Rechtenloos in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags:
17 maart 2013
Rechtenloos in Thailand

Het is zo maar een verhaal van mijzelf als expat in Thailand. Jaren geleden alles achter mij verbrand. Huis verkocht en samen met mijn Thaise vrouw na mijn pensioen naar Thailand. Vele malen hier op vakantie geweest. Voor korte en langere tijd. Ik dacht het allemaal wel te weten.

Woon nu in een vissersdorp ongeveer 20 km ten zuiden van Pattaya. Tussen de Thai en veel mensen die hun brood verdienen met d visvangst. Met die mensen nooit een probleem gehad. Het heeft (dat is normaal voor een Thai) wel enige jaren geduurd voordat ik werd opgenomen in hun gemeenschap.

Waar ik niet tegen kan is onrecht. Als een Thai iets doet wat niet door de beugel kan en ik daar wat van wil zeggen, houden de buurtbewoners mij tegen. Pi Cor kijk uit voor je jaarvisa. De Thai moeten dat zelf oplossen.

Vanavond reed er een of andere mafkees met ongeveer 90 km per uur door de woonwijk. Er waren kinderen aan het spelen en ik liet mijn hond uit. Vlak naast de kinderen en mijn (korte) broekspijpen waren op een haar na veranderd in alleen een onderbroek. Ik was boos want die figuur stopte aan het eind van mijn straat. Ik ging snel achter hem aan. Mijn vrouw en een paar buren stopten mij. Ik had hem hoogstwaarschijnlijk zijn dikke Thai kop verbouwd.

Dat is de grootste frustratie uit het leven in Thailand. Nooit ergens op mogen reageren. Onrecht wat je word aan gedaan ook niet. Dan zijn er die figuren die beweren dat je maar in Nederland had moeten blijven.

Maar als je alles achter je verbrand hebt, is dat niet meer mogelijk. Er is eigenlijk geen weg terug. Zelfs niet na een groot inkomensverlies na de nieuwe belastingmaatregelen van onze regering en het dieptepunt van de euro.

J. Jordaan


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Rechtenloos in Thailand”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Beste Jordaan. Een eerlijk verhaal, recht uit het hart geschreven. Het moet inderdaad frustrerend zijn dat je zo’n kerel die anderen in gevaar brengt, niet de les kan lezen (verbouwen hoeft nu ook weer niet). Je beschrijft een dilemma dat eerder door Tino, Cor, Hans, Jacques, Gerrie en mijn persoontje in het artikel ‘Het dilemma Thailand’ is beschreven. Thailand is mooi en lelijk.

  • leon zegt op

   Jordaan je hebt gelijk.In thailand is het mai pen lai, dat kennen wij Nederlanders niet.Iedere nederlander die ik ken en spreek heeft een soort van haat liefde verhouding met de thai en Thailand

   • Adje zegt op

    Sorry, maar ik kom pas sinds korte tijd op deze site. Ik kom regelmatig de woorden’ mai pen lai” tegen. En wat betekent dat of wat houd dat in?

    In dit verhaal leest u er alles over: https://www.thailandblog.nl/taal/mai-pen-rai-betekent-niet-wat-denkt/

 2. Erik zegt op

  Ik deel dit soort ervaringen in Thailand. In nederland blijven is echter ook geen optie. Ook daar moet je je mond houden in veel situaties. Voor je het weet wordt je ook daar in elkaar geslagen of krijg je een mes tussen je ribben. Leuk is het allemaal niet.

 3. caro zegt op

  Als farang heb je mogelijk geen rechten, wel heb je zeker invloed
  Gezichtverlies en het harmonie model is doorslaggevend, dus kun je niet zo direct, als we dat in Nderland gewend zijn, commentaar leveren op je Thaise omgeving.
  Omdat je familie, buren en relaties hebt, kan je indirect dus zonder confrontatie, zeer veel invloed hebben. Je moet het via de band spelen. Sociale druk en indirecte aanpak heeft wel resultaat. Go with the flow. Maar geen Mai pen rai.

 4. jan a vrieling zegt op

  Persoonlijk denk ik dat het in Thailand niet slechter is als in de rest van de wereld.De jeugd is veranderd,maar die verandering is allang gaande.Vroeger was je beleefd tegen oudere mensen,maar daar heeft de tegenwoordige jeugd maling aan.Dat is in de aziatische wereld maar ook in de andere wereld.
  Betreffende over het “verbouwen” van een wegpiraat Thai, het volgende: wees blij dat goede mensen,oa je vrouw je heeft tegen gehouden, want de Thai is blij dat je hem verbouwd,eventueel zijn auto ook, De politie en de rechters doen er alles aan om een veelvoud van kosten op de farang ter verhalen.Dit kan gigantisch zijn en je hebt geen kans om je te verdedigen.Dus doe als mijn zwager (een thai overigens) geboren in Bangkok, als iemand problemen maakt,doe of je niks ziet en ga gewoon je gang. Thaistyle,maar effektief.Veel plezier nog in Thailand.

 5. pietpattaya zegt op

  Dit gebeurt net zo goed in Nederland alleen daar durft met wat meer.
  Hier moet je je “rustig ” houden anders is het jou schuld en zijn de Thaien tegen de farang.
  Zelf woon ik in resort met drempels dus rustig rijden geboden, helaas in ons ook nog eens doodlopend straatje,geeft de Thai gas als een gek (schoolbus!) heb er gewoon wat van gezegd, of het wat rustiger kon daar ik bang was hem aan te rijden bij het verlaten van ons huis.

  De driver moest lachen om deze farang zn anst; maar doet het wel rustig aan nu!
  Tip; neem een paar rauwe eieren mee en gooi die stiekum op raam hardrijder…….kun jij lachen; let wel op dat men jou niet ziet!

  Je maakt hier in het verkeer dagelijks idioten mee ,dus zelf uitkijken voor 2.
  Stoplicht op groen ; fff niks doen er rijd mischien een idioot door rood!!

  Probeer te blijven lachen als een Thai (tanden laten zien ).

  • Sir Charles zegt op

   Rauwe eieren op zijn voorruit gooien is ook beneden alle peil en levensgevaarlijk.
   De bestuurder zal vrijwel zeker automatisch in een reflex de ruitenwissers activeren met als gevolg dat de drab zich intransparant zal verspreiden op de gehele ruit waardoor het zicht wordt ontnomen met alle gevolgen vandien.

   Zonder het gedrag van de hardrijder goed te willen praten of te bagatelliseren wordt de toestand op die wijze juist verergerd want een (hard)rijdende auto waarbij het zicht word belemmerd maakt het dubbel zo gevaarlijk en laat nou net dán een aanrijding gebeuren met fatale gevolgen.

   Ben geen jurist maar in Nederland kan ik het me voorstellen dat het gezien wordt als een poging tot doodslag, dat hij hard reed doet daar niets van af.

   Buitendat mocht je zo stiekem zijn geweest hoop dan maar dat niemand van de Thai jouw dat gedaan zien te hebben…

   Op de parkeerplaatsen langs de Europese snelwegen wordt die methode vaak toegepast door nietsontziende criminelen, de bestuurder stapt uit om de uierstruif te willen verwijderen en op dat moment springen ze uit de bosjes om de persoon te willen beroven.

   • pietpattaya zegt op

    Met 90 door woonwijk rijden dat is pas crimineel gedrag, ik zeg ook niet dat ik gegooid heb, maar de rijder zal wel moeten stoppen indien dit ooit plaatsvind.
    Let wel in mijn geval heeft ff een praatje geholpen, maar het zou zomaar kunnen zijn dat de hardrijder geluk heeft gehad.

    Gewoon melden en zeggen wat er loos is ;de beste oplossing mocht dit echter niet helpen, dan schroom ik zeker niet andere maatregelen te treffen,wel op een manier dat anderen hiervan geen slachtoffer zijn.

    • Sir Charles zegt op

     Tsja, de rijder zal inderdaad moeten stoppen hopelijk niet nádat hij iemand heeft aangereden, dat niet alleen vanwege te hard rijden echter ook niet omdat zijn zicht tijdens het hardrijden werd ontnomen door op dat moment een ei op zijn ruit te gooien.

     Dat anderen daarbij dan niet het slachtoffer kunnen worden heb jezelf niet in de hand want het is nog steeds de bestuurder die achter het stuur zit wiens zicht is ontnomen en zodoende eigenlijk dan ‘bepaald’ hoe te rijden.
     Denk dat je Nederland dan zelfs voor medeplichtigheid aangeklaagd kan worden ook al zoals gezegd hij te hard reed.

     Bovendien als er wat te verdienen valt zijn er altijd wel getuigen te vinden die de eiergooier gezien hebben en zoals J.Jordaan al aangaf (om even on-topic te blijven) ben je dan als farang algauw rechtenloos in Thailand.

     Begrijpelijk dat in de emotie je daartoe in staat bent maar al met al blijft het een hele slechte tip, kan er niets anders van maken.

 6. Jogchum zegt op

  Als ik naar de uitslag Thailand-blog-Enquete kijk, waar 801 stemmen op uit zijn gebracht en
  boven aan staat……voel mij hier thuis 22%, 175 stemmen, dan kom ik tot de conclusie dat de klagers het verliezen van de niet klagers.

 7. Pete zegt op

  Moderator: de schrijver vraagt niet om hem de les te lezen.

 8. J.Jordaan. zegt op

  Ik heb een artikel geschreven op het blog en is goedgekeurd en geplaatst door de redactie. Ik heb dat rechtstreeks vanuit mijn belevings wereld geschreven.
  Dat daar ook nog een beetje kritiek op komt doet mij pijn.
  Of de reageerders begrijpen er niks van. Dat is hun probleem
  Ik ga natuurlijk niet reageren. Als je een artikel schrijft mag daar kritiek op komen. Maar als schrijver ga ik daar niet op reageren.
  J.Jordaan.

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Natuurlijk hoeven die eieren niet, maar ik kan me toch ook wel ergeren aan zulke wegpiraten. In onze straat rijden er zo ook enkelen die ik liefst letterlijk op hun bek zou zien gaan.
   In het begin van onze straat is een kinderopvang waar dagelijks een 10-tal kinderen wordt opgevangen, er recht tegenover is een rusthuis met een hulpbehoevende ouderlingen en naast onze deur wordt er in het WE bijles gegeven aan een 10-tal kinderen.
   Wordt door de wegpiraten weinig (geen) rekening mee gehouden en ze komen door de straat gevolgen aan een snelheid die niet zou misstaan op een racecircuit en hoe meer lawaai het ding maakt hoe liever.
   Voor goed begrip wil ik er wel aan toevoegen dat het hier enkelingen betreft en de andere bewoners wat dat betreft een rustigere koers varen.

   J.Jordaan
   Als het de pijn kan verzachten – Ik vind het een goed en herkenbaar verhaal en iemand die een beetje vertrouwd is met Thailand zal dit zeker bevestigen.
   Ik vind trouwens dat de verschillende reacties geen kritiek geven op je verhaal. Valt best mee vind ik maar misschien neem je de reactie over klagers wat te persoonlijk.
   Wat mij betreft klaag je niet maar stel je iets vast , een probleem waar ik mij trouwens ook aan erger (niettegenstaande ik mij hier thuis voel 😉 ), maar waar we weinig aan kunnen veranderen denk ik of je er nu wat van zegt of niet..
   In ieder geval laat dit je niet tegenhouden om in de toekomst meer van je beleving in een verhaal te gieten.

  • ruud NK zegt op

   Jordaan, goed artikel. Dat soort idioten kom je jammer genoeg tegen in Thailand. Ik zou er ook op af gestapt zijn, en zeker wat nederlandse scheld woorden laten horen.
   Maar het beste en enige wat je kan doen is naar je poejaay baan gaan en vertellen wat je hebt meegemaakt. Er wordt echt wel wat door de thai ondernomen in deze gevallen.

 9. chris zegt op

  Ben met Caro eens dat je als farang wel degelijk invloed kunt uitoefenen op zaken die ook door de meerderheid van de Thai als misstanden worden gevoeld. Naar mijn ervaring heb je het meeste invloed als:
  1. je via de netwerken van de ‘overtreder’ werkt. Ga na wie de belangrijkste persoon is waarnaar hij/zij luistert (papa, mama, de baas op het werk). Indien die niet gevonden kan worden (of de persoon lijkt naar niemand te luisteren) laat je een invloedrijke Thai in de buurt met de politie bellen die vervolgens een informeel praatje komt maken;
  2. naast klagen moet je ook aangeven hoe het wel moet, of mensen belonen die het juiste gedrag ten toon spreiden: het geven van eten, fruit, speelgoed voor de kinderen, wat geld als je een meevaller hebt of als iemand wat doet voor je. In de buurt waar ik met mijn vrouw woon weet iedereen dat wij ‘goede’ mensen in nood helpen en ‘slechte’ mensen absoluut niet. Voor iedereen is het verschil tussen goed en kwaad duidelijk en er zijn nog nooit misverstanden over geweest.

 10. cor verhoef zegt op

  @Chris, ik heb nog nooit zo’n onzinnige, patenalistische, door hoogmoed aangedreven reactie gelezien als deze. Gefeliciteerd!
  “Netwerken”? Wat bedoel je daar in hemelsnaam mee? Welke netwerken heb jij, behalve die “in de hoogste regionen van Thailand”, het over ?
  Leg eens uit. Kom eens met een detail. Een voorbeeld. Je kwam hier al binnen met de nededeling dat je Thailand beter kent dan wie dan ook, en vervolgens spreek je in raadselen. We hangen aan je lippen, Chris, alsjeblieft, verlicht ons, ik zwijmel bij het idee van je kennis van dit prachtige land.
  Je schijnt ook een heel eenduidig idee te hebben over wat “goede” mensen zijn en wat “slechte” mensen zijn, Vreselijk interessant. Kan ik een hoorcollege van je bijwonen? Geef me een belletje: 08-24405021.

  Tot bels

  Cor

 11. chris zegt op

  beste Cor….
  ik begrijp uit je reactie dat je niet veel van de Thai samenleving hebt begrepen. Niet erg behalve dan wanneer je je – zoals jij voortdurend doet – een mening aanmatigt over hetgeen er in Thailand gebeurt en bij gebrek aan cultuurgevoelige kennis de westerse maatstaven aanlegt. Komt waarschijnlijk omdat je er geen echt deel van uitmaakt. Als je hier leeft en enige jaren tussen een meederheid van Thai collega’s werkt (zoals ik dagelijks doe), begin je een beetje te begrijpen hoe deze samenleving werkt. En als je vervolgens gewoon de krant leest en ook de mening van kritische Thai journalisten dan zou je kunnen lezen dat Thailand in hoge mate een netwerk-samenleving is. Netwerken betekent dat het van groot belang is (in alle aspecten van het leven, nu en in de toekomst) wie je familie is, wat zij allemaal doen, waar je op school en in het leger hebt gezeten en met wie, voor wie je werkt en hoe belangrijk de baas is in verschillende politieke en niet-politieke kringen. Directe reacties naar mensen toe zijn ongepast en als ik het met mijn baas oneens ben over zaken moet ik dat verdomd goed verpakken wil hij zich niet bekritiseerd voelen en zijn gezicht verliezen. Gewoon beleefd neen zeggen , kan al niet. Het is niet voor niets dat Thai managers niet graag westerlingen als medewerkers hebben, juist om die reden. Ze zijn wel weer blij met westerlingen omdat het hun status als manager in hun netwerk verhoogt. Een delicaat evenwicht voor menige Thai manager.
  Als je je vervolgens een beetje zou verdiepen in het Boeddhisme, zou je de vraag over wat volgens Thai goed en slecht is niet hoeven te stellen. In plaats van een hoorcollege stel ik voor dat je enkele weekenden doorbrengt in een tempel en het leven van een monnik leidt.
  Voorts hoop ik dat de moderator voortaan jouw reacties weigert te plaatsen als je mijn reactie typeert met “onzinnig, paternalistisch en door hoogmoed aangedreven”. Ik gebruik die kwalificaties niet naar jou toe hoewel ze daar veel meer op van toepassing zijn dan op mijn stukje. En met zulke bewoordingen zet je je voor alle lezers behoorlijk te kijk als een domme, niet constructieve Nederlander. Ga zo door als je dat beeld wilt handhaven…

  • Mathias zegt op

   Hahahaha, bemoei me er niet mee, maar vind het wel geinig dat je Cor dus niet kent, want hij loopt al 10 jaar hier tussen de Thaise mensen en hij geeft les aan Thaise kinderen. Deze keer spreekt u ook voor uw beurt ondanks dat uw natuurlijk een mening mag vormen!

   • chris zegt op

    Moderator: u bent aan het chatten.

  • Gringo zegt op

   Chris, je praat toch wel vanuit een zeer eng wereldje, hoor! Allemaal mooie theorien over hoe het zou moeten, maar nu de praktijk.

   Ga eens terug naar het verhaal van J. Jordaan en vertel hem dan hoe hij had moeten handelen. Ik kan je nu al vertellen, dat die goede man niet over een “netwerk” beschikt., hij ook geen invloedrijke Thai in de buurt heeft wonen, hij trouwens ook geen last heeft van managers anders dan zijn vrouw.

   • chris zegt op

    hallo Gringo,
    Ik begrijp je opmerking niet dat ik in een zeer eng wereldje leef. Ik ben hier nu 7 jaar, ben docent op een universiteit, werk voor de Thaise regering tegen een Thai salaris, woon in een gewoon Thai wijkje, geef les aan Thai studenten. Het wereldje van Cor is niet zoveel anders, denk ik. Anders is wel dat ik getrouwd ben met een Thai vrouw die netwerken heeft tot op het hoogste politieke en militaire niveau in dit land. En dat ik ,sinds de tijd dat ik met haar leef, veel meer ben gaan begrijpen van hoe het wereldje hier werkt. En op basis daarvan heb ik mijn idee gegeven over wat Jordaan het beste kan doen. En dat is NIET op de hardrijder afstappen en hem een pak op zijn donder geven. Misschien is hij wel het neefje van de gouverneur en breng je jezelf in grote problemen. Niet dat de rijder niet verkeerd was (niemend zal zeggen dat dat goed is), maar omdat Jordaan voor eigen rechter gaat spelen. Dat is wel de manier waarop loso-thai hun problemen oplossen. Kun je elke ochtend op TV zien. Wat je wel moet doen is het netwerk rondom de hardrijder aanspreken en hen het werk laten doen. Duurt (soms) wel wat langer maar is veel effectiever, ook op de lange duur. In ons straatje hadden we ook zo’n jongen die altijd veel te hard reed. (Ons buurtje is bekend vanwege het grote aantal brommer-gangs). Mijn vrouw heeft hem een keer daarop aangesproken (vriendelijk maar beslist) toen hij bij het winkeltje op het hoekje een cola kocht. Mijn vrouw gaf hem ook haar telefoonnummer. Ik ben er zeker van dat hij dat nummer heeft gecheckt en te horen heeft gekregen dat hij beter zijn gedrag kan veranderen of hij heeft een serieus probleem. Zo werkt dat. Of je het wilt of niet, of hje het leuk vindt of niet, of je het onzinnig of paternalistisch vindt of niet. Voor mij telt het resultaat. Ik ben er zeker van voor Jordaan ook.

    • Gringo zegt op

     Bedankt, Chris, voor je nadere uitleg. Met een “eng wereldje” bedoelde ik niet iets griezeligs, maar ik gebruikte het woord eng in de betekenis van zeer beperkt.

     Ik zal niet alle woorden van Cor gebruiken, maar je hele houding heeft wel wat hoogmoedigs: “ik woon al 7 jaar in dit land, werk op de universiteit en mijn vrouw heeft een netwerk tot in de allerhoogste kringen”. Het Thaise wereldje is groter dan dat alleen, Chris!.

     Dat is mooi, hoor, ik woon hier al 12 jaar met een Thaise vrouw en kom als sinds 1980 in Thailand en meen ook wel iets van de Thais te begrijpen, hoewel ik ook wel weet, dat een Thai nooit echt te doorgronden is voor ons buitenlanders. Ik zal de laatste zijn, die zich verbeeldt “Thailand te kennen” en iemand gaat vertellen hoe en wat hij moet doen,

     Maar goed, je doet ook onderzoek naar het (niet) integreren van expats, nietwaar?. Schrijf er eens een mooi verhaaltje over voor dit blog, kunnen de Thailandkenners hun pijlen daar op afschieten, ha ha!

     Prettige dag verder, Chris!.

    • RonnyLadPhrao zegt op

     Moderator: de discussie loopt uit de hand wij hebben de reactiemogelijkheid uit gezet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website