Nieuwe 20 baht biljetten in Thailand (lezersinzending)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: , ,
30 maart 2022

De gouverneur van The Bank of Thailand (BOT), onthulde in januari van dit jaar het nieuwe 20 baht bankbiljet vervaardigd van polymeren dat op 24 maart van dit jaar gelanceerd is. Het 20 baht biljet is de meest gebruikte coupure en daarom is deze vatbaarder voor slijtage en vuil.

Het initiatief om voor 20 baht bankbiljetten over te stappen van papier naar polymeer is o.a. vanwege de betere kwaliteit. Het is niet alleen schoner (!) maar vooral duurzamer. Het voordeel van polymeer ten opzichte van papier is dat het geen vocht en vuil opneemt. Daarom kunnen bankbiljetten aanzienlijk langer meegaan dan papieren bankbiljetten. De duurzaamheid van de nieuwe bankbiljetten kan dus de noodzaak verminderen beschadigde biljetten te vervangen. Dat is beter voor het milieu en de overgang van papier naar polymeer bankbiljetten past daarmee in het algehele duurzaamheidsbeleid van de BOT.

De nieuwe biljetten van 20 baht hebben hetzelfde ontwerp en dezelfde kenmerken als de huidige papieren bankbiljetten van 20 baht die in omloop zijn. Geavanceerde antivervalsingstechnologieën worden gebruikt om ervoor te zorgen dat de nieuwe bankbiljetten moeilijk te vervalsen zijn, net als de huidige bankbiljetten. Het extra veiligheidskenmerk zijn de “clear windows”, die van beide kanten zichtbaar zijn. Het onderste heldere venster vertoont een kleurverschuiving van doorschijnend geel naar rood. Voor slechtzienden is de toegevoegde functie de kleine numerieke “20” reliëfcijfers in het bovenste doorzichtige venster, die gemakkelijk kunnen worden aangeraakt en gevoeld.

De papieren bankbiljetten van 20 baht blijven wettig betaalmiddel aldus de BOT.

Inmiddels heb ik zelf zo’n biljet mogen ontvangen maar het gevoel moet nog komen dat dit velletje kunststof een waarde vertegenwoordigd. Papier is ook maar papier en digitaal geld is ook niet tastbaar maar als het helpt om minder vaak biljetten te vervangen dan is dat een goede stap vooruit die waarschijnlijk in de EU is/wordt (?) overgeslagen vanwege het in onbruik raken van contant geld.

Ingezonden door Johnny BG

Bron: https://www.bot.or.th/English/PressandSpeeches/Press/2022/Pages/n0265.aspx

1 reactie op “Nieuwe 20 baht biljetten in Thailand (lezersinzending)”

  1. Stan zegt op

    De biljetten van 50 zijn ook een tijdje van polymer geweest, van 1997 tot 2004. Ik weet niet meer de reden waarom ze in 2004 weer terug zijn gegaan naar papier. Die van 50 worden ook maar weinig gebruikt. Ik zou bijna zeggen dat ze eigenlijk helemaal niet nodig zijn, net als de 500.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website