar ik op één bankrekening prompt pay heb geactiveerd kreeg ik het bedrag binnen een week op deze rekening.

 5. Han zegt op

  Zou je de gang van zaken wat meer willen omschrijven? Ik ben daar eerdaags ook aan toe en woon ook in Korat

 6. peter zegt op

  Om te beginnen een Thais belastingnummer krijgen.
  Dat is makkelijk te doen.
  Daarna een van de dames vragen of ze het belasting formulier voor je kan in vullen. Je hebt we leen verklaring van de Thaise bank nodig met saldo en mutaties.
  Zo heb ik het gedaan en het loopt al veel jaren prima

 7. willem zegt op

  Hallo Wim
  Ik woon ook in Ubon Ratchatani Warin Chamrap en alhier naar het Thai Revenue department gegaan.Ben er prima geholpen door de dames en alles werd netjes ingevuld voor me aldaar, kreeg gelijk de aanslag en een meisje ging het betalen bij de bank.Stond met 2 uur weer buiten en na 2 weken kreeg ik een telefoontje dat ik de R.O 21 en R.O 22 kon ophalen.Als je niet te ver weg woon kan ik je wel helpen.
  M.V.G Willem
  Ps tel of email is ook goed als dat mag van de redactie

  • Wim Verhage zegt op

   Hi Willem, email contact zou ik prima vinden, maar hoe kom ik achter jouw email adres? Moet dat via de redaktie?
   Ik heb verder geen moeite om mijn email adres via dit medium te delen ( idd als de redaktie dat goed vind uiteraard)
   Wimverhage@hotmail.com

 8. Wim Verhage zegt op

  Iedereen alvast bedankt voor het delen van de ervaringen!

 9. matta zegt op

  mijn elementen van antwoord:

  Nederland heeft zoals België een overeenkomst met het koninkrijk Thailand om dubbel belasting te vermijden.

  De Nederlandse versie heb ik eventjes gegoogeld en vluchtig doorgenomen en dit verschilt niets met deze uit België

  Eventjes een paar opmerkingen

  a. het gaat om personenbelastingen dwz het gaat over inkomen ( een pensioen is een inkomen)
  b. Ik kan in uw vraagstelling niet weten ( weet wel dat u uitgeschreven bent) of u hier bent als gepensioneerde
  c. ik weet nu niet specifiek voor Nederland maar veronderstel dat u in een land ” Nederland” in dit geval gewerkt hebt hebt u ook een pensioen opgebouwd en zal dit pensioen betaald worden door een dienst waar u gewerkt hebt (lijkt me logisch)
  d. om nu een dubbele belasting te vermijden is deze overeenkomst

  http://wetten.overheid.nl/BWBV0003872/1976-06-09

  http://www.jongbloed-fiscaaljuristen.nl/emigratie/belastingverdragen/belastingverdragen/thailand/

  e als u hier bent bv op basis van pensioen hebt u geen inkomsten in Thailand trouwens is ook één van de voorwaarden om een visum te krijgen op basis van pensioen dat u Niet mag werken.

  f het is niet om het feit dat u uitgeschreven bent uit de bevolkingsregisters dat ge nu zou belastingen moet betalen het is en blijft het land die u inkomen geeft ( pensioen is een inkomen) Waar ge belastingen moet betalen daarvoor dient juist die overeenkomst

  bijgevolg als u hier in Thailand niet mag of moogt werken en u hebt geen inkomsten in Thailand enkel van Nederland die u pensioen uitbetaald dan is het nogal logisch dat u hier Niks kunt doen met het thai revenue departement

  ENKEL wel voor hetvolgende:

  veronderstel dat u hier bent op basis van pensioen en één van de voorwaarden is dat u ieder jaar moet aantonen dat u genoeg bestaansmiddelen hebt en je hebt ervoor gekozen om een zeker bedrag bv 800.000 bath op een spaarrekening te zetten dan kunt u het jaar nadien de 15% taks die de banken wettelijk inhouden op de intresten terugtrekken en daarvoor moet u in januari naar de revenue office

  indien nodig zal ik daarvoor de procedure uitleggen

  ps ik veronderstel dat van de overeenkomst Nederland met het koninkrijk Thailand voor wat betreft het dubbel belastingsverdrag er ook zoals voor Belgie met Thailand een Thaise versie bestaat
  veronderstel dat het deze is http://www.rd.go.th/fileadmin/download/nation/สิงค์โปร์.doc

  • Geertg zegt op

   Als je Thaise wetgeving tav belastingen goed doorleest kom je het volgende tegen: geld dat door een expat wonende in Thailand op een Thaise bank wordt gestort, wordt beschouwd als inkomen. Hier dient in Thailand belasting over te worden betaald.

   • Geertg zegt op

    Ter verduidelijking.

    Who has to pay income tax in Thailand?
    To work out what tax you owe in Thailand, first you have to establish whether you’re:

    A resident taxpayer
    A non-resident taxpayer
    Resident income tax
    In Thailand, the tax year is the same as the calendar year – 1 January through to 31 December. You’re considered a resident for tax purposes if you live in Thailand for 180 days or more on aggregate over the year.

    As a resident taxpayer, you have to pay tax on any income you make in Thailand, to Thai authorities. You also have to pay tax on any income made elsewhere, if it’s remitted to Thailand in the year it’s earned.

    • RonnyLatPhrao zegt op

     En daarom bestaan er dus belastingverdragen….

     Landen die geen belastingverdrag hebben vallen onder de tekst die je hebt geplaatst.

     Landen met een belastingverdrag zullen overeenkomstig dat verdrag behandeld worden.
     Anders heeft een verdrag natuurlijk geen zin.

   • john zegt op

    lijkt beetje kort door de bocht. Graag een linkje. Als je een huis of condo koopt komt het geld ook van buiten thailand maar ik heb nog niet gehoord dat dit als inkomsten wordt belast. Ik heb toen ik me in thailand vestigde gewoon geld naar trwee bankrekeningen overgemaakt. Geen belasting over betaald. Waarom zou je ook.

  • Wil zegt op

   Beste Matte, ik heb even een paar vragen. Wij, mijn vrouw en ik (beide farang) wonen in Hua Hin en zijn al diverse keren bij de Belastingdienst in Hua Hin geweest om een belastingnummer aan te vragen. Kregen steeds het antwoord, dat als wij geen inkomen uit Thailand ontvingen, wij geen belasting hoefde te betalen en dus geen belastingnummer kregen. Hetgeen u ook omschrijft in uw verhaal. Wat wij wel hebben, zijn diverse bankrekeningen, waaronder een met 800.000 voor Immigration (jaarvisa). U geeft aan dat “indien nodig zal ik daarvoor de procedure uitleggen”. zou u zo vriendelijk willen zijn om deze procedure aan mij/ons uit te willen leggen. Mijn e-mail adres is wil.gevers@outlook.com. Alvast bedankt voor de moeite.

 10. erik zegt op

  Mazars Thailand is belastingadviseur en men spreekt en schrijft Engels. Het is niet nodig dat ze in jouw woonplaats zitten, tegenwoordig gaat alles digitaal.

  Als jouw in Thailand belast inkomen boven zeg 1.100 e/maand komt en je bent niet 64+ en/of invalide dan kom je in Thailand aan betalen toe mits je dat inkomen IN het jaar van verdienen naar Thailand haalt. Doe je dat pas in de eerste twee weken van januari van het jaar daarop dan is het geen inkomen meer maar spaargeld en kan Thailand niet heffen. Zie de opmerkingen in dit blog van Lammert de Haan. Zijn mening wordt bevestigd door onder meer Mazars.

  Dat de autoriteiten in dit land niet altijd raad weten met ons gepensioneerden is vaak besproken in dit blog. Ik raad je om die reden aan te gaan zoeken en daarvoor zit linksboven op de pagina een zoekveld.

 11. john zegt op

  sorry, zie nu dat je tekst uit de wet hebt vermeld. Daarin staat dat als je inkomen hebt dat je “gemaakt, verworven hebt”buiten thailand en dat naar thailand wordt overgemaakt je hierover tax betaalt. Jawel “inkomen” maar dat is iets anders dan “als je geld hebt en je maakt het over naar thailand” Inkomen is verworven dus,verdiend geld!!

 12. matta zegt op

  @Geertg
  Hetgeen je schrijft met name en ik citeer ” Als je Thaise wetgeving tav belastingen goed doorleest kom je het volgende tegen: geld dat door een expat wonende in Thailand op een Thaise bank wordt gestort, wordt beschouwd als inkomen. Hier dient in Thailand belasting over te worden betaald.”

  dat is juist echter je moet ook verder lezen en dan zie je dat die tax die de bank door stort (wettelijke afhouding van 15%) kunt terugvorderen.Weliswaar het jaar nadien

  misschien ook dit eens doornemen
  https://www.pwc.com/th/en/publications/assets/thai-tax-2015-booklet-en.pdf

  nu eventjes googlen tax refund on savings account heeft al een massa aan resultaten

  2de puntje en ik citeer ” As a resident taxpayer, you have to pay tax on any income you make in Thailand, to Thai authorities. You also have to pay tax on any income made elsewhere, if it’s remitted to Thailand in the year it’s earned.”

  is ook correct enkel weer verder lezen en dan kijken naar de overeenkomsten waar Thailand een overeenkomst mee heeft in dit geval België en Nederland en dan lees je daar om een dubbele aanslag te vermijden word de tax betaald in het land dat het inkomen heeft
  bijgevolg krijg je een pensioen uit België of Nederland dan betaal je tax (belastingen) op dit pensioen in België of Nederland

  werk je in Thailand dan heb je hier een inkomen en dan zul je hier tax of belastingen betalen

  Er heeft hier ooit op dit eigenste forum een vraag gepost geweest met name hoe bewijs je voor belasting diensten of taxatiediensten in België (kon evengoed Nederland geweest zijn) dat je hier in Thailand geen inkomen heb want daar (aan de bron) worden de bedrijfsvoorheffingen al afgehouden dus stel u voor dat je dit niet kan aantonen zal dit wel een negatief weerslag geven op je wedde of inkomen om de doodeenvoudige reden dat ze er kunnen van uitgaan dat je twee inkomens hebt één in Thailand en één in Nederland of België

  • Ger-Korat zegt op

   Ik zie dat Matta aardig de weg weet op het internet. Misschien raadzaam om oudere posting over pensioenen uit Nederland zoals wel vaker in Thailandblog gepubliceerd wordt na te pluizen. Dit voorkomt dat er een hoop foute informatie zoals nu in de huidige posting wordt gegeven.

  • Geertg zegt op

   Matta een paar opmerkingen.
   Als je als expat hier legaal verblijft met n officieel visum (dus voldoet aan de visum voorwaarden) heb je of 800.000 thb op n fixed account staan, of je hebt n inkomstenverklaring dat je tenminste 800.000 thb per jaar inkomsten hebt. Je bent dan in Thailand belasting plichtig.

   Hoeveel belasting je moet betalen is voor iedereen verschillend. Afhankelijk van de situatie waarin je verkeert.

   Over je AOW hoef je hier geen belasting te betalen
   Maakt je bedrijfspensioenfonds je geld over op n NL rekening en maak je dit zelf over naar Thailand dan moet je hierover belasting betalen. De regel “oud” geld bestaat niet meer.
   Maakt je bedrijfspensioenfonds je pensioen rechtstreeks naar Thailand over dan moet je hierover belasting betalen. Dit wordt als inkomsten gezien.

   Ter verduidelijking n rekenvoorbeeld.

   Je bedrijfspensioenfonds maakt per jaar 800.000 thb over naar Thailand.

   Je aftrekposten hier zijn:
   – 65 + 190.000 aftrek,
   -gehuwd vrouw geen inkomen 30.000 aftrek
   -ziektekosten verzekering 2 x 15.000 aftrek,
   -betaalde rentes bv 15.000 aftrek

   Rest belastbaar 535.000 thb.
   Hierover betaal je ongeveer 8.500 thb.

   Ter vergelijking in NL betaal je circa 15% over je bedrijfspensioen,
   Als Nederlander in België betaal je over bedrijfspensioen en AOW 20 tot 25% belasting.

  • timker zegt op

   Beste Matta, opzich een goed verhaal maar… de stelling “om een dubbele aanslag te vermijden word de tax betaald in het land dat het inkomen heeft – bijgevolg krijg je een pensioen uit België of Nederland dan betaal je tax (belastingen) op dit pensioen in België of Nederland” is niet waar !!!
   Ik krijg een (vervroegde) pensioen in Nederland maar ik betaald Thai Tax !!! Ik heb daardoor eenvoudig een Nederlandse belasting vrijstelling gekregen.
   De stelling gaat wel op voor NL AOW en NL overheids pensioen !!!

 13. herman69 zegt op

  Moeilijk materie om daar eigelijk een rechte lijn in te trekken.

  Ik geniet een ambtenaren pensioen, wel daar wordt iedere maand een fix bedrag van ingehouden, dat
  ik zie als belasting.
  Als ik ben weg gegaan uit belgie en naar thailand ben gaan wonen, heb ik dat even opgezocht wat
  belasting betreft in belgie, ik heb daar kunnen van uitmaken dat wij belgen altijd belasting betalen en
  dit van de bron.dus van mijn pensioen.
  Verder weet ik daar weinig over, mss wat intressante informatie zou welkom zijn.
  Eigelijk maak ik mij daar zo druk niet over, nooit klachten ontvangen vanuit belgie en woon hier al
  8 jaar.

  Ja mijn vraag hoe zit het in Thailand.
  In deze zaken ben ik een leek.

 14. timker zegt op

  Volgens mij is de voornaamste reden om (vrijwillig) Thai Tax te betalen het feit dat de Nederlandse belasting vrijstelling dan makkelijker wordt gegeven! Die vrijstelling geldt trouwens alleen voor niet overheids pensioen (dus ook niet over AOW). De eerste stap in Thailand is het moeilijkst, nl. het verkrijgen van een Thai Tax number – Thaise RD Departments gaan daar nogal verschillend mee om.
  Thai Tax betaalt men over inkomen/pensioen, gestort op een Thaise bankrekening, en niet over overgemaakt spaargeld. Inkomsten in Thailand moeten natuurlijk ook worden aangegeven.

 15. RonnyLatPhrao zegt op

  Wat België betreft kan je hier het belastingverdrag met Thailand lezen om dubbele belastingen te vermijden.

  http://www.fiscus.fgov.be/interfafznl/nl/international/conventions/databank_expose.htm
  http://www.senate.be/lexdocs/S0611/S06111683.pdf

  In het kort, en beperkt tot pensioen, kan je dan lezen dat

  1. Particuliere pensioenen vallen onder “In de bronstaat vrijgestelde belastingen”.
  Thailand mag hier dus belastingen op innen omdat dit in België vrijgesteld werd van belastingen.

  2. Overheidspensioenen vallen onder “In de bronstaat onbeperkt belaste inkomsten”.
  Thailand mag hier geen belastingen op innen omdat het overheidspensioen al in België werd belast.

 16. matta zegt op

  Ronny is zeer correct

  Alle pensioenstelsels zijn niet gelijk dus iedereen moet voor zichzelf uitmaken, of uitzoeken welke regels voor hem/haar van toepassing zijn.

  Er is eveneens een groot verschil tussen de pensioenstelsels in België en Nederland ( alle wetten kennen uit verschillende landen is onmogelijk).

  Echter een uitstekende leidraad is de fiscale overeenkomst tussen België en Thailand of de tussen Nederland en Thailand. (denk dat iedereen daar wel zijn toestand terugvind voor wat op hem/haar betrekking heeft)

  In alle geval voor de Belgen !!

  is artikel 17 en 18 van de overeenkomst betreffende dubbelbelastingen tussen België en Thailand dd 16/10/1978 zeer belangrijk

  ” is zoals Ronny het schrijft maar hier de officiële tekst ”

  artikel 17 Pensioenen

  1.Onder voorbehoud van de bepalingen van artikel 18 zijn pensioenen of andere beloningen ter zake van vroegere dienstbetrekking afkomstig uit een overeenkomstsluitende Staat en betaald aan een inwoner van de andere overeenkomstsluitende Staat, in de eerstbedoelde Staat belastbaar.

  2 Pensioenen of andere beloningen ter zake van een vroegere dienstbetrekking worden geacht uit een overeenkomstsluitende Staat afkomstig te zijn indien de schuldenaar die Staat zelf is, een staatkundig onderdeel, een plaatselijke gemeenschap of een inwoner van die Staat. Indien evenwel de schuldenaar van deze inkomsten, ongeacht of hij inwoner van een overeenkomstsluitende Staat is of niet, in een overeenkomstsluitende Staat een vaste inrichting heeft die de last van deze inkomsten draagt, worden de inkomsten geacht afkomstig te zijn uit de overeenkomstsluitende Staat waar de vaste inrichting is gevestigd.

  artikel 18 Overheidsfuncties

  i a- Beloningen, niet zijnde pensioenen, betaald door een overeenkomstsluitende Staat of een staatkundig onderdeel of een plaatselijke gemeenschap daarvan aan een natuurlijk persoon ter zake van diensten bewezen aan die Staat of aan dat staatkundig onderdeel of dire plaatselijke gemeenschap zijn slechts in die Staat belastbaar.

  b- Die beloningen zijn evenwel slechts in de andere overeenkomstige Staat belastbaar indien de diensten in die Staat worden bewezen en de genieter inwoner is van die Staat en

  (1) onderdaan van die Staat is of

  (2) niet uitsluitend met het oog op het bewijzen van de diensten inwoner van die Staat is geworden.

  II a- Pensioen betaald door, of uit fondsen in het leven geroepen door, een overeenkomstsluitende Staat of een staatkundig onderdeel of een plaatselijke gemeenschap ervan daarvan aan een natuurlijk persoon ter zake van diensten bewezen aan die Staat of aan dat onderdeel of die gemeenschap, zijn slechts in die Staat belastbaar.

  b- Die pensioenen zijn evenwel slechts in de andere overeenkomstsluitende Staat belastbaar indien de genieter onderdaan en inwoner van die Staat is

  zoals Ronny ook zegt heb je een afhouding op je wettelijk pensioen ( bedrijfsvoorheffing) op je bruto pensioen dan betaal je slecht in één land belastingen (taxen) namelijk in het land dat je pensioen uitbetaald

  betaal je uiteraard geen tax of ben je vrijgesteld van belastingen in het land van oorsprong dan betaal je in Thailand belastingen.

  de tekst van de overeenkomst in de Thaise taal ” dubbel belastingovereenkomst tussen België en het koninkrijk Thailand dd 16.10.1978 kunt u op de site van de Thaise fiscale overheidsdienst downloaden :

  http://www.rd.go.th/publish/3184.0.html

  dat is voor wat betreft Belgische onderdanen

  Voor Nederlandse staatsburgers moet ik vragen of ze de overeenkomst tussen Nederland en Thailand doornemen voor wat betreft dubbel belastingovereenkomst

  http://wetten.overheid.nl/BWBV0003872/1976-06-09

  en met name ook het artikel 18 en 19 door te nemen ( en dat zie dat dit bijna identiek is als de Belgische overeenkomst)

  nogmaals indien je geen belastingen betaald op pensioen of verloningen in de bronstaat ( Belgie en of Nederland ) is het logisch dat je dan in Thailand tax betaald


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website