Ingezonden: Verontrustend nieuws over Koh Lanta

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: , ,
31 mei 2014

Beste lezers,

Mijn Nederlandse zus en haar man wonen op het eiland Koh Lanta. Ieder jaar gaan we bij hun op bezoek en genieten ontzettend! Dit jaar is er alleen verontrustend nieuws.

Ze willen in Krabi een kolencentrale gaan bouwen, daardoor zou dit prachtige gebied verloren kunnen gaan. Tevens gaat ‘t gepaard met veel corruptie en onjuiste informatie.

Het is lastig voor de Thaise bevolking om hier iets aan de doen, omdat dit met veel geld gepaard gaat. Misschien dat jullie ze zouden kunnen helpen door dit onder de aandacht te brengen?

Meer info zou u kunnen lezen op avaaz.org/en/petition/ of op de Facebook pagina No-Coal Lanta

Ik hoop dat jullie iets zouden kunnen betekenen, want ze kunnen veel steun gebruiken.

Veel liefs,

Sanne

No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Ingezonden: Verontrustend nieuws over Koh Lanta”

 1. Serge zegt op

  Naast de Pak Bara deep sea port, nu dit. De druk op het gebeid neemt onmiskenbaar toe, maar ik vraag me af wat er kan gedaan worden van buiten af.

 2. Erik.Sr. zegt op

  Ze willen in Krabi een kolencentrale gaan bouwen, daardoor zou dit prachtige gebied verloren kunnen gaan. Tevens gaat ‘t gepaard met veel corruptie en onjuiste informatie.

  Ja, een kolencentrale is een groot gebouw. Er staan veel grote gebouwen in Thailand en de rest van de wereld en als we de lampen willen laten branden hebben we zulke gebouwen nodig.
  Maar om nu te stellen dat dit prachtige gebied verloren gaat…….
  Moderne kolencentrales hebben moderne filters en stoten niet meer de vuile troep uit zoals in het verleden.

  Ja, veel corruptie en onjuiste informatie. Leest U geen kranten in Nederland? Bij alle grote projecten hetzelfde.

  Met alle respect, maar het komt bij mij een beetje over als “not in my backyard”

  • BerH zegt op

   Waarom gaan veel mensen naar Thailand? Voor de zon toch? Zon in overvloed dus laten ze dat geld gebruiken voor zonne-energie i.p.v. kolencentrales.

   • wim zegt op

    Helaas schijnt er s,nachts geen zon dus zal je toch nog centrales nodig hebben.
    Gewonnen energie opslaan is nog altijd een probleem.
    Ze zullen dus ergens moeten staan.

 3. Véro zegt op

  Hallo Sanne,

  Dat is inderdaad geen goed nieuws.
  We gaan deze zomermaanden met 2 kinderen ook naar Krabi 2 dagen en een hele week naar Koh lanta.
  Ik hoop dat er niet veel van te merken is want we kijken er naar uit naar onze eerste vakantie in Thailand.
  We zitten aan Khlong Khong beach.
  Zijn er veel protesten aan de gang?

  • Miek37 zegt op

   Op Koh Lanta is van 1 mei tot 1 november (regentijd) het gros van de resortjes en restaurants gesloten.

   • Véro zegt op

    Heb al wel iets geboekt daar.
    We zullen toch wel ergens kunnen eten daar?
    Kan je er ook leuk fietsen?

 4. Hugo zegt op

  Zelfs met moderne filters en alles wat kan gebruikt worden om de vervuiling te beperken , is het inderdaad een zekerheid dat een prachtig gebied verloren zal gaan .
  Ook in de rest van de wereld word er nog op grote schaal kolen en ander fosielen gebruikt voor alle lampen die we willen laten branden en overal is er nog steeds vervuiling , waarom men nu nog kolencentrales wil gaan openen is mij een raadsel , er zijn genoeg alternatieve middelen die geen vervuiling meebrengen .

  • Erik.sr zegt op

   Ja, inderdaad er zijn alternatieven.
   Kernenergie is de meest schone en veilige manier van energie opwekken.

   Alleen veel mensen die er niets vanaf weten zijn er bang van, dus gebeurt het niet.
   Waterkracht centrales? Lees en hoor de protesten in de wereld als er een dam gebouwd moet worden.

   Thailand is een groot land, maar iedereen tot ver in de jungle heft electriciteit, water, internet en wegen.
   Werkelijk prachtig. Je kunt hier niet genoeg energie voor opwekken met zon en wind.

   Zoals ik al stelde, kernenergie is vanwege de publieke opinie geen optie. Dan maar velen, velen doden in de kolenmijnen…. toch?

   Maar vertelt U mij eens hoe een prachtig gebied veloren gaat door een groot gebouw?
   Vindt U dit ook door al die hotels,vlieg/busreizen van de toeristen?
   En neemt U volgende keer op U vakantie genoeg kaarsen (let op, geen batterijen) mee?

   • ruud zegt op

    Dat grote gebouw heeft wegen nodig, om kolen aan te voeren.
    Er moeten electriciteitemasten worden geplaatst, zoder begroeing onder de kabels.
    Er moeten mensen komen te wonen, om de centrale te bedienen en te onderhouden.
    Die mensen hebben winkels nodig.
    Die winkels moeten bevoorraad worden.
    Dus voor je het weet, is er een stad bij die centrale gebouwd.

   • BerH zegt op

    Kernenergie veilig?? Kijk eens wat er in Japan is gebeurd. En veiligheid is niet wat voorop staat in Thailand gezien de corruptie.

 5. Nico zegt op

  Laatst was er op TV een nieuwe kolencentrale in de UK die produceerde voor 3 miljoen personen en werkte op een principe van kolen verstuiving. De uitstoot was lager dan van een olie gestookte centrale.

  Ik heb eens gelezen dat er in de Wereld nog voor minimaal 300 jaar voorraad kolen zijn en van aardolie nog maar 25 jaar. (het kantel punt oppompen/verbruik zal in 2015 / 2016 bereikt worden)

  Dus is de keuze voor een kolencentrale (ook in Nederland) snel gemaakt.
  Met al die airco’s is er veel elektriciteit nodig en de bouw voor grote projecten gaat net als in Nederland gepaard met “foutieve” calculaties.

  Als je van te voren zegt dat een project 20 miljard kost zal de tweede kamer nooit ja zeggen en dat is in Thailand al niet anders.

  • Rick zegt op

   Nico zegt op 31 mei 2014 om 13:52
   Laatst was er op TV een nieuwe kolencentrale in de UK die produceerde voor 3 miljoen personen en werkte op een principe van kolen verstuiving. De uitstoot was lager dan van een olie gestookte centrale.

   Ik heb eens gelezen dat er in de Wereld nog voor minimaal 300 jaar voorraad kolen zijn en van aardolie nog maar 25 jaar. (het kantel punt oppompen/verbruik zal in 2015 / 2016 bereikt worden)

   Dus is de keuze voor een kolencentrale (ook in Nederland) snel gemaakt.
   Met al die airco’s is er veel elektriciteit nodig en de bouw voor grote projecten gaat net als in Nederland gepaard met “foutieve” calculaties.

   Als je van te voren zegt dat een project 20 miljard kost zal de tweede kamer nooit ja zeggen en dat is in Thailand al niet anders.

   Waardering: +4
   Reageer

   Het gaat er om waar word die kolencentrale gebouwd, de andamaanse zee is een zeer fragiel stuk natuur schoon en een foutje ( zeker in Thailand ) zit in een klein hoekje zie recent het olie schandaal of ongelukje zoals de kopstukken deze milieu rampen liever noemen bij Koh Samet in een nog gevoeliger eco systeem als dat bij krabi kan dit zo veel schade aan natuur aan richten dat er tal van andere plaatsen meer geschikt zijn waar deze centrales aangelegd kunnen worden.

   • rebell zegt op

    Een goed idee. Maar zentrales bouw je daar waar de stroom nodig is en niet waar de betere “plaats” is. Het heeft geen zin een zentrale in de bossen van noord-west Thailand te bouwen en de stroom over 900Km naar regio Krabi te transporteren. Ga eens voor je gemak op Koh Tao kijken hoe ze daar stroom produzeren. Er staan een paar museum rijpe diesel generatoren waar de olie aan elke kant uitloopt en waar regelmatig olietankers moeten bunkeren. Als je daar een spade in grond steekt, denkt je dat je in een olieveld in Saudi Arabia staat. Praten we toch eens over deze millieu vervuiling. En ik noem hier maar 1 eiland. Op elk Thail eiland is de zelfde miseire.
    Daarom is een kolen zentarle een betere in grip te houden probleem. Het veel grotere probleem is, dat de Thai zijn afval (plastik) overal weg gooit, ook in het mooie ongerepte Thaise landschap. Maar helemaal afgezien van het illegale dumpen van bouw afval in de staatsbossen .

 6. bjorn zegt op

  http://www.youtube.com/watch?v=qlTA3rnpgzU lijkt me een fantastisch idee voor over de hele wereld …… Maar de prijs zal nog navenant zijn …

 7. double dutch zegt op

  Het grootste probleem is niet de centrale in Krabi maar de kool komt uit Indonesien en wordt op Koh Lanta bij het natuurreservaat opgeslagen en dan met 1 vrachtboot per 15 min. tussen Koh Lanta en PI PI naar Krabi vervoerd dus een hele klap voor de mooie natuur iop Koh Lantan
  Ik wheb al sinds 4 jaar een restaurant op Koh Lanta

 8. Albert van Doorn zegt op

  Waar beste mensen zoals ik al de berichten doorlees..waar zou dan volgens alle tegenstanders dan wel een energy voorziening moeten komen..vertel het mij aub…praat dan niet over welke mogelijkheden er zijn voor productie van energy in de form van elektrischiteit .maar prrat over een locatie….in uw achtertuin…of beter die van de buren?

  • Erik Sr. zegt op

   Zoals ik al stelde, men vindt het mag overal. Alleen niet in my back yard.

  • Nico zegt op

   Gezien de steeds stijgende behoefte aan elektriciteit (en laten we wel wezen, het is ook een perfecte energie voorziening) moet het wel geproduceerd worden en zo als Rebell al zegt, je kan het niet over 900 km vervoeren, dus moet het geproduceerd worden daar waar het geconsumeerd wordt.

   De beste plaats voor een olie of kolencentrale is natuurlijk bij een diepzee haven en in de provincie Krabi is best wel een plaatsje te vinden. Het is natuurlijk niet goed te praten, dat het eerst wordt opgeslagen op een eiland en vervolgens met een kleinere boot (meerdere keren per uur) te vervoeren naar de centrale.

   Dit is typische een Thaise oplossing.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website