Lezersinzending: Oppassen als je iets koopt in Thailand!

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: , ,
5 maart 2015

Ik zit in de Khao San Road bij een restaurant. Zie een tafel verderop een straatverkoper staan met handgemaakte paraplu’s. Deze probeerde hij te verkopen aan een oudere mannelijke toerist.

Ik keek erna, vond dat de verkoper irritant, en opdringerig te werk ging. Had het idee dat de toerist zich er niet gemakkelijk bij voelde maar, uit beleefdheid toch iets wilde kopen. Nu zag ik dat de toerist de verkoper geld gaf, een briefje van 500 Baht en twee van 100 Baht = 700 Baht. Vond dat eigenlijk veel voor zo’n kleine paraplu. Maar, toen de verkoper erg opdringerig aan de toerist vroeg:
“Papa give me more, please give me little bit more…please Papa, papa..i need more?” Toen ben ik maar even in actie gekomen.

Ik spreek een beetje Thais, vraag aan hem: wat kost die paraplu? Toen zei hij 350 Baht. Ik zeg je hebt al 700 Baht in jou handen! Die had hij goed dichtgeknepen. Toen deed hij alleen zijn hand open maar keek niet eens wat er in zijn hand zat, begon meteen al met sorry, sorry!
Zeg tegen hem: Zal ik de politie erbij halen? Nee, nee was zijn antwoord. Gaf het te veel betaalde geld terug aan de toerist, en hij vertrok heel snel.

Ik vroeg aan de toerist: “Where you from?”. Hij zei: From Holland. Ok, ik ook, praten wij in het Nederlands verder. Hij bedankte mij voor de hulp. Hij was zojuist aangekomen en nog niet bekend met het Thaise geld. Vond het fijn dat ik hem daar mee heb kunnen helpen.

Te bedenken dat ik kort daarvoor zelf in een bar was bedonderd met wisselgeld. Heb dit ook op deze site vermeld (kreeg wisselgeld terug van 500 Baht, i.p.v. 1000 Baht)

Altijd weer oppassenin Thailand als je iets koopt.

Met vriendelijk groet,

Khunhans

No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Lezersinzending: Oppassen als je iets koopt in Thailand!”

 1. kees zegt op

  Tja als je dit leest dan vraag je je echt af hoe komt zo iemand in Thailand.
  Enerzijds niet bekend met het geld? Dit is toch echt een stukje voorbereiding.
  Wisselkoersen zijn bijn op alle lokaties in Khaosanroad terug te vinden.
  Ik kom veel op Khaosan road, de verkopers zijn niet exreem agressief maar vermoedelijk was deze man het slachtoffer van een verkoper.

  Meer irritant is het vervoer vanaf Khaosanroad met taxi en Tuk Tuk, ik hoor soms prijzen die zo extreem zijn dat je bijna wilt ingrijpen.
  Gewoon weigeren en de volgende nemen of vertrekken met de boot.

  • BA zegt op

   Taxi’s op Khao San road zijn een drama. Vooral omdat je weinig alternatief hebt omdat er geen BTS in de buurt is.

   Maar gewoon zeggen hoeveel het op de meter is. Ik zeg meestal ik vind het prima dat je de meter uit wilt zetten, maar wel een beetje een normale prijs. Op de meter is het rond de xxx baht dus meer krijg je niet. Meestal gaan ze dan na wat morren wel akkoord.

   Ze pikken doorgaans gewoon de toerist er uit welke inderdaad voor het eerst of weinig in Thailand komen. Zo had een vriend van mij die voor de eerste keer in Thailand kwam een deal met de Tuk Tuk op Khao San. Een ritje Khao San naar Sukhumvit 11 kostte hem maar 800 baht vertelde hij trots, normaal was het 1000 baht. Heb ik toch maar gevraagd waar we voor die 1000 baht dan naartoe gingen, Bangkok Sukhumvit Soi 11 of naar Pattaya……

 2. Nard zegt op

  Toevallig hebben wij dit hele spektakel meegekregen, toen een vriend en ik toevallig aan de overkant zaten te eten.

  • khanhans zegt op

   Hallo Nard,
   Wat grappig / toevallig dat jullie mijn ingezonden stukje ook lezen
   Ik heb jullie wel zien zitten!
   Heel even nog oog contact met jullie gehad.
   Vermoede al wel een beetje dat jullie Nederlanders waren.
   Ja, ik ben blij dat ik deze man kon helpen.
   Vond het een laffe streek!
   Deze verkoper had al lang gezien dat de toerist weinig ervaring had met de Thaise Baht.
   De dag daarna zat hij weer op dezelfde plek.
   Wij liepen daaraan voorbij, zeg tegen hem: pas op met het geld.
   Waarop hij moest lachen.
   Wat grappig dat jullie ook daar waren, en deze blog lezen.

   gr. Khunhans

 3. Dennis van E zegt op

  Als onbekende in Thailand kun je inderdaad het slachtoffer worden van oplichtingspraktijken. Wees heel duidelijk tegen de straatventers dat je niet geïnteresseerd bent. Totaal negeren is nog beter, maar begrijp dat dat onbeleefd kan overkomen, maar na vele jaren in Thailand leert mij dat dat het beste is.

  Ook wat de taxi’s op Khao San betreft is eigenlijk helemaal niet zo’n ramp als men denkt. Natuurlijk is het leuk om een keer de tuktuk te nemen, maar uiteindelijk is de ‘normale’ taxi het beste en goedkoopste. Verplicht de chauffeur om de meter aan te zetten, bij de eerste drie zul je misschien bot vangen. Maar het zal echt niet lang duren voor een chauffeur hier in toestemt. En dan betaal je echt niet veel voor een rit!

  • Mark Otten zegt op

   Mijn vriendin heeft mij geleerd om de verkopers snel te weren. Zeg gewoon Mai Krap en de meeste verkopers lopen door. naar een andere potentiele klant

 4. Will zegt op

  ik was vorige week nog in Khao son road, wat er met de veerboot vanuit zuid Bangkok heen gegaan, dat was al lachen. Om 21 uur daar vertrokken maar de veerboten varen dan niet meer. Dus taxi moeten nemen: rit van 35 min. naar het hotel, kostte op de meter 109 bath…dus niet zeuren, gewoon ff opletten.

 5. Sander zegt op

  Het verhaal vertelt helaas niet of de te hulp geschoten toerist zich nu wel of niet bewust was van de omgerekende waarde in euro. Als dat wel het geval is, dan is er geen sprake van oplichting, als hij in zijn perceptie de paraplu 700 baht waard vond. Zelfs al zou een collegatoerist een paar meter verderop minder hebben moeten betalen: dat is dan ‘goed’ handelaarschap van de straatverkoper. Terecht wordt natuurlijk wel opgemerkt, dat de manier waarop de verkoop plaatsvindt laakbaar is. En je daar tegen bewapenen kun je met goede voorbereiding. Het is een universele ‘wet’: bij straatverkoop gelden geen vaste prijzen en de kans dat je mogelijk teveel betaalt, is groter dan in een reguliere winkel. Ik zal echter de laatste zijn om te beweren dat je daar ook niet een keer een rotte appel zult aantreffen.

  • Khunhans zegt op

   Hallo Sander, Ik heb deze toerist geholpen!
   Ik kom al ruim 15 jaar in Thailand, getrouwd met Thaise ,kan mij redden met de taal.
   Weet ook wat ongeveer de richtprijzen van aangboden producten in Thailand.
   Ik wist dat deze paraplu’s voor 250- 350 Baht verkocht werden.
   Maar, toen ik zag dat die toerist 2 briefjes 100 Baht en 1 van 500 Baht aan en de straatverkoper gaf,en daarna maar bleef vragen: papa give me more, please give me a little more etc, etc.
   Toen dacht ik, dit is niet goed! de toerist heeft volgens mij niet in de gaten wat hij al heeft gegeven.
   Achteraf klopt dit ook!
   De toerist had het niet in de gaten dat hij een briefje van 500 Baht erbij gegeven had.
   En dat de verkoper dus wel gezien! Hij kneep zijn hand goed dicht, zo dat de toerist niet meer kon zien wat hij had gegeven. Daarna begon deze met zeuren om meer geld.
   Tot dat ik opstond, en gevraagd had wat deze paraplu moet kosten.
   De rest van het verhaal is bekend.

   gr. Khunhans

 6. kees zegt op

  Niet zeuren maar oplette? Een opmerking waar niemand wat aan heeft.
  Ik reis vrij regelmatig met een taxi of tuk tuk.
  Vanaf een willekeurige plek is het standaard dat ze de meter aan zetten. Maar bij Siam Paragon, Khaosanroad enz denken ze dat ze de hoofdprijs kunnen vragen.
  Aangezien ik een woordje Thais spreek en de route prijzen ken proberen ze het toch. Ik weiger pertinent. Maar het kost tijd.
  De veerboot nemen vanuit Zuid bangkok? Niet zeuren…. Het is gewoon de taxiboot

 7. Sjaak S zegt op

  Goed van je dat je die man te hulp schoot. Alleen moet er hier weer niet beweerd worden dat dit “typisch” Thai’s is. Het is een wereldwijd fenomeen dat de zwakkeren (de onervarenen) uitgebuit worden. Of dat nou bij aankomst je eerste taxi is of de eerste hotel overnachting…
  En 700 baht voor een paraplue… ik vraag me af wat door die man zijn hoofd gegaan is. Misschien had hij geen goed besef hoe hij de Baht moest omrekenen. Ik ken dat goed. Door mijn werk ben ik in vele landen van de wereld geweest en ik heb me ook eens jaren geleden in Japan zo dom verrekend. Dat was meer dan die 700 Baht. Toen iets van 1000 gulden. Achteraf bleek dat ik het nog steeds goedkoper gekregen had, maar ik was toentertijd duidelijk over mijn budget heen.
  Een keer kwam ik in Istanbul in een restaurant terecht, samen met een collega. We bekeken de kaart en ik fluisterde tegen haar, alleen maar water nemen en dan weg… toen we echter nog eens narekenden, bleek dat we ons helemaal verrekend hadden en waren de prijzen ongeveer 10 x lager dan wij dachten… daarna lieten we het ons goed gaan…. 🙂
  Ook in Thailand heb ik soms een blackout gehad en kon niet eens meer goed narekenen wat ik nu uit zou geven.
  Het is echter geen Thais fenomeen…. het is een menselijk trekje..helaas.

 8. Sirikun zegt op

  Toch jammer dat ze zo hebberig in Thailand. Ik snap het aan de ene kant wel maar ja… Zo als meneer in dit verhaal vernoemd, zodra je over politie begint… weten ze hun hazenpad. Maar erg goed dat het vermeld word. Ik weet mijn 1e keer terug in Thailand ook nog heel goed. Niet rampzalig, maar ook beduveld.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website