Net zondag 21 november teruggekomen van een maand vakantie in Thailand met mijn vrouw.

We waren op 21 oktober aangekomen in Bangkok en kregen daar keurig een visum tot 19 november, de precieze datum van onze terugvlucht, dus alles keurig volgens de visa regels. Tijdens onze vakantie zijn we op 28 oktober ook even in Mae Sai geweest en toch daar ook maar heel even de grens over bij Mae Sai, want dan ben je ook even in Myanmar geweest.

Voor mij kostte dat 500 baht om de grens over te komen en voor mijn vrouw 20 baht, want zij gebruikte haar Thaise id. De grens over was overigens niet zo aantrekkelijk achteraf, want zodra je voet zet in Myanmar, wordt je belaagd door opdringerige verkopers, die je sigaretten, Viagra, etc. willen slijten. Dat was zo vervelend dat we snel weer besloten om terug te gaan naar Thailand. Mijn gedachte was dat ik nu helemaal save zat met mijn visum, want ik kreeg opnieuw 30 dagen om in Thailand te zijn. Heb dit niet gecontroleerd toen we weer terug gingen naar Thailand.

Daar kwam ik achter toen we weer terug gingen naar Nederland. Bij de douane controle werd ik apart genomen en werd mij verteld dat ik een zogenaamde overstay had. Ik was totaal verbaasd, want hoe kon dit nu? Toen zag ik dus in mijn paspoort dat het nieuwe visum maar geldig was tot 11 november, namelijk 15 dagen vanaf de dag van binnenkomst in Thailand.

Blijkt dat Thailand twee jaar geleden de regels hiervoor veranderd heeft. Consequentie was dat ik 4.000 baht kon afrekenen, 500 baht per dag overstay. Behoorlijk gefrustreerd hierdoor, maar toch maar betaald, want je hebt geen keuze. Je staat hier absoluut niet bij stil en checkt dit ook niet. Je verwacht niet dat je initiële visum nu plotseling door 1 uur bezoek aan Myanmar met 8 dagen wordt ingekort.

Kan ook zeker niet de bedoeling zijn van de visumregels, maar is wel een consequentie hiervan. Heb hierover nog een mail gestuurd naar de immigration service met de aanbeveling om dit bij zulk soort grensovergangen toch vooral expliciet duidelijk te maken aan toeristen, zodat zulk soort onaangename verrassingen bespaard blijven. Heb daar overigens weinig fiducie in dat het ook gebeurt.

Dit bericht is met name bedoeld om anderen te waarschuwen, zodat zij ook niet voor zulk soort onverwachte uitgaven komen te staan.

Henk Knol


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

23 reacties op “Visa perikelen: Duur uitstapje over de grens bij Mae Sai”

 1. Chang Noi zegt op

  Bij aankomst in Thailand krijg je geen visum maar visum-vrij entry van 30dagen. Op het moment dat je Thailand verlaat wordt beëindigd deze visum-vrij entry van 30dagen.

  Bij binnenkomst in Thailand via een luchthaven krijg je 30dagen, bij binnenkomst over land krijg je 15dagen. Dit is inderdaad een aantal jaren geleden ingevoerd om het de “eeuwige toerist” wat moeilijker te maken. In theorie mag je zelfs niet meer als 2 of 3 keer binnen 180dagen zo een 30dagen visum-vrij entry krijgen. In het begin werd gedreigd deze wetgeving ook te gaan uitvoeren, maar het lijkt erop dat dat niet gebeurt. Maar als het de betreffende immigration officer belieft kan hij/zij dat gewoon wel doen.

  Als je dus tijdens je vakantie Thailand uit en in wilt gaan is het zorg te kijken of dat gezien de immigration regeltjes wel kan. Je zou ook van te voren een multi-entry tourist visum kunnen halen bij de ambassade in Den Haag of het consulaat in Amsterdam.

  Chang Noi

 2. marcos zegt op

  Ik denk eerlijk gezegd dat de meeste wel weten dat ze nog maar 15 dgn krijgen bij een “run”! Had vorig jaar augustus een triple entry en in juni een double entry gekregen ,maar met een vermelding erbij in mijn paspoort dat de volgende aanvraag wel eens geweigerd zou kunnen worden! Ja. ze maken het steeds makkelijker…

 3. ReneThai zegt op

  Ik kan me het verhaal van Henk Knol wel een beetje voorstellen . Henk ik neem aan dat je nog niet vaak naar Thailand geweest bent ? En als je dat wel geweest bent heb je je waarschijnlijk niet goed op de hoogte gebracht van de immigratie regels.

  Die regels worden vaak gewijzigd , het is niet anders , en dat hebben we mede te danken aan de reizigers uit alle landen die andere redenen hebben om in Thailand te verblijven.

  Hoe makkelijk was het om even vanuit Thailand naar een buurland te gaan , desnoods met een minibusje voor een paar honderd baht , incl video , lunch enz.
  Bij terugkomst weer 30 dagen , en zo kan men het lang uithouden en blijft men “buiten schot” voor belasting , justitie enz .

  Voor de juiste info ,kijk op

  http://www.mfa.go.th

  • Henk Knol zegt op

   Hi Rene,

   Ik kom al sinds lengte van jaren inThailand. Echter ga nooit even het land uit om met de bedoeling om vervolgens weer verlengd in Thailand te blijven. Het ging alleen om heel even bij Mae Sai ook over de grens geweest te zijn, als je er toch bent. Ik had uiteraard beter moeten opletten, maar kan me heel goed voorstellen dat meer mensen in een vergelijkbare situatie daar helemaal niet bij stil staan, als je er alleen maar voor vakantie bent. Voor die mensen is dit ook bedoeld, want je zult maar terug naar huis willen, 4000 baht moeten betalen voor een overstay en geen geld meer hebben (studenten bijvoorbeeld).

  • maria berg zegt op

   Rene Thai,
   Ik heb het aangeklikt, maar krijg alleen een een witte pagina zonder tekst te zien.

 4. richard zegt op

  bericht uit isaan,ikga al jaren de grens over in laos ,ik vraag gelijk twee entree’s prijs 2000 bath,visum laos kost 1500 bath,met die twee entree’s moet je de eerste keer er uit dat zijn twee maanden,de laatste entree is weer twee maanden later ,alleen bij de eerste entree ga laos in en uit prijs alleen visa laos 1500 bath,dus geen enkele probleem.
  Wat betreft nieuwe visa halen op een thaise ambassde of consulaat,ga je naar Savannakhet consulaat bijna geen buitenlanders,in de hoofdstad laos heel druk bij de ambassade,soms wel 300 personen,goeie raad ga naar savannakhet rustige omgeving.
  groetjes van richard

  • siamees zegt op

   Als je in Laos met U.S dollars betaalt komt het je nog goedkoper uit dan met Thai bath te betalen,als Belg betaal ik in U.S dollar 35 als je dat uitrekent in bath is dat een besparing,nou weet ik niet hoe de voorwaarden voor de Nederlanders zijn.De Fransen die betalen maar 30dollar.
   IK heb ooit is in Thai bath betaalt wat mij ook1500 bath heeft gekost,al de andere keren heb ik met dollars betaalt en dat kost mij altijd 35 dollar,probeer het zelf maar is uit.

 5. erik zegt op

  mae sai blijft toch een goede oplossing,heb je een jaar visa,ga je net voor 3 maanden om zijn even de grens over kost 500 THB voor Myanmar met een half uur weer terug en je hebt weer opnieuw 3 maanden verblijf in je paspoort,ga je naar Laos ben je 1500 THB kwijt voor een visum,dus prima oplossing voor de mensen in het noorden,de mensen in de buurt van BKK die hebben Cambodia binnen handbereik maar is vanuit Chiangmai een beetje ver

 6. leo zegt op

  Ben ik weer niet op de hoogte? Een aantal jaren geleden wou ik ook eens even naar Birma; in Mae Sai paspoort afgegeven aan Thaise douane en met twee fotokopieën daarvan de rivier over naar Tachylek. Aldaar die twee kopieën afgegeven aan de Birmese douane en tien dollar betaald en daarvoor in de plaats een garderobenummertje en de mededeling dat ik vóór 5 uur terug moest zijn. Na wat rondkijken in Tachylek garderobenummertje ingeleverd, één fotokopie terug, in Mae Sai ingeleverd en paspoort terug gekregen. Nooit Thailand uitgeweest, toch?

  • nok zegt op

   Ben ook ooit naar mae sai geweest en ging net als bij jou Leo. Er zat ook een canadees in de bus die er een km voor de grens uitging want daar zat volgens hem de immigration voor een stempel.

   Ik vind het maar een hele toestand dat gedoe met stempels. Ga nu gewoon lekker een weekje met de vrouw naar Bali en daarna nog een keer ergens heen. Lekker geld uitgeven in Taipeh ofzo en dan moeten de thai het maar voelen.

   Snap niet waarom ze het me zo moeilijk moeten maken maar ik snap wel meer niet. Er zijn natuurlijk ook farang die van 2-300 baht per dag leven en die willen ze niet te lang hier hebben, dat begrijp ik dan weer wel maar daar zijn ook vast andere manieren voor om die te pesten.

 7. Hans G zegt op

  Mijn schoonfamilie woont in Bueng Kan (Isaan) aan de Mekong.
  Ik ga meestal +/- 4 weken. Ik ben 1 keer de grens overgegaan bij Vientiane. Dagje geweest en weer terug. Kost je een hoop geld. Na die tijd laat ik gewoon een paar dagen verlopen en betaal 500 baht per dag bij op de luchthaven. Bij enkele dagen overschrijding is dat veel goedkoper en je hebt al dat gezeur niet.
  Mvg

  • peterphuket zegt op

   Beste Hans,

   Wellicht ben je je dan niet bewust van het risico wat je loopt. nl. een paar jaar geleden werd een minibusje vanuit Phuket, op weg naar Ranong aangehouden, waarvan de inzittenden een visa-run wilden doen. Diegenen met een verlopen visa van een dag of meer werden allemaal zonder pardon in de cel gegooid. waarvan akte. Als ik me goed herinner hebben ze er een week ingezeten.
   Met vrg.
   Peter.

   • marcos zegt op

    Ben dat met je eens Peter. Dit is al wel vaker voorgekomen en bij herhaling vergeet men wel eens dat dat dure gevolgen kan hebben! Heb het niet over geld, maar over dat je uitgezet word en vervolgens geweigerd.Je overtreed gewoon de wet, waarom als farang is mij de vraag?Houd je gewoon aan de wet en doe gewoon geen “arrogante” dingen.

  • Henk van't Slot zegt op

   Moet je maar eens kijken wat er gebeurt als je bij de immigratie staat met 3 overstay stempels in je paspoort.

   • sjaak zegt op

    henk kan jij contact met mij opnemen sjaakverwaal@tiscali.nl

  • Fred CNX zegt op

   Van juni t/m augustus weer in Chiangmai geweest. De terugreis had ik een dag later dan mijn visum was afgelopen geboekt. Naar immigration gegaan en gevraagd wat de beste oplossing was; ok, ik had zoals ik normaal gesproken altijd doe de grens bij Mae Sai over kunnen gaan en automatisch een 3 maanden verlenging kunnen krijgen (multiply jaarvisum) maar had nu geen zin dat eind te rijden voor die ene dag. Immigratie kon mijn visum wel verlengen, ik dacht met een week, maar dat kostte meer dan dat ik bij immigratie op de luchthaven moest betalen dus adviseerden ze mij dat maar te doen.
   Immigratie op de luchthaven heeft over de verlopen datum geen woord gezegd en zodoende kon ik zonder te betalen verder gaan……een mazzeltje (immigratie heeft het overigens wel opgemerkt maar een aantekening gemaakt)
   Van een visa-run heb ik hier in Chiangmai nog nooit gehoord of gemerkt maar zal er in de toekomst wel beter op letten; een gewaarschuwd mens telt voor twee;-)

   • Hans van den Pitak zegt op

    Een dag overstay kost eigenlijk 500 B., maar wordt niet in rekening gebracht. Twee dagen kost 2x 500 B. Je kunt wagen dat je in die periode niet wordt aangehouden voor een controle, maar als je pech hebt, heb je wel een probleem. Hier om de hoek is er een speciale gevangenis voor dit soort zaken. Als er niemand is die komt opdagen om voor jou te betalen kun je daar heel lang zitten. Er zijn mensen, meestal arme mensen uit buurlanden die geluk kwamen zoeken, die daar al jaren zitten en misschien ook nooit meer vrij komen.

 8. Hans G zegt op

  Dat is jammer. Dat zet mij weer aan het denken. Ik dacht juist dat ik een aardige oplossing gevonden had.
  En ik maar tegen mijn partner zeggen. Nee nee echt geen risico hoor!

 9. han janssen zegt op

  Toch wel leerzaam hier, ik verblijf 5 weken in chiang rai op toerist visa
  ga na 28 dagen de grens over in mae sai kom terug en kan nog 14 dagen blijven
  en dat voor 500Bath
  bedankt voor de informatie
  niemand woonachtig in Cr geen babysit ben 60 maar een bak koffie of een biertje
  drinken enmij wat wegwijs maken
  bedankt
  han

 10. Bert Van Eylen zegt op

  Een goed raad van tante Kaat, direct na afgifte van de stempel controleren. Begrijp niet dat je dat niet deed. Nonchanlance wordt duur betaald. Som nam naa!!
  Bert.

 11. Ganymedes zegt op

  Ik heb een jaarvisa maar voor die tijd ging ik ook in het begin elke mand naar Mae Sai. Later is het veranderd en kreeg je vijftiendagen wat eigenlijk dertien dagen was. Nu dat het zo slecht gestelt is met Thailand met wateroverlast en dergelijke en minder dan zeventig procent minder toeristen zijn gekomen vergeleken met vorig jaar. Zijn de inkomsten voor Thailand wat de toeristen industrie betreft enorm gedaald. Ik vraag me af waarom niet het hele visa gebeuren veranderen. van vijftien dagen naar twee of drie maanden. Wat mij lijkt is dat op deze manier Thailand de toeristen niet binnen wil laten,ondanks het toch op de toerist getoetst is wat inkomsten betreft.

  Ganymedes

  • Henk van't Slot zegt op

   De gewone tourist komt niet voor 2 of 3 maanden,die komt 2 of 3 weken,dus heeft genoeg aan die 30 dagen.
   De reden dat het tourisme afneemt heeft andere oorzaken,watersnood,dure bath, enz enz.

   • marcos zegt op

    U hebt gelijk Henk in uw voorbeelden, maar een beetje meer kritische voorbeelden kan echt geen kwaad. Ik houd het meer in de attitude.The land of smile is achterhaald, de farang is dom…..Maar daar gaat men over 2 jaar weer eens over nadenken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website