Zoals we kunnen lezen op de site van het Thais Consulaat België onder ‘Huwelijksprocedure’ hebben we een aantal documenten nodig. Rechts boven staat 01/2007 wat mijn vertrouwen in e.e.a. niet bepaald een boost geeft. Iets verderop staat een legalisatie-prijs vermeld van € 15,- per document wat ook reeds stevig achterhaald blijkt.

De uittreksels/certificaten/bewijzen zijn: geboorteakte – gezinssamenstelling – verblijfplaats – nationaliteit – burgerlijke stand – celibaat – ontbinding vroeger huwelijk – goed gedrag & zeden. Daar ik nooit een gelofte van kuisheid heb afgelegd, had ik mijn bedenkingen bij ‘celibaat’ maar… weldra spoorde ik een goed uurtje richting Brussel-Centraal, mijn papieren (vlot uitgereikt door de Brugse stadsdiensten) verdedigend met mijn leven, indien nodig.

Vanuit de ‘Central’ heb je stevige kuiten & grote adem nodig als je, zoals ik, de klim naar Buitenlandse Zaken (Legalisaties) wilt lopen. Bonus: terug is het bergaf. Tijd: circa 15 minuten.

Daar aangekomen werd ik vlotjes door de security-check & naar loket 5 geleid waar ik met onverholen trots en een bijna triomfantelijk ‘alstublieft’ mijn mapje met documentjes deponeerde. “Bonjour”. Een vriendelijk, nederlands-onkundig meisje riep een hulplijn aan met “un instant svp”. Met zijn tweeën bogen ze zich over de schat aan documentatie en kwamen tot een conclusie: meneer, twee documenten moeten terug ingediend worden met de handtekening van burgemeester of bevoegde schepen erop, niet zoals nu (van een eenvoudige ambtenaar). Ok “tant pis” (ik had ondertussen mijn beste Frans bovengehaald, uit noodzaak). Maar het werd nog beter… het document ‘goed gedrag & zeden’ kunnen we niet aanvaarden voor legalisatie, dat moet opgestuurd worden!

Toen ik vroeg naar waar was het antwoord naar hier. Toen ik een envelop & postzegel vroeg waar ik met genoegen zou voor betalen, ontspon er zich een discussie waarbij ik het absurde van deze situatie nogal benadrukte. Resultaat: uit de stortvloed van rollende r’s onthoud ik vooral de woorden “exeption” en “pour une fois”. Zes legalisaties zouden worden opgestuurd, twee moesten opnieuw voorgelegd worden. Zes maal twintig = 120 Euro aub. Ondertussen terug geweest: binnen overvol, buiten nog een 10-tal wachtenden. Gelukkig had ik bij mijn eerste bezoek een papiertje verkregen waarop o.a.stond dat ik niet hoefde aan te schuiven. Veertig Euro lichter en tien minuten later was het bergaf.

Check! de handtekeningen (burgemeester of schepen) – document goed gedrag & zeden moet opgestuurd worden – maak online een afspraak met BUZA (eenvoudig op te zeggen) – € 20 per document – Frans is de voertaal (bij mijn bezoeken)

Geachte bloglezers, dit zijn persoonlijke ervaringen, feel free te verbeteren, aan te vullen.

Ps: een vraagje ivm Visum: op de bewuste, gedateerde pagina van het Consulaat staat ‘Breng een fotocopie mee van de door het Ministerie van Buitenlandse Zaken gelegaliseerde documenten’ – betekent dit ook dat ik bij aanvraag moet meedelen dat ik ga trouwen in Thailand? – is een Tourist Visum (verblijf 50 dagen) ok in dit geval?

Met dank,

Ingezonden door Yvan(Brugge/Korat)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Lezersinzending: Trouwen in Thailand – Legalisatie- en andere perikelen (BE)”

 1. RonnyLatPhrao zegt op

  Als je van plan bent om 50 dagen in Thailand te verblijven is een “Tourist visa met Single entry” voldoende.
  Bij binnenkomst in Thailand zal je hiermee een verblijfsperiode van 60 dagen ontvangen.
  Indien noodzakelijk kan je die verblijfsperiode, bij een immigratiekantoor, éénmalig laten verlengen met 30 dagen (1900 Baht)

 2. Philip zegt op

  Vandaag zouden wij trouwen in de amphu van mijn madam, alle nodige documenten via de ambassade en het ministerie van Buitenlandse zaken laten vertalen en legaliseren. En dus vol goede moed naar de amphu, daar de hoogste ambtenaar, een vrouw met meer goed behangen als een generaal, vond dat de papieren niet in orde waren, ze twijfelde aan de echtheid, en zou ze eerst terugsturen naar buitenlandse zaken, wachttijd 10 dagen??? Op Wat?? Ze kwamen daar vandaan, maar ja als je als hoogste ambtenaar maximaal 16.500 bath per maand verdient, en daar komt dan een dorpsmeisje aanzetten met een farang die 4 keer zo veel heeft per maand, dan steekt jaloezie de kop op…. Of ben ik nu verkeerd?.

  • lung addie zegt op

   dat laatste is een “persoonlijke veronderstelling” en steunt niet op degelijke feiten. Waar haal je trouwens het gegeven vandaan dat die beambte amper 16.500THB/m verdient? Van horen zeggen? Die beambte heeft trouwens het volste recht van, indien zij twijfels heeft betreffende de echtheid van bepaalde documenten, dit te verifieren. Dan doet ze tenminste haar werk naar behoren voor die 16.500THB/m.

  • Sjaak S zegt op

   Dan vraag je heel netjes hoe je de wachttijd kunt verkorten of wat je moet doen om de papieren op de amphur in orde kunt krijgen…. legt er een briefje van 500 Baht bij en kijk dan wat er gebeurt….
   Ik heb het nog niet hoeven te doen, maar ik hoor vaak genoeg dat die briefjes wonderen kunnen verrichten…

  • jasper van Der Burgh zegt op

   Dan ga je gewoon naar een andere Amphur, als je geen extraatje wilt betalen. Je bent niet de eerste die willekeurig wordt geweuigerd, vaak is het overkomelijk met wat centjes, maar soms is de papaya pok-pok gewoon verkeerd gevallen….
   Ambtenaren rekenen zichzelf in Thailand veel meer macht toe dan dat wij hier gewoon zijn.

 3. theoS zegt op

  @Philip. je had een donatie moeten geven. Dit is Thailand en dan verwacht men dat. Geen donatie dan tegenwerking tot het uiterste. Vraag gewoon of je de boete of iets dergelijks nu gelijk kan betalen. Of je zegt dat je de extra kosten die het vlug afhandelen meebrengt nu gelijk wil betalen. Dan loopt alles van een leien dakje. Ik werd toendertijd gepakt voor Baht 200- (geen geld) en er was geen inkomen door mij opgegeven, mai pen rai. Kun je roepen van “corruptie” helpt niets. Je wil iets gedaan krijgen dan kost dit geld. Success er mee.

 4. Philip zegt op

  Beste mensen, ik ben 15 jaar in Thailand, en weet dus hoe het werkt, maar deze generaal vreef mij dadelijk tegen de haren in, dus wil ik niet onderhandelen. En wat de verdienste betreft, die bedragen kan je gewoon op het net vinden.

 5. Philippe zegt op

  Zoals ik kan lezen is er dus geweigerd uw afschrift van het strafregister te legaliseren, op de site vind ik niets terug dat dit per post dient opgestuurd te worden, staat dit ergens op de website van dienst legalisaties buitenlandse zaken? Ik moet er volgende week ook zijn voor de zelfde legalisaties. Heeft er Iemand nog info of tips ivm deze legalisaties? Alvast bedankt.

  • yvan zegt op

   @Philippe: ‘goed gedrag & zeden’ in eerste instantie geweigerd, moest opgestuurd worden – later na discussie kon ik het wél achterlaten (ik denk dat dit doc ten gronde gecontroleerd moet worden) & ging het samen met de andere documenten naar mijn adres gestuurd worden, wat ook gebeurd is. Tip: zorg ervoor dat AL de nodige documenten ondertekend zijn door burgemeester of schepen (en niet door een onbekende ambtenaar)! Succes.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website