Ruim een week geleden stelde ik een vraag over mijn jaarverlenging in juni met een nieuw paspoort. Met name of ik apart naar immigratie moest om het visum en geldigheidsstempel over te laten zetten.

Tevens had ik eerder een artikel gelezen over de tijd die het zou kosten om een paspoort te laten verlengen vanwege de grote hoeveelheid paspoorten die dit jaar verlengd moesten worden. Dat valt wel mee blijkbaar, want ik kan mijn nieuwe paspoort morgen ophalen, drie weken nadat ik de benodigde papieren had aangeleverd op de ambassade in Bangkok.

Aangezien de procedure niet helemaal duidelijk was, hierbij het hele proces bij aanvraag in het buitenland. Het begint op deze website: https://www.nederlandwereldwijd.nl/paspoort-id-kaart/buitenland

Daar volg je de stappen die leiden tot een hoop papieren en een foto volgens vastgestelde afmetingen. Het is flink wat werk maar wijst zich wel vanzelf. Een printer is noodzakelijk omdat alle documenten uitgeprint mee moeten naar Nederland.

 • Je maakt een afspraak op de Nederlandse ambassade in Bangkok. Dan wordt alles gecontroleerd, je betaalt 160 euro en krijgt een reçu.
 • De ambassade zorgt voor verzending naar Nederland. Je moet een e-mailadres opgeven waarop je bericht krijgt als iets niet goed of onvolledig is. En ook als het nieuwe paspoort arriveert op de Soi Tonson in Bangkok.
 • Het oude paspoort krijg je terug. Maar dat moet je weer meenemen als je het nieuwe op gaat halen.

Volgens de e-mail die ik vandaag kreeg, wordt het oude paspoort ongeldig gemaakt met perforaties in de “biodata page and unused pages”, zodat de “visa and data stamps” ongeschonden blijven.

Let op dat je het betalingsbewijs bewaart, dat willen ze zien op de ambassade als je je paspoort op komt halen!

Ophalen kan van ma. t/m do. 1:30 pm- 3:00 pm zonder afspraak. Op laten sturen kan ook. Alles wat je moet weten kun je vinden in de link hierboven.

Ingezonden door Eli

5 reacties op “Update van nieuw Nederlands paspoort aanvragen (lezersinzending)”

 1. Ferdinand PI zegt op

  Ik ben dit jaar ook aan de beurt om een nieuw paspoort aan te vragen in Bangkok,
  Echter dat is voor mijn een flinke afstand.

  Daarom vroeg ik me af of het nieuwe paspoort persoonlijk moet worden afgehaald of dat men het kan opsturen per post..?

  Voor het inleveren van de papieren zou ik dan 1x naar Bangkok moeten rijden, een hotel boeken en de volgende ochtend op afspraak bij de ambassade langs gaan.

 2. Lentha zegt op

  Je moet een enveloppe met een postzegel erop van 44 baht meenemen om je nieuwe paspoort te versturen naar je adres in Thailand. Is dat gezien de Thaise post wel veilig?
  Heeft iemand anders hier ervaring mee?

  • henryN zegt op

   Ja daar heb ik al vele jaren een ervaring mee. Altijd goed gegaan zolang je het maar met EMS verstuurt.

  • Roger zegt op

   Paspoorten worden altijd met EMS verstuurd. Dus JA is veilig.

 3. Bram zegt op

  Misschien ook nuttig om even te vermelden: je moet je nieuwe paspoort ook laten valideren bij je Thaise bank.
  En in geval van retirement, moet je het oorspronkelijke O non immigrant visum en de laatste jaarverlenging, alsook eventuele nog geldige re-entrys ook bij je immigratiekantoor laten overschrijven in het nieuwe paspoort.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website