Laat ik op voorhand duidelijk zijn. Als je in deze tijd goed voorbereid op vakantie gaat naar Thailand dan moet je het risico van een Covid-19 besmetting incalculeren. Dat zou dan op Koh Samui in het gunstigste geval betekenen 10 nachten in een door het ziekenhuis aangewezen quarantaine hotel. Ik ben ook van mening dat als je besmet raakt je de door de regering opgelegde consequenties moet aanvaarden.

Ik las afgelopen week vele reacties over toeristen die “ontsnapt” waren uit hun quarantaine hotel. Opsluiten en in de gevangenis gooien en levenslang verbannen uit Thailand waren de aardigste reacties. Aanvankelijk kon ik mij vinden in deze commentaren, maar ik heb mijn mening nu toch wat moeten bijstellen. Ik zit namelijk op dit moment zelf in zo een quarantaine hotel.

Nadat mijn vakantie van 1 maand twee en een halve week gevorderd was trof ik een vriend uit Nederland in Phuket. Samen reisden we verder naar Koh Samui. Mijn vriend moest onder de nieuwe regels van 22 december na 7 dagen verplicht een Covid-19 test ondergaan en testte positief. Via contactonderzoek kwam het ziekenhuis bij mij uit en ook ik testte positief. Mijn vriend was inmiddels verplaatst naar het Baan Hin Sai Resort tussen Lamai en Chaweng alwaar hij zijn 10 nachten quarantaine zou moeten doorbrengen. Ik werd op 8 januari naar het Nora Lake View hotel in Chaweng gebracht. Waar het Baan Hin Sai Resort een 5 sterren accommodatie is, was Nora Lake View amper 2 sterren. Op zich nog geen grote reden tot ontevredenheid maar zo een groot verschil stemt wel tot nadenken. De kamer is overigens ruim voldoende.

Mijn vriend kan dagelijks alles bestellen wat hij wil. Ik heb een papiertje naast de TV liggen waarop staat “Breakfast 08:00 AM, Lunch 12:00 PM, Dinner 06:00 PM. (Keuze is er niet).

Sinds mijn aankomst in dit hotel nu 4 dagen geleden heb ik bovenstaande inderdaad voor de deur gezet gekregen. Van de 11 maaltijden tot nu toe heb ik er een stuk of 4 kunnen eten. De rest krijg ik niet binnen want te scherp. Tot nu toe is van enig contact met het hotel of met het ziekenhuis geen sprake geweest. Geen dokter gezien, geen medicijnen gekregen, geen levend wezen gezien of gesproken. Het is mijn geluk dat ik een goede vriendin in Lamai heb wonen die dagelijks eetbaar voedsel voor mij bij de receptie afgeeft. Via mijn vriend heb ik gehoord dat men je 10 nachten in het hotel laat blijven en dat men je daarna genezen verklaard op straat zet na betaling van de hotelkosten en dokters kosten (9000 THB). Er volgt geen nieuwe PCR test. Deze dokters kosten wordt nog een dingetje als ik de komende dagen geen dokter zie.

Onder deze omstandigheden kan ik mij heel goed voorstellen dat mensen extreem onzeker worden en geen idee hebben wat er gaat gebeuren en wanneer ze verder kunnen met hun reis of voor welke datum ze hun nieuwe vlucht moeten boeken als ze hun terugvlucht door de quarantaine gemist hebben. Krijgt men een herstelbewijs van Corona? Ik kan mij ook voorstellen dat mensen gaan denken “Men laat mij hier gewoon aan mijn lot over ik neem het heft in eigen hand”. Wat ook niet meewerkt in dit hotel is dat alles op de minuut precies moet. Mijn vriendin kreeg gisteren een preek van de receptie omdat ze 10 minuten over 6 mijn eten bracht in plaats van 6 uur.

Door bovenstaande ervaringen ben ik in ieder geval voorzichtiger geworden in mijn oordeel over “ontsnapte quarantaine toeristen” Je weet namelijk niet wat ze meemaken c.q. aantreffen in hun hotel. Verder weet je ook niet tot wie je je moet wenden met vragen. Vragen over je gezondheid en vragen over hoe het nu verder gaat.

Ok, ik moest dit even van mij afschrijven. Met mij gaat het overigens prima. Als ik niet getest was had ik niet geweten dat ik Corona heb. Ik heb geen enkel symptoom. De sneltesten die ik zelf heb gedaan geven echter wel een Corona besmetting aan.

Ingezonden door Rein

14 reacties op “Quarantined in a Koh Samui hotel (lezersinzending)”

 1. keespattaya zegt op

  Binnenkort hoop ik ook te vertrekken naar Thailand. Ik ben me bewust van de risico`s die er aan verbonden zijn. In ieder geval goed om een verhaal uit de praktijk te lezen. Want feitelijk heb je bijna geen vakantie gehad en bent toch een hoop geld kwijt. Je vriend mag dan wel in een veel luxer hotel zitten , maar ik denk dat hij ook veel meer moet betalen dan jouw 9.000 baht.

  • Rein van Londen zegt op

   De kosten vallen nog mee. Ik betaal 1500 thb per nacht en daar zitten 3 maaltijden bij in. De dokters kosten zijn apart 9000 thb. Mijn vriend betaald 2000 thb plus dokter.

   • keespattaya zegt op

    Dat valt inderdaad mee. Voor die extra 500 baht per nacht zou ik liever in een goed hotel zitten. Maar ik neem aan dat je zelf niks te kiezen hebt. Zelf zit ik in Phuket 7 nachten in een SHA + hotel. Mocht ik onverhoopt positief testen dan hoop ik maar dat ik niet hoef te verhuizen. Ik zal nog maar even wachten met het boeken van een vlucht van Phuket naar Bangkok.

 2. Frans Pattaya zegt op

  Het is voor mij in ieder geval reden om me niet officieel te laten testen, ook niet bij die snelteststraten die hier her en der aanwezig zijn.
  Mocht je toevallig (al dan niet asymptomatisch) positief getest worden dan wordt er waarschijnlijk meteen een ambulance gebeld en word je zonder verdere inspraak ergens in quarantaine gezet.
  Dat, terwijl ik hier een eigen huis heb en daar prima een quarantaine zou kunnen uitzitten. Maar of daar rekening mee wordt gehouden is zeer de vraag, hoewel ik wel geluiden hoor dat bij toenemende besmettingen vanwege tekorten in quarantaine hotels dat wel overwogen gaat worden.
  Overigens doe ik wel iedere twee dagen een thuistest. Uiteraard wil ik voorkomen dat indien ik een asymptomatisch besmetting zou hebben, ik daarmee anderen besmet.
  Nevenvoordeel daarvan is dat ik van het resultaat een foto kan maken; die wordt hier over het algemeen geaccepteerd om horecagelegenheden binnen te komen die een negatieve test moeten eisen omdat ze ook alcoholische dranken verkopen. Vooral in het centrum van Pattaya wordt zo’n “bewijs” vaak gevraagd…….

  • Cor zegt op

   Frans, ik kan je geruststellen: ingevolge het tekort aan quarantaine-hotelkamers in de regio’s Banglamung-Sattahip moeten er regelmatig positief geteste personen naar andere regio’s worden overgebracht.
   Daarom hanteren de lokale gezondheifsinstanties het systeem van thuisquarantaine waar mogelijk. Dat is met name het geval voor voldoende ruim behuisde eigenaars.
   Om de mensen zelf extra te stimuleren om het systeem van thuisquarantaine te aanvaarden besliste de overheid zelfs dat ook Thaise onderdanen voortaan 500 THB persoonlijk moeten bijdragen in de kosten waar dat voor hen tot enkele weken nog volledig gratis was. Die thuisquarantaine kan natuurlijk alleen bij asymptomatisch besmetting of (zeer) milde klachten. De arts (vergelijkbaar met wat in België de Gezondheidsinspecteur wordt genoemd) beslist daar soeverein over.
   Cor

 3. Sal zegt op

  Nou Rein, een hele vervelende situatie zo. Ik vertrek ook binnenkort naar Thailand, maar dit horrorscenario jaagt mij wel angst in. Veel sterkte daar.

  Nu zit ik te denken; is het geen goed idee om elkaar een beetje te helpen als Thailandliefhebbers. Ik zou bijvoorbeeld met liefde tijdens mijn vakantie bijvoorbeeld wat eten of snacks willen kopen voor een mede vakantieganger die in hetzelfde gebied verplicht 10 dagen in een hotel is opgesloten. Dat maakt het leven toch weer wat aangenamer.

  Praktisch gezien zou diegene zijn emailadres op dit forum kunnen achterlaten zodat iemand die kan en wil helpen contact kan opnemen (als dit mag van de forumbeheerder).

 4. Johny Prasat zegt op

  Wij hadden op 1 december vliegtickets geboekt bij Thai airways. Nu met de terug strengere regels hebben we besloten om te wachten tot juni. We hebben nu totaal geen zin om extra te gaan betalen en te worden behandeld als melaatse. En inderdaad, als ik het verhaal lees van Rein, je zal maar positief testen.
  We denken dat binnenkort alles wel terug beter wordt, en zien nu met omikron dat het ziektebeeld duidelijk minder ernstig is. Nu zal het vooral in de hoofden nog moeten veranderen. Voortschrijdend inzicht horen we nu dagelijks van wetenschappers.

 5. janbeute zegt op

  Er was gisteren op wat voorheen Thaivisa heette, een video te zien, over hoe een toerist uit zijn hotel werdt gehaald met behulp van een paar man en met een ziekenauto naar een hospitaal werdt gebracht en daarna achter in een pickup truck naar een zaal werdt gebracht waar vele andere positievelingen lagen.
  Zeker geen leuke gedachte voor een vakantie in Thailand.

  Jan Beute.

 6. Maarten zegt op

  Het protocol zegt 10 dagen quarantaine, hotel is daarbij een betere optie dan het field hospital.

  Merk op dat je de komende tijd nog steeds positief getest kunt worden met een pcr test na herstel. Er kunnen nog virus(delen) in je lichaam zitten maar je bent niet besmettelijk. Laat je dus niet meer testen .

 7. jan zegt op

  Je kun het goed vinden of niet.

  Vele van de huidige Thailandreizegers logeren in hun eigendom of bij familie.

  Als je dan geconfronteerd wordt met een besmetting ( waarvan ik geen probleem dat er gevolg aan moet gegeven worden ).

  Dan moet in je in Thailand ergens ” betalend opgesloten worden” ( Wat wij in het vlaams zeggen “platte commercie” )

  Door dat Test en go gecanceld is . Hebben een veelvoud aan hotels zich weer aangeboden als quarantaine hotels. Omdat de bezetting terug naar af is, door de annuleringen als gevolg van het stopzetten van de “Test en Go”. Deze hotels dienen bijna uitsluitend om buitenlandse personen op te vangen.

  Bij al die berichtgeving ( gestuurd door de regering) zou je bijna denken dat enkel buitenlanders kunnen positief testen en dat er onder de thaise bevolking geen covid aanwezig is.

 8. keespattaya zegt op

  Mede door dit verhaal en andere geluiden uit Thailand heb ik toch besloten om mijn vlucht naar Phuket te verplaatsen naar augustus. Ik heb er toch wel enkele dagen over nagedacht , maar om nu 10 dagen opgesloten te worden in een hotel bij een positieve corona test zag ik niet zitten.

 9. Dion zegt op

  Maatje van me zat al 2,5 week in Thailand
  3 dagen voordat hij naar huis zou vliegen moest hij testen en hij was positief
  Gelijk naar ziekenhuis en aan infuus
  Hij voelde zich kip lekker en had nergens last van
  Toen vroeg hij aan arts hoelang hij in ziekenhuis en infuus moest blijven arts zei 10 dagen

 10. F Baarssen zegt op

  Veel mensen gaan onvoorbereid naar Thailand, waarom geeft die ( vriend) je naam door aan een ziekenhuis, hij had je ook zelf kunnen bellen dan had je goedkope airbnb geboekt en wat zelf testen en je was klaar geweest. Het is overigens nu ook zo dat je in thuis quarantine mag in condo of je eigen huis

  • Rein van Londen zegt op

   Beste F Baarssen, zo werkt het niet. Mijn vriend heeft mijn naam helemaal niet doorgegeven. vanaf het moment dat mijn vriend positief testte ging het ziekenhuis contact onderzoek doen. Ze hebben onder anderen aan het hotel waar wij verbleven gevraagd of mijn vriend daar alleen verbleef of met meer mensen. Het hotel wist het ziekenhuis te vertellen dat wij gezamenlijk aangekomen waren en 2 kamers hadden betrokken. Zo is men bij mij uitgekomen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website