Beste lezers,

Thailand is voor ons heel erg duur geworden. Ik kom al ca. 16 jaar regelmatig in Thailand. Omdat de Thaise baht ca 30% duurder is geworden en de prijzen fiks zijn verhoogd zal ik nu overwegen om bijvoorbeeld naar de Filipijnen te gaan.

De afgelopen 4 jaar is Thailand zeker 30 tot 35% duurder geworden.

Met vriendelijk groet,

Hans

39 reacties op “Lezersinzending: Thailand is voor ons erg duur geworden”

 1. Jan zegt op

  Ik kom ook al zo’n 15 jaar in Thailand. Ben deze winter naar de Filipijnen geweest. Nou ik vond het daar niet goedkoper. Dat het duurder is geworden kan ik beamen. Oorzaken? Dollarkoers, inflatie en de gemakkelijke weg naar de portemonnee van de toerist. Wat doe je daar aan? Het vliegen naar Thailand is goedkoper geworden. Dus dat maakt weer wat goed. Zolang het kan, blijf ik gaan.

 2. tonymarony zegt op

  Beste Hans ik denk dat je iets over het hoofd ziet , ten eerste heb je gelijk dat Thailand duurder is geworden maar je vergeet dat de Euro minder waard is geworden dus dat is het problem van ongeveer 25 tot 30% dat je minder krijgt voor je eurie , ik hoop dat je het nu begrijpt want ook in de filipijnen moet je de eurie om wisselen dus heb je 1 zelfde probleem , en hier is het wat prettiger vertblijven zonder al die huricanes .

 3. Pedro zegt op

  Beste Hans

  Ook de Filipijnen heeft zijn prijzen fiks opgeslagen, qua hotels immers overal duurder dan thailand.

  Ook eten en entertainment gingen x 3 daar in enkele jaren tijd…

  Maar toch verkies ik zelf de Filipijnen boven thailand omwille dat de communicatie er perfect verloopt in het Engels en hun denkwijze heel westers is en dus veel meer aanleunt bij die van ons.

  Succes, zeker het proberen waard maar verwacht geen al te groot prijsverschil …

  Pedro

 4. Jörg zegt op

  Thailand is voor iedereen duurder geworden. Zoals tonymarony al aangeeft heeft dat ook te maken met de lagere waarde van de euro en dat nadeel zal je in andere landen buiten Europa dus ook merken. Daarnaast kan je inderdaad goedkoop naar Thailand vliegen tegenwoordig, dus dat maakt ook weer het e.a.a. goed. Ja Thailand is duurder geworden, maar voor mij is dat nog geen reden om er niet meer naar toe te gaan.

 5. RonnyLatPhrao zegt op

  Beste Hans,

  Indien u vindt dat het te duur is geworden moet u misschien inderdaad overwegen elders te gaan.
  Lijkt me trouwens een verstandige beslissing om de bestemming van het verlof aan te passen aan het budget, en niet andersom.
  Fijn dat u ons dat laat weten.
  Ik wens u veel plezier, waar u ook zal gaan, maar wat wij als lezer daar nu eigenlijk mee moeten ontgaat me toch even ?

 6. teun zegt op

  Hans,

  Zoals al aangegeven, ligt een (groot) deel van je probleem in de Euro. Dus dat blijft ook het geval voor Filipijnen.

  En heb je verder al eens bedacht hoeveel duurder het leven ook in NL geworden is de afgelopen jaren? Als je geen/weinig last wil hebben van de lageEuro dan is Europa het enige gebied om vakantie te vieren. Ga bijvoorbeeld naar Griekenland………….
  Loop je nog eens kans op een echt goedkope vakantie als daar de banken over de kop gaan en er geen geld uit flappentap meer komt!

  Concluderend getuigt je constatering van weinig realiteitszin. Desondanks: veel plezier in de Filipijnen!

 7. Alex zegt op

  Thailand is niet of nauwelijks duurder geworden. Het probleem is de euro die 25-30% minder waard is geworden. Een probleem wat je ook meeneemt naar Filippijnen, Malaysia, Cambodja etc…
  Dus als het hier te duur geworden is, ga je toch lekker naar Zeeland in de regen…heb je ook geen last van koersverlies door de lage euro!

 8. Peter zegt op

  In de toeristenplaatsen is Thailand heel duur geworden. Zeker in de resorts. Soms is het leven even duur of zelfs duurder dan in Nederland. In de buitengebieden is het echter nog heel goed te doen. Kijk waar de Thais eten en ga daar naartoe. Zeker in de Isaan of noordwesten, waar het ook heel mooi is, is het prima toeven en absoluut niet duur. Voor een tientje kun je daar nogsteeds goed overnachten in één van de vele hostels of guesthouses. Neem de “Nederlandse” rough guide mee. Verkrijgbaar bij de anwb. Veel plezier.

  • henry zegt op

   je moet echt niet naar Isaan of het Noordwesten trekken. vermijd alleen de toeristische Hot Spots. ik woon in het Noord Westen van de Hoofdstad. Hier is het leven even goedkoop als in de buitenprovincies,

   • henry zegt op

    vergeten bij te vermelden, laat de ANWB gids, Lonely Planet en dergelijke rustig thuis. Informeer U betet bij de lokale bevolking, of informeer je op expat websites

 9. Sjaak S zegt op

  Ik vraag me af hoe je in Nederland kunt leven als het leven in Thailand je te duur is geworden. Ik was in april/mei in Nederland en schrok van de prijzen voor een eenvoudige maaltijd bij een toko. Onder de 14 Euro is er nauwelijks voor twee personen iets te krijgen. Dat kun je hier in Thailand nog steeds. Nog steeds kun je hier voor twee personen een eenvoudige maaltijd voor ca 100 tot 150 baht krijgen. Natuurlijk, als je ’s avonds weggaat en je “vakantie” gevoel moet uiten, zal het weer boven de 500 baht of meer liggen.
  Maar ik kan hier “normaal” voor weinig geld leven. Dat kun je in Nederland niet. Zelfs inkopen in de supermarkt is in Nederland nog steeds een stuk duurder dan in Thailand.
  Ik heb gehoord, dat ondanks de daling van de Euro, Turkije en Brazlië nóg verder gezakt zijn met hun valuta, dus daar krijg je weer meer voor je Euro… dan zou ik daar maar op vakantie gaan…

 10. Marcus zegt op

  Ze zeggen wel eens, niet al je eieren in hetzelfde mandje leggen want als het madje valt zijn alle eieren stuk. Dus spreading. Ikzelf EU, GBP, US en Thai Baht. De teloorgang van de euro is goed opgevangen door de andere currencies. Wel er voor zorgen dat op geen van die holdings je belastingen gaat betalen, even slim zijn

 11. Christina zegt op

  Hans, Inderdaad Thailand is wat duurder geworden maar we zijn kortgeleden nog geweest en we vinden het nog redelijk betaalbaar. In Chiang op de zondagsmarkt wat gedronken super vriendelijke mensen10 baht een blikje fris waar kan je dat nog vinden. Verder op weer wat fris 20 baht nu we komen in Thailand al meer dan 20 jaar en vinden het nog steeds voordelig. Nee Thailand staat bij ons op 1. Het hotel Narai goed Italiaans restaurant niet duur. Het is maar net wat je wilt in Nederland eten we zelden in een restaurant.
  Maar je kunt het net zo duur maken als je wilt.

  • Rob zegt op

   Christina,

   Ben het met je eens. Het valt best te doen. Je moet wel effe kijken. Als je in de wat minder toeristische steden verblijf is het een stuk goedkoper. In Chiang Rai heb je bv nette guesthouses voor 800 thb p.d.
   Als je dan in het voorseizoen zit valt er best nog wat te regelen. Gr Rob

 12. eensmetJan zegt op

  Ben zelf ook 2 weken in PH geweest half jaar geleden en het gemiddelde prijsnivo-ongeveer zelfde zaken als in TH, ligt daar vrijwel even hoog (laag), maar de criminaliteit is er stukken hoger. Wel is er veel, veel meer verschil tussen landsdelen. Zoals al zo vaak gezegd: het meste bespaar je door westerse zaken zo min mogelijk af te nemen en lokaal te eten/doen.
  ALS je goed koper wil, dan kan Indonesia uitkomst bieden (buiten Bali dan), maar is stukken primitiever en veel meer hassles bij long-stay visa. Vietnam idem dito.

 13. Cornelis zegt op

  Ik heb slecht nieuws voor je, Hans: in de Filippijnen is het leven ook duurder geworden. Voor accomodatie en levensmiddelen betaal je gemiddeld méér dan in Thailand. Voeg daaraan toe het gebrek aan infrastructuur, de absoluut grotere onveiligheid vergeleken met Thailand en de corruptie op alle niveaus en overweeg dan nog eens voor je ‘verhuist’. Beetje realiteitszin is nooit weg – ook in Nederland is het leven duurder geworden.

 14. Ivo zegt op

  thailand is zeker absoluut als relatief een stuk duurder geworden als een jaar of 15 geleden.
  Ik zal niet vergeten dat ik 2 jaar geleden voor een stukje fruit wel 2-3 euro moest aftikken, maar dat is toch uh een dik dagloon voor iemand op het Thaise platteland (15 jaar gelden heh)…
  Maw de baht heeft inflatie gezien in die tijd, net als wij hier hebben gehad met de gang van gulden naar euro. En de recentere dure dollar tov de euro helpt ook niet echt.

  Realiseer je maar eens dat je in Nederland momenteel een vw golf kan samenstellen van meer dan 100.000 gulden! Een leuke smartphone een 1000-2000 gulden doet, een paar mooie schoenen 300 gulden. En Mcdonalds waarschijnlijk binnen een week op de fles ging als we weer in guldens moeten afrekenen vanwege een acuut psychologische portomonee indigestie.

  En tsja dat heeft Thailand net zo goed, geen idee wat het loon van een dagloner nu is maar dat zal wel terecht noodzakelijk een stukje hoger liggen als 15j geleden om de prijzen van nu te reflecteren. Net als onze lonen nu.

  Dus jaaa Thailand is voor ons net als de rest van het leven duurder geworden.

  Maar is dit een reden om Thailand te mijden? Uhhhhh neee, tov de rest in Azië is Thailand goedkoop met een goede infrastructuur, prettige mensen, lekker eten, etc etc….vind je dat ergens anders nog beter in balans dan super.

  Ik ben benieuwd naar Cambodja in sept/okt wat dit betreft, we Will see.

 15. Tjerk zegt op

  Ben ook een paar keer in Pili geweest . Je hebt wel wat meer peso,s voor 100 euro . Maar de hotels waren wel duurder. Ook daar is er verschil natuurlijk. Het is even zoeken ,maar voor de eerste keer is het moeilijk . Het eten is slecht daar,of je moet veel betalen . In Thailand kun je toch goedkoop eten,patthai vind ik nog steeds lekker . Kun je eten voor een euro,. Pili alleen maar rijst en kip,,en vaak ook nog koud,als je niet duur wilt eten . En vond het ook minder veilig daar . Gr Tjerk

 16. lucasso zegt op

  Filipijnen gaat het niet niet winnen van Thailand , het is onveilig ‘ duur,slecht eten smerig, enige voordeel is de taal

 17. Pat zegt op

  Ik ben niet zo’n prijsbewuste kerel, dus ik kan noch beamen noch ontkennen dat Thailand zoveel duurder is geworden…

  Wat ik wel weet is dat ik het niet voel dat het duurder zou geworden zijn, simpelweg omdat het nog zo gek goedkoop blijft.

  Je kan nooit iemand anders zijn rekening maken, dus dat doe ik niet, maar als Thailand je te duur wordt dan moet je financieel wel erg slecht zitten.

  Ik vraag me af of er landen bestaan in de wereld die (veel) goedkoper zijn en toch een dermate goede levenskwaliteit kunnen bieden dan Thailand???

 18. rob zegt op

  Valt best mee allemaal. Rond Nakhon Ratchasima is het eten hell betaalbaar. Enkele voorbeelden.
  Koffie 30 bath. Tom Jam 35 bath. Vele keuze rijst met groenten 35bath. Water met ijs gratis. Enzovoort. Het valt dus best wel mee.
  Ook bouw je daar woonhuizen voor weinig geld. Een vakantie huisje in Nederland is vele malen duurder.

 19. ruud tam ruad zegt op

  De simpele tekst van Hans doet bijna vermoeden, dat dit een berichtje is om de discussie te openen. Nou ja GELUKT zou ik zeggen.
  Ik kom al 17 jaar in Thailand en ja het is duurder geworden, en ja Nederland is ook duurder geworden en ja over 17 jaar is alles weer duurder. Maar vergeet niet dat de lonen etc ook omhoog zijn ( Aow is wat anders – )
  Zoals al gezegd, heeft ook te maken van de koers van de Bath en de euro. Het maakt dat je overal duurder uit zijn dan 15 jaar geleden.
  Maar het is zo. Doen wat je moet doen. De vraag is doe je het nog wel, nu je alles zo leest ???
  Thailand heeft t.o.v., de buurlanden toch wel een streepje voor hoor !!

 20. Croes Gino zegt op

  Beste Hans,
  Overal in de wereld wordt het levensonderhoud duurder.
  Thais hebben reden om te klagen met een loon van 300 bath/dag.
  Heb je er ook al eens over nagedacht hoe het zit in de omringende Aziatische landen i.v.m medische verzorging?
  Barslecht, vervallende ziekenhuizen, hergebruik van injectienaalden, medicijnen over datum enz. (dit alles weet ik uit goede bron).
  Op dit vlak komt Thailand er heel goed uit.
  We hebben het hier dus nog zo slecht niet hoor.
  Maar alvast succes in je nieuw toekomstig land.
  Groetjes.
  Gino.

 21. fred zegt op

  Hoi, ik woon al 4 jaar in the Philippines maar heb Thailand een paar keer bezocht ( visa run ) en Thailand is nog steeds veel goedkoper dan de Filippijnen. Ik overweeg om naar Thailand te gaan. Hier betaal je je een slag in de rondte voor je 59 daags visum € 600 per jaar minstens). Ik woon in het meest gevaarlijke deel van het land , althans dat word gezegd (Mindanao). Ik zou het nog maar eens goed overdenken want Thailand is qua infrastructuur/veiligheid/vriendelijkheid/ruime keuze in producten veel en veel aantrekkelijker dan hier.

 22. bona zegt op

  Beste Hans.
  Een poging om je een riem onder het hart te steken !
  Deze gang van zaken sleept reeds geruime tijd aan, doch, tot op heden heb ik nog geen weet van enige Nederlander die het land heeft verlaten omwille van geldtekort.
  Gewoon even je bezigheden en je vertier , aanpassen aan je budget.
  Prettige vacantie.

 23. John Chiang rai zegt op

  Ik denk dat het erg menselijk is als iemand bij het boeken van zijn vakantie ook kijkt naar het prijs niveau in het betreffende land. Als je bijv.door een gering inkomen bent aangewezen op een klein vakantie budget,heb je vaak geen andere keuze. Alleen als je de prijzen met Europa vergelijkt,waar je uiteindelijk ook leven moet,vindt ik dat sommigen, het met de zuinigheid erg overdrijven. Als ze na de vakantie terug komen in Nederland,moet iedereen horen hoe goedkoop ze genoten hebben. Vaak vinden ze het haast normaal,en zijn trots een adres gevonden te hebben,waar de Tom yam hoogstens 40bath kost,en de koffie 35bath,en als het bier toevallig 20bath duurder is als in de supermarkt om de hoek,begint reeds het gezeur. Het voortdurende zoeken na goedkoop,goedkoper,het goedkoopst,is de oorzaak,waarom veel mensen op deze wereld voor honger lonen werken moeten. Zeker mag iedereen iets hebben tegen woeker prijzen,en zorgen dat het prijs niveau in realiteit tot het land en het gebodene staat,alleen bij de beoordeling moeten we ook fair zijn,en denken aan de schaduwzijde die vaak aanwezig is,en die in Europa geen mens zou dulden.

 24. patrick zegt op

  ik snap niet dat die reactie nu nog komt. Anderhalf jaar geleden kreeg ik nog zo’n 43-44 Baht voor 1 euro. In januari dit jaar was dat nog slechts 35-35,5 Baht/euro. Nu krijgen we alweer 37-38, afhankelijk van waar je shopt. Dus denk ik dat het ergste eigenlijk al voorbij is. De euro heeft serieuze klappen gehad doordat de ECB massaal geld is gaan bijdrukken om de economie weer op gang te krijgen. Bedoeling is ook om de USD zo’n beetje op dezelfde hoogte als de EUR te krijgen. Thailand is hierin niet gevolgd en de Baht is dus duurder geworden. Maar ze zijn aan het corrigeren, stukje bij beetje. Voor diegenen die het interesseert hier: ondanks het minimumloon van 300 Baht per dag moeten de meeste dagloners het in de Isaan doen met 200 Baht. Daar is geen enkele controle op want het is te weinig om belasting op te heffen en dus wordt er geen belastingaangifte gedaan. Daarnaast is het voor de corrupte ambtenarij veel interessanter om dit potje gedekt te houden. Zij verdienen meer en kunnen gemakkelijker handeltjes onder tafel doen omdat dit nu eenmaal goedkoper kan. Bedenk dus ook even als je een hotel boekt voor pakweg 400 euro per week, dat daar telkens ongeveer 3 maandlonen van de in de Isaan werkende dagloner door je handje gaan. Ginds een terrasje doen en een koffie van 30 Baht drinken, komt ongeveer overeen met de kostprijs van 10 euro voor een koffie op een duur terras in België of Nederland. Vinden wij hier dus schandalig duur en bezorgt ons verontwaardiging. Een doorsnee warme maaltijd is voor zo iemand gelijk aan een dagelijks restaurantbezoek van pakweg 15 EUR per persoon. Daar mag je al niet gek voor doen. Uiteindelijk hebben wij het hier niet zo slecht achteraf, toch ? En dan zeggen dat Thailand te duur geworden is? Kom nou…

 25. janbeute zegt op

  Zo als gezegt in het lezen van het overgrote deel van deze reacties , zit het probleem in de Euro .
  En niet in de Thaise bath .
  Wil je goedkoop op vakantie , ga dan naar een ander Euro land .
  Zeker de oosterse europesche landen als bv Bulgarije zijn voordeliger .
  Misschien is Griekenland na volgende week een optie .
  Als zij de Euro zouden moeten verlaten , denk dat het daar dan spotgoedkoop wordt .
  Financieele problemen hebben ze daar maar al te veel .

  Jan Beute .

 26. r zegt op

  Ls,

  Thailand is duurder geworden maar als je een beetje uitkijk dan kan je nog goed hier vakantie vieren. Rob

 27. Mr Bojangles zegt op

  Merkwaardig dat er alleen geklaagd wordt over duurder worden wanneer de euro zakt. Ik heb niemand gehoord over het goedkoper worden in de tijd dat de euro steeg….
  Dus volgens mij is Thailand alleen duurder geworden in de afgelopen jaren. In de jaren daarvoor is de euro gestegen van ruwweg $1,10 naar $1,40. ( voor de preciezen onder ons: in extrema zelfs van $0,85 naar $1,45) Dus in die tijd is het leven in Thailand jarenlang goedkoper geworden. Oftewel zitten we nu gewoon op hetzelfde niveau van enkele jaren geleden.

 28. chookdee zegt op

  Het is een feit, dat Thailand duurder is geworden, ondanks de lagere euro.
  Het is een feit, dat Thailand niet meer het land van de glimlach is.
  Het is een feit, dat Thailand meer oog heeft voor de massa (Chinezen, Russen), dan voor de arme Europiaan.
  Het is een feit, dat de spotgoedkope hotels in Thailand, gekoppeld aan goedkopere vluchten naar Bangkok,de farang ieder jaar laat terug komen.
  Opgeteld kan men concluderen, dat menig toerist soms bedenkingen heeft over Thailand.
  Philipijnen klinkt goed, maar is duurder door het ticket. Cambodja, Laos, Vietnam, waarschijnlijk niet.
  Waarom beginnen vele te twijfelen? Het is de arrogantie, slechte service, discriminatie etc t.o.v de farang.
  Dat is realiteitszin beste Teun. Zet je roze bril af. Thailand is niet meer wat het is geweest. Het blijft een pracht land met fijne mensen. Maar kritiek mag toch gegeven worden? Of staat heel Thailandblog dan op zijn kop?

 29. piet zegt op

  Ik moet Hans helaas teleurstellen, integendeel van wat gedacht wordt is het leven inde Filippijnen veel duurder dan in Thailand.
  Ik kom al 35 jaar in de Filipijnen, maar de laatste jaren vaker in Thailand en dan zie je pas hoe voordelig Thailand is t o v de Filipijnen.
  Het probleem ligt mijns inziens meer in de zwakke Euro.

  • TAK zegt op

   Een fles wijn kost in Thailand minstens drie maal zoveel als om de
   Filipijnen. Drank en alle import producten zijn in de Filipijnen veel
   goedkoper. Mn Australische appelsap kost in de Filipijnen de helft
   van de prijs in Thailand,

   Phuket is zelfs in veel gevallen duurder dan Nederland. Cappucinho
   kost in Phuket al gauw 2,5-3,00 euro. Fitness abonnement en kabel TB
   stukken duurder dan in Nederland.

   Echt goedkoop is Spanje heerlijke drie gangen lunch met gratis een fles
   lekkere wijn voor 10 euro. Alleen die fles wijn kost in Thailand al 30 euro door
   alle invoerrechten.

   Thailand is alleen goedkoop als je wilt leven als een Thai dus op een plastic stoeltje
   bij een markt kraampje noedelsoep eten voor 50 baht. Een BMW kost in Thailand het dubbele
   van de Nederlandse prijs en je krijgt er een slechte service bij cadeau.

   Thailand is de laatste twee jaar 20 % duurder geworden en dan de Euro nog eens 20% gedaald,
   dus goedkoop op vakantie naar Thailand is een droom geworden. Het alternatief heet Spanje.
   Lekker weer, aardige mensen en prima eten. Op 2,5- 3 uur vliegen voor zón 200 euro per ticket.
   Het is niets voor niets dat het aantal toeristen uit Europa dat naar Thailand op vakantie gaat de laatste jaren hard gedaald is.

 30. Pat zegt op

  Kritiek wordt er op deze Thailandblog al genoeg gegeven, ik maak mij er al lang niet meer druk in al blijft het zeer vreemd…

  Wat de grond van de discussie betreft : het klopt dat alles veranderd en alles duurder wordt, maar het blijft mijns inziens allemaal in verhouding.

  Ik vraag mij ook af hoe je als particulier (niet-econoom) kan stellen dat Thailand tot 35% duurder is geworden de laatste 4 jaar?

  Mocht het zo zijn, dan geldt dit alvast niet voor eten en drinken.
  De prijzen van eten en drinken blijft onwaarschijnlijk goedkoop en bovendien heb je het fenomeen ‘afbieden’ in Thailand, waardoor je prijzen van vele zaken toch ook een beetje mee kan bepalen.

  Enfin, zoals ik al zei, kan je de rekening niet maken van anderen, maar we verdienen ook meer sinds 4 jaar geleden, dus het blijf allemaal eigenlijk hetzelfde denk ik…

 31. Eric Donkaew zegt op

  Laten we de discussie weer eens objectiveren.
  Volgens http://www.numbeo.com (deeplink http://www.numbeo.com/cost-of-living/rankings_by_country.jsp) zijn de Filipijnen redelijk wat goedkoper dan Thailand,

  100 is de index van New York (prijsniveau).

  Consumentenindex
  Nederland 85,98
  Thailand 46,52
  Filipijnen 40,00

  Huur
  Nederland 35,50
  Thailand 16,72
  Filipijnen 7,53

  Consumentenindex met huur erbij
  Nederland 61,31
  Thailand 31,96
  Filipijnen 24,31

  Winkelprijzen
  Nederland 66,82
  Thailand 52,74
  Filipijnen 41,14

  Restaurantprijzen
  Nederland 102,13
  Thailand 24,72
  Filipijnen 23,13

  Maar misschien is het toeristenpootuitdraaiquotiënt op de Filipijnen (nog) wat hoger dan in Thailand. Wellicht dat daarom het misverstand heeft postgevat dat het leven daar duurder is.

 32. theoS zegt op

  Ik vond nog een oud bankstatement van de Postbank Girorekening van 30 augustus 2005 waar de koers van de Euro-Baht 50,6175 was. Het is zelfs 52 geweest. Deze is nu 37 en nog wat. Flink verschil, niet waar? Dus ja, voor ons is het hier duurder geworden en moet ik de broekriem een paar gaatjes aanhalen. Maar om te zeggen dat het hier duurder is dan in Nederland is lariekoek. Ik woon tussen de Thais (altijd gewoond) en kom nog aardig rond van Baht 25000 tot 30000 p/mnd. Eten soms buiten de deur ook. Bezit auto en 2 motorcycles. Betaal alle rekeningen en geef zoon zakgeld.

 33. KhunBram zegt op

  Medebepalend is WAAR je verblijft in Thailand.
  Hier in the Isaan, is levensonderhoud en voeding zeer zeer voordelig.
  Tenminste datgene wat niet direct wordt ‘aangestuurd’ door derden. Bijvoorbeeld internet. Of verkooppunten die van ’toerisme’ leven.

  Eten drinken, kleding en alle andere dagelijkse benodigdheden zaken zijn hier niet te vergelijken met nl.
  En wat jou nieuwe keus betreft, zou ik zeggen: proberen. Dan weet je het.

  Enkele voorbeelden dagelijks kostenpatroon:

  -belangrijk: geen huur of lening op huis vanwege familie eigendom.
  -gasgebruik ca. 4 euro per jaar. Gezin 3 personen.
  -afvalstoffenheffing 2 euro 60 per jaar
  -water 6 euro 20 per maand
  -telefoon en internet 19,10 per maand
  -electra incl.2 airco’s. gemiddeld 48 euro per maand.

  -als je voorkeur hebt (en daar kun je zelf niet voor koken) om de heerlijke dagelijke maaltijden in het dorp te kopen, betaal je 1.50 euro per gezin per dag. (afgehaald)
  ALLES vers. ELKE dag. Vlees (kip, vis, rund of varken)
  Verse groentes.
  Vers fruit.
  Klaargemaakt en verkocht met een glimlach.

  The Isaan, my homeland.

  KhunBram.

 34. Lung addie zegt op

  Naar ik meen vast te stellen is schrijver geen expat doch een toerist. Ik vraag me wel af hoe je als toerist kan uitmaken of het “leven” in Thailand zoveel duurder is geworden. Prijzen van nu vergelijken met prijzen van over 16jaar zijn gewoon nonsens. Het zijn enkel mensen welke hier wonen die kunnen uitmaken of dit “relatief” wel zo is. Dat de koers van de Euro nu niet favorabel is heeft niets te maken te met het feit of het “leven” duurder is geworden in Thailand. Dit probleem sleur je gewoon overal buiten Eurozone mee, gelijk welk ander land. En ja, de Euro heeft 30% verloren aan de Thaibaht, dat klopt.

  De duurte van een vakantie als toerist is totaal afhankelijk van wat hij doet/wil doen gedurende zijn vakantie. Komt hij naar Thailand en ligt hij bv gans de dag aan het hotelzwembad of op het strand, consumeert daar één flesje water met twee rietjes, eet, zoals een Thai, wat rijst, groenten en een ninihapje vlees uit een straatstalletje…. ja dan kan hij echt een spotgoedkope vakantie hebben, onvergelijkbaar met enig Euroland. Trekt hij rond naar de toeristische trekpleisters, geniet ten volle van alle geneugtes welke Thailand te bieden heeft, zowel op culunair- als amusementsgebied, ja dan is daar een prijskaartje aan verbonden en moet de toerist maar zelf, volgens zijn budget, uitmaken of hij dit wil of niet. Doe je dit trouwens elders, dan zal het ook wel iets kosten. De index van Eric Donkaew spreekt boekdelen, doch slaat ook grotendeels op vaste bewoners en is niet helemaal van toepassing op toeristen. Zij betalen, meestal uit onwetendheid, ook al komen ze hier reeds 16jaar, meer dan de vaste bewoner. Hier 16jaar toeristje komen uithangen heeft geen enkel zicht op de levensduurte van Thailand.
  Ik kan schrijver enkel zeggen: indien dit jouw mening is… ga elders op vakantie, op een plaats waar je budgettair beter af bent en geniet ten volle van je nieuwe vakantieoord.

  LS Lung addie ( vaste bewoner )

 35. Adriaan Castermans zegt op

  Thailand op 8 in de retirementlist…

  http://internationalliving.com/2015/01/the-best-places-to-retire-2015/

  Woon sinds een maand in Bang Khen, Bangkok. Geen farangs, wel veel Thai wielertoeristen en prijzen goedkoop voor een farang


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website