Ingezonden: Ziekteverzekering voor Belgen in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: ,
12 augustus 2014

Beste lezers,

Af en toe is het goed om eens een update te maken van bepaalde artikels op het blog, zoals bijvoorbeeld de vragen in verband met dekking ziekteverzekering in het buitenland (in mijn geval voor de Belgen).

Uit ervaring weet ik dat de Christelijke Mutualiteiten geen overeenkomst hebben met Thailand. Dat betekent dan weer dat de “ambulante kosten” (dokter, tandarts, …dus zonder ziekenhuisopname) slechts worden gedekt indien deze meer bedragen dan 200 EUR. Voor dossiers van meer dan 200 EUR geldt: vrijwel alle dringende medische kosten worden terugbetaald. Per dossier en per rechthebbende geldt een franchise van 60 euro.

De bijstand is gegarandeerd gedurende drie maanden vanaf de eerste dag van de zorgverlening in het buitenland. Over die “eerste dag van de zorgverlening” is er bovendien onduidelijkheid. Ik informeerde bij verschillende lokale medewerkers. De ene zegt dat je slechts gedekt bent voor 3 maanden verblijf in het buitenland omdat met de zorgverlening effectief de verzekerde periode bedoelt wordt, de ander zegt dan weer dat de periode van 3 maanden ingaat op het ogenblik dat je voor verzorging opgenomen wordt. Toch kunnen ze een kopie van je vliegtickets opvragen om de reisduur te bewijzen. Niettegenstaande ze het zelf niet eens zijn, hou ik het dus bij het eerste. Je bent gedekt gedurende 3 maanden verblijf in het buitenland. Officieel luidt het : “De bijstand is gegarandeerd gedurende drie maanden vanaf de eerste dag van de zorgverlening in het buitenland.”

Bovendien geldt dit enkel voor buitenlands verblijf “omwille van recreatieve redenen”. Je doet er dus best aan te doen of je neus bloedt en niet te melden dat je er regelmatig of bijna permanent woont. De “Mutas-kaart” voor buitenlandse reisbijstand is een jaar geldig, dus hoef je niet te melden dat je wel meer in Thailand verblijft, tot ze natuurlijk je tickets gaan opvragen.

Ik zag alleen reacties die dateren van 2013, vandaar dat ik u deze informatie bezorg.

Vriendelijke groeten,

Patrick


» Laat een reactie achter


28 reacties op “Ingezonden: Ziekteverzekering voor Belgen in Thailand”

 1. Geert zegt op

  Specifiek geval Spoormannen… De Kas der geneeskundige verzorging van de NMBS (Spoorwegen, verplichte ziekenkas van de spoorwegwerknemer) heeft ook geen bilaterale overeenkomsten met Thailand. Neem dus een jaarreisbijstand bij Ethias online of Touring, respectievelijk ongeveer 50 of 100 euro voor het ganse gezin, wereldwijd. Je levert je rekeningen ambulante verzorging in bij de NMBS na je reis en zij leveren een attest af dat ze niks terugbetalen om reden van geen bilaterale overeenkomsten, geef dan de rekeningen samen met het attest af aan je reisbijstand en zij betalen terug zonder franchise binnen de drie weken. Dit alleen wat ambulante verzorging betreft. Let op indien te grote uitgaven ben je “slechte klant” en vlieg je buiten, dat staat ook in ieder verzekeringscontract in de kleine letters, dwz een eenzijdige opzeg van de verzekering…
  Echt gebeurd.
  Een moto-ongeval in Thailand met verschillende verblijven in 3 hospitalen met appartement zelfs voor de echtgenote of -noot en repatriëring in first class en ambulance tot in Gent (BEL) ten huize, kan ik niks slecht zeggen van Ethias, alles betaald en uitsluitend aangifte van het ongeval gedaan aan hen via mail, elke dag telefonisch contact met een medewerker Ethias die info geeft en raad bij rekeningen en vervoer per ziekenwagen, verzorging, enz… Maar één jaar later buiten gewipt wegens te kostelijk geweest (zij gebruiken de uitdrukking “slechte klant”, wij hebben nooit mutas ingelicht want zij verwijzen toch naar je bijkomende reisverzekering en je kan maar één verzekering tegelijk aanspreken… Geen bal betaald in Thailand behalve het eerste veldhospitaal waar de eerste hulp werd toegediend… Helaas moeten overstappen naar nieuwe reisbijstandsverzekering die duurder is dan Ethias… spijtig want onze hospitaalverzekering voor BEL is ook bij Ethias… Nu bij Touring full family wereldwijd assurance. Tenslotte vraag je er niet om een ongeval…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 2. Bergers Eric zegt op

  De Socialistische mutualiteiten van Brabant melden mij dat vanaf 01.01.2014 er geen tussenkomst meer is voor medische hulp in o.a. Thaïland. Ik ben begin dit jaar na de tandarts geweest in Bangkok en krijg dus € 0 terug. Ze raden me aan een reisverzekering te nemen ( wat ik gelukkig heb). Opgepast reisverzekering is ook maar drie maanden geldig, maar wel verlengbaar mits extra bijdrage.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  • RonnyLatPhrao zegt op

   Dit is inderdaad zo maar dus alleen van toepassing voor de Socialistische Mutualiteit Brabant.
   Misschien loont het om te veranderen van mutualiteit.
   https://www.fsmb.be/mutas-bijstand-in-het-buitenland

   De terugbetaling van de andere SocMut zijn nog steeds dezelfde.
   U kan ze hier nalezen evenals de statuten met Mutas.
   http://www.devoorzorg.be/antwerpen/voordelen-advies/terugbetalingen-uitkeringen/In-het-buitenland/op-reis/Medische-zorgen-in-het-buitenland/Reisbijstand-Mutas/Pages/default.aspx

   Misschien ook eens kijken bij CM
   http://www.cm.be/diensten-en-voordelen/vakantie-en-vrije-tijd/reisbijstand/tegemoetkoming.jsp

   of kijk een in het Dossier Woonadres Thailand -Be.
   Daar staat in het kort de verschillen tussen de mutualiteiten.
   (Tenminste volgens de info die ik erover kon vinden)

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
   • RonnyLatPhrao zegt op

    Eric

    Ik heb nog eens verder gelezen en vond het volgende op de website van de Socialitische Mutualiteit Brabant

    https://www.fsmb.be/dringende-zorg

    BUITEN DE EUROPESE UNIE
    Landen zonder overeenkomst met België
    Enkel bij een spoedopname in het ziekenhuis kun je volgens het Belgische tarief een terugbetaling verkrijgen, wanneer je na je terugkeer de originele facturen aan je ziekenfonds bezorgt.

    Misschien heb je hier wat aan

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • steve zegt op

   Een reisverzekering dient niet om naar de tandarts te gaan in het buitenland de mutualiteit komt tussen voor bepaalde behandelingen in Belgie zoals het plomberen van tanden indien men jaarlijks op controle gaat bij de behandelende tandarts.Schoonheidsbehandelingen zoals het lazeren van het gebidt vallen hier niet onder indien op een bepaalde leeftijd kan men tot een bepaald bedrag geld terugkrijgen voor bv een vals gebidt tot max 1000 euro tussenkomst.
   Bij medisch behandeling die zogenaamd niet dringend zijn wegens goedkoper in Thailand zal de Belgische verzekeraar niet tussenbeide komen bij medische fouten en Thaise ziekenhuizen zullen u dan ook een contract laten tekenen dat zij ook niet wettelijk aanspreekbaar zijn bij medische fouten dat is dan ook eens de keerzijde van de medaille.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. Paul zegt op

  @ Geert: Ben een bijna gepensioneerde spoorwegman. Ik ga definitief in Thailand wonen vanaf januari 2015. Heb mijn licht opgestoken bij onze eigen ziekteverzekering en bij Ethias (hospitalisatieverzekering). Totnogtoe heb ik telkens andere versies gehoord wat dekking betreft. Is er iemand die een duidelijke uitleg kan geven aub?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Eric zegt op

   Eén ding is zeker: met een reisverzekering ben je voor drie maanden gedekt. Dus opletten als je langer wegblijft.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • steve zegt op

   Wat bedoelt u met pensioen ?Het Belgisch brugpensioen of vervroegd pensioen indien ja dan mag u maximimum 4 weken in het buitenland verblijven per jaar omdat het brugpensioen voor een deel uit werkloosheids vergoeding bestaat tot aan het wettelijk pensioen en indien men zich vestigt in een ander land dan dient men daar zijn werkloosheids vergoeding aan te vragen in Thailand nihil dus.
   En het grapje van zich niet uitschrijven om nog te kunnen genieten van bepaalde voordelen in Belgie word nu ook strikt opgevolgd door de gemeente en indien nodig schrijven zij u uit met alle gevolgen vandien .

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 4. RonnyLatPhrao zegt op

  Patrick

  U schrijft – “Af en toe is het goed om eens een update te maken van bepaalde artikels op het blog, zoals bijvoorbeeld de vragen in verband met dekking ziekteverzekering in het buitenland (in mijn geval voor de Belgen).”

  Kan je nu eens precies zeggen in wat je informatie verschilt met datgene wat er in het Dossier Woonadres Thailand -Be staat ?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • patrick zegt op

   Ronny
   in het Dossier Woonadres Thailand.be, althans de verkorte versie want het PDF-document lijkt beschadigd te zijn volgens mijn browser, staat dat CM dekking geeft voor 3 maanden vanaf de eerste dag van zorgverstrekking. Dit wordt tegengesproken en zou dus 3 maanden zijn vanaf de eerste dag van verblijf in het buitenland (ze kunnen je tickets opvragen, waar is dat anders goed voor ???). Bovendien staat dat CM alle kosten dekt, maar er wordt alleen dekking gegeven voor schadegevallen boven de 200 EUR. Een consult bij een arts in een internationaal ziekenhuis waar je pakweg 130 EUR voor betaalt (zoals ik heb voor gehad), wordt voor geen cent terugbetaald door CM.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • Dick van der Lugt zegt op

    @ Patrick Probeer deze link: https://www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Verblijf-in-Thailand-woonadres-in-Belgi%C3%AB-Volledig-artikel.pdf

    VN:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • RonnyLatPhrao zegt op

    Patrick,

    Die discussie over de drie maanden werd al eerder gevoerd.
    Ook werd er al door verschillende mensen navraag gedaan bij hun CM kantoor en steeds kwam hetzelfde antwoord naar voor “eerste dag van de verzorging”.

    Ik ben trouwens net om die reden van mutualiteit veranderd.

    Deze drie maanden gelden voor de duur van een jaar, dus als je al eerder in het jaar opgenomen werd gaat dit van uw krediet van drie maanden.

    Ik ga die discussie dus nu niet opnieuw voeren met of zonder opvragen van tickets.
    Nergens staat dat die kan opgevraagd worden of dat je die moet bijhouden als bewijsstuk.

    Wat CM schrijft is duidelijk – “De dienstverlening is gegarandeerd gedurende drie maanden en gaat in de eerste dag van de zorgverlening”.
    Dit staat klaar en duidelijk in hun statuten en die zijn geldig.
    http://www.cm.be/binaries/Statuten-reisbijstand-2014_tcm375-132183.pdf
    zie para 3

    Wat SocMut schrijft is ook duidelijk
    http://www.devoorzorg.be/SiteCollectionDocuments/Formulieren/300/StatutenMutas.pdf
    zie para 2.2
    “het tijdelijk verblijf in het buitenland heeft een recreatief karakter en duurt niet dan drie maanden.
    Hier is het dus duidelijk dat het begint te tellen vanaf uw vertrek.

    Ik ga het maar even bij deze houden of ik ben mijn dossier opnieuw aan het schrijven maar dat zijn dus de grote verschillen bij CM en SocMut.

    Over het dossier
    Voor de vragen schrijf ik
    “zet ik eerst de meest voorkomende vragen die ik regelmatig opvang even op een rijtje, met een kort antwoord van wat ik daarover teruggevonden heb. Voor een uitgebreide uiteenzetting verwijs ik naar het complete artikel Verblijf in Thailand, woonadres in België?, dat als pdf kan worden gedownload.”

    In het dossier kan je wel over de 200 Euro lezen dus had je misschien moeten wachten en eerst melden dat je het dossier niet kon openen….

    Ik beweer nu ook niet dat dit dossier volledig is, en ik er komt wel eens een nieuwe versie maar momenteel ontbreekt het me aan tijd.
    Reacties mag iedereen maar doe dat op basis van het volledige dossier en niet op de helft ervan.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
 5. bernard Vandenberghe zegt op

  Je moet ook een domicilie in België hebben, anders blijf je wel de verplichte bijdrage voor het ziekenfonds betalen maar kun je niks terugtrekken. Begrijpe wie kan.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 6. Walter zegt op

  Ik heb 1 jaar gereisd. Ik ben bij het onafhankelijk ziekenfonds en ik had een extra reisongevallenverzekering genomen bij Allianz Global.
  Ik heb 3x ambulante verzorging nodig gehad. Alle behandelingen gebeurden wel binnen een periode van 3 maanden, maar toen was ik al een half jaar uit België vertrokken. Mijn verzekeringsmakelaar heeft mij eerst alle facturen bij mijn ziekenfonds laten binnenbrengen.
  Het ziekenfonds wist dat ik al een half jaar in het buitenland verbleef, want de begindatum van de reis stond vermeld op de aangifte aan de verzekeraar, die eveneens voorgelegd werd aan het ziekenfonds.
  Bij het ziekenfonds heb ik alles terug gekregen met een vrijstelling van 200 euro per “schadegeval”.
  Hetgeen het ziekenfonds niet terugbetaalde heeft Allianz dan nadien terugbetaald.
  De 3 maanden gaan dus blijkbaar pas in vanaf de eerste behandeling in het buitenland.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 7. Paul zegt op

  Hier ben ik terug (sorry voor het doordrammen) maar het zal wel nuttig wezen voor mezelf en andere collega’s die zich ik hetzelfde geval bevinden of zullen bevinden:
  1) Ik heb eerst mijn licht opgestoken bij Ethias zelf, daar bevestigt men mij dat, zolang je de mutualiteit betaalt in België (rechtstreeks afgehouden van je pensioen) “De hospitalisatieverzekering automatisch doorloopt, ook in Thailand”.
  2) Contact opgenomen met de mutualiteit van de NMBS: “Mocht je opgenomen moeten worden in een hospitaal in Thailand, geen probleem: betaal alles, stuur de facturen op naar de GGC waartoe je behoort en de mutualiteit én Ethias betalen alles terug”
  3) Naar het betreffend bureau geweest bij de NMBS dat Ethias beheert: “Het zijn enkel de supplementen die de hospitalisieverzekering terugbetaalt, het is noodzakelijk in Thailand een aparte verzekering te nemen”. “Enkel bij een hospitalisatie IN BELGIE, worden alle kosten gedekt…”

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 8. gilbert martens zegt op

  ik ben op pensioen en woon in Bangkok,ik betaal elke maand 20 euro dat van mijn pensioen word afgehouden en kan toch NIET genieten van de mutualiteit ! alsook belasting daar hebben ze wel een overeenkomst met Thailand,maar niet voor ziekte of ongeval . Dat is Belgié.
  grt gilbert

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • steve zegt op

   U kan uw mutualiteit blijven betalen indien u in Thailand woont dus uitgeschreven bent maar enkel voor behandeling in Belgie dus u moet daar een ziekte verzekering afsluiten.
   En gelukkig heeft Belgie geen over eenkomst met Thailand want ze zijn daar nogal creatief met het opstellen met hun rekeningen blijkbaar een ziekteverzekering is op dit moment nog betaalbaar in Belgie dus laten we het zo houden.
   Sommige Belgische hospitalisatie verzekeraars hebben pakketten voor expats maar ook onder bepaalde voorwaarden zoals bv dkv.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 9. ruudje zegt op

  Tekst goed lezen , de drie maand gaat in vanaf de eerste ziektedag , dus het verhaal ,dat je maar 3
  maanden in het buitenland mag verblijven is fout .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 10. ruudje zegt op

  EUROPE ASSISTANCE , reisverzekering jaardekking met max verblijf in het buitenland van 6 maanden
  familieformule heel betaalbaar

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 11. Paul Drossaert zegt op

  Ik zie alleen maar informatie over de socialistische en CM mututaliteit.
  Heeft er iemand informatie over andere ziekenfondsen?
  Ik ben aangesloten bij het Vlaams&Neutraal ziekenfonds en plan meerdere lange veblijven in Thailand.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • RonnyLatPhrao zegt op

   Paul,

   Ik kan geen statuten met Mutas terugvinden voor het Vlaams&Neutraal ziekenfonds.
   Ze publiceren die niet op hun web.

   Wat ik kan terugvinden op hun website ziet het er niet goed uit.
   “Vanaf 1 januari 2012 geldt er voor dringende medische kosten in het buitenland géén wereldwijde dekking meer.”
   Kijk hier eens.
   http://www.vnz.be/diensten/vakanties/eurocross/public

   Ik had dit trouwens ook al in het Dossier Woonadres Thailand – Be geschreven
   http://www.vnz.be/diensten/vakanties/eurocross/public – Die raden
   aan om voor landen buiten Europa een extra reisverzekering af te sluiten dus geen dekking daar ?????

   Ga eens langs bij je mutualiteit.
   Misschien is het zoals bij de Socialistische Mutualiteit Brabant.
   Die schrijven ook dat er geen wereldwijde dekking is maar schrijven vervolgens er wel bij.

   BUITEN DE EUROPESE UNIE
   Landen zonder overeenkomst met België
   Enkel bij een spoedopname in het ziekenhuis kun je volgens het Belgische tarief een terugbetaling verkrijgen, wanneer je na je terugkeer de originele facturen aan je ziekenfonds bezorgt.

   Wie weet, misschien moet je alles eerst wel zelf betalen, maar kan je nadien een deel terugkrijgen met de officiële papieren. Ik weet het niet. Neem eens contact met je mutualiteit voor meer details hierover.
   Laat het ons ook weten dan kan het opgenomen worden in de volgende uitgave van het Dossier rond ziekteverzekeringen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 12. martin zegt op

  Baloise reisverzekering met rechtsbijstand € 90 per jaar

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • RonnyLatPhrao zegt op

   Kan u wat meer details en refs geven. Op hun website kan ik geen reisverzekering terugvinden.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • martin zegt op

    dag Ronny , ik heb bij Baloise een gewone auto verzekering ,dan heb ik een bijkomende reisverzekering en rechtsbijstand afgesloten ,en daar is als ik en of een van mijn famillie leden v het gezin ,bv een ongeval krijgen ,dan woerden ze en of vergoed en of gerepatrieerd naar Belgie ,uit een der welk land vd wereld ,dit geldt ook als je met vakantie gaat met je famillie ,dus voor €90 per jaar ben je goed af
    groetjes Martin

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • RonnyLatPhrao zegt op

     Martin,

     Ik heb de polis eens snel bekeken.
     Uitgebreide Baloise Assistance Voertuig en Personen

     http://legacy.baloise.be/upload/main/Algemene%20Voorwaarden/B0166.VAR.03.14%20AV%20Uitgebreide%20Baloise%20Assistance%20Voertuig%20en%20personen_22437126.pdf

     Voor sommige kan dit misschien een oplossing zijn.
     Het is eigenlijk een standaard reisverzekering als aanvullende polis op je autoverzekering
     Goedkoop ? Weet ik niet want je moet er ook de autoverzekering bijtellen want afzonderlijk zal je ze volgens mij niet krijgen voor 90 Euro.
     Ook ben je weer beperkt tot 3 maand.

     “reizen naar het buitenland van meer dan 90 opeenvolgende dagen:
     wanneer de verzekerde meer dan 3 opeenvolgende maanden in het buitenland op reis is, zijn de verzekerde gebeurtenissen die in aanmerking komen voor de prestaties uitsluitend deze die zich voordoen vóór het einde van de eerste 3 maanden van zijn verblijf in het buitenland”

     Je zou het eens naast andere reisverzekeringen leggen en ieder moet bekijken wat dan voor hem het beste is
     Ik vermoed zelfs dat je bij elke autoverzekering zulke bijkomende polis kant afsluiten maar ik heb geen idee over de prijzen

     Toch bedankt voor de tip

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 13. steve zegt op

  Misschien er ook eens bij melden dames en heren dat wegens de staat van beleg in Thailand of andere risico landen de verzekeraar u geen contract zal willen geven of niet zal tussenbeide willen komen door het zogenaamde verhoogde risico.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • RonnyLatPhrao zegt op

   Volgens mij is dit alleen wanneer er een negatief reisadvies geldt. Is niet het geval voor Thailand dacht ik.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • RonnyLatPhrao zegt op

    Indien u niet zeker bent, vb Staatsgreep zoals in Thailand, kan u dit natuurlijk beter navragen. Dit is ook het advies van Buitenlandse Zaken en kan u terugvinden op de website van de Belgische Ambassade.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website