Beste lezers,

Wij willen ongeveer 3 tot 4 maanden backpacken door Noord Thailand, Laos en vervolgens door Zuid Thailand. Ik lees vooral over de enorme luchtvervuiling in Noord Thailand en Laos. Ik ga twijfelen of we deze bestemmingen nog wel aan moeten gaan doen?

Wat vinden kenners hiervan en zou bijvoorbeeld de keuze op het einde van de regentijd of het begin van droge tijd dan de beste kunnen zijn?

Groet,

Yvonne

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

15 reacties op “3 tot 4 maanden backpacken door Noord Thailand en Laos maar twijfel door luchtvervuiling”

 1. Nicky zegt op

  Slechte lucht begint in Februari tot eind april. Meestal begint dan de regen. Beste reistijd voor het noorden is november, december januari

  • Jozef zegt op

   Nicky,
   Ik ben net terug uit Chiang Mai en Chiang Rai, ben 2 weken vroeger vertrokken daar omwille van de luchtvervuiling.
   Tranende ogen, hoesten, niezen, hoofdpijn, geen panoramische vergezichten.
   In de Bangkok post staan dagelijks de problemen vermeld, ben nu in Hua Hin en las eergisteren dat in 42 provincies de alarmdrempel vele malen overschreden wordt.

   Dus wat mij betreft : momenteel wegblijven daar.

   Vr grtjs, Jozef

   • Johan kin kauw zegt op

    in Hua Hinn is de luchtkwaliteit ook niet best te noemen,ik denk dat je op een eiland moet gaan zitten ,om schone lucht te kunnen in ademmen.

   • Nicky zegt op

    Sorry, maar wij wonen er. In december was het ff slecht, maar nu absoluut niet. Geen brandhaarden te zien. Op dit moment net zo hoog als in Parijs. Volgens mij ben je erg sensibel

   • John Chiang Rai zegt op

    Beste Jozef, wij zijn ook reeds een tijdje in het Noorden van Thailand,maar het gevoel dat jij wel heel erg sensible moet zijn.
    Hoewel wij Chiang Rai en het verdere Noorden,met de vaak erg slechte lucht om deze tijd behoorlijk goed kennen, is het in vergelijk wat wij kennen,reeds een tijdje te vergelijken met een Duits Kurort.
    Ik zou je aanraden, om nooit hier te komen, als de Burning Season werkelijk gaat beginnen.
    Op het ogenblik is het reeds een geruime tijd nog hemels hier, en hopen dat te houden tot begin febr.waar we ook dit jaar weer voor de zekerheid tijdelijke vertrekken zullen.

    • Jack zegt op

     Ik ben nu in Phayao en de laatste paar dagen is de aqi behoorlijk verslechterd. Eergisteren nog geel met een waarde rond de 80 a 90 en nu oranje met 135. Helaas.
     Je hebt weer pijnlijke ogen en een geirriteerde strot.

  • Astrid Prins zegt op

   Ben van 20 november tm 18 december in Thailand geweest. Bangkok, Chang Mai, Chang Rai, Kanchanaburi, Khao Sok en Koh Chang. Nergens last van slechte lucht gehad.

 2. Henk zegt op

  Ook op dit moment is het qua luchtkwaliteit slecht. https://www.iqair.com/th-en/thailand/chiang-mai En dat is het al een hele tijd: https://www.bangkokpost.com/learning/really-easy/2721726/choking-smog-hits-55-provinces Het afbranden van de velden is ongeveer tot in april as. Maar vanaf 1 mei mogen ook particulieren hun opgespaarde huisvuil weer verbranden, dus echt opschieten doet dat niet. (Farang maken zich daar erg schuldig aan.) Wat @Nicky bedoelt met beste reistijd voor het noorden in de maanden november tot januari is wat temperatuur betreft: s’nachts koel, s’ochtends koud, overdag tussen 25 en 30°C. Vanaf midden april loopt die op tot over de 40°C lokaal. Daarna begint de regentijd met van tijd tot tijd forse stortbuien en een temperatuur tot 35°C. De lucht klaart op tot ongeveer oktober. Daarna begint het downgraden van de luchtkwaliteit weer van voren af aan. Kijk maar wat je ermee kunt. Let wel: ook buurlanden doen een forse duit in het zakje. https://www.thaipbsworld.com/srettha-to-talk-about-haze-problems-with-hun-manet/

 3. Jozef zegt op

  Yvonne,

  Ik ben net terug van Chiang Rai en Chiang Mai, ben er twee weken vroeger weggegaan omwille van de luchtvervuiling.
  Tranende ogen, hoesten, niezen, keelpijn, en geen panoramische vergezichten.
  Ben nu in Hua Hin en las gisteren in de Bangkok Post dat er in 42 Thaise provincies de alarmdrempels van luchtvervuiling vele malen overschreden worden.
  Daar de vervuiling niet stopt aan de grens, vermoed ik dat het in Laos niet anders zal zijn.
  Dus wat mij betreft : momenteel nog even wegblijven.

  Met vr grtjs, Jozef

  • Ruud zegt op

   Nu slechte lucht in het Noorden? Het is hier momenteel veel beter dan Bangkok en het midden van Thailand… Slechte periode is februari en maart maar dat kan ook heel veel verschillen jaar tot jaar.

 4. Bastiaan zegt op

  Momenteel vind je de schoonste lucht hier in het noorden en dat is al een heel tijd zo. Het blijft lastig in te schatten of en wanneer het start en stopt. Zoals Nicky ook schrijft zijn er ‘veilige maanden’

  • Henk zegt op

   Relatief is afgelopen week Chiangmai een van de schonere omstreken geweest, emt een gemiddelde van 50 US AQI. Chiangrai had gem. 125 US AQI, Nakhonsawan 100, Korat 75, Ubon 65, Bangkok 100, Huahin 75, Surat 85, Hatyai 50. Nou is US AQI met factor 4 te delen en je hebt de waarde van PM2,5 fijnstof. waarden door 4 en je hebt wat PM2,5. Chiangmai zou uitkomen op 12,5. Op moment van schrijven 18. Let nu op: 18 is volgens WHO maatstaven 3,6 keer te veel van het goede. Dus slecht. En niet schoon.

 5. John Chiang Rai zegt op

  Meestal begint de eigenlijke Burning Season eerst in Februari, maar het kan doorgaans zijn,dat deze ook reeds vroeger begint.
  Wij hebben een huis in Chiang Rai, en houden een regel aan, als het even kan de eerste 3 maanden, of beter tot aan Songkran, niet aanwezig te zijn.
  Een uitzondering is dit jaar, omdat we eind deze maand iets belangrijks te verrichten hebben, wat deze persoonlijke aanwezigheid verlangt.
  Wij hebben het gevoel dat deze jaarlijkse luchtvervuiling,met een jaarlijkse uitzondering die ook verre van gezond was,ieder jaar erger geworden is.
  De stad Chiang Mai kwam een paar jaar voor in het rijtje, van de meest luchtvervuilde steden deze aarde, en meende zelfs dat ze het een jaar ook op de vuilste en gevaarlijkse gebracht hebben.
  Op de sociale media wordt dit thema steeds aktueler,maar lees dat er nog steeds veel toeristen en zelfs expats zijn,die deze gevaarlijke fijnstof belasting, niet waar hebben willen, of op zijn minst klein praten.
  Natuurlijk het voordeel van PM 2,5 (fijnstof), of beter gezegd het gevaarlijke nadeel is, dat velen deze fijnstof eerst bemerken of waar willen hebben,als deze zich door een hardnekkige kriebelhoest,keelpijn en een dikke smog bemerkbaar gaat maken.
  Geef meteen toe dat het nu op het ogenblijk nog gaat in Chiang Rai,hoewel de fijnstof concentratie zelfs nu reeds veel hoger ligt,als het voorgeschreven limiet van de WHO.
  Maar zelfs als je de bovenstaande vraag op de internationale media leest, velen volgen de aanwijzingen van diegenen,die het niet waar willen hebben,of klein praten.
  Ik denk dan wel eens,hoe nutteloos kan een vraag zijn,als van te voren reeds vast staat,dat je het liefst alle waarschuwingen in de lucht jaagt,en toch precies diegenen volgen wil, die precies dat schijven wat je graag doen en lezen wilt.
  Daar kan zelfs de betrouwbaarste pollution App, met al zijn waarschuwingen,gewoon nog storend zijn.555

 6. ruud zegt op

  Wij wonen in de buurt van Udon Thani, zo’n 50km van de grens met Laos.
  We hebben wel eens last van houtskool of houtverbranding, maar van overlast van slecht lucht gelukkig niet.
  Dus als je richting Laos gaat over midden Nord Thailand, zal je weinig tot geen ernstjge overlast ondervinden. Behalve met lage bewolking boven de stad Udon Thani, maar dat heb je in Alle grote steden in Azië.
  Fijn reis gewenst.

 7. Jack zegt op

  Ik bevind me iets ten zuiden van Chiang Rai in Phayao en de laatste paar dagen is de luchtkwaliteit helaas behoorlijk verslechterd. De aqi gaf een paar dagen geleden nog waarden van moderate van ca. 80 a 85, nu is het oranje met unhealthy waarden van 134.
  Je voelt wat jeuk aan ogen en keel en je proeft een wat vervelende smaak op je lippen. Ik heb ook het idee dat het eerder dan andere jaren is begonnen.
  Ik zeg het met pijn in mijn hart: als het even kan zou ik hier niet komen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website