Ik ben drie weken geleden op vakantie gegaan met mijn Thaise vriendin en haar zoontje naar Thailand.

Door omstandigheden moest mijn vriendin in Thailand blijven en ik nam de kleine (10 jaar) mee naar huis omdat hij naar school moest en geen vrij meer had.

Haar zoontje heeft een Nederlandse paspoort en bij aankomst in Bangkok was er niets aan de hand. Zaterdag op de terugweg ging ik met haar zoontje door de paspoortcontrole op Suvarnabhumi. Achter de paspoort controle werden ik en de kleine uit elkaar gehaald en afgevoerd door de Thaise politie.

Ik had wel een vermoeden waarom en heb er dan ook geen probleem mee. Ik moest maar eens uitleggen waarom hij een ander achternaam had dan mij. Nadat ik mijn verhaal had gedaan en Nederlands sprak met de kleine werden van de aankomst de video-opnamen bekeken van drie weken geleden. Daar was duidelijk te zien dat ik met de kleine ook in Thailand was binnengekomen.

We stonden mooi op de foto en het werd duidelijk dat er met ons niets aan de hand was. Dit alles had anderhalf uur geduurd en we waren juist op tijd om ons vliegtuig te halen.

Ik kan deze controle alleen maar toejuichen om Thaise kinderen te beschermen tegen ontvoering of mensenhandel. Het is al erg genoeg dat deze controles nodig zijn. Een hele ervaring rijker zijn we goed thuis aangekomen.

Ingezonden door John

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Ingezonden: Strenge controle bij reizen met Thaise kinderen naar Europa”

 1. Farang tingtong zegt op

  Het is zeker toe te juichen dat deze controles er zijn mits het wel zo gedaan word dat het niet een traumatisch ervaring voor zo n kleine ventje word,.
  Want zoals u zegt jullie werden uit elkaar gehaald en afgevoerd door de Thaise politie, zo n jochie van 10 jaar begrijpt op het moment niet wat er allemaal aan de hand is, dat is best heftig.

  Jaren geleden toen ik terug kwam uit Thailand toen heb ik eens op Schiphol gezien dat er een man door vier marechaussee staande werd gehouden de reden weet ik niet, maar hij werd en met zijn handen omhoog tegen een muur gezet, en ook deze man had een klein kind bij zich wat er een beetje beteuterd bij stond, en aanschouwden hoe vier met geweren gewapende marechaussee de man fouilleerden.
  Dan heb je thuis wel wat uit te leggen aan zo n knulletje en hoe leg je zo iets uit? want op zo een jonge leeftijd heb je denk ik nog nooit gehoord van mensenhandel en alles wat er mee te maken heeft.

  Ik mag toch wel hopen dat er het Thaise vliegveld bij de paspoort controle een melding van is gemaakt zodat u in het vervolg wel normaal kunt reizen.

 2. Rob V. zegt op

  Ik neem aan dat de Thaise autoriteiten met als elders ter wereld dit doen bij ALLE kinderen die met een volwassen(en) meereizen die een andere achternaam heeft? Als het kind uit het blog de achternaam van de Nederlandse vader had en de moeder vloog terug hadden ze haar ook moeten ondervragen volgens de regeltjes/afspraken.

  Andersom (vertrek vanuit Europa) kan het ook gebeuren én worden mensen er op geattendeerd: als je als ouder met een kind reist dat niet jou achternaam heeft dan kunnen er vragen stelt worden i.v.m. kinderontoevering of zelfs mensensmokkel.

  ” SCHIPHOL – Kinderen die met slechts één ouder reizen zijn op voorhand verdacht voor de marechaussee op Schiphol. ,,We zullen dan even controleren of die ouder wel het minderjarige kind mee mag nemen. Het voorkomen van kindontvoeringen is een van onze speerpunten’’, verklaart de woordvoerder. Enkele tientallen keren per jaar worden op de luchthaven ontvoeringen voorkomen. (…)
  De extra controle is noodzakelijk nu kinderen sinds een jaar niet meer kunnen worden bijgeschreven in het paspoort van de ouders, maar een eigen paspoort moeten hebben. ,,Zeker wanneer de vader of moeder een andere achternaam heeft dan het kind, stellen wij een onderzoek in. Dan gaan we bellen en zoeken in bestanden. Dat kan tot oponthoud leiden’’, waarschuwt de marechaussee.”
  Bron: http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/metropool/article23308273.ece/Alleenreizende-ouder-met-kind-verdacht-op-Schiphol?lref=vpll

  http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/brochures/2014/02/06/gebruikershandleiding-formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige.html
  http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/Bijkomende_reisinformatie/reizen_met_minderjarige_kinderen/

  Overigens lees ik op KLM: “Voor reizen van en naar Thailand moeten kinderen onder de 16 jaar die alleen of met één ouder reizen, tijdens hun reis beschikken over een kopie van hun geboorteakte en een brief waarin door de niet-reizende ouder(s) toestemming voor de reis wordt gegeven.”
  Bron: http://www.klm.com/travel/nl_nl/prepare_for_travel/travel_planning/children/index.htm

  Nog nooit van gehoord, een KLM dingetje?? Als je het zo lees moeten alle vakantiegangers met een kind van onder de 16, of dat nu NL-NL, TH-NL, TH-TH of wat voor koppel ook is, een geboorteakte meezeulen? Rare jongens. Hoeveel vakantiegangers die met hun gezin op vakantie gaan naar Thailand nemen een kopie van de geboorteakte mee? Ik kan me er alleen iets bij voorstellen als een ouder met een kind reist en de achternaam niet deelt. De aantekening “E.V. *naam partner” kan dan natuurlijk ook helpen. Dan zien ze aan de grens “Meneer/Mevrouw Janssen, E.V. de Boer” en dan het kind met de achternaam “de Boer” (kan vader of moeders achternaam zijn). Al kan een kind natuurlijk evengoed ontvoerd worden door een famlielid met dezelfde achternaam of zelfs door een persoon die dezelfde achternaam heeft maar die geen familie is.

  Triest dat er kinderen (en mensen) ontvoerd worden… de paar foute mensen verpesten het weer eens voor de grote aantallen goede mensen. Het idee achter zo’n controlle is natuurlijk prima vind ik. Helaas niet waterdicht en er zullen ongetwijfeld toch mensen doorheen glippen of juist vastlopen aan de grens terwijl er niets aan de hand is. Zolang de foutmarge nihil is, en men een beetje tactisch te werk gaat (zie bericht van Tingtong) prima. Die vlieger gaat op voor alle autoriteiten, zo ook de Thaise en de Nederlandse grenspost controlle.

 3. Rob V. zegt op

  Meer info over hoe men in Nederland hier mee om gaat, zie de KMAR:
  http://www.defensie.nl/onderwerpen/reisdocumenten-en-grenscontroles/inhoud/reizen-met-kinderen

  Reizen met kinderen

  Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben. Zij worden niet meer bijgeschreven in het paspoort van de ouders of gezaghebber. Bestaande bijschrijvingen zijn niet meer geldig.
  Andere achternaam

  Vaders en moeders hebben soms een andere achternaam dan hun kinderen. Zij hebben soms problemen bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen.

  Bij een reis binnen het Schengengebied is er geen persoonscontrole. Naar of vanuit een niet-Schengenland is die controle er wel. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Dit speelt vooral als een kind met 1 volwassene reist. Mogelijk is er dan sprake van het onwettig onttrekken aan het ouderlijk gezag.

  (…)

  Verklaring ouderlijk gezag
  Ouders/begeleiders hoeven niet standaard een verklaring bij zich te hebben waaruit het ouderlijk gezag blijkt. Of een verklaring waaruit blijkt dat het kind de grens over mag. Dit kan wel voor een vlottere grenspassage zorgen. Daarom adviseert de marechaussee ouders om de volgende documenten mee te nemen:

  verklaring toestemming voor vakantie van de andere ouder. Dit kan ook in het Engels;
  recent uittreksel gezagsregister;
  recent uittreksel GBA van het kind;
  kopie van paspoort van toestemminggevende ouder;
  eventueel uitspraak over gezag en omgang;
  eventueel het ouderschapsplan;
  eventueel geboorteakte;
  eventueel kopie van retourticket van het kind.

  Deze documenten kunnen de marechaussee helpen bij een snellere persoonscontrole.
  Centrum Internationale Kinderontvoering

  De marechaussee werkt samen met het Centrum Internationale Kinderontvoering (CIKO). Zij bestrijden het onwettig onttrekken van kinderen aan het ouderlijk gezag. Twijfelt u over de terugkeer van uw kind na de vakantie, neem dan voor u toestemming voor de vakantie geeft contact op met het CIKO.”

 4. Sylvana de Goede zegt op

  Goed om te lezen dit. Want ik verbaas mij er nog steeds over dat wij onze zoon uit Thailand zomaar zonder officiële documenten mee konden nemen op een binnenlandse vlucht naar Bangkok. Wij zijn nooit een strobreed in de weg gelegd. Niet in 2006, 2010 en 2013. Wel is het zo dat onze zoon geen woord Thai meer spreekt en de zelfde naam als ons draagt. Hoe was je zoon eronder? Niet te erg geschrokken hoop ik. Groet Sylvana


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website